Zajímavá fotka . I dioráma by bylo pěkné, ale těch letadel co by se muselo udělat . Jinak je zajímavé jak byly takovéhle nové (nebo skoro nové) stroje na spodku trupu zaolejované. A pak že řadové motory na německých (a rakouských) letounech nepouští olej . P.S. Takovéhle fotky by se měly ukazovat rozhodčím před modelářskými soutěžemi.
Myslím, že Libor spíš naráží na současný trend, kdy jsou na soutěžích (nejen bodovačka) lépe hodnoceny stroje čisťounké. Sice lépe vypadají, ale jak vidno, neodpovídá to až tak realitě.
Teda musím uznat, že mě hodně zarazilo, že stroje, které pravděpodobně nedávno vyjely z továrny, mají takovéhle stopy od oleje...
K soutěžím - čisté mašiny asi vypadají atraktivněji a pokud porotci nejsou odborníci na chmelnice (což většinou předpokládám nejsou), nezašpiněné modely jim tak nejspíš padnou víc do oka. Netvrdím, že je to správně, ale prostě je to tak. Ale třeba se nám to časem podaří změnit...
No nevím. Všude se začíná teď špinit. Co nemá napuštěné spáry není all right a tak...a že by chmelnice měli být čisté? Ono pořádně zašpinit model taky je kumšt. Ale dejme si ruku na srdce. Jednou to letadlo muselo být čisté - měl přijet vrchní velitel tak holt mechanici pucovali mašiny
Souhlas s tím, že věrohodně zašpinit chmelnici je umění, například já jsem se zatím neodvážil ani k pokusu. Ale snad mě to Hellboy a Sheya jednou naučí.
Se zašpiněním se to samozřejmě nesmí přehnat, ale podle mě to k realistickému ztvárnění prostě patří (jako se to například povedlo Atarimu na Nieuportu).
Ad inspekční cesty vrchních velitelů: letouny se určitě pucovaly, ale nevěřím tomu, že kvůli průsaku oleje pral pozemní personál potahy letounů na devadesát s předpírkou.
Ono jde taky o to, že i když měl přijet velký šéf, tak piloti i letadla byli tak vytížení, že na to moc času nebylo. Spíš lepili průstřely apod... Chmelnice má být špinavější, protože nestarovala z betonu, olej z motorů tekl celkem dost... On i Sláva uznává, že by měl víc špinit, ale jak řekl - je mu to líto. Na druhou stranu je nesmysl zmatlat letadlo, které po týdnu sestřelili...
..jo, jo..B3889..! Tenhle Camel představuje stroj z No70 Sqn RFC na kterém létal novozélanďan Clive Franklyn Collett. Na fotce vypadá jako dobrotivý strýček, ale byl to asi pěknej rapl..! Dával si záležet, aby "Huny" rozstřílel takříkajíc "napadrť". Když se sestřelenému letadlu podařilo nouzově přistát, tak do něj smažil tak dlouho, dokud ho nezapálil a ono neshořelo. Na svém kontě má připsáno 12 sestřelů z nichž většinu tvoří Albatrosy D.V(D.Va ?). V boji se pak dne 23. 12. 1917 s jedním z nich srazil a srážku nepřežil.(ale tvrdí se také, že se zabil při testování ukořistěného Albatrosa v roce 1918 /???/, tak co je správné nevím přesně.. ) Před No70 Sqn sloužil u No18 Sqn RFC.. (bohužel foku originálního B3889 se mi dosud nepodařilo objevit.. ) Celkem létal na čtyřech Camelech.: B3756, B3889, B6234 a B2341. Replika byla postavená v roce 1985 s využitím několika originálních dílů. Je to tedy už také řádný veterán.. registračku má ZK-JMU
čtrnáctého dubna 2001 měl tenhle Camel namále. Při Classic Fighter Airshow mu ulétla kapota motoru..! Na fotce je zachycená mezi dráty levých křídel. Jedna hlaveň Vickerse ulétla úplně a druhá zůstala trčet ve vzpřímené poloze, což je na fotce také dobře patrné.. Gene de Marco ho však dovedl na letiště bez dalších obtíží..