Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak fotografovat model(ky)

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 16 z 42 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 42
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 03 led 2008, 10:40

Nechtěl jsem ale budu reagovat.
VojtaH píše:Trochu nechápu, proč se tu bavíme o ISU 400, já potmě nefotím :D
Škoda i na větší ISO se dají pořídit „slušné“ snímky.
Příklad najdete níže.
Foceno z ruky ISO 1250, čas 1/60, clona F5,6, fotoaparát Canon EOS 40D, objektiv 17-40 f/4L USM
Painkiller píše:Chmelík občas trošku ulítává na Modelforum podle mě, viz kalibrátor monitoru za 1990,- to se opravdu vyplatí abych mohl kamarádovi zkritizovat jeho Federal Standart odstín (nic ve zlým) :)
Kalibraci monitoru používám proto, že upravuji fotky v PC a následně porovnávám původní fotografii s upravenou. A také proto, že mám okno na jih a stále se mi mění tedy světlo v místnosti které tato sonda vnímá a mění světelnost monitoru. Ale jinak je to taková milá blbost za 2000,-

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 03 led 2008, 10:58

Chmell píše:Nechtěl jsem ale budu reagovat.
VojtaH píše:Trochu nechápu, proč se tu bavíme o ISU 400, já potmě nefotím :D
Škoda i na větší ISO se dají pořídit „slušné“ snímky.
Příklad najdete níže.
Foceno z ruky ISO 1250, čas 1/60, clona F5,6, fotoaparát Canon EOS 40D, objektiv 17-40 f/4L USM
Painkiller píše:Chmelík občas trošku ulítává na Modelforum podle mě, viz kalibrátor monitoru za 1990,- to se opravdu vyplatí abych mohl kamarádovi zkritizovat jeho Federal Standart odstín (nic ve zlým) :)
Kalibraci monitoru používám proto, že upravuji fotky v PC a následně porovnávám původní fotografii s upravenou. A také proto, že mám okno na jih a stále se mi mění tedy světlo v místnosti které tato sonda vnímá a mění světelnost monitoru. Ale jinak je to taková milá blbost za 2000,-

Na ISO 1250 hodně slušný ....

p.s. mno ISO 400 považuju za naprostej standard pro ohniska nad 100mm z ruky a například pod mrakem. Úroveň šumu se pak liší podle čipu - mám ale na mysli obecně úroveň zrcadla.
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 03 led 2008, 13:55

Chlapi, nejde přeci srovnávat zrcadlo s kompaktem :-D

No a taky na tom snímku s 1250 ISO se podepsal i L-kovej objektiv od canonu :)
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Re: Jak fotografovat model(ky)

Příspěvekod PavelS » 04 led 2008, 10:27

Na FZ-50tku mi nešahejteee :mrgreen: :lol: Dostal/koupil jsem si jí k vánocům a miluju jí zcela nepokrytě :oops: Ostatně jako budoucí možný krok k SLR je to akurát, desítky tisíc do foťáku se mi cpát momentálně nechce - koníčků je mnoho a peněz omezeně :grin: Ostatně nevím o ničem co by se jí vyrovnalo v cenové hladině 12.000,-
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 04 led 2008, 11:42

Protože uvažuji o změně v postupu focení modelů doma, tak jsem začal hledat jak se fotí modely mimo naše hranice.
A zjistil jsem, že se dosti používá světelný stan.
Při hledání informací o tomto zařízení jsem nalez také tuto diskuzi Vyrobte si světelný stan z papírové krabice.
Všem doporučuji si toto téma projít. Je to dosti poučné a může vám pomoci k ještě lepším fotkám modelů.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 04 led 2008, 11:59

Ty stěny má polepený látkou či papírem? Je jedno jakou látku, příp. papír?
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 04 led 2008, 12:24

foxbat píše:Ty stěny má polepený látkou či papírem? Je jedno jakou látku, příp. papír?

Má tam pauzák a jeden maník tam píše, že krepák (protože nesehnal pauzák).
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 04 led 2008, 12:33

Aha, puazáky mám doma ještě ze studia, tak aspoň k něčemu budou dobré. Rozhodně to zkusim. :)
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

foxbat

• Odpovědět s citací

Re:

Příspěvekod VojtaH » 04 led 2008, 12:45

J!rka Votápek píše:
VojtaH píše:Trochu nechápu, proč se tu bavíme o ISU 400, já potmě nefotím :D ...

Přesně tak...
8)

P.S. Pěkná galerie! Hodně se mi líbí fotka s kostelíkem (asi 4. odshora) a pak ten záběr na Li-2 (?) z Dukly..

Dík. Na Dukle jsem byl v rámci dovolené, a mám slušnou zásobu fotek z Dukly, muzeí ve Svidníku i Banské Bystrici,
Lisunovy, Téčka, Panzer IV., kanony, Stuga....a samozřejmě zemljanky :grin:
Kdo by chtěl, zašlu.

Ten stan je supr, určitě to zkusím.
Co se týče focení, přijde mi zbytečné tady řešit objektivy, ISO, nedejbože vinětaci nebo chromatické vady.
Na to focení modelů drtivé většině stačí kompakt, max. superzoom na úrovni FZ50.
Extra světla nikdo nevyužije, stejně tak Lkové objektivy od Canonu.
To si chce holt vybrat - buď stavět nebo fotit.
Jen já vůl dělám oboje :grin: :grin:
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 04 led 2008, 18:45

[
quote="Chmell"]Protože uvažuji o změně v postupu focení modelů doma, tak jsem začal hledat jak se fotí modely mimo naše hranice.
A zjistil jsem, že se dosti používá světelný stan.
Při hledání informací o tomto zařízení jsem nalez také tuto diskuzi Vyrobte si světelný stan z papírové krabice.
Všem doporučuji si toto téma projít. Je to dosti poučné a může vám pomoci k ještě lepším fotkám modelů.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[/quote]

Já si to už dřív vyrobil, myslím, že jsem sem i fotku dal, ale nejsem si 100pro jist. No, ale je to fuk, jen jsem chtěl dodat,pokud osvětlujete jen jedním světlem, /většinou zvrchu, je dobré na boky nedávat pauzák, ale bílou čtvrtku. Lépe odráží světlo k focenému předmětu :)
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hlawi » 06 led 2008, 10:09

Ahoj potřebuju pomoct, nikdy jsem se focením moc nezabýval, vždycky jsem to jen zmáčknul a fotka byla na světě. Nicméně teď jsem di chtěl vyfotit svůj model a nastal kámen úrazu, ty fotky jsou naprosto úděsný. Hodně jsem si toto téma pročítal, takže to teď zkusím od "lesa" :).

Mám foťák HP Photosmart M525 který má 6,3 mpix a 3 x optický zoom. Ostatní informace jsou kdekoliv na internetu, nechci sem dávat nějaký odkaz. Vím, že oproti foťákům, o kterých tu čtu je to šunka, ale myslíte, že i s tímto foťákem se dá vyfotit normální fotka, lepší než tahle?
Přílohy
bok.jpg
Uspěšní pokračují tam, kde neúspěšní končí:-)
Hlawi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Smetana » 06 led 2008, 10:12

No sice nejsem fotograf, ale prvně by to chtělo určitě udělat něco s tím světlem :wink:
Tomáš Smetana

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 06 led 2008, 10:31

Hlawi píše:Ahoj potřebuju pomoct, nikdy jsem se focením moc nezabýval, vždycky jsem to jen zmáčknul a fotka byla na světě. Nicméně teď jsem di chtěl vyfotit svůj model a nastal kámen úrazu, ty fotky jsou naprosto úděsný. Hodně jsem si toto téma pročítal, takže to teď zkusím od "lesa" :).

Mám foťák HP Photosmart M525 který má 6,3 mpix a 3 x optický zoom. Ostatní informace jsou kdekoliv na internetu, nechci sem dávat nějaký odkaz. Vím, že oproti foťákům, o kterých tu čtu je to šunka, ale myslíte, že i s tímto foťákem se dá vyfotit normální fotka, lepší než tahle?

Potřebuješ pro tento fotoaparát dost světla. Tedy cca tak 500W a ještě to bude asi málo.
Netuším zda má tvůj fotoaparát manuální režim pokud ano dost by tomu pomohl.
A na závěr fotoaparát na automatiku nikdy dobře nevyfotí tmavý model na bílém pozadí. Je to moc kontrastní.

Doporučuji tedy osvítit model jedním druhem světla, ale co největší intenzitou. A pokud je to možno zapnou manuální režim, nastavit ISO 100, clonu co největší číslo (asi F8), a hrát si s časem dokud nebudou fotky 100%. To ale předpokládá že máš stativ.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hlawi » 06 led 2008, 11:43

Chmell píše:
Hlawi píše:Ahoj potřebuju pomoct, nikdy jsem se focením moc nezabýval, vždycky jsem to jen zmáčknul a fotka byla na světě. Nicméně teď jsem di chtěl vyfotit svůj model a nastal kámen úrazu, ty fotky jsou naprosto úděsný. Hodně jsem si toto téma pročítal, takže to teď zkusím od "lesa" :).

Potřebuješ pro tento fotoaparát dost světla. Tedy cca tak 500W a ještě to bude asi málo.
Netuším zda má tvůj fotoaparát manuální režim pokud ano dost by tomu pomohl.
A na závěr fotoaparát na automatiku nikdy dobře nevyfotí tmavý model na bílém pozadí. Je to moc kontrastní.

Doporučuji tedy osvítit model jedním druhem světla, ale co největší intenzitou. A pokud je to možno zapnou manuální režim, nastavit ISO 100, clonu co největší číslo (asi F8), a hrát si s časem dokud nebudou fotky 100%. To ale předpokládá že máš stativ.

Ok, děkuji Chmelle. Říkaš není dobrá kombinace fotit tmavý model na bílem pozadí, doporučuješ konkrétně nějakou barvu? Na tom foťáku je hodně věcí automatických,a le zkusím si s tím pohrát co to půjde. Stativ nemám, myslíš, že by to šlo fotit z nějaké podložky (třeba knihy) samospouští? Aby se tam neprojevil třes v mých rukou:-)
Uspěšní pokračují tam, kde neúspěšní končí:-)
Hlawi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 06 led 2008, 14:43

Co napsal Chmell jedině potvrzuju. Jen k tomu Curtissu asi takto -když si všinmeš tak máš model zcela rozostřený a zaostřeno je až na kontrastní přechod papíru a tmy vzadu. Nevím je li to jen tím že je to právě veliký kontrast nebo máš foťák blízko modelu a nepřepnuto ma makro. Na http://www.elektromedia.cz jesm našel větu o ohniskovém rozsahu "Přibližně 0,5 m až nekonečno (normální),...." z toho usuzuju že máš i model moc u foťáku a foťák to nezvládl ( a pravděpodobně ani při lepším světle) nezvládne!
Zkus (po nasvícení) polaborovat i s režimem makro, případně foťák posuň od modelu dál a přitáhni zoomem,......... 8-[

Ono focení ja taková sranda,......

To Vojta H,.......no víš jsem "Canonista". Celkem ale jako nerozumím tomu "Extra světla nikdo nevyužije, stejně tak Lkové objektivy od Canonu",.....
Já bych využil oboje!
Já Lka sice nenám ale můj názor je že pokud někdo koupí zrcadlo za 15-40tis je blbost věšet na to sklo za 3000,.....Proto jsem si dík mým nižším fin. možnostem koupil "jen" Sigmu 17-70 za cca 10000 a v klidu pohrdl seťákem 18-55 (už pro jeho konstrukci)........No a pokud má někdo zrcadlo tak asi nefotí jen modely (kde tedy asi opravdu vinětace nebude tak "žhavá", s chrom.vadou silně nesouhlasím - fialové kontury jsou humáč vždycky!)....maličký příklad,...Elko má kvalitní materál na clonové lamely - tím je lamela tenší ,..no a tím se při vyšším zaclonění neprojevuje lom paprsku a nevzniká taková distorze jako u levných skel,...
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 16 z 42 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 42

Zpět na Jak na fotografování