Bleriot "Trapeze"..měl jsem dosud akorát tento náčrtek, ale nic jsem o něm nevěděl.. Předpokládal jsem, že to bude souviset s nějakým leteckým šou ala akrobatické výstupy Pegouta, nebo Huckse. Omyl..! Tohle byl seriozní pokus o to, jak vypouštět a zase chytat Bleriota na válečné lodi. Zkoušky pravděpodobně probíhaly ale jenom na zemi a dál se od tohoto řešení upustilo... Na těchto obrázcích je pohled na startující letoun zezadu..
..a bravurně zvládnuté "přistání"..! Letoun se na lano zacvakl na snímku "b04"..zbytek je "doběh"..na snímcích je vidět, že zastavil takřka "na fleku"..a v podstatě se už jen houpe ze strany na stranu..
..je vidět, že staří římané zanechali v Británii víc, než si možná samotní britové připouští.. Vítězné parademarše, kde se lidu civilnímu stavěla na odiv jeho vítězná armáda i s dobytou nepřátelskou technikou je také jedno z dědictví, které Římané v Británii zanechali..
Pro mě novinka...fotografie Albatrosu DVa z Austrálie...vypadá to že proběl poměrně zdařílou rekonstrukci...dostal nový kabát na horní plochy...fialová/zelená. já znám fotky staršího data kdy horní plochy byly ještě v lozengu...
..to období, kdy měl celolozengová křídla a VOP je docela záhadné..tedy alespoň v tom, kde a jak k tomu lozengu vůbec přišel.. Když ho australani zajali, tak tolik poškozený nebyl..no, vlastně vůbec poškozený nebyl, protože dostal i britské znaky a je možné, že s ním australani i lítali.(bohužel jsem žádné jeho kurikulum ještě nikde nečetl)..a tehdy měl na horních plochách právě tu dboubarevnou kamufláž. Křidélka ale byla určitě lozengová..! Křídla pak měla na spodních plochách (asi) světlemodrý nátěr..(A to i horní křídlo!) Dlouhá léta se však (hlavně v 60tých-70tých letech) v tisku tvrdilo, že je v původním stavu a to právě s lozengem.. Ten nový stav tedy už skoro odpovídá jeho původní podobě při zajetí..ovšem spodek horního křídla ne. Lozengová měla zůstat jen křidélka. Je ale známá ještě jeho starší podoba, kdy byl ve stavu Jasta 29. To ještě neměl natřený trup a křídla+ VOP+ kormidlo SOP byly lozengové..!! Vskutku záhadný stroj..
Tady je jeho nejstarší známá podoba..nenatřený trup a lozeng..na dolním snímku najdeme lozeng jen na pravém křidélku..(na levém se dá jen předpokládat..)