Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ Extra
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Extra 26

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Extra 26

Příspěvekod dj.patyzon » 21 zář 2016, 14:32

Oficiální datum vydání: 23.9.2016.

Obálka.jpg
Obálka

Obsah.jpg
Obsah

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Hotovo 1/144: Hurricane Mk.I (Revell)
Hotovo 1/72: I-153 (Směr)
dj.patyzon

• Odpovědět s citací

Re: Extra 26

Příspěvekod Gloton » 23 zář 2016, 00:38

Ty stránky 32-37, to je opravdu "lahůdka" :shock:
Popis stavebnice ve stylu: "stará stavebnice, která dnes už prakticky nikoho neuspokojí, obtisly prakticky k ničemu......", k tomu fotka všech raket postaveých "z krabičky" na úrovní "nic moc/nemastné neslané" co nikoho nemůže zaujmout a sáhodlouhý popis všech možných typů raket, kdy ke každému typu je jen malý odstavečem se základními údaji a to vše na celých 6 stranách :o
Dát do Modeláře Extra takovouto šílenou zoufalost, to snad nemá obdoby........to kdyby těch 6 stránek byly jen čisté listy papíru, bylo by to hodnotnější.
Je vůbec možné, dostat za něco tak ubohého i honorář? Jestli ano, rezervujte mi prosím 6 stránek v přístím Modeláři Extra, rád něčím přispěji, protože vyplodit něco takového dokáže snad každý gramotný modelář s alespoň trochou rozumu.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 23 zář 2016, 09:44

Milý Glotone,
jakožto autor této šílené zoufalosti mi to nedá a rád bych se zeptal, jestli tě tolik pobouřilo to, že:
- téma ti vůbec nic neříká a nezajímá tě (škoda místa)
- je to moc dlouhé a moc informací (sáhodlouhý popis)
- je tam málo informací (kratičký popis)
- stavebnice neodpovídá současným standardům (nikoho neuspokojí)
- je to blbě postavené (neslané / nemastné)
- jako autor mám pravděpodobně nárok na nějaký honorář

Zkusím k tomu krátké doplnění. Ten článek ideově navazuje na ten předchozí před pár lety, který vzbudil alespoň několik zajímavých ohlasů (za šílenou zoufalost ho tuším nikdo neoznačil). Jeho ambicí (navíc otevřeně přiznanou) není ani tak stavebnice nebo stavba, tam asi nemá smysl polemizovat, ale spíš edukace / osvěta, což byl zjevně původně i záměr té stavebnice. Takové trochu retro.

O rakety se zajímám, ale nejsem expert, abych to vysypal z hlavy, a mohu směle říci, že sepsání informací nebyla otázka gramotnosti a aspoň trochu rozumu, ale chvílema docela práce, protože na některé věci není moc informací, které by byly veřejně dostupné, nebo si protiřečí. Nad textem jsem teda strávil dost času.

Jsem si vědom, že jde o dost (možná extrémně) okrajovou záležitost, ale říkal jsem si, že to může být pro někoho třeba zajímavé si o tom uceleně něco přečíst a proto také Modelář EXTRA. Sám si tam taky se zájmem přečtu články o věcech (třeba tancích), které nestavím, nic moc mi to neříká a mohl bych mít taky pocit, že je to ztráta místa, času atd...

A asi nejeden přispěvatel do Modeláře potvrdí, že kvůli honoráři to fakt neděláme...

Pokud se ti článek hrubě nelíbí, tak to samozřejmě beru, nikomu neberu právo na názor...Jakožto autor ale těžko mohu být objektivní, takže když to po sobě čtu a přijde mi to zajímavé, je samozřejmě možné, že jsem s tímto pocitem jaksi osamocen...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 23 zář 2016, 10:17

číslo nemám
jen se zeptám
je zo tahle věc od monogramu?
http://www.fantastic-plastic.com/MONOGR ... 20PAGE.htm
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 23 zář 2016, 10:20

Ano, konkrétně jsem stavěl ten přebal "Heritage Edition". Jak píšu v článku, existuje ještě jiná varianta, která má jinačí složení raket (viz níže) a která se o dost blběji shání...

mV5SQvM_O4ueKPsPnKRO8aQ.jpg
mV5SQvM_O4ueKPsPnKRO8aQ.jpg (11.68 KiB) Zobrazeno 5220 krát

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 23 zář 2016, 10:27

Díky za info
ona existuje ještě sada
http://www.ebay.com/itm/Revell-Monogram ... 2226481285 kde jsou i ruské

Mě to zajímá jako ponorkáře protože řada z těch raket tvoří výzbroj boomerů a tak bych rád doplnil ke sbírce ponorek i rakety

sehnal jsem jen
1/288 Americký vesmírný program (od mercury po Atlas V)
http://www.ebay.co.uk/itm/Man-in-Space- ... 6016.l4276
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 23 zář 2016, 10:32

Ano, tu první USA-SSSR sadu mám a to je právě ta stavebnice co byla v Modeláři už před něco jako osmi lety (letí to...). Článek byl pojat obdobně, tj. popis jednotlivých raket...

