Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak fotografovat model(ky)

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 14 z 42 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 42
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 17 pro 2007, 20:16

zvažuju novy fotak, mate někdo nějake zkušenosti s tady timto? http://www.fotoplaneta.cz/d/olympus-sp-560-ultrazoom/
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 17 pro 2007, 20:50

Chmell píše:Když tu čtu jak každý kupuje světla a zkouší pozadí, tak si stále říkám a k čemu jim to bude.
Popravdě řečeno nemá cenu moc investovat, když člověk nezná základní finty a hlavně neumí svůj fotoaparát správně nastavit.
O co mi tedy jde. Jen o to, že je jedno jak drahé máte světla a jaké pozadí, když nemáte skalibrovaný fotoaparát a monitor. Jsou to dost důležité věci a každou chvilku tu čtu, že ty barvy jsou ve skutečnosti jiné.
Pokud zbude přes vánoce čas tak bych napsal pár článku ohledně fotografování a následně je uveřejnil na stránkách KPM Plzeň

No to je sice pravda,.....jen si myslím, že 80% lidí tady na foru asi na to nemá čas a popravdě asi ani náladu,....Zkalibrovaný monitor nemám ani já :) ...mám jakýsi starý AOC 19 CRTčko,...barvy ale má úplně jinde než v práci používaný LCD,..... A na té mé 350D sem nikdy tu šedou nepoužíval,..ale to je jen tím že sem si to ani nezkusil - jako podle návodu :roll:
I když mě jako barvoslepému člověku je to asi celkem jedno,... :roll: Ale já se s PC moc nekamárádím a tak jsem nikdy nezkusil ani RAW a podobně,......ale člověk nestíhá všecko,...

To Štěpán,.......no asi takto,...Je to sice ultrazoom (což je na modely zbytečné) ale spíše bych v této třídě hledal něco co má stabilizovaný objektiv (optický stabilizátor) a ne jenom digitální stabilizaci - navýšením ISO. Na těch 500 (plný zoom) bude myslím opticky lepší opužít nějaký OIS či IS něž ISO 1600,....
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rben » 17 pro 2007, 21:49

kalibrace monitoru? ehm to se jako dělá jak to slyším poprvé :roll: . já to mám tak jak se mi to líbí a nebolí mě z toho oči. :?
rben

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 18 pro 2007, 01:19

Štěpán Los píše:zvažuju novy fotak, mate někdo nějake zkušenosti s tady timto? http://www.fotoplaneta.cz/d/olympus-sp-560-ultrazoom/

Ve třídě ultrazoomů se spíš mrkni po Canonu S3 IS nebo lépe po Panasonicu DMC-FZ-7 nebo 8. Pokud máš love, tak jdi do FZ50.
Já šel do Canona EOS 400D no a fotí mi to nějak takto:
Přílohy
5476_1_Q.jpg
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 18 pro 2007, 01:21

Čímž navazuji na nadpis - bylo to o modelkách, ne? 8)
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 18 pro 2007, 06:51

Štěpán Los píše:zvažuju novy fotak, mate někdo nějake zkušenosti s tady timto? http://www.fotoplaneta.cz/d/olympus-sp-560-ultrazoom/

Pokud mohu doporučit tak jednoznačně toto CANON POWERSHOT S5 IS
Stojí 10 400,- i s kartou 1GB
http://www.oehling.cz/inshop/digitalni- ... 30%5D.html
Recenzi najdeš zde:
http://www.fotoaparat.cz/article/10524/1

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 18 pro 2007, 07:16

Dolin píše:No to je sice pravda,.....jen si myslím, že 80% lidí tady na foru asi na to nemá čas a popravdě asi ani náladu,....

Naprosto souhlasím, ale jsou zde i lidé co by chtěly následně své modely prezentovat (třeba na tomto fóru) a těm to jedno není (alespoň doufám)

Dolin píše:Zkalibrovaný monitor nemám ani já :) ...mám jakýsi starý AOC 19 CRTčko,...barvy ale má úplně jinde než v práci používaný LCD,.....

Jde vlastně jen o to, že se snažím kalibrací fotoaparátu a monitoru dosáhnout co nejvěrnějších barev modelu co jsem vyfotil. Dobré porovnání je třeba zde http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?t=17990 , bohužel kdo má pravdu to zatím netuším.

Dolin píše:A na té mé 350D sem nikdy tu šedou nepoužíval,..ale to je jen tím že sem si to ani nezkusil - jako podle návodu :roll:
I když mě jako barvoslepému člověku je to asi celkem jedno,... :roll: Ale já se s PC moc nekamárádím a tak jsem nikdy nezkusil ani RAW a podobně,......ale člověk nestíhá všecko,...

Kalibrovat fotoaparát doporučuji všem co fotí modely svoje tak i na výstavách. Je to naprosto jednoduché a šedá 18% destička stojí 100,-.

rben píše:kalibrace monitoru? ehm to se jako dělá jak to slyším poprvé :roll: . já to mám tak jak se mi to líbí a nebolí mě z toho oči. :?

Pro kalibraci monitoru používám tuto sondu PANTONE ® huey
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 606_hayes » 18 pro 2007, 13:42

ako teda spravne nakalibrovat fotak? mam sony DSC h2 teiz ultrazoom a myslim ze spatny neni len ako hovorite niekedy netrafim farby a su uplne mimo ako realita.....predpokladam ze to bude tym ze fotak pri mixe ziariviek a klasickych ziaroviek nedokaze dobre v sebe nakonfigurovt bielu....mam pravdu?
Chceš zdravý rozum? Dám ti svůj, Bůh ví, že ho nepoužívám
viewtopic.php?f=57&t=115467
viewtopic.php?f=7&t=106183
viewtopic.php?f=6&t=109830
viewtopic.php?f=7&t=96254
606_hayes

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 18 pro 2007, 13:51

606_hayes píše:ako teda spravne nakalibrovat fotak? mam sony DSC h2 teiz ultrazoom a myslim ze spatny neni len ako hovorite niekedy netrafim farby a su uplne mimo ako realita.....predpokladam ze to bude tym ze fotak pri mixe ziariviek a klasickych ziaroviek nedokaze dobre v sebe nakonfigurovt bielu....mam pravdu?

Mix zarivek a zarovek se da pouzit na ruzne zajimave efekty, ale pokud pozadujes vernost barev, tak musis pouzit pouze jeden druh osvetleni (se stejnou chromatickou teplotou). Takze bud zarivky a nebo zarovky. Fotak musis mit v mahualnim rezimu a prostudovat v manualu, jak se u nej vyvazuje bila. Nekde v menu to urcite bude (asi jako WhiteBalance). Pak namiris objektiv na bilou nebo lehce sedou barvu a udelas kalibracni "snimek" (neuklada se na kartu). No, a to je vlastne vse. Pak by mely barvy odpovidat realite.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 606_hayes » 18 pro 2007, 14:23

Ondřej Nadrchal píše:
606_hayes píše:ako teda spravne nakalibrovat fotak? mam sony DSC h2 teiz ultrazoom a myslim ze spatny neni len ako hovorite niekedy netrafim farby a su uplne mimo ako realita.....predpokladam ze to bude tym ze fotak pri mixe ziariviek a klasickych ziaroviek nedokaze dobre v sebe nakonfigurovt bielu....mam pravdu?

Mix zarivek a zarovek se da pouzit na ruzne zajimave efekty, ale pokud pozadujes vernost barev, tak musis pouzit pouze jeden druh osvetleni (se stejnou chromatickou teplotou). Takze bud zarivky a nebo zarovky. Fotak musis mit v mahualnim rezimu a prostudovat v manualu, jak se u nej vyvazuje bila. Nekde v menu to urcite bude (asi jako WhiteBalance). Pak namiris objektiv na bilou nebo lehce sedou barvu a udelas kalibracni "snimek" (neuklada se na kartu). No, a to je vlastne vse. Pak by mely barvy odpovidat realite.
]
(*,) ](*,) ](*,) ze ma to debila nenapadlo skor ze tie ziarovky a ziarivky budu robit problem, no dnes vecer alebo zajtra to vyskusam , vdaka za odpoved :foto:
Chceš zdravý rozum? Dám ti svůj, Bůh ví, že ho nepoužívám
viewtopic.php?f=57&t=115467
viewtopic.php?f=7&t=106183
viewtopic.php?f=6&t=109830
viewtopic.php?f=7&t=96254
606_hayes

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiroSurin » 23 pro 2007, 19:57

Chmell píše:
Filda píše:Kamarád (dost dobrý fotograf) mi poradil, abych fotil modely mimojiné i tak, že otevřu blesk, nastavím ho na nějakou menší intenzitu a dám v manuálním režimu kompromis co nejkratšího času (asi 1/200) a co největší clony. Co říkáš na tenhle zbůsob? Ne přímo lesklé modely se tak daj vzít v pohodě

Jde to, ale udělá tě to stíny pod modelem.

Skus pred blesk cca 5cm vlozit jeden pripadne dva harky papiera, to dostatocne zmakci svetlo z blesku.

Ja mam zrkadlovku s externym bleskom, tatze fotim odrazom blesku od steny, stropu.
MiroSurin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 23 pro 2007, 23:41

No zkus dát i obyčejnou čtvrtku bílého píru tak 10cm do modelu (tak aby nebyl vidět tan papír v záběru - de to zkoušej :wink: ) a docela hodně to na prosvětlení, třeba pod blatníkem pomůže! - když není nic poruce!
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ludovik » 25 pro 2007, 09:36

Panove, mohl by mne nekdo doporucit objektiv na Canon EOS 350D, ktery by byl vhodny na foceni modelu?....Abych byl konkretnejsi, dival jsem se po nejakem macro objektivu s pevnym ohniskem okolo 50mm....tyto objektivy jsou na tom obvykle velmi dobre co se tyce geometrickeho zkresleni obrazu, chromaticke aberace, a dalsich optickych vlastnosti, ale problem je, ze maji do pomerne vysokych clonovych cisel velmi malou hloubku ostrosti (coz je samozrejme v poradku ve smyslu klasicke makrofotografie, ale pro foceni modelu se hodi naopak co nejvetsi hloubka uz pri svetelnejsich clonovych cislech)....

Takze muj dotaz zni, esi neexistuje neco, co by malo kreslilo obraz a zaroven vyhovovalo vyse popsanemu a trebas se hodilo i na krajinku....at zas nevyhodim kopu penez za jednoucelovou vec, ze... :grin: :grin:

P.S. Omlouvam se, esi se to tu uz resilo, nejak nemam silu procitat cely tohle tema
ludovik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 25 pro 2007, 10:37

ludovik píše:Panove, mohl by mne nekdo doporucit objektiv na Canon EOS 350D, ktery by byl vhodny na foceni modelu?....

Pevnou 50ku ti nedoporučuji ani kdyby byla macro. Ale pokud děláš modely v měřítku 1/144 tak možná jo.
Prostě na focení modelů je to moc dlouhé ohnisko. 50 x 1,6 = 80 mm ohnisko. Každé ohnisko musíš násobit 1,6 protože je čip u EOS 350D menší než je filmové políčko.
Osobně bych ti doporučoval (podle peněz)
TAMRON SP AF 17-50/2,8 XR Di II LD ASPH (IF) Canon (cena 12 000,-)
http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 93%5D.html
Pokud máš peněz více tak
CANON EF-S 17-85/4,0-5, 6 IS USM (cena 16 000,-)
http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 93%5D.html
A fotím s tímto a jeto jeden s nejlepších objektivů co kdy Canon udělal (hlavně na focení krajiny).
CANON EF 17-40/4, 0 L USM (cena 20 500,-)
http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 35%5D.html
Ale ani jeden není macro. Na to mám CANON EF 100/2,8 Macro USM (cena 15 700,-)
http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 64%5D.html
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ludovik » 25 pro 2007, 10:52

Diky za info, tusil jsem ze "jadro pudla" bude, ze 50-ka (x1.6) je uz prilis "teleobjektiv" na modely....moc jsi me nepotesil s tema cenama.....chtel jsem to nacpat pod deset tisic (i proto jsem mluvil o pevnym ohnisku)....
ludovik

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 14 z 42 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 42

Zpět na Jak na fotografování