Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spad XIII late 1/48 Eduard

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Spad XIII late 1/48 Eduard

Příspěvekod StanoZH » 01 pro 2008, 19:10

Zdesko, obdivujem tvoj archív [-o< , veľkosť hardisku v tvojom kompe určite nazačína giga ale tera... :-D
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 01 pro 2008, 19:54

Zdesko, tenhle se mi moooc líbí. Ty přetřené kokardy je jako co? To je předělaný francouz nebo tam byly italské kokardy? A když už máš takový archiv, nenašel si něco i nějaké další foto, případně kamo z boku? Podle té fotky i kamufláže bych řekl, že schéma zbarvení je velmi podobné jednomu spadu ze stavebnice od edíků. Asi se to moc nelišilo. Vycházel jsem z té tmavé skvrny na trupu před směrovkou. Konkrétně jde o stroj M.L Blanca.

Stano, pořád čekám, kdy budeš pokračovat a prošlapeš mi cestičku. Už tě to nebaví nebo na M5 něco nesedí?
Dokončeno: Focke-wulf Fw 190A-8 1/48 Euard,Hanriot HD.1 - drak 1/48 Eduard

návrh, výroba a prodej masek na stříkání www.omask.cz

Omask - stránky na facebooku
ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 01 pro 2008, 20:08

Sľúbil som, že sa zúčastním LŠT a tak, keďdokončím dochtora, chcel by som do konca roku ešte asi albíka 3plocha, ten je už dosť rozpracovaný, krídla potiahnuté, alebo triplana. Potom budem prešlapávať....M5 #-o .
Keď spravíš trup, urobíš hromadu nového, budeš musieť špekulovať s nábehom dolného krídla /má len jeden kolík/, takže najprv nosníky motora, na ne horné krídlo a potom uhol dolného............a ktovie, čo ešte potom. Ono sa to nezdá, ale je to asi dosť náročná stavebnica na stavbu. :-k
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 01 pro 2008, 20:18

Tak to jsem došel ke stejnému závěru. Nejdříve motor, pak na něj vzpěry (asi nové) a křídlo, a teprve potom dolní křídlo. Ale je třeba se s tím poprat, od čeho jsme modeláři :grin: . Aspoň bude legrace.

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 01 pro 2008, 20:23

Vzpery už mám hotové, aj motor, no chcem zbrúsiť podľa mňa príliš zvýraznené previsnutie plátna a nastriekať nové porty. Na fotkách mi pripadá krídlo pomerne tenké, a má preto aj veľmi malý previs plátna /v stavebnici skoro akoby bolo vakuované #-o /
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 pro 2008, 20:36

Ondro..(a Stano)..tohle bohužel není z mého archivu,ale nahonem naleznuté na netu.. :grin: Mám komp na léčení a tak jsem se jen pokusil najít na netu fotky,které mám v "papírovém" archívu..(a tímto děkuji mému juniorovi,že mě milostivě pustil na svůj komp.. :grin: ) Tak a teď ke zbarvení Ruffova SPADu..letoun byl vyroben fi.Bleriot a tak nese jeho schéma..na těch horních křídlech jsou zamalované francouzské kokardy..a jak vidno,tak tou zelenou zamalovali i ten černý kamuflážní flek.. :-k Jinak je blbý to,že fotka není datována.. :-k Ale i tak si troufám říci,že italské výsostné značení bylo provedeno ve formě patřící kokardám se zeleným vnějším okružím a červeným středem..a tudíž spodní plochy by mohly být v barvě trikolory..tomu by napovídalo to kompletní zamalování francouzkých kokard.. :wink: Jinak se obávám,že jinou fotku na Ruffův SPAD XIII asi nemám.. Nicméně do středy ještě prohrabu,to,co mám v papírovém archivu a pak se uvidí.. :-D
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Švéda » 01 pro 2008, 22:32

zdesko píše:.....Poznámka o našich SPADech S-XIII s křídlama S-XII... :-k No,jsme národ takových "ajeťáků"..ale ani v Piričově a Kašeho knize jsem si ničeho takového nevšiml.. :-k Je pravda,že byly nakoupené samotné trupy a k nim se jinde dokupovala křídla,ale pokud si dobře pamatuju,tak ta byla také "třináctková"......
.....

K dokoupeným křídlům z XII ...v předmětné publikaci str. 25 dole a str.27 nahoře...
Radim Švéda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 pro 2008, 09:52

Radim Švéda píše:
zdesko píše:.....Poznámka o našich SPADech S-XIII s křídlama S-XII... :-k No,jsme národ takových "ajeťáků"..ale ani v Piričově a Kašeho knize jsem si ničeho takového nevšiml.. :-k Je pravda,že byly nakoupené samotné trupy a k nim se jinde dokupovala křídla,ale pokud si dobře pamatuju,tak ta byla také "třináctková"......
.....

K dokoupeným křídlům z XII ...v předmětné publikaci str. 25 dole a str.27 nahoře...

..díky za navedení..! Fakt to tam píšou.. :shock: Tak to si jednou s tím dám tu práci a výkresově zkusím,jestli to opravdu jde.. :x Při zběžném pohledu se mi zdálo,že S-XII měl rozměrově ta křídla odlišný..(sice ne o moc,ale přecijenom..) No,prostě jsme národ "ajeťáků".. :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 pro 2008, 20:06

..tak jsem trochu pátral a zatím bych chtěl upozornit,že tento letoun měl podle italských pramenů tu římskou číslici provedenou v ČERNÉ barvě..! Nikoli červené..mám jeho kopletní rekonstrukci kamufláže,ale zatím jí nemám jak sem dát.. :wink:
Přílohy
costanini.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 04 pro 2008, 05:04

To je zajímavá informace, ale nechám si ji, až ho edíci vydají (snad), jde totiž o časný typ. Já se teď zaměřuji na toho Ruffa, protože to je jediný ital v pozdní verzi, kterého mohu ze stavebnice postavit bez úprav. I přesto dík. Dneska jdu naposledy do práce, zítra vyřizuju nějaké papíry a v pondělí mizím lyžovat do Itálie 8) 8) 8) . No a od dalšího pondělí do konce roku budu už jen modelařit (a asi budu muset doma i uklízet :P ). Ni-11 se pomalu blíží do finiše (fotky dodám, jak nějaké udělám), M5 si nechám na příští rok a tak to přes vánoce vidím právě na tohohle Spada XIII. Tak se těšte, určitě půjdu s kůží na trh, abyste měli co kritizovat :lol: .

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 04 pro 2008, 11:01

..ještě si budu muset zopakovat,jak je to vlastně časově s těma Italskýma znakama.. :-k Jde o to,že všechny kamufláže které mám mají znaky nakreslené v podobě s červenou vně a zeleným středem..a zároveň s tím mají tyto SPADy spodní plochy natřené v barvě trikolory...což je samozřejmě blbost..! Buď mají být znaky se zelenou vně a červeným středem a k nim pak patří ona trikolora na spodní plochy NP..anebo jsou znaky s červenou venku a zeleným středem,ale pak musí být tyto znaky i na spodních křídlech..! Výjimku u jednoho letounu lze snad tolerovat,ale u všech kamufláží,které mám..? To už zavání hrubou chybou.. :-k Problém je v tom,že si nepamatuju datum,kdy italové to výsostné označení měnili..Takže než se vrátíš ze sněhu,tak to snad vypátrám... :grin: Tak si to tam užij..! :D
zdesko

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse