Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stativy, jaký vybrat stativ

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Stativy, jaký vybrat stativ

Příspěvekod 172flogger » 29 zář 2009, 15:27

Nenašel jsem si, jestli už se to tu víc řešilo....
Jaký koupit pro focení modelů stativ ve slušném poměru cena/kvalita ? Nemyslím nic profesionálního.
Přemýšlím koupit malou jednoduchou trojnožku a pak klasický velký, ale přenosný stativ s vysouvacíma nohama.
Viděl jsem pěkný stativ od Hamy z profilovaného hliníku, ale ten byl zbytečně bytelný a těžký.
Pak tam měli jeden podobný s teleskopickými nohami z kulatých trubek. Asi taky Hama, cena 300-400. Po složení byl lehonký, malý a krásně přenosný, jenže kvalita byla hrozná. Nevrklal se sám od sebe až moc, jenže stačilo s ním lehce zavrklat (jako by se to dělo při nastavení foťáku) a jedna noha se vždy sama od sebe začla zasouvat. Takže byl nepoužitelný....

Máte tipy pro ozkoušené typy ? Sice nemám zrcadlovku, ale měl by unést kompakt, starý ultrazoom (4x AA baterie) a ideálně i DV videokameru. Samozřejmě musí jít foťák naklánět dolů pro focení modelů shora.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: Stativy, jaký vybrat stativ

Příspěvekod Jakub Vilingr » 29 zář 2009, 15:32

Záleží na tom jakej máš foťák... Jestli máš nějaký dělo s výměnejma sklama, tak nemá smysl šetřit... Od toho bych se opích. Asi bych skáknul někam k odborníkom i s foťákem...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 29 zář 2009, 15:46

Ne ne ,právě že nemám zrcadlovku a neplánuju nějaký intenzivní používání, takže nepotřebuju nějakou mohutnou konstrukci. To by bylo zbytečné.
Potřebuju, aby to uneslo starou dobrou Minoltu Dimage Z-3 (středně těžkej ultrazoom na 4 tužkovky). A videokameru, se kterou se nebude hýbat, ta nemusí být natočená směrem dolů.

Spíš jsem si říkal, jestli tu nemáte vyloženě ozkoušené typy a výrobce. Z těch levnějších.
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 29 zář 2009, 16:05

Mně k focení modelů úplně postačuje levný stativ kdysi koupený za 350Kč, typ si bohužel nepamatuji. Dnes jsou takové ještě levnější. Fotíval jsem Canonem A70, nyní Canonem SX110.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Skolil » 29 zář 2009, 17:08

Já mám teda Velbon CX-888 a jsem s ním velmi spokojen. Je docela lehkej-1,3 kg, ale přitom festovej a dá se sním snadno manipulovat. Maximální výšku píšou 145cm, ale pokud nerozevřu trojnožku úplně, tak s tím udělám i 160cm. Koupil jsem ho asi za tisícovku. Můžu doporučit.
http://skolil-diorama.blogspot.com
Jakub Skolil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ludek Spunda » 29 zář 2009, 17:16

Taktez pouzivam Velbon....sice Velbon MINI ale pro potrebu fotografovani modelu zcela postaci.Cena 790,- a za sve penize dostanes pomerne tuhy stativ s vysuvnyma nohama a samozrejme lze naklopit pro foceni z vrchu...vrele doporucuju :)
Rozpracováno:
F-8E Crusader 1/72 Academy

Dokončeno:
A-7A Corsair II 1/72 Hobbyboss
F6F-5N Hellcat 1/72 Eduard
A-37B Dragonfly 1/72 Academy
P-47D Razorback 1/48 Tamiya
Ludek Spunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 01 říj 2009, 22:15

Mám Velbon CX540 či 550?? :-k a na 350D s bleskem a sklem je tak tak,.....spíš tak jak "tak tak",...utáhnutím toho šroubu co drží výsuvný střed jsem jej odtrhl od těla a tím je stativ na pikaču. Na Minoltu to bude ale více jak OK,..mě na kompakt Fuji 7000s stačil naprosto v pohodě....
Časem koupím něco lepšího,.....nicméně se mě velice moc líbí to vysunování na Velbonu pomocí kličky nahoru a dolů...to mnohé stativy za x litrů němají a nejsou tak pohotové,..to musím ještě pořešit!
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 02 říj 2009, 16:37

Na falešnou zrcadlovku Fujifilm S7000 jsem používal stativ Fomei W-355 (cena 500,-) (http://eshop.fomei.com/cz/kategorie/fot ... ivy-world/). Má nosnost 3,5 kg (hmotnost stativu 1,5kg) a byl jsem s ním spokojený. Po zakoupení zrcadlovky C350D + objektiv 18-55 jsem se již dostal na hranu jeho možností a tak jsem zakoupil špičkový stativ Manfrotto 055PROB + hlavu 804RC2 (cena 5 000,-) (http://www.oehling.cz/inshop/stativy-stativove-sety/). Tento stativ má nosnost 7 ks při váze 2,5 kg a je jedním z nejprodávanějších na světě. Používám jej asi 4 roky a jsem naprosto spokojen, má třeba výkyvnou středovou tyč a tak můžete fotografovat kolmo dolů a nebo i z nulové výšky při zavěšení fotoaparátu pod stativ.

Výběr stativu je dosti klíčový pro kvalitní fotografii. Stativ je považován po objektivu a filtrech za třetí věc co umožní vytvořit kvalitní fotografii. Nepodceňujte tuto zásadu a kupte raději těžší a robustnější stativ i pro lehké fotoaparáty než si koupit za pár korun lehký levný stativ co se vám bude chvět i v průvanu doma.
Nosnost stativu by měla být cca trojnásobek váhy fotoaparátu.

Zde je pár odkazů kde si můžete vybrat dobré stativy za dobré peníze:
http://www.oehling.cz/inshop/stativy/
http://eshop.fomei.com/cz/kategorie/foto/stativy/
http://www.megapixel.cz/stativy
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/s410-cz ... slusenstvi
http://www.megafoto.cz/Stativy/
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 02 říj 2009, 16:56

Dolin píše:Mám Velbon CX540 či 550?? :-k a na 350D s bleskem a sklem je tak tak,.....spíš tak jak "tak tak",...utáhnutím toho šroubu co drží výsuvný střed jsem jej odtrhl od těla a tím je stativ na pikaču. Na Minoltu to bude ale více jak OK,..mě na kompakt Fuji 7000s stačil naprosto v pohodě....
Časem koupím něco lepšího,.....nicméně se mě velice moc líbí to vysunování na Velbonu pomocí kličky nahoru a dolů...to mnohé stativy za x litrů němají a nejsou tak pohotové,..to musím ještě pořešit!

Na doporučené v prodejně jsem koupil stativ Vanguard (http://www.digipoint.cz/vanguard-stativ-tripod-mg-3 ) . je celokovový s libelou a tlumením v hlavě 350 i s 300mm objektivem v poho udrží. cena byla asi 1400,- v akci
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Rezak » 04 lis 2009, 15:39

zdavim, potrebujem poradit so stativom, mam 450D 18-55 75-300 (planujem kupit 105mm macro na modely, cca 450g)
aky by ste mi odporucili, aby sa s tym dalo fotit a nestalo to priz vela (120€) - dialkovu spust mam :)
napr VELBON CX-540, alebo CX-586 .... alebo nevymyslat a kupit 600R ? :)
Modelársky klub Zobor - Nitra
IPMS Slovakia
Martin Rezak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Mazač » 04 lis 2009, 21:48

Já mám pár týdnů Vanguard Tracker S a je to dobrý stativ.
Pavel Mazač

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 04 lis 2009, 21:54

Ahoj, no spíše bych doporučoval ten VELBON 600R. Hlavně kuli nohám. Ale i tento stativ ti bude časem připadat nemotorný a pořídíš si něco pořádného (pokud tedy uvažuješ o focení i něčeho jiného než jen modelů)

PS: k čemu ti bude ta 105 Makro na modely?
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 20 pro 2009, 13:26

Narychlo jsem v jedné prodejně viděl stativ za cca 400, lehonký a přitom vypadal stabilně. Aspoň se mu nezasouvaly nohy samy od sebe jako Hamě.
Ve značce bylo slovo Konig, ale nepamatuju si druhý slovo v názvu, nevíte, kde ho najít ?
Akorát tu prodejnu zavírali, neměl jsem čas si ho lépe prohlédnout.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 21 lis 2010, 02:02

Sice už jeden mám, ale při nákupu žrádla v Penny Marketu jsem tam objevil stativ za asi 170Kč a neodolal.
Je to BILORA Action Line Eco II: typ 263
http://www.bilora.de/index.php?area=1&p ... actionline
Má tříosou hlavu, dokonce i s plošinkou pro rychlé sundání foťáku, což mi na dvaapůlkrát dražším stativu chybí. Dokonce má i "zbytečnosti" jako vodováku a výškové nastavení kličkou. I když je to ultralevné, závit na foťák je kovový, hliníkové vysouvací nohy nejsou kulaté trubky, ale profily.
Kvalitou je na tom stejně, jako stativy jinde prodávané za 400-600. Za necelé dvě stovky není čeho litovat, i kdyby se to za půl roku rozpadlo. Trochu se to vrklá, ale měl jsem v obchodě v ruce 3x dražší Hamu a ta byla vyvrklaná ještě víc.

Profíci ohrnou nos, ale pokud nemáte doma nic, tak vřele doporučuju.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 21 lis 2010, 14:47

Mám takřka stejnej a na běžné focení, případně focení modelů to bohatě stačí.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na fotografování