Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nieuport 10

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Nieuport 10

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 24 říj 2012, 20:24

Asi tu udělám anketu...modrý či plátěný. Odpověď by asi dala trošičku ostřejší fotografie konkrétního stroje. Trošku jsem si zamaloval v počítači a výsledek je tento...
Opravdu nevím brouk je v hlavě a stále chodí tam a sem. :-k
Přílohy
Ni%252010%2520color.jpg
Nie%20X_esc-MF388-(N632)-color01.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 25 říj 2012, 09:23

koukám stále dokola na fotky toho Nieuportu. :-k Hledal jsem i info o escadrlile N95 jak je nadespsána fotografie v publikaci windockdatafile a tam není nikde uveden takový emblém na trupu!!! Navíc se na jedněch stránkách (http://albindenis.free.fr/Site_escadril ... lle095.htm) píše že escadrille N95 započala svou kariéru až v březnu 1917. Pak mi nesedí spousta raketových Ni16 a Ni10.Složením typů bych tipoval že se stopro jedná o francouzskou jednotku ale z roku 1916 !!
A na fotce je spousta modrých Ni10 v pozadí. Jsou příliš světlé na plátno. Co když ten můj je taky modrý a je jen blbě nasvícen. Nemáte někdo v archivu nějaké další fotky Ni10 s podobným výrobním číslem? N521 ?
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 říj 2012, 09:32

Čistě anketně..nenatřenejch, tedy plátěnejch letadýlek můžeš postavit ještě "habakúk".. :-D Proto se přimlouvám za modrou..netrvám ale na těch tmavěmodrých lemech..i když to s nima vypadá docela hezky. Nicméně si je umím představit i jako "normální"..tedy hnědě, tmavě šedé, nebo tmavě zelené.. :paint: Jen se chci ještě zeptat jestli jsi nevysondoval, co to může být za jednotku u které tenhle stroj sloužil. Já to nenašel. Mě totiž trošku ty barvy emblému na trupu "vaděj". V téhlé úzké podobě byly u francouzů totiž většinou v barvách černá a žlutá.. :-k Nebo zelená a jiná, apod..jen ne v "národních" barvách..(ty byly výsadou širokých pruhů..) Když jsem po něm pátral, tak jediný, co jsem "jenom vydedukoval", že se může jednat o některou z escader kolem čísla 80. Konkrétně N.80, nebo N.82 a v úvahu by se mohla brát i N.98.. Bohužel o žádné z těchto escader není nic bližšího známo. Takže barvy toho "šípu" na trupu jsou jen hypotetické... :(
EDIT.: Protože jsi mezitím napsal sám tu úvahu o jednotce, tak jen doplním, že na fotky dalších Nie.X se kouknu až večer..teď mě už volá zaměstnání.. :?
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 26 říj 2012, 21:58

až na tyto stránky mě dohnalo hledání odpovědi na otázku modrý či plátěný nieuport. Tuny fotek havarovaných Nieuportů s kupou nádherných detailů. Zejména patina spodních ploch ja na mnoha obrázcích pěkně vidět.

http://www.flickr.com/photos/sdasmarchi ... otostream/
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 27 říj 2012, 08:38

Fantastické fotky. :P Já tam nedávno hledal Fokkera E.III a taky je jich tam plno
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 27 říj 2012, 11:33

Teda ty fotky jsou fakt úžasný. =D>

Jen mě zrovna u tý první zarazil popisek: Capt. Thorpe těžce zraněn, sestra zabita???? :?
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 27 říj 2012, 12:49

třeba capt.Thorpe svezl nějakou slečnu (sestru) Nieuportem a přístání pak dopadlo tragicky.

Našel jsem tuto fotku Ni16 a má na boku podobnou šipku jako Ni10 o kterém je tu řeč, byť v bílé barvě. Nevíte někdo jednotku?
Přílohy
N11_BB.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 27 říj 2012, 18:35

Tahle 16-ctka létala údajně u N15..(jako emblém měla hlavu v brnění s chocholem). Už nevím zdroj toho tvrzení, že jde o N15, ale je také možné, že jde o jeden z letounů N124 (LaFayette), jejíž Nieuporty jeden čas nosily na bocích bílé symboly, nabo nápisy..například RUM, kterého také stavěl Jan_K..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šrám » 27 říj 2012, 18:40

NEVÍM JESTLI TI TO POMŮŽE, mám tyhle desítky od 26.eskadrily a ještě kokpit.
Přílohy
10-26.jpg
N-10-4.jpg
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 27 říj 2012, 19:03

Fotky jsou pěkné. Vypadá to na modré N10. A N403 to pěkně schytala, podle zalepených průstřelů.
Uvažuji stále, kdyby ten můj N521 byl modrý (natřený) vylezly by na křídlech takovým způsobem mastné fleky?
Pokud totiž byl jen natřen bezbarvým lakem, mastnota, která vzlínala po konstrukci šla vidět přes průhledný lak navenek. Napopak u natřeného by flek zůstal na druhé straně plátna, tedy vně křídla a přes barvu by nešel vidět a křídlo by vypadalo zdálnivě čisté.

Přes tento víkend dopatinuju motor přilepím kryt motoru a bude vše nachystáno na konečný finiš. Modrý nebo plátěný.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šrám » 27 říj 2012, 19:55

modrý nebo plátěný...
Přílohy
N-10-1.jpg
Šrám

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse