Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak fotografovat model(ky)

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 39 z 42 • 1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42
  • Odpovědět s citací

Re: Jak fotografovat model(ky)

Příspěvekod Jakub Vilingr » 04 led 2012, 10:44

VojtaH píše:Kubo bacha na moc světel, zruší ti všechny stíny a úplně zploští tvary, něco podobného se stalo Chmelovi, když fotil toho žlutého Maraudera...
To pak nevypadá moc dobře a model je pak celý "plochý", jako když stáhneš kontrast v PS. Viz čumák Schwalbky.

Aha. No musím se do toho dostat. Pokusím se to zmáknout co možná nejlépe. Uvažuju nad stavbou něčeho malýho a rychlýho, abych si pořádně ověřil postup focení. Sice, než to člověk vybalí, tak to chvilku trvá, ale fakt to za to stojí. Už dávno jsem si měl pořídit pořádný světla, jako jsou tyhle.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 04 led 2012, 13:41

ve svých mokrých snech toužím po dílně kdy mám jeden stůl pracovní a jen bych se otočil na židli ke druhému kde mám stabilně nachystaný stan,světla a foťák

páč to co mě nejvíc vadí a proč se k žádnému krokzakrokem článku nemůžu dokopat je to že mně nebaví to furt přesouvat a sklízet a chystat a furt dokola :?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 04 led 2012, 13:53

to mame rovnake sny
sposobovane rovnakymi problemami
ale ked raz budem velky, tak sa toho dozijem... snad...
:grin:
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 15 led 2012, 11:15

Ten kdo nechce tahat rozměrnou a těžkou digitální zrcadlovku a několik objektivů, ale stejně chce pořizovat velmi dobré snímky, měl by se podívat na novinku firmy Canon.
Vše je jako v zrcadlovce jen ta cena by mohla být nižší.

Canon PowerShot G1 X
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RED HONZA » 15 led 2012, 17:08

Chmell píše:jen ta cena by mohla být nižší.

Skoro 20tis je opravdu hodně - být to kolem 12tis, není co řešit a objednávám, dlouho něco takového hledám, ale ta cena mi přijde zatím moc.
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 18 led 2012, 07:48

RED HONZA píše:
Chmell píše:jen ta cena by mohla být nižší.

Skoro 20tis je opravdu hodně - být to kolem 12tis, není co řešit a objednávám, dlouho něco takového hledám, ale ta cena mi přijde zatím moc.

Nebo musíš přesedlat na NIKON :twisted: :grin:
http://www.megapixel.cz/nikon-1-j1-stribrny-10-30-mm
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 18 led 2012, 08:08

tak novinka no....před prázdninama už bude za 15 a na podzim za 12

...a pak si ho koupím do kapsy na každodenní tahání 8)
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 18 led 2012, 08:57

jiří ščučka píše:tak novinka no....před prázdninama už bude za 15 a na podzim za 12

...a pak si ho koupím do kapsy na každodenní tahání 8)
Přesně moje slova. Také bych tak viděl, pokud klesne k 10-12.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 18 led 2012, 18:05

Chtěl bych se zeptat na jednu nebo možná více věcí ohledně focení zdejších expertů.

Mám k dispozici na focení Nikon D3100 18-55mm VR. Jsem z toho momentálně úplně vedle, ale to se dá čekat při přechodu na zrcadlovku. Je jasné, že je potřeba stativ. Přečetl jsem několik článků na netu, ale člověk neví co dřív.

Můj dotaz:

1. Existuje nějaké univerzální nastavení fotáku na focení modelů na výstavách při slabším nebo umělém osvětlení?(clona/blesk příp. jaký program navolit)
2. dají se fotit modely přes sklo aniž by tam byl odraz?
3. potřebuju kromě UV i nějaký jiný filtr?

Předem děkuju za vaší odpověd pro méně zkušeného kolegu. =;
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 18 led 2012, 18:09

Filip Tomči píše:Chtěl bych se zeptat na jednu nebo možná více věcí ohledně focení zdejších expertů.

Mám k dispozici na focení Nikon D3100 18-55mm VR. Jsem z toho momentálně úplně vedle, ale to se dá čekat při přechodu na zrcadlovku. Je jasné, že je potřeba stativ. Přečetl jsem několik článků na netu, ale člověk neví co dřív.

Můj dotaz:

1. Existuje nějaké univerzální nastavení fotáku na focení modelů na výstavách při slabším nebo umělém osvětlení?(clona/blesk příp. jaký program navolit)
2. dají se fotit modely přes sklo aniž by tam byl odraz?
3. potřebuju kromě UV i nějaký jiný filtr?

Předem děkuju za vaší odpověd pro méně zkušeného kolegu. =;

Jen v rychlosti (valím na pivo), ostatní doplní:

1. Pokud nebudeš mít externí blesk s difuzérem, foť raději bez blesku se stativem. V úvahu přichází program Priorita clony (viz manuál) - okolo f20, ISO si dej co nejnižší, aˇ't ti to nešumí, čili 100,
zbytek dopočítá foťák.