To Man in Space mám taky, ještě nepostavené, akorát novější přebal (viz níže). Akorát je to myslím 1/200. To je trochu škoda, kdyby všechny ty věci byly ve stejném měřítku, bylo by to lepší - ten mix raket je 1/144, ty americké 1/128 a tohle zase 1/200... ale tehdy se to tak dělalo, některé rakety mají svoje stavebnice (Nike Hercules třeba) a ty jsou zase v úplně jiných měřítkách...
misbt.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 23 zář 2016, 10:39

no a ruské rakety Sojuz Airfixy jsou také 1/144, ale dragony taky některé 1/200...sporadicky občas něco vyskočí bohužel jen reedice
Před pár lety v Belgii jsem potkal modeláře a ten měl snad všechny rakety a kosmické projekty měl i taktické a A-A prostě vášeň.... ale to v česku asi nikdo nepochopí jak neblemcáš Tigra nebo Fokouše jsi Out
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 23 zář 2016, 10:43

spousta zajímavých věcí se dělá v resinu (třeba firma New Ware) a dají se tak poskládat velmi pestré a zajímavé kolekce, něco z toho mám, až pořeším nové výstavní prostory (problém raket je, že jsou jaksi "na výšku" na rozdíl od jiných modelů)... třeba se těším na zajímavé srovnání raket Saturn V a ruské N-1, v měřítku 1:144 je to impozantní a příběh v pozadí je taky velmi zajímavý, jak story, tak technické řešení obou stran atd.
ale pravda, je to okrajové téma...co člověk nadělá
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 23 zář 2016, 10:53

někde jsem narazil i na leptané rampy včetně tý převozní - bylo to žradlo...pochopitelně za dost dlouhé peníze

No adjustáž je také to co mě trápí

kluk miluje film apollo 13, marťan a Správná posádka...a kam nacpat 1/144 Saturn V to taky fakt nevím ... prostě ponirky na stojato
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 23 zář 2016, 11:59

Milý Tomáši Chmelíku:
-téma mě zajímá, o raketách mám i nějakou tu knihu a rád si přečtu i nové zajímavé články
-kdyby to byly zajímavé informace, mohlo by to být i delší
-ano, je tam málo informací....prakticky ke každému typu základní technický popis s TTD doplněný jednou či pár větami s v podstatě nijak hodnotným popisem typu "novější rychlejší než předchůdce/závislá na rychlém zaměření/mohla překvapivě zaútočit....atp." Takže je to v podstatě "sáhodlouhé", ale bez nějakého hodnotnějšího informačního obsahu. Koho to zajímá, najde drtivou většinu těchto TTD popisů na webu za pár minut, zbytek po kratším úsilí. Kdyby byl článek takového rozsahu třeba o pár typech raket, mohl by obsahovat i zajímavé podrobnější informace. Ale takový napsat by už samozřejmě vyžadovalo znalosti a zdroje. Dohledat na webu a sepsat TTD a těch pár informací není prostě o ničem.
-že stavebnice neodpovídá současným standartům mi nevadí, ale při prezentaci stavby takové stavebnice v Modeláři Extra si představuji opravdu něco jiného než slepení, nabarvení a polepení dekály, bez jakékoliv úpravy a přidané práce.
-vyloženě "blbě postavené" to samozřejmě není. Je to postavené čistě, ovšem bez čehokoliv kromě základního slepení navíc, a to je přece na prezentaci v takovém modelářském časopise trochu málo.
-každý má na honorář za své "dílo" nárok, ale toto je tak dílko na soukromé webové stránky na "webnode", které si sám sobě pro zábavu udělá nějaký nadšenec.

Že si sapsání takového článku vyžádalo nějaký čas, je mi jasné, ale jakou hodnotu má takový článek typu "pelmel seznam 36 typů raket" od malé letecké protiletadlové až po velkou mezikontinentální balistickou je mi záhadou.
Článek je v podstatě možné shrnout takto: rakety byly a jsou všechny možné, letecké, námořní, pozemní...protiletadlové, protilodní, protizemní....některé jsou malé a některé velké a na obrázku vidíte srovnání velikosti raket mezi sebou i s člověkem.
Kdyby to bylo torchu zábavněji a v kratší podobě napsáno, bylo by to vhodné třeba do "ábíčka", jako základní iformace pro dětské čtenáře.

Že se mi článek "hrubě nelíbí", by bylo přehnané tvrzení. Ale nelíbí se mi v takovémto časopisu. Jak jsem napsal, je to tak článek typově vhodný do "ábíčka", ovšem musel by být hodně přepracovaný a zkrácený, aby to děti zaujalo a bavilo.
Pro dospělého čtenáře (předpokládám že Modelář je časopis především pro dospělé čtenáře, či starší děti se zájemem o "obor"), zajímajícího se o modelařinu či vojenskou techniku je to o ničem.

Je to samozřejmě jen můj subjektivní názor.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 23 zář 2016, 13:07

aha, beru, ale je to pak taková trochu kvadratura kruhu...resp. rozsah (36 raket) je dán stavebnicí, ano, je to pelmel, se space řada z nich nesouvisí, ale byl to záměr výrobce, ne můj, já bych výběr poskládal samosebou jinak...

Vybrat několik a k těm se rozepsat více a jiné zcela ignorovat je jistě alternativa, ale úmyslně jsem vycházel z toho, že výrobce stavebnice chtěl takovéto srovnání a tak jsem ke každému typu něco napsal. Nebyla ambice z toho dělat diplomovou práci pro experta, ale pro každý typ říct aspoň pár základních věcí.

Ve vypovídací schopnosti se asi neshodneme, pořád si myslím, že pro někoho, kdo o tom nic moc neví, nebo občas někde slyšel název, to může být informativní, přečte si aspoň základní věci co a jak, což byl záměr. Kdo to zná, nic nového se tam nedoví. Ke každé věci by šla napsat kniha, zajímavý příběh, vtipná historka, doplnit to fotografiemi, nákresy, mapkami...ale to jsme asi někde jinde.

Ale názor respektuji...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 23 zář 2016, 17:42

Jsem rád, že dokážeš akceptovat i názor negativní.
Máš pravdu, že pohled někoho jiného může být úplně jiný. Je to prostě článek spíše pro neznalé problematiky. I proto jsem uvedl jako nejvhodnější cílovou skupinu "děti" a čtenáře "ábíčka". U dospělých, které rakety zajímají, předpokládám alespoň právě základní znalosti a přehled. Ale třeba se najdou u tací, které to zaujme a začne ja raketová technika zajímat.

Já mám daleko raději články s hlubším zaměřením, ať už na jakékoliv téma. Takový článek si vždy rád přečtu, ať je o lodích, letadlech, raketové technice, bojové technice atd.
A můj názor je takový, že do časopisu, jakým je Modelář, a Modelář Extra zvláště, patří právě články s hlubším zaměřením. Alespoň já si tedy takové časopisy právě kvůli tomu kupuji.
Takovéto "povrchní" pelmel články s velkým rozsahem a jen absolutně základním výčtem nějakých TTD a informací, předpokládám spíše někde na internetu, či právě v časopisech s všeobecnějším zaměřením.

Ale musím samozřejmě akceptovat, že jsou i čtenáři jiného názoru a zaměření......pak je to ovšem zase i otázka preference a koupě toho či onoho časopisu.

A co se modelu jako takového týče, jak už jsem napsal, očekávám prostě stavby "hodnotnější", než jen prosté slepení z krabičky a základní nabarvení. To se hodí třeba ještě občas do běžného čísla Modeláře, ale do Modeláře Extra určitě ne.

Mě prostě tento článek v takovémto časopise obrovsky zklamal.....ale třeba zase jiného zaujme....kdo ví.
Ona to vlastně ani není chyba tvá, když budu brát jako chybu zařazení tohoto článku, ale chyba redaktora, že tam nedal něco, z mého pohledu, adekvátního.
Ty jsi jen vytvořil nějaké dílo, které třeba ve svém zaměření" nemusí být, v porovnání s jinými obdobnými, vůbec špatné, ale je špatné jeho zařazení do Modeláře Extra.

Přiznám, že mě to prostě "nakrklo" a těšil jsem se na něco jiného, než 6 stránek z 68 zaplněných takovýmto v mých očích naprosto zbytečným článkem. To je celé.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pilgrim » 03 říj 2016, 09:09

U mňa dobré číslo. Aj keď tie rakety by sa naozaj hodili viac do pionierského Okníka ako do modelárskeho špecialu.

Taký malý osobný postreh. Modelár extra - číslo od čísla stále viac a viac supluje monografické fotošpecialy (L-29), či L+K (Mi-24 Votrelec). Ja by som uvítal, ak by bol M.E. extra modelárskym časopisom, v ktorom by sa podrobnejšie rozoberali top stavby, na ktoré v modelári nebolo miesto. čiže miesto x strán fotiek Delfína, jedna špičková stavba tohto modelu. Namiesto x fotiek Votrelca návod, ako niečo také nastriekať na model.
Ale netuším o plánoch ani možnostiach redakcie. Takže to nie je kritika, len názor.
(Fotky poslúžia pri stavbe a Votrelec je pastva pre oči.)
Pilgrim

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 03 říj 2016, 10:08

No já za sebe zase musím říct, že forma jakou Extra má mi velmi vyhovuje. Proto si Extra kupuji vždy, na rozdíl od klasického Modeláře, který už dlouho nekupuju vůbec, protože kvůli jedné stránce historie mě to neosloví. Ideálně pokud je monografie s dokumentací doplněna o klady/zápory dostupných stavebnic. To je třeba věc, která mi u 90% staveb v řádném Modeláři chybí. Tam je stavba většinou na jeden odstavec, shoda s předlohou ani na jednu větu a pak už jen barvíme a patinujeme do aleluja.
Pavel Klouček

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Extra