Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zbarvení Phoenix D.I

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Zbarvení Phoenix D.I

Příspěvekod Marek P. » 08 říj 2024, 15:34

Měl bych jeden nesmělý dotaz: chystám se stavět Phoenixw D.I od K.u K. Krígsmaríny. V návodu stavebnice SpecialHobby (48059) je pro boky a horní část trupu přepsaná barva H17/C29 - "Hnědé skvrny".
Co si pod tím představit? Jde o hnědé skvrny na přírodní překližce která evidentně tvořila potah? Nebo je to tmavá hnědá na světlejší hnědé? A jaký tvar by ty skvrny měli mít?
Koukal jsem na net na už postavené modely, ale co kus to originál... :-k
Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: Zbarvení Phoenix D.I

Příspěvekod Radek A » 08 říj 2024, 19:25

Kdysi dávno v prodejně MAC Distribution za Kotvou mi vysvětlili, že dělník v továrně vzal hadr, možná na nějaké tyči, namáčel ho do barvy a nějak s ním tu barvu nahodile naplácal na letadlo. Takže co kus, to originál. Záleželo to na vkusu, píli a momentální náladě toho, kdo to zrovna dělal.

Ohledně Phoenixu je tu asi nejkvalifikovanější tému od Vlastimila Lukáše, který mj. píše, že správně ta barva měla být zelená, což zjistil pozdě. Ale nevím jestli se to týká i Kriegsmarine.

viewtopic.php?f=6&t=138323
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 08 říj 2024, 22:00

Takto si to je v publikaci JaPo:
KuK_Phoenix_D.II.jpg

ale není to pravidlo.
Stroj č. J11 byl v jednolité barvě a č.A97 Stephana Wollemanna je taky hodně tmavý a barevně celistvý.
Matwej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 09 říj 2024, 11:58

Já když jsem stavěl Phönix DII a později DI vycházel z publikace JAPO. Poté co jsem dokončil oba modely a vystavil je světu, mi pan Antonio Iozzi, myslím kapacita na R-U letectvo a celkově historii z jižní fronty napsal, že stíhací Phönixy byly podle dochovalých částí (SOP), které jsou v muzeích tmavě zelené, nikoliv hnědé. Ale kdo to dnes ví určitě.
Pamětníci již nežijí a barvy se za více jak sto let mohly časem změnit. Podobně jako barvy na Aviaticu DI. Kdysi byl podle muzejního kousku zeleno hnědý a až rozbor barev v laboratoři při restauratorských pracech na letadle ukázal, že se jednalo o šedo šedou kamufláž.

Každopádně jsem model nastříkl do základních barev, tedy překližka trup a plátno křídla a ty následně tupoval tmavě zelenou resp. hnědou barvou. Stavby zde:

Phönix DII viewtopic.php?f=303&t=130946
Phönix DI viewtopic.php?f=303&t=138204
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 09 říj 2024, 15:31

Díky všem za rychlé a fundované odpovědi =; !
Tu teorii o nanášení barvy pomocí namočeného hadru jsem tuším už taky někde zaznamenal a líbí se mi!
Ty obrázky jsou fajn, ale jaksi evokují další otázky, např.: co jsou ty světlé čáry na trupu - vypadá to jako naznačení prosvítajících žeber, ovšem u letounu jehož trup měl komplet překližkový potah....
Nejvíc by mi asi sedl ten celohnědý J11, ten ale ve stavebnici není, takže fleky.
Díky za inspirativní fotografie, včetně popisu vzniku kamufláže. Přesně takhle bych to dělal já - verzatilka a proužek molitanu, vyvolává to vzpomínky na krásné časy s Ábíčkem a seriálem Stavíme plastikové modely pana Šorela.
Takže díky všem, posílili jste ve mě chuť se do Phoenixe pustit. Tak snad za paár týdnů v galerii...
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 10 říj 2024, 06:45

ony ty světlé čáry na trupu budou spíš umělecká interpretace malíře bokorysu. Aby zvýraznil žebra na trupu, které si myslím nešly vidět. Maximálně řady hřebíčků, kterými byl potah přibit k žebrům, ale ty pod barvou zmizí. Skutečná podoba byla podle mě mnohem nudnější než ukazuje bokorys. :)

Spíš bylo častější, že trupy byly zvlněny. Překližka pracovala a sucho a vlhko dělalo s rovným povrchem své.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 24 lis 2024, 15:00

Znovu volám SOS! Model je v této chvíli hotov téměř ze 75% ale stala se mi nepěkná nehoda: ztratil (založil, omylem vyhodil :?: ) jsem obtisky!
Kříže na křídla nejsou problém, stejně jako číslo na trup, co ale fakt z vlastních zdrojů nedám, to jsou vlajky na SOP.
Už jsem zkoušel kontaktovat výrobce a to jak zde, tak na jeho stránkách, ale výsledek velká 0...
Není mezi přítomnými někdo, komu příslušné vlajky K u K Krígsmaríne zbyly a mohl by je (za patřičnou odměnu) poskytnout, ještě dřív, než budu nucen celý model za cca 600 znovu koupit?
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 24 lis 2024, 16:18

Ahoj. Ak myslíš znaky vlajky s korunkou, tak tie nejaká firma v Česku tlačila, mal by som mať 2 sady po pár znakov. Musím to ale pohľadať.
Přílohy
05_MPMS48059_L.JPG
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 24 lis 2024, 18:17

Ano, ano, přesně ty mám na mysli
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matwej » 24 lis 2024, 22:22

Mám, ale kouknu v které krabce.
Matwej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 13 pro 2024, 17:53

Marek, ešte ich zháňaš? Ako sa povie, keď hľadáš niečo iné, tak nájdeš pred tým nenájdené. Dekály robil Avalon, ale na nete nezostal po nich ani náznak. Kvalita poplatná dobe, ale použiť by sa mali dať.
Přílohy
20241213_173438.jpg
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 20 pro 2024, 15:02

Děkuji všem, kdo zareagovali a hluboce se omlouvám, že jsem se neozval dřív :oops: .
Dospěl jsem k názoru, že ty peníze nejsou zas tak moc a nakonec zakoupil model znovu. Koneckonců, zůstala mi jedna kompletní stavebnice a část obtisků, kdybych měl někdy chuť na reparát.
Ještě jednou díky.
Marek P.

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse