Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stanovení správné expozice

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Stanovení správné expozice

Příspěvekod Dolin » 22 srp 2015, 11:06

Jen mě tak napadlo. Mám starou rzcadlovku, která ná mechanické nastavení clony, času. Film dám ISO 100, 200, 400,..to je jasné.
Ale když nemám (nebo v minulosti neměli) expozimetr, tak jak stanovím správné nastavení?
Aby fotka nebyl přepálená nebo tmavá.
Jakože clonu nastavím jako podle potřeby, dejme tomu portrét nízkou 2,8 a krajinu dejme tomu 11,..ale jak k tomu dle "slunka" pak odhadnout čas?

Ano berličku v podobě že si to zkusím na mojem Canonu 350D mám, ale kdybych ho ssebou neměl,....?
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Re: Stanovení správné expozice

Příspěvekod Dolin » 15 zář 2015, 09:48

To si nerozumíme. Situace :

Mám zrcadlovku z roku 1940. Stojím v plenéru a nic jiného nemám,..jak stanovit expozici???? je na to nějaký matematický fígl nebo tak něco?
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 15 zář 2015, 17:59

Ak ma pamat neklame, na fotaku byval manualny ciselnik, kde si nastavis DIN filmu, clonu a cas ti to ukazalo. Pripadne na krabicke od filmu byvala tabulka so slnieckami, tiez taky rychly navod. Uplne to postacovalo, film ciastocne toleroval chyby v odhadoch.
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Batman » 19 říj 2015, 18:56

Galland píše:Ak ma pamat neklame, na fotaku byval manualny ciselnik, kde si nastavis DIN filmu, clonu a cas ti to ukazalo. Pripadne na krabicke od filmu byvala tabulka so slnieckami, tiez taky rychly navod. Uplne to postacovalo, film ciastocne toleroval chyby v odhadoch.

ještě před 20 lety jsem fotil aparátem SMENA a takovou tabulku jsem měl nalepenou ve futrálu :-D
držím palce, ...nostalgie...
Batman

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na fotografování