Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ NOVINKY MPM
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Novinky MPM č.26

Diskuse, připomínky a náměty
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 13 pro 2005, 13:07

Modelařina už nikdy nebude levný koníček a kdo ho chce dělat opravdu na úrovni, s odlamovacím skalpelem nevystačí. Ať je mladej nebo starej. Čím dřív bude kluk mít super výbavu, tím líp. Dneska nějaké tisícovka není to, co bývala za nás...
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimír Begera » 13 pro 2005, 13:28

Ale veď nemusí mať hneď Proxxona a Sotara. Ja mám tiež frézku za cca 300 Sk z obchodu pre radioamaterov. A navyše v inkriminovanom článku je frézka či miliput spomenutý len ako jedna z možností. Súhlasím s Liborom, čím skôr si mlaďasi osvoja tieto techniky, tým pre nich lepšie.
BEGI
https://scaledstuff.com/
http://scaledstuff.blogspot.com/
http://www.kpmbratislava.sk/
Vladimír Begera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Srb » 13 pro 2005, 13:30

Nechci nějak odporovat, ale myslím si, že super modelářská výbava z onoho pomyslného kluka, který se přečte článek v novinkách, machra neudělá.
Trošku bych souhlasil s Kubrtem.
Tomáš Srb
Tomáš Srb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 13 pro 2005, 13:36

Takhle, aby nedošlo k mýlce. Tyhle články jsou v každým případě k něčemu, proti "duchu" nemám nic, apíše si myslím, že by se mělo vycházet z dostupnějších a levnějších alternativ. Spíše jsem to měl směřovat tímto směrem...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 13 pro 2005, 13:37

V tomto souhlasím s Liborem a Begim. Navíc si myslím, že nějaká literatura na základni modelářské techniky je (třeba i ten zatracovanej Šorel - kterej je teď mimochodem k mání za nižší cenu), a co v ní není zahrnuto, jsou právě nové postupy a materiály.
Když dám kluka na lyžování, taky mu koupím lyže, na kterých se jezdí dnes, a ne z bazaru typ, který je na vymření (i když ani to neudělá každej). Není to úplně totéž, ale snad chápete, co tím chci říci.
Jinak Srbíno má samozřejmě pravdu - výbava není vše.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 pro 2005, 13:39

Pánové, Libore a Begi ,píšete že by si měli děcka co nejdříve osvojit super nářadí. Pracujete s dětmi????? Já už vedu kroužek 16 let, a to co píšete je naprosto zcestný. Dítě- mlaďoch se musí naučit nejdřív pořádně používat, nůžky, smirky, obyčejné tmely např. Tamiya, skalpel- vylamovací nuž, štetec atd. Až dosáhne určíté zručnosti tak ho pustim k pistoli která sice patří mezi základní nářadí, ale nestojí 20 Kč. Nedej bože abych mu do ruky dal frézu, i když bych stál u něj tak to zavání dost velkym průserem, přinejmenším zničeným modelem, v horším případě rozervanou rukou od frézy.Takže s váma naprosto nesouhlasím.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 13 pro 2005, 13:45

Martine, začátečník není zdaleka jen dítě, na to nezapomínej.

A co se týče třeba nožů - odlamovací nůž bych já svým klukům nedal. Radši jsem jim pořídil Olfu. Líp se jim s tím dělá, a je to tudíž bezpečnější.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 pro 2005, 13:49

Zdyňku můžeš mě vysvětlit jakej je rozdíl mezi Olfou a vylamocím nožem vzhledem k nebezpečnosti??? Myslim že naprosto žádnej. Samozřejmě že dětem na kroužku povolujeme vylamovací nože, ale taky je máme pod dohledem, na to se nesmí zapomínat. Že začátečník nemusí být dítě vím, ale pokud správně chápu proč tenhle seriál vznikal takl právě pro začínající děcka. Upřímně dost dobře nechápu co jsi tímhle příspěvkem chtěl říct.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 13 pro 2005, 13:50

Martine, nemluvíme tady přece o úplným potěru... Pro ty ten článek není, to je jasný.
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 13 pro 2005, 13:52

Ale já jsem taky pochopil, že ten článek je směřovanej hlavně na potěr a ne na starší a pokročilé :shock:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 13 pro 2005, 13:58

Můžu. Vylamovací nůž se jim blbě držel, protože byl pro ně moc velkej do ruky. A navíc mnoho odlamovacích nožů má určitý vakl. Klukům se s tím fakt blbě dělalo. To je jen zkušenost, nic víc. Mluvím o věku 6 let.

A pak jsem chtěl říci, že začínat modelařit může i člověk, který má zkušenost s jinou ne nepodobnou činností (hobby, jiný druh modelařiny apod.). Ten pak má třeba doma i patřičné vybavení. A jeho první model může být na dost vysoké úrovni.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 13 pro 2005, 14:02

Jakub Vilingr píše:Ale já jsem taky pochopil, že ten článek je směřovanej hlavně na potěr a ne na starší a pokročilé :shock:

Kubrte, neslučuj slova "starší" a "pokročilý", to je velkej rozdíl.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 pro 2005, 14:07

Libor Jekl píše:Martine, nemluvíme tady přece o úplným potěru... Pro ty ten článek není, to je jasný.

Libore pak tedy naprosto nechápu proč ten seriál vychází, když podle tvé teorie by neměl být pro potěr věku 5- 12 let. Když vyšel první díl, pochopil jsem že měl oslovit právě tuto skupinu dětí. A to s popsanými postupy rozhodně není vhodný pro tuto skupinu dětí.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 13 pro 2005, 14:09

Ja se budu opakovat. Hlavni rozpor tu vidim v tom, zda to chapeme tