Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Výrobci, Prodejci ‹ Naše přání
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

co chcete k ježíšku

Místnost pro veřejné lobování
Odeslat odpověď
Příspěvků: 208 • Stránka 7 z 14 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 28 lis 2006, 00:00

Krása, ale to jsou umělecká dílka ne nože :D Fakt nádhera. Ty nože co jsem dával já jsou nástroje potažmo zbraně. Což je rozdíl...
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Bílek » 28 lis 2006, 14:06

sir Alron píše:Krása, ale to jsou umělecká dílka ne nože :D Fakt nádhera. Ty nože co jsem dával já jsou nástroje potažmo zbraně. Což je rozdíl...

No já ten svůj používám a není to špatný..... :twisted: :D
Daniel Bílek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka K. » 28 lis 2006, 14:08

Já dostanu k ježíšku M14 SOPMOD, takže není co řešit.
To sir Alron: Co blbneš, ty a nůž? Vždyt si podřežeš žíly, pro tebe se hodí klasická rybička. :grin:
"vy jste Anesteziolog????"
"Ne údržbář, já tu měním žárovky"
Jirka K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 28 lis 2006, 19:44

To David Bílek - můžeš sem dát obrázek ? Děkuju

To Jirka K. Co to je M14 Sophmod ? Taky nějaká kudla ? Já znám akorát M-16 potažmo M-21 od CRKT a ty jsou docela good....
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Pospíšil » 28 lis 2006, 19:45

Já mam kuchlej ten náš samopal proto bodák k vz. 58 8)
Petr Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 28 lis 2006, 20:57

to David Bílek:Tak tahle rybička se jmenuje Koršun a má to být standartní nůž Specnaz (bez zubů na hřbetu).Vyrábí jej dagestánská firma Kyzliar a v Rusku je jen na povolení (na hřbetu čepele je proto vyraženo sériové číslo).

Parametry:
Délka čepele: 166 mm
Délka nože: 295 mm
Tloušťka čepele: 6 mm

Nůž je údajně schopen probodnout standartní neprůstřelnou vestu.
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 28 lis 2006, 21:05

Raptor píše:to David Bílek:Tak tahle rybička se jmenuje Koršun a má to být standartní nůž Specnaz (bez zubů na hřbetu).Vyrábí jej dagestánská firma Kyzliar a v Rusku je jen na povolení (na hřbetu čepele je proto vyraženo sériové číslo).

Parametry:
Délka čepele: 166 mm
Délka nože: 295 mm
Tloušťka čepele: 6 mm

Nůž je údajně schopen probodnout standartní neprůstřelnou vestu.

Údaj o nasazení v jednotkách Specnaz patří myslím více méně mezi marketingové pověsti :roll:

100% nasazený u speciálních jednotek je Project II který opravdu používá - byť nejspíše v omezeném množství - 601. prapor prostějovských průzkumníků.

Green Beret viz článek (ale je to Pí Ár tak kdo ví kde je pravda)

Nové nože jednotek Green Berets pro XXI. století

V červenci 2002 navštívil Lt. Gen. Doug Brown se svým štábem penzionovaného Lt. Gen. Williama P. Yarborougha. Účelem jejich návštěvy bylo formální oficiální předvedení prvního číslovaného nože určeného přímo pro jednotky zelených baretů – YARBOROUGH COMBAT KNIFE, vyrobeného firmou Chris Reeve Knives. Tím se uzavřela více než čtyřicetiletá historie, kdy velitelé, počínaje generálem Yarboroughem, usilovali o vyzbrojení U.S. Special Forces odpovídajícím nožem.

Gen. Yarborough získal uznání tím, že dal jednotkám jejich proslulé zelené barety, a to v průběhu své inspekce ve Fort Bragg, Severní Karolína. V té době byl Gen. Yarborough velitelem Special Warfare Center (ústředí speciálních válečných operací). Tehdy se snažil přesvědčit přítomnou vojenskou byrokracii, aby přidělila zeleným baretům nůž, který by byl vhodný pro jejich speciální účely. Požadoval, aby každý voják elitních jednotek dostal k dispozici „bowiák“. Po selhání tohoto postupu se snažil alespoň zajistit, aby byly v armádním prodeji nože bowie, vyrobené firmou Western Cutlery Co. Nicméně záhy poté byl Gen. Yarborough povýšen a převelen do Koreje, čímž snaha o univerzální vyzbrojení U.S. Special Forces odpovídajícím nožem zůstala nenaplněna. Příslušníci speciálních jednotek si obvykle zakoupili nůž podle vlastních potřeb a možností, pouze některé jednotky dostaly v průběhu doby přiděleny nože pro zvláštní operace.