2. Blbě, leda z úhlu a za tebou musí být ideálně homogenní pozadí, nejleépe černé,ale to většinou není, že... :lol:

3. Polarizák. UV si nech na venek.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 19 led 2012, 11:48

A) toto téma je primárně určené pro majitele kompaktní fotoaparátů a ne pro majitele zrcadlovek.
Těm je určeno toto téma: Jak fotografovat model(ky) II – Fotíme s DSLR
B) v první řadě by jsi měl Filipe napsat co budeš fotit a k jakému účelu budou fotografie použity. A také kolik do toho chceš investovat peněz a času. Podle dalších indicií se dá pak dobře stanovit jaké vybavení doporučit a jak by je člověk mohl nejlépe využít.
C) Obecně zastávám názor, že použití zrcadlovky (při focení do JEPG) na focení modelů je blbost a jediná výhoda, která vznikne je velká fotka.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 19 led 2012, 16:52

Obecně zastávám názor, že použití zrcadlovky (při focení do JEPG) na focení modelů je blbost a jediná výhoda, která vznikne je velká fotka.

s tím si dovolím nesouhlasit protože už jen uživatelský komfort zrcadlovky oproti byť sebelepšímu kompaktu je dost silný argument sám o sobě.

taky mě sere že dneska už má zrcadlovku každej druhej a nejsem tak vyjímečnej ale že bych to měl druhejm rozmlouvat že je to blbost to je trošku přestřelené :wink:
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bubak » 19 led 2012, 19:31

Dynamický rozsah snímača ani kvalita výstupu(tiež záleží od veľkosti snímača) sa podľa mňa medzi zrkadlovkou a kompaktom ani nedá porovnávať. To že RAW dá toho viac než JPEG je jasné, ale kvalita JPEG zrkadlo vs. JPEG kompakt je podľa mňa dosť rozdielna.
Ľubomír Ontkoc
Bubak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 19 led 2012, 21:51

Pánové, neupírám nikomu, že je zrcadlovka lepší než super kompakt. Ale napsal jsem „na focení modelů“. K čemu vám je zrcadlovka za 10 – 50 000,- + objektiv za 2 – 30 000,- na zdokumentování stavby a postaveného modelu, když výsledné fotografie zmenšíte na cca 1024x? a datově cca na 500 Kb. Připadá mi to jako by měl někdo Porshe a jezdil s ním jen přes město 5km do práce. Auto perfektní, ale naprosto nevyužité jeho schopnosti.

jiří ščučka píše:taky mě sere že dneska už má zrcadlovku každej druhej a nejsem tak vyjímečnej ale že bych to měl druhejm rozmlouvat že je to blbost to je trošku přestřelené :wink:
Možné to tak vidíš a je pravda, že mi to také sere, že dnes má zrcadlo každý.
Ale dám příklad. Mám známou, co fotí svatby. Vlastní zrcadlovku (cca 3 roky) a nikdy nefotila jinak nežli na zelený obdélníček (plná automatika). Zákazníci jsou spokojeni, ale pokud se na fotografie koukne někdo, kdo trochu fotí tak se zhrozí jak někdo za takové fotky může chtít vůbec peníze. Snažil jsem se jí vštípit alespoň základ (clona/čas/ISO a provázanost těchto veličin), ale bylo mi odpovězeno jen to, že takto je to dobré a více se učit nepotřebuje.
Proto všem rozmlouvám zrcadlovku, pokud mi nepřesvědčí, že nevyužijí alespoň 30% jejího potenciálu.

A věřím tomu, že bych byl schopen nafotit podobné fotografie modelů, které občas prezentuji i s kompaktem za cca 10 000,- (třeba s Canonem G10)
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 19 led 2012, 22:27

Omlouvám se za chybu. Taky jsem nechtěl rozpoutat tak horlivou debatu. Prosím případně o přesun dotazu do aktuálního tématu. Děkuju všem samozřejmě za ochotu odpovídat.

Co se týče upřesnění. Máme v práci zrcadlovku ted nově. Já jsem jí dostal na starosti a chci se to s ní naučit. Nechce se mi platit kurzy focení, protože na to nemám peníze.

Např. zde jsou fotky(předpokládám focené bleskem) a zde http://www.pilsenkit.cz/cz_index.php?ac ... _galerie10 bez blesku?

Tenhle foták co mám je primárně určený na focení modelů na výstavách a také na reportáže. Ze svý zkušenosti vím, že s kompaktem prostě nejde fotit pořádně nic.

Mám foták, mám stativ, musím dokoupit filtr UV kvůli ochraně skla a asi hodně zkoušet fotit.
Filip Tomči

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 39 z 42 • 1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42

Zpět na Jak na fotografování