Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ IDF/IAF
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Článek v LK o Izraelském letectvu

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Článek v LK o Izraelském letectvu

Příspěvekod Martin P » 10 črc 2008, 16:19

Tak jsem dnes dostal do schránky nové Letectví a strašně se těšil jak si přečtu zajímavý článek o současném Izraelském letectvu. Bohužel jsem netušil jak strašně se mýlím. Tolik chyb v článku v časopisu, který velmi rád čtu mě nepříjemně překvapilo. Nevím z jakých zdrojů autor čerpal (nikde je neuvádí), ale některé údaje jsou zastaralé a některé naprosto chybné. Přitom z vlastní zkušenosti vím, že dnes již není problém získat spoustu informací přímo v Izraeli.
Tady je pár bot, které jsem našel v textu článku:
Dodávka Peace Fox II se týkala první várky letounů F-15C/D v roce 1981 a ne dodávek F-15A/B z přebytků USAF v devadesátých letech, to byla dodávka Peace Fox V
F-15C/D pojmenované Akaf (Káně) - všechny letouny F-15 verzí A/B/C/D nesou jméno Baz
První dodávka F-16A/B obsahoval celkem 75 strojů (67 verze A a 8 verze B) a ne 85 jak uvádí autor.
Na letounech Kfir jsou prý cvičeni piloti záloh - velmi nepravděpodobné, protože poslední izraelské Kfiry dolétaly v polovině devadesátých let minulého století.
Od roku 2000 probíhá modernizační program na CH-53 známý jako Yassur 2000 - tento program byl dokončen před rokem 2000. Tady je na místě zmínit to, že autor úplně zapomněl na program Yassur 2025, který se rozběhl nedávno.
Největší perly jsem ale objevil v tabulce:
115. tajeset se přezbrojuje na F-16I - hodně podivné, když se jedná o jednotku určenou pro výcvik vzdušného boje. Navíc autorovi jaksi vypadlo, že má ve výzbroji i Cobry AH-1. Jedinou nyní přezbrojovanou tajeset na F-16I je 201.
101. a 105. tajeset jsou již několik let homogenní jednotky vyzbrojené jednou verzí letounu F-16. 101. tajeset F-16C a 105. tajeset F-16D
127. tajeset vyzbrojená AH-64D/D-I - NEEXISTUJE, Apache mají ve výzbroji pouze 113. tajeset verzi AH-64D-I Sharaf a 190. tajeset verzi AH-64A Peten

Kdybych se dál snažil, tak toho asi najdu ještě víc, ale na to zatím nemám. Úroveň informací v článku mě velmi zklamala.
Martin P

• Odpovědět s citací

Re: Článek v LK o Izraelském letectvu

Příspěvekod Tango » 17 črc 2008, 08:07

Martin P píše:Úroveň informací v článku mě velmi zklamala.

Mírně řečeno... V některých místech jsem nabyl pocitu, že jako základní zdroj autor použil staré PKR, protože podobnou snůšku "omylů" jsem už dlouho neviděl.

První co mě praštilo do očí už při prolistování bylo, že u fotky TA-4H byla popiska TA-4J. Ale tohle bych odpustil.
Do kolen jsem naopak šel (akorát si nevzpomínám jestli smíchy nebo pláčem) když jsem si přečetl odstavec o Skyhawkách. Dodnes jsem nevěřil kolik nesmyslů lze vtěsnat do několika řádků:
- článek uvádí dodávku 48 A-4H a TA-4H od podzimu 1968 - Ve skutečnosti to bylo 90 A-4H a 10 TA-4H. 48 letadel bylo jenom v první objednávce, která byla rozšířena. První čtyři A-4H do Izraele dorazily už na konci prosince 1967 a od února 1968 s nimi byla operační první squadrona (109. tajeset).
- článek uvádí dodávky 48 A-4N a 2 TA-4N od roku 1969 - prototyp A-4N vzlétl až v roce 1972 a dodávky do Izraele začaly v roce 1973. Celkem bylo do Izraele dodáno 117 A-4N. Verze TA-4N nikdy neexistovala!
- článek uvádí dodávku celkem 127 A-4M - A-4M v Izraeli nikdy nelétal!
- naopak článek nezmiňuje dodávku 40-50 (přesné číslo si teď z hlavy nepamatuju) A-4E a A-4F během jomkipurské války v říjnu 1973.

Stejně tak bych byl docela zvědavý odkud má autor informaci, že F-16D jsou určeny pro potlačení protivzdušné obrany a jsou vyzbrojovány protiradiolokačními raketami AGM-78 Standard. :?:
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

Odeslat odpověď

Zpět na IDF/IAF