Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2009
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

07/2009

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 07/2009

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 17:51

Radek Typlt píše:Když ty fotky rozkliknu na skutečnou velikost , tak je to dost špatné. Zrnité a vůbec. Takže se ani vlastně fotkám v Modeláři nedivím, z tohohle se zázrak udělat nedá. Prostě ten foták má asi svoje meze. I když 2 mega mi přijde strasně málo,určitě se z toho dá udělat objemnější fotka. Prostě málo dat a každou úpravou to o další degraduješ, takže výsledek neodpovídá snažení.

Aha, tím pádem se omlouvám Jezevčíkovi a přesouvám se na internet, protože na jinej foťák nemám prostředky.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 20 črc 2009, 17:55

kubo musím stát na radkově straně ty fotky sou fakt docela v piči,ale docela to nechápu dycky si je měl v pohodě,je možný že by ta fujina šla už do háje...

ale pozdě buka honit už to jednou vyšlo...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 20 črc 2009, 17:57

Jakub Vilingr píše:Fotil jsem to na nejvyšší kvalitu
– to beru jako samozřejmost, pro všechny fotografie. A doporučuji fotit do formátu RAW a nebo Tiff (pokud to zvládá tvůj fotoaparát a ovládáš následnou úpravu v PC)

Jakub Vilingr píše:… na prioritu clony A
– to bych viděl jako chybu, pokud bys měl konstantní osvětlení, ale v tvém případě a focení na balkónu je to správně.

Jakub Vilingr píše:… s nejvyšším clonovým číslem F8 (co umí můj foťák)
– to je správně, vždy dávej maximální clonové číslo. (u zrcadlovek bych, ale max. clona 22)

Jakub Vilingr píše:… a ISO 100 , kdy je zrnitost naprosto minimální.
– také dobře

Jakub Vilingr píše:Mám foťák Fuji Finepix S 5500 s 10x optickým zoomem
– Zoom je při focení modelů skoro k ničemu a čím máš na fotoaparátu větší rozsah tím tato optika zhoršuje kvalitu fotografie.

Jakub Vilingr píše:… a před to sklo jsem ještě měl našroubovanou makropředsádku HOYA +4
– nechápu proč používáš tuto předsádku!!! Použil bych jí pouze na focení drobných dílu o velikosti max. 20 mm. Ale nikdy ne na focení modelu, musí to děsně zhoršovat výslednou fotografii.

Jakub Vilingr píše: Na každou fotku jsem měl navíc namáčknutej zpožďovač na 2s pro ustálení přístroje.
- Doporučuji 10s pro jistotu, nebo dálkovou spoušť.

Jakub Vilingr píše:A vše jsem samozřejmě fotil ze stativu, aby to bylo pořádně stabilní. Stativ mám pevnej a masívní a foťák se neklepe.
- O tom bych polemizoval, pevný by měl unést 5 – 8 kg. Ale na domácí focení stačí i ten co máš. (pozor! i pohyb v blízkosti stativu může rozklepat fotoaparát)

Jakub Vilingr píše: Fotil jsem to při slunečmným počasí na balkoně, ale ne na přímým světle. Z boku z tý zastíněný strany jsem to přisvětloval pomocí velkýho zrcadla (velikost jako list papíru A4). Před focením jsem si taky pomocí 18% šedý destičky vyvážil bílou, aby měly všechny fotky jednotný barvy, což se také podařilo.
– Pokud fotíš venku tak se může stát (vsadil bych se, že je to jev který se stane na 100%), že mraky plující po obloze změní teplotu prostředí a to samé platí i o slunci i když fotografuješ ve stínu. Doporučuji fotit za stálého a neměnícího osvětlení. Pozor!! veškeré použité zdroje musejí mít stejnou teplotu.

Tak to je mé zhodnocení tvého popisu.
--------------------------------------------------------------------------
Hodnocení fotografií, které jsi sem vložil.
Pro mě je to děs.
Šum – pokud je tuto u tebe ISO 100, tak to já začnu fotit již jen na ISO 1600 a fotky budou stejné (popravdě srovnávám hrušky a jablka)
Velikost fotografie – pro tisk je to dosti malé a pokud se nepletu tak se fotky následně převádějí na 300 DPI (tisková kvalita) a to ti tu fotku ještě zhorší.
Zachycení detailu a patiny – popravdě ani na těchto fotkách tvé finesy nevidím
A poslední věc, monitor daleko lépe podává kontrast než samotný tisk, ale to je vždy věc grafika.

Tedy sečteno a podtrženo za nekvalitními fotkami vidím z 70% fotoaparát (který je opravdu již jen na domácí focení) a z 30% prácí grafika (grafičky – pokud si dobře pamatuji, je to žena co na časopisu spolupracuje), ale vysekat z takového materiálu kvalitní fotografii jako je třeba na straně 23 dole je zhola nemožné. A pokud je to možné tak na opravdu dlouhou pracovní dobu.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 18:01

OK, sypu si popel na hlavu a hluboce se omlouvám Jezevčíkovi a redakci Modeláře. Takže to byl můj poslední článek v časopise ostatní budou již jen na internetu, pro to by ten foťák mohl stačit. 30 litrů na kvalitní foťák opravdu nemám...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 20 črc 2009, 18:05

Jakub Vilingr píše:... protože na jinej foťák nemám prostředky.
Je to otázka priorit, holt nekoupíš čtvrt roku žádnej model, doplněk, knihu (náš toho jistě doma dost a zásoby se musí redukovat) a za stanovenou dobu našetříš cca 10 000,- na dost dobrej fotoaparát.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 18:06

Chmell píše:
Jakub Vilingr píše:... protože na jinej foťák nemám prostředky.
Je to otázka priorit, holt nekoupíš čtvrt roku žádnej model, doplněk, knihu (náš toho jistě doma dost a zásoby se musí redukovat) a za stanovenou dobu našetříš cca 10 000,- na dost dobrej fotoaparát.

Foťák co mám mě stál 10 litrů, takže to si moc za ty prachy nepomůžu...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 18:07

Chmell píše:
Jakub Vilingr píše:Fotil jsem to na nejvyšší kvalitu
– to beru jako samozřejmost, pro všechny fotografie. A doporučuji fotit do formátu RAW a nebo Tiff (pokud to zvládá tvůj fotoaparát a ovládáš následnou úpravu v PC)

RAW můj foťák umí, ale zpracovat RAW neumím já...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 20 črc 2009, 18:24

Kubo nebuď nasírací. Prostě to není Tvou prací , tam jsi se držel všech rad a porad co můžeš dostat. Což obdivuji , kdyby každý bral rady zkušených fotografů vážně jako Ty tak je i úroveň fotek na foru podstatně někde jinde. Zklamalo železo,a stím nic nenadělá ani nejfotograf. Prostě kde nic není ani Smrt nebere, se Škodou 120 taky nevyhraješ stíhací závod.
Takže klid.
Chybku bych spíš viděl na Jezevcovi , že to nenechal přefotit. Tohle musel vidět , když to vidím i já. A foťák co stál před lety 10 litrů dnes nemá žádnou cenu. Za dalších 10 koupíš podstatně lepší stroj a bude to v klidu. Zrcadlovka není prioritou a ne každý kdo má zrcadlovku dělá dobré fotky. Viděl jsem dost dobré fotky z kompaktů a pseudozrcadlovek a ještě větší otřesných fotek za zrcadlovky. Včetně mojich vlastních. #-o
Naposledy upravil Radek Typlt dne 20 črc 2009, 18:30, celkově upraveno 1
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 18:29

Radek Typlt píše:Kubo nebuď nasírací. Prostě to není Tvou prací , tam jsi se držel všech rad a porad co můžeš dostat. Což obdivuji , kdyby každý bral rady zkušených fotografů vážně jako Ty tak je i úroveň fotek na foru podstatně někde jinde. Zklamalo železo,a stím nic nenadělá ani nejfotograf. Prostě kde nic není ani Smrt nebere, se Škodou 120 taky nevyhraješ stíhací závod.
Takže klid.
Chybku bych spíš viděl na Jezevcovi , že to nenechal přefotit. Tohle musel vidět , když to vidím i já.

Nene nejsem nasranej spíše koukám, že se stávajícím vybavením se můžu jít vyfotit :lol:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 18:36

Eště jsem teď udělal jednu fotku tedy bez tý makro předsádky. Ale je to pořád zrnitý...
Přílohy
2009_0720_192138AA.JPG
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 18:41

Jinak co se týče nasvícení a focení, tak tady mám ten můj fotoateliér :grin:
Přílohy
2009_0720_192519AA.JPG
2009_0720_192611AA.JPG
2009_0720_192623AA.JPG
2009_0720_192744AA.JPG
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 20 črc 2009, 18:51

Tak to prubni znovu a vyvážení bílé udělej na podkladový papír a ne na destičku.
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr marek » 20 črc 2009, 18:54

i kdyz je to na dennim svetle je tam tma, chce to vice svetla mam stejny problem s olympusem a jeho zrnenim.
posledni dokoncene: P-39 Aircobra, Eduard, 1/48
Avia BH-11 Směr1/48
Fairey Swordfish Tamiya 1/48
na stole: Hansa - Brandenburg W.29 WNW 1/32
Instagram Marek Models
petr marek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 20 črc 2009, 19:01

Radek Typlt píše:Tak to prubni znovu a vyvážení bílé udělej na podkladový papír a ne na destičku.

Dal jsem tam ještě 64 ISO, 10s časovač a +/- 2/3 EV a teď je to možná o něco lepčí:
2009_0720_194907AA.JPG

Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 20 črc 2009, 19:06

To je docela vtipný, že zrovna v tomhle čísle se řeší recenze. Já jsem před pár dny jednu dopsal a odeslal a není zrovna lichotivá. Nelichotivou jsem jednoduse napsat nemohl...tak pokud vyjde tak jak jsem ji napsal, muzete si bejt jisti ze zadna cenzura nepanuje...)
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 2009