Podle zakladatelů 10th Special Forces Group, gen. Williama P. Yarborougha a plk. Aarona Banka byla historie U.S. Special Forces několikrát na vážkách. V počátcích se k jednotkám Special Forces hlásilo mnoho oddílů, ale jen příslušníci několika z nich se mohli pyšnit svými zelenými barety.

Skutečným předchůdcem U.S. Special Forces byl Office of Strategic Services (OSS), vedený Williamem Donovanem. Prezident Roosevelt povolal Donovana, aby vedl malou skupinu nazvanou Coordinator of Information. Ta byla záhy rozšířena na univerzálnější OSS (Úřad strategických služeb). Tento úřad spolupracoval s britským Special Operation Executive (SOE), později, v roce 1944 se osamostatnil a zaznamenal první úspěchy.

Takže který byl první nůž určený skutečně pro U.S. Special Forces? Toto prvenství náleží dýce Fairbairn-Sykes, určené pro jednotky OSS. Byly to nože opatřené koženou pochvou s rozměrným horním dílem, který sloužil jako závěsník. Od svých britských bratranců se lišily tím, že vroubkování bylo po celé rukojeti, až k záštitě. Byly vyráběny v U.S.A. a mnohdy neobsahují označení výrobce.

Byla to právě OSS dýka Fairbairn-Sykes, která se stala součástí oficiálního služebního znaku Military Freefall dnešní doby.

Naproti tomu znakem současných jednotek Special Forces je bojová dýka navržená někdejším velitelem First Special Service Force (1st SSF), plk. Robertem T. Frederickem. Šlo o lehký pozemní útvar, známý jako Devil’s Brigade (ďáblova brigáda), jehož jednotky se proslavily díky vlastním akcím během bojů v Itálii a ve Francii v průběhu 2. světové války. Útvar byl složen z jednotek amerických a kanadských.

Tento útvar byl vyzbrojen bojovou dýkou, kterou vyráběla firma Case. Dýka se proslavila pod názvem Force Knife nebo V-42. S žiletkovým ostřím, rozměrným rikasem a hrotem k rozbíjení lebky v hlavici rukojeti byla ve výzbroji všech amerických jednotek First Special Service Force.

S koncem 2. světové války byl OSS rozpuštěn. V roce 1947 byl obnoven jako CIA. Ta sdružila všechny výzvědné služby v U.S.A. a rozdělila je do části vojenské a do části diplomatické. Na základě „vojenských“ akcí vedených CIA byly v roce 1952 vytvořeny novodobé U.S. Special Forces. Ty byly rozděleny na Groups (skupiny). Např. 10th Group pod vedením plk. Aarona Banka (o kterém již byla v tomto článku zmínka) měla během studené války operační základnu ve Spolkové republice Německo. Ostatní jednotky zvláštního určení se tvořily postupně a v průběhu vietnamské války měly zelené barety přes patnáct tisíc příslušníků, rozptýlených po celém světě.

Během vietnamské války bylo pro Special Forces vyrobeno několik typů nožů pro reprezentační účely. Slavnými se staly nože od Randalla nebo od firmy SOG.

Gen. Yarborough odešel do výslužby v roce 1972, ale jeho idea vybavit Special Forces vlastním nožem nezmizela.

Během 80. let dvacátého století vyrobil Bill Moran (dnes snad nejslavnější žijící americký nožíř) několik verzí nože typu bowie pro předvedení těmto jednotkám. Moranovy nože byly tak dobře vyrobeny, že po jejich dodání do Ft. Bragg se nikdo nechtěl ujmout jejich testování v poli. Bylo jich prostě škoda. Moran tedy jel do Ft. Bragg a sám předvedl plk. Charlie Beckwithovi a jeho lidem co správně vyrobený a naostřený nůž dokáže.

Po několika letech se pokusil gen. Yarborough o nové jednání. V té době vyrobil Moran dva bowiáky ve „vojenském stylu“ určené pro testování. Projekt opět ustrnul na mrtvém bodě. Až do okamžiku, kdy kniha Toma Clancyho připomněla současnému veliteli Special Forces jak dlouho zůstává tento projekt neřešen.

Lt. Gen. Brown byl právě tím velitelem, který celý projekt vzkřísil. Zadal svým podřízeným úkol zajistit funkční bojové nože pro Special Forces 21. století, které by byly vhodné pro opravdové použití, nejen na ozdobu. Sám Doug Brown rozhodl, že nůž bude označen jako Yarborough Combat Knife. A to je již známá historie. V červenci 2002 byl tento nůž se sériovým číslem 0001 oficiálně předán muži, po němž je nazván. Yarborough při té příležitosti řekl: „I accept this knife in the spirit of all Special Forces past and present“ (přijímám tento nůž jako odkaz statečnosti všech Special Forces, minulých i přítomných). Tím se uzavřel více než čtyřicetiletý kruh hledání.

Nůž Green Berets

Nůž Yarborough byl navržen zakázkovým nožířem Billem Harseyem z Creswell v Oregonu a výrobou byl pověřen Chris Reeve, který se podílel i na vývoji. Tento projekt je první spoluprací obou protagonistů. Zjednodušeně řečeno Harsey nůž navrhl a Chris Reeve Knives jej vyrábějí. „Bill a já jsme oba pracovali na designu. Já měl zkušenosti z výroby, on přinesl umění“, říká Chris.

Harsey je velmi dobře znám mezi lidmi, zajímajícími se o taktické bojové nože jako původní zakázkový výrobce dýky Applegate-Fairbairn (A-F) a Combat Smatchet, které navrhl plk. Rex Applegate. Podílel se též na přípravě zavíracího A-F nože pro firmu Gerber a několik modelů pro tuto firmu sám navrhl.

Reeve je zakázkovým nožířem absolutní světové špičky a rovněž i malosériovým výrobcem slavných zavíracích nožů Sebenza a Mnandi a integrálních nožů s dutou rukojetí vyrobených z jednoho kusu oceli, které se vyznačují mimořádnou odolností. Tyto nože jsou známé a používané v celém světě. Jeden z modelů, PROJECT II má ve výzbroji i elitní 6. skupina speciálních sil armády ČR.

Dalším nožířem, který měl nepřímý vliv na zrod nože Yarborough je legendární Ron Lake. Jeden ze členů komise, která byla pověřena výběrem nože pro Special Forces si vzpomněl na nůž vyrobený Lakem, který si před léty koupil jeho otec. Když se komise rozhodovala koho pověří, aby provedl testy nožů předložených pro výběrové řízení, důstojník oslovil Lakea. Ten doporučil návrh Harseye a Reevea a to z více než 100 různých nožů z nejrůznějších zdrojů. Bill Harsey komentoval kontrakt takto:

„Veškeré mé znalosti a zkušenosti získané za 23 let v nožířství vyvrcholily v tomto projektu. Jsem nadšený, že mnou navržený nůž byl přijat do výzbroje vynikajících jednotek, k jejichž členům mám obrovský respekt a obdivuji je.“ Chris Reeve dodává: „Je to privilegium vyrobit něco, o čem jsou ti nejlepší vojáci ze Special Forces přesvědčeni, že je to nejlepší vojenský nůž současnosti.“

Požadavky na nůž pro zvláštní jednotky byly stručné a jasné. Nejdůležitějším bylo použití nerezové oceli na čepel. Ze zkušenosti uživatelů vyplynulo, že u nepříliš udržovaných nožů dochází ke korozi, čímž se nůž znehodnocuje. Měl mít asi 7“ čepel, která je optimálním kompromisem mezi užitkovým nástrojem a zbraní. Pro maximální pevnost byla požadována integrální konstrukce – montáž na stopku s otvorem pro pojistný řemínek v hlavici držadla. Vše ostatní bylo věcí návrháře.

Nůž Yarborough má čisté linie, solidní robustní vzhled, vynikající pevnost a odolnost a díky tomu může posloužit jako perfektní pracovní nástroj i jako skvělá zbraň. A to vše, aniž by poutal pozornost nějakými módními výstřelky. Čepel nože má délku 178 mm s jedním ostřím a kopinatý hrot. Je vyrobena z masivního kusu oceli, tloušťka vynikne především na hřbetu čepele (6,4 mm). Ostří má dutý výbrus a v jeho zadní části se nachází zubovitá sekce v délce cca 35 mm. Celková hmotnost nože je 330 g. Čepel je vyrobena z nejnovějšího hitu v nožířství – špičkové nerezové oceli CPM S30V, vyvinuté a vyráběné v Crucible Steel.

Čepel je tepelně zpracována na 55-57 HRC, takže je mimořádně houževnatá a lze ji snadno přebrousit v polních podmínkách a přitom si stále ještě zachovává dobrou trvanlivost ostří. V nedávných testech se ukázalo, že ocel CPM S30V má více než 3,5x vyšší příčnou pevnost než jiné oceli považované za špičkové, např. 154CM a to při srovnatelné odolnosti proti opotřebení (a tedy i trvanlivosti ostří). Povrch čepele je pokryt vrstvou KG Kalgard Gunkote™, velmi odolným povlakem aplikovaným za tepla. Takto ošetřený povrch je antireflexní, šedé barvy a výrazně zvyšuje korozivzdornost.

Perfektně tvarovaná rukojeť dokonale sedí v ruce. Držení je velmi bezpečné a jisté při různých způsobech úchopu. Rukojeť dobře padne do každé ruky, snad s výjimkou extrémně velké.

Jedné z prvních věcí, které si všimnete, když máte nůž v ruce je mírné přečnívání stopky po celém obvodu rukojeti. Je však dokonale hladké a plynule přechází ve střenky. Tento technologický prvek výrazně zvyšuje odolnost rukojeti a přispívá rovněž k pevnosti celé konstrukce. A navíc to velmi dobře a zajímavě vypadá.

Prototypy nožů Yarborough měly střenky ze zelené plachtovinové Micarty®. Produkční verze má střenky z Micarty černé. Micarta byla zvolena pro své perfektní chování v suché i vlhké ruce a také proto, že tento materiál je prakticky nezničitelný a netečný k rozpouštědlům a k vysoké i nízké teplotě. Střenky jsou připevněny třemi šrouby. Z vnitřní strany jsou navíc ke stopce přilepeny oboustrannou lepící páskou typu 3M VHB. Tato velmi pevná páska dokonale fixuje střenky ke stopce, zamezuje pronikání nejen nečistot, ale i vody, krve či jiných látek mezi stopku a střenky a co je hlavní omezuje přenášení rázů při sekání.

Pouzdro pro nůž Yarborough Special Forces je také velmi odolné (model Airborne De Luxe). Vyrábí jej firma BlackHawk Industries, Inc. ze zelené nylonové tkaniny. Díky své konstrukci může být pouzdro upevněno k opasku či výstroji v mnoha různých polohách. Pouzdro je zpevněno vložkou z vysoce odolného plastu, takže nemůže dojít k náhodnému poranění při proříznutí pouzdra ani při komplikovaném parašutistickém seskoku. Pouzdro má v přední straně kapsičku do které lze umístit rozličné příslušenství, např. zavírací nůž, malou baterku, nářaďový nůž, tablety na čištění vody či jiné nezbytnosti. Zelená nylonová šňůra může posloužit k připevnění pouzdra při pohybu pod vodou, na sněhu, při seskoku padákem či při podobných činnostech, kdy je nežádoucí pohyb pouzdra.

Po dokončení Qualification Course (tzv. „Q Course“) dostane každý příslušník od Special Forces Training exemplář Yarborough Combat Knife opatřený sériovým číslem podle GS Federal Supply System (GSA kontrakt #GS-07f-9123D). Ve zvláštní sérii 1000 číslovaných kusů je prvních 12 „zakázkových“ určeno pro vojenské VIP. Zbývajících 988 je k dispozici pro současné i penzionované Green Barets. Prvním absolventům Q Course byly nože Yarborough přiděleny v srpnu 2002. Koupě všech číslovaných nožů Yarborough podléhají schválení U.S. SOCOM. Každý číslovaný kus bude evidován pod jménem konkrétního příslušníka U.S. Special Forces, takže bude oficiální armádní záznam o všech číslovaných nožích, resp. o vojácích, kteří konktrétní nůž vlastní.

U.S. SOCOM schválil označení několika nožů značkou CZ, které jsou určeny pro případné testy ve speciálních jednotkách Armády České republiky, projeví-li tyto zájem.

Nože bez názvu Yarborough a bez čísla, avšak s označením výrobce a designéra (jinak zcela totožné) budou k dostání pro ostatní vojenské jednotky, resp. volně prodejné na nožířském trhu.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

SOG Trident - tento typ byl opravdu používám speciálními jednotkami ve Vietnamu - ale asi jen v omezeném počtu. Toto je moderní replika, nikoliv originál (cca. 12 000Kč)

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Beztak většina US soldátů používala až do Zálivu tuhle uhlíkovou klasiku :D Je to levný, jednoduchý... Fásujou se kudly !

Izraelská kudla (bodák ?)

Jéje to je už dost off topics nechcete někdo založit speciální chlívek na výzbroj a výstroj ?[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka K. » 29 lis 2006, 18:51

To sir Alron: No kudla to není.
Přílohy
starm14sopmod.jpg
Jirka K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Novák » 30 lis 2006, 12:41

Já jsem napsal ježíškovi o CZ 550 Lux Anniversary- Limited Edition v ráži 7x64
Přílohy
get_img[8].jpeg
get_img[8].jpeg (5.17 KiB) Zobrazeno 4685 krát
Pepa Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lusmid » 01 pro 2006, 23:41

bude potom s optikou nebo bez
lusmid

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Pospíšil » 01 pro 2006, 23:53

já chcu Panther ausf. G (tamka) Sherman M4A3 (hobby boss) 1:48 :tongue:
Petr Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Novák » 02 pro 2006, 13:23

lusmid píše:bude potom s optikou nebo bez

Pokud je tato otázka směřována na mě,tak mám připravenou optiku SACO Gold King 3-9x40 a později až našetřím nějaké finance přemýšlím o nějaké Meoptě "Meostar"
Pepa Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka K. » 02 pro 2006, 14:06

lusmid píše:bude potom s optikou nebo bez

A pokud na mě, tak přibude pěknej M68 Aimpoint, protože tahle mrška nemá vůbec žádný miřidla. :x
Jirka K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Moriak » 08 pro 2006, 01:11

Mily Jezisko. Cely celucicky rok som bol dobry. Zdravil som starych ludi, nefajcil, nepil, nenadaval, nechodil po trave, upratoval po sebe porozhadzovane LEGO kocky. Preto, Jezisko, by som od teba ocakaval, ze ma za moju dobrotu odmenis. Kedze mi na Mikulasa prisli dekaly na F-117 v 48 od Twobobs. Vies tie s tym skunkom, ktore som tak dlho zhanal, preto by som sa ta chcel spytat, ci by nebolo mozne aby si skocil niekam do obchodu a nekupil mi aj model F-117. Ved posud sam, naco mi budu dekaly bez modelu. Ak mi ho donesies, slubujem ze budem este lepsi ako tento rok a zacnem zdravit aj tu hnusnu staru susedu z 3. poschodia, ktoru nemam rad. Dakujem. Aby si lahsie trafil k nam domov a aby ti nebola zima ked budes obdaruvavat vsetky deti na svete, necham ti ploskacku ockovej slivovice za kvetinacaom co mame pred dverami. Prosim prosim dones mi tu F-117 O:) DAKUJEM
PS:A takisto aj 10 zbytocnych hodin tyzdenne ktore by som si vyplnil modelarcinou.
Sky is the limit.
Moriak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 13 pro 2006, 07:51

Cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas, cas,
Obrázek
Martin Jursa

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 208 • Stránka 7 z 14 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14

Zpět na Naše přání