Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak na dřevo - různé tipy

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Dřevo akvarelovou pastelkou

Příspěvekod Jirkun » 10 pro 2009, 20:05

Pro úplnost do skupiny přidávám alternativní metodu ztvárnění překližkového povrchu.
Postup jsem nafotil někdy v roce 2007.Hodí se spíše na dobné díly,zde měřítko1:72.
POSTUP:
Na matný povrch (nesmí mít krupičku!) se kreslí co nejlépe naostřenou akvarelovou pastelkou kresba,kterou nechávají letokruhy při řezání kmenu na dýhu.Měli by být nepřerušováné a mít geometrické zákonitosti asi jako vrstevnice na mapě.Jejich průběh chce nakoukat na vzoru a to se mně moc nepodařilo.U březové překližky bude kresba asi dost "divoká".Kresba pastelkou se potom zjemní uchošťourem a případně upraví MÍRNĚ zvlhčeným štětcem.Poté se lakuje.
mfdrevozakl.jpg
mfdrevopastel.jpg

.
mfdrevodokoncenil.jpg

Slepou uličkou jsou okry protože se po navlhčení pigment rozpadá na žlutou a naoranžovělou složku.
Podle podkladu se mění celkový odstín,zde tmavší kokpit
mfdrevokokpit.jpg
mfdrevospodek.jpg

Jirkun

• Odpovědět s citací

Re: Dřevo akvarelovou pastelkou

Příspěvekod Jirkun » 10 pro 2009, 20:13

Výsledek je pracný a plně mě neuspokojil.Chtěl jsem zkusit ještě Albatros Oeffag olejem,ale když jsem viděl tuto fotku,tak si myslím,že toto olejem nesvedu.Ale je to přece jen výzva!
verspannung2__medium_.jpg

Jirkun

• Odpovědět s citací

Re: Dřevo akvarelovou pastelkou

Příspěvekod Sheya » 11 pro 2009, 08:30

Jirkun píše:Výsledek je pracný a plně mě neuspokojil.Chtěl jsem zkusit ještě Albatros Oeffag olejem,ale když jsem viděl tuto fotku,tak si myslím,že toto olejem nesvedu.Ale je to přece jen výzva!
verspannung2__medium_.jpg

Tak na tohle bych si troufnul tak možná v měřítku 1:1 a to bych ještě musel mít vedle sebe ten vzor.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Re: Jak na dřevo bez olejovek - různé tipy

Příspěvekod Monika M. » 11 pro 2009, 09:38

Tuhle kresbu snad jedině dekálem. :shock: Ale každopádně je nádherná a i to dřevo na Albovi se mi líbí.
Poslední dokončené:
LVG C.VI 1/32, Morane - Saulnier N
Monika M.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peťo Kajtár » 18 pro 2009, 22:08

Ja neopužívam olejovky, keďže s tým nemôžem smradiť v byte. Nastriekam okrový základ al. podobný odtieň, potom lesklý lak (používam farby aj lak Vallejo). Po dobrom vytvrdnutí na rad prichádza klasické šmudlanie molitanom s nejakým odtieňom hnedej, hnedo-červenej podľa toho. Buď ten molitan len ťahám a tak sa mi vytvoria línie, presne ako letokruhy, alebo sa dá tupovať. Závisí aj od jemnosti molitanu, oplatí sa vyskúšať rôzne. Mal som skúsenosť, že olejovka mi strhla Vallejo farbu, ktorá bola 2 týždne vytvrdnutá, až na plast. Od vtedy ich nepoužívam. Jeden kolega mal rovnakú skúsenosť. Keď dávam Vallejo na vallejo, je to v pohode. :) Možno viete, možno nie Vallejo sa dá kúpiť v N. Zámkoch v Elkome na M.R. Štefánika (oproti gymplu).
Peťo Kajtár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 19 pro 2009, 11:27

Je to zajímavý postup. Sice ho asi nevyužiju, ale nemohl bys sem šoupnout nějaké fotky?
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peťo Kajtár » 21 pro 2009, 21:08

Tak pridávam tu fotky s drevom. Je to robené Vallejo farbami, ktorými som nastriekal základ, potom lak a po vyschnutí som to vyšmudlal špongiou, s hnedou Vallejo. Nehral som sa s odtieňom hnedej išlo mi len o princíp, ani ma netrápilo, že som použil diel Fokkera D.VII. :D - to si nevšímajte.
Špongiou som išiel šmudlať asi 10min. po zaschnutí lesklého laku, pretože lak som riedil Vidolom (je to čistič na okná), napíšem o tom príspevok inde.
Vďaka tomu sa vytvorí veľmi odolná vrstva.
Přílohy
IMG_8120.jpg
tá červené my fest ušla, išlo mi len o princíp
Peťo Kajtár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peťo Kajtár » 21 pro 2009, 21:12

IMG_8127.jpg

Peťo Kajtár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peťo Kajtár » 21 pro 2009, 21:21

Ospravedlňujem sa, že to tu dávam po jednom obrázku, ale neviem ako sa dá viacero príloh do jedného príspevku :cry:
IMG_8128.jpg

Už som na to prišiel :idea:
IMG_8129.jpg
IMG_8131.jpg
IMG_8134.jpg
toto je šmudlané špongiou na holý plast,

Peťo Kajtár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peťo Kajtár » 21 pro 2009, 21:36

farbu, ktorú som nanášal špongiou bola vždy neriedená, inak sa nedosiahne ten efekt. Používal som Vallejo na štetec. Treba sa s tým pohrať
IMG_8140.JPG
IMG_8142.JPG
IMG_8144.JPG
IMG_8146.JPG
IMG_8151.JPG

Peťo Kajtár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 007 » 21 pro 2009, 22:15

Ten akvarel jsi vystihl a není to ono,použiješ-li kvalitní temperu s kvalitním pigmentem a použiješ nejtenčí štětce WINSOR-NEWTON tak onoho výsledku s následným navlhčeným štětcem podle té fotky dosáhneš velmi snadno.Ten kdo zná má barevná schemata (třeba Sláva)může potvrdit že nekecám a že to funguje.
007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peťo Kajtár » 22 pro 2009, 07:46

Ten nápad s akvarelovu pastelkou vyzerá super, už sa teším keď sa mi podarí zohnať akvarelovú pastelku. :D :D
Peťo Kajtár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 23 pro 2009, 21:25

007 píše:Ten akvarel jsi vystihl a není to ono,použiješ-li kvalitní temperu s kvalitním pigmentem a použiješ nejtenčí štětce WINSOR-NEWTON tak onoho výsledku s následným navlhčeným štětcem podle té fotky dosáhneš velmi snadno.Ten kdo zná má barevná schemata (třeba Sláva)může potvrdit že nekecám a že to funguje.

Bavíme se o podkladu z plastu a vrstvy matné barvy buď akrylové nebo syntetiky?
Problém vidím v tom jak znázornit "kresbu" na dřevu,pokud se nespokojím s "rovnoběžkami".Pokud jsem zkoušel štětcem udělat tenkou linku různými barvami, pak nejlepší výsledky dává olejovka, zřejmě protože na špičce nezasychá.Předpokládám,že se ta tempera musí ředit asi něčím jiným něž obyčejnou tvrdou vodou.
Mohl bys prosím přesněji definovat kvalitní temperu či značku? Jestliže jde stále o znázornění dřeva na plastikovém modelu temperou, prosím o fotku.
Díky!!!
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 007 » 24 pro 2009, 09:24

Reakce byla na akvarelové pastele, co se týká oleje je situace se strukturou dřeva u většiny monelářů téměř stejná, podobná, je to dané stejnou nebo podobnou technikou a použití odstínů. Jednalo se o malování na matný povrch jaký je třeba při použití podkladu barvou TAMIYA COLOR a vykreslení stejné struktury dřeva jak zde bylo přiloženo. Rozdíl mezi olejem a temperou je značný, i když je olej plně krycí stále o proti tempeře je transparentní. Určitě pokud se budeš snažit udělat kvalitním štětcem jemnou linku tempera vyjde nesrovnatelně sytější při stejné vrstvě. Jinak na každém oleji máš označení kryvosti-množství použitého pigmentu, to samé má i tempera, podle toho poznáš kvalitu a samozřejmě rozhoduje i firma ale tam je to stejné jako u oleje záleží o odskoušení daného odstínu.
007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 24 pro 2009, 20:24

007 píše:Reakce byla na akvarelové pastele, co se týká oleje je situace se strukturou dřeva u většiny monelářů téměř stejná, podobná, je to dané stejnou nebo podobnou technikou a použití odstínů. Jednalo se o malování na matný povrch jaký je třeba při použití podkladu barvou TAMIYA COLOR a vykreslení stejné struktury dřeva jak zde bylo přiloženo. Rozdíl mezi olejem a temperou je značný, i když je olej plně krycí stále o proti tempeře je transparentní. Určitě pokud se budeš snažit udělat kvalitním štětcem jemnou linku tempera vyjde nesrovnatelně sytější při stejné vrstvě. Jinak na každém oleji máš označení kryvosti-množství použitého pigmentu, to samé má i tempera, podle toho poznáš kvalitu a samozřejmě rozhoduje i firma ale tam je to stejné jako u oleje záleží o odskoušení daného odstínu.

O.K.
Protože jsem také zkoušel i tempery zdá se mi to prostě neskutečně obtížné takto něco vytvořit. Rovněž mě zmátl termín "barevná schémata".Pokud by šlo o kresbu na papír, myslím si,že by to podstatně měnilo situlaci, minimálně díky měřítku. Ale pokud jsi přesto temperou něco vytvořil na plastikový model rád bych to viděl alespoň na fotce.
Zatím díky!
Jirkun

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse