Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker F1/Dr1

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker F1/Dr1

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 31 bře 2009, 16:33

Tady jsou ty fotky...
http://www.fokkerdr1.com/101_17.htm

jen bych poopravil titulky u fotek...

první až třetí fotka jsou testy Fi 102/17...všimněte si stylu kamo na trupu světlé místo před křížem + znak uprostřed trupu...

čtvrtá je opravdu velice akční, ale zase 102 nebo 103 ... natřený motorový kryt...

a konečně 5 fotka je onen 101 se strejdou jak jsem psal výše...

To můj názor vypozorovaný z fotek...co na to říkáte ?
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 31 bře 2009, 23:14

..takže nejdřív si musím posypat hlavu popelem,že jsem tyhle stránky neprolezl ještě celé..! #-o ..nakoukl jsem jen na 102/17 a 103/17..nicméně..: Jak vidím hned na první fotce i zde je onen letoun na palebném postu identifikován jako 101/17..a já se s tím stotožňuju.. [-o< On má totiž opravdu to šmouhání jinak,než 102/17 a srovnávat ho s 103/17 se už vůbec nedá..! [-X Ty dvě letící fotky jsou v podstatě jedna a ta samá fotka..a co na nich letí, bych možná díky detailům ve zbarvení,také považoval za 101/17.. :wink: Pohled zepředu nemíním komentovat..v podstatě to může být kterýkoli z těch tří..hlavně je divný ten odstín motorové kapoty.. :arrow: No a ten trojplat s oním strejdou..? No to totiž není ani V.4.ani V.5..ani žádný F.I..ale ani žádný Dr.I..ale je to prototyp V.7 W.Nr1919.. Je to letoun,který má o půl metru prodloužený trup a tuším,že tento létal s motorem Goebel Goe III o výkonu 170k... :-k Další V.7 měl zase motor Siemens Halske Sh.3..a jeden V.7 byl zkoušen i v R-U pod hlavičkou fi MAG a byl označen serií 90.03..(W.Nr.1981)..také si všimni,že tento letoun má už normální sériovou VOP..!! :wink:
Naposledy upravil zdesko dne 02 dub 2009, 16:35, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 01 dub 2009, 06:10

Předně bych chtěl poděkovat autorům Modelfora že mě dnes opravdu mile překvapili...Pozadí Helou Kitty... :grin: ...málem jsem spadl ze židle :lol: =D> =D>

Teď k fotkám...já si pořád myslím že ty letící Fi1 jsou opravdu 102/17. Umístění trup.znaku sedí, navíc prokazatelně 102/17 má světlejší místo v čmouhaté kamufláži před znakem a hodně tmavé a světle za znakem...Tyto znaky má i letící Fi. Navíc Fokker na kozlíku má podobné znaky a všimněte si krytu motoru. Je jiný než u seriových Dr.1 (myslím tvar otevřené části-rohy jsou kulaté) tento tvar je i u Fi 102/17 už u Jasta 11, ale už s natřeným, a olétaným krytem motoru...

Dále Fokker se strejdou má klasický Oberusel Ur.II. Fotka toho prodlouženého je taky ve Squadronu...navíc chybí lyže na křídlech. Onen V 7 už tyto lyže měl. Byl vyráběn a předěláván z Dr.1.

Ale dnes se už asi pravdy nedozvíme...škoda, že tehdy nechodili po frontách modeláři...to by bylo dokumentace :lol:
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2009, 09:48

..takže popořádku..: Tvrdíš,že letící je 102/17..ale ten neměl tmavý čmouhanec před znakem..ten letící ho tam má..(horní šipka)..dále..102/17 měl madla pro manipulaci s ocasem letadla kulatý..tenhle letící je má hranatý..(šipka dole).. :wink:
Přílohy
Image4.jpg
Image4.jpg (12.69 KiB) Zobrazeno 2594 krát
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2009, 09:56

..teď musím bohužel odejít,tak kdyby Jsi se náhodou nachomejtnul,tak sem ještě přidám obrázek,že ten Fokker se "strejdou" nemá Oberursel Ur.II..(zatím si všimni velkýho karteru a počtu válců.. :wink: A já se zase ozvu... :-D
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2009, 10:52

..teď tedy ke krytu motoru.. :-k Tak pokud já vím,tak z 90% procent..(těch 10% nechávám pro případné vyjímky,anžto není nic definitivní)..měly i seriové Fokkery takto tvarovaný kryt..jen to není vždy dobře vidět a repliky pak na sebe strhávají o hodně víc pozornosti,než by si zasloužily..a právě ty mají takový ten tvar,co se objevuje i na kitech..Dávám pod sebe dvě fotky..jeden je ten "V" Fokker a jeden je seriovej..kryt motoru by měl být u "V" o malinko větší..(v průměru)..ale technologický tvar je dodržen stejný.. :wink: Jinak porovnej proporce obou letounů..sice nestojí absolutně stejně..ale i tak se mi zdá,že "V" má opravdu delší trup a také delší podvozkové nohy.. Jinak V.7 nebyl pouze jeden letoun,jak vyplývá z Tvé věty..ale byly minimálně 3..!
Přílohy
Fokker Dr-1_01a.jpg
Image5.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2009, 11:25

..a dejme tomu,že by to tedy nebyl V.7..pak by to mohl být buď..onen nikdy neviděný V.5..(kvůli kterému se označují oba první trojplošníky jako V.4..anebo by to mohl být V.10..který také dosud nikdo na fotce nenašel.. Jen upřesním,že V.5 měl mít motor Goebel Goe III a V.10 měl mít motor Oberursel Ur.III..Přidávám tedy obrázky motorů Ur.II i Ur.III a ještě Siemens-Halske SH.3..který zase figuruje u jednoho z V.7 Fokkerů.. :-k Goebela bohužel nemám naskenovanýho..nicméně je přesto jasně vidět,že letoun se strejdou Ur.II nemá,ale že má něco evidentně silnějšího... :wink: ..ale to pořád neřeší otázku,co je ten trojplat s opěrkou..?? :-k
Přílohy
Oberursel UR-2_v3a.jpg
Oberursel UR-3_v3a.jpg
Siemens-Halske SH-3_v1a.jpg
Siemens-Halske SH-3_v1b.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 01 dub 2009, 15:19

:shock: a já to bral jako vyřešené téma... :grin:

Je pravda že ty fleky na trupu jsou fakt jinačí...nepatrně.Každopádně jak letící tak fokker se strejdou jsou tzv.předseriové Fi...nemají lyže na křídlech.

Bojím se jen toho že nakonec zjistíme, že Voss v letadle s opěrkou nakonec vůbec nesedí ve Fokkeru :D .
Evidentně mám docela mezery v Dr.I
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 01 dub 2009, 16:28

A nedalo mi to....Koukám jako blázen do Squadronu kde je foto letícího fokkeru v docela slušné kvalitě..Madla má kulaté.
Navíc u "strejdového fokkeru" si nemůžu pomoci ale motor vypadá stejně jako u jiných Dr.I (Oberusel)
Dle toho co mám doma (neručím za správnost popisků u fotek) Fokker V7 (1788) silnější motor,ČTYŘLISTÁ vrtule,delší podvozek bez aerodynameckého krytu osy podvozku, větší kryt motoru LYŽE na křídlech!!!
Fokker V7 (1981) delší podvozek,jedenáctiválcový motor, větší motorový kryt, čtyři větrací štěrbiny na motoru LYŽE na křídlech
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 dub 2009, 18:52

..asi jsem to s tou "hranatostí" jako výraz tvaru moc přehnal..ale i tak pravdu mám..koukl jsem také do Sq.Signalu (str.13..že?)..a rozhodně nevypadají ta madla jako u 102/17..ale spíš jako madla 103/17..takže pravda, byly sice zakulacené..nicméně rozdílného tvaru..! Viz výřezy fotek..(identifikace jaký letoun na nich je..je u nich přiložen.) ..jo a ty VÉ sedum byly postavené celkem 4..! Každý s jiným motorem a s dost vzdálenými W.Nr..a ty lyže..? ty bych zase tolik neřešil..prostě na tomto letounu nejsou...ostatně je to prototyp.. :-k
Přílohy
Fokker V-5_F1-No102-17-a03.jpg
Fokker V-5_F1-No102-17-a03.jpg (14.24 KiB) Zobrazeno 2509 krát
Fokker V-5_F1-No103-17-a04.jpg
Fokker V-5_F1-No103-17-a04.jpg (22.19 KiB) Zobrazeno 2506 krát
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod slavkoss » 02 dub 2009, 00:20

a ja som si myslel ze to bude jednoduche...
vsetkym velmi pekne dakujem za prispevky.
slavkoss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 dub 2009, 16:33

..jednoduchý to vcelku je..ale jen co se týká letounů F.I 102/17 a 103/17..a ještě tak nenabarvený V.4 (kdo chce,tak V.5)..ostatní je pořádnej madlajs.. #-o Ale v čem tedy mohl Voss sedět,aby to mělo opěrku..? :-k Zatím jedinej Dé-er trup s opěrkou hlavy který jsem našel je prototyp dolnoplošníku V.23..tento letoun byl ale potažený lozengem. Další prototyp s opěrkou byl středoplošník V.23,ale ten měl trup spíš odpovídající letounu D.VII..a i ten měl lozengový potah.. :wink: ..další prototyp trojplošníku V.6 (s řadovým motorem) opěrku neměl a neměl ani nátěr..Fokker V.8..Fokkerova pětiplošná šaškárna měla přímo za pilotem to přidaný dvojkřídlí...takže to už vůbec nepřichází v úvahu..Fokker V.10,jestli jsem dobře pochopil to množství leckdy protichůdných údajů,týkajících se tohoto "učení" o Fokkerových prototypech by měl vzniknout jako možnost vylepšit už seriové Dr.I..Voss je však v tom letounu ještě živý a F.I 103/17 to evidentně není..! ostatní F.I..taky ne.. :wink: Takže mi zbývá už jen ten "čistokrevný"..V.5 na kterého se údajně žádná fotka nedochovala.. :x Já jsem přesvědčenej,že Vosse vidíme právě v onom letounu.. [-o< Tedy v čistokrevném V.5..! :D
zdesko

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse