zvažuju novy fotak, mate někdo nějake zkušenosti s tady timto? http://www.fotoplaneta.cz/d/olympus-sp-560-ultrazoom/
Chmell píše:Když tu čtu jak každý kupuje světla a zkouší pozadí, tak si stále říkám a k čemu jim to bude.
Popravdě řečeno nemá cenu moc investovat, když člověk nezná základní finty a hlavně neumí svůj fotoaparát správně nastavit.
O co mi tedy jde. Jen o to, že je jedno jak drahé máte světla a jaké pozadí, když nemáte skalibrovaný fotoaparát a monitor. Jsou to dost důležité věci a každou chvilku tu čtu, že ty barvy jsou ve skutečnosti jiné.
Pokud zbude přes vánoce čas tak bych napsal pár článku ohledně fotografování a následně je uveřejnil na stránkách KPM Plzeň
Štěpán Los píše:zvažuju novy fotak, mate někdo nějake zkušenosti s tady timto? http://www.fotoplaneta.cz/d/olympus-sp-560-ultrazoom/
Štěpán Los píše:zvažuju novy fotak, mate někdo nějake zkušenosti s tady timto? http://www.fotoplaneta.cz/d/olympus-sp-560-ultrazoom/
Dolin píše:No to je sice pravda,.....jen si myslím, že 80% lidí tady na foru asi na to nemá čas a popravdě asi ani náladu,....
Dolin píše:Zkalibrovaný monitor nemám ani já...mám jakýsi starý AOC 19 CRTčko,...barvy ale má úplně jinde než v práci používaný LCD,.....
Dolin píše:A na té mé 350D sem nikdy tu šedou nepoužíval,..ale to je jen tím že sem si to ani nezkusil - jako podle návodu![]()
I když mě jako barvoslepému člověku je to asi celkem jedno,...Ale já se s PC moc nekamárádím a tak jsem nikdy nezkusil ani RAW a podobně,......ale člověk nestíhá všecko,...
rben píše:kalibrace monitoru? ehm to se jako dělá jak to slyším poprvé. já to mám tak jak se mi to líbí a nebolí mě z toho oči.
606_hayes píše:ako teda spravne nakalibrovat fotak? mam sony DSC h2 teiz ultrazoom a myslim ze spatny neni len ako hovorite niekedy netrafim farby a su uplne mimo ako realita.....predpokladam ze to bude tym ze fotak pri mixe ziariviek a klasickych ziaroviek nedokaze dobre v sebe nakonfigurovt bielu....mam pravdu?
]Ondřej Nadrchal píše:606_hayes píše:ako teda spravne nakalibrovat fotak? mam sony DSC h2 teiz ultrazoom a myslim ze spatny neni len ako hovorite niekedy netrafim farby a su uplne mimo ako realita.....predpokladam ze to bude tym ze fotak pri mixe ziariviek a klasickych ziaroviek nedokaze dobre v sebe nakonfigurovt bielu....mam pravdu?
Mix zarivek a zarovek se da pouzit na ruzne zajimave efekty, ale pokud pozadujes vernost barev, tak musis pouzit pouze jeden druh osvetleni (se stejnou chromatickou teplotou). Takze bud zarivky a nebo zarovky. Fotak musis mit v mahualnim rezimu a prostudovat v manualu, jak se u nej vyvazuje bila. Nekde v menu to urcite bude (asi jako WhiteBalance). Pak namiris objektiv na bilou nebo lehce sedou barvu a udelas kalibracni "snimek" (neuklada se na kartu). No, a to je vlastne vse. Pak by mely barvy odpovidat realite.
Chmell píše:Filda píše:Kamarád (dost dobrý fotograf) mi poradil, abych fotil modely mimojiné i tak, že otevřu blesk, nastavím ho na nějakou menší intenzitu a dám v manuálním režimu kompromis co nejkratšího času (asi 1/200) a co největší clony. Co říkáš na tenhle zbůsob? Ne přímo lesklé modely se tak daj vzít v pohodě
Jde to, ale udělá tě to stíny pod modelem.
ludovik píše:Panove, mohl by mne nekdo doporucit objektiv na Canon EOS 350D, ktery by byl vhodny na foceni modelu?....
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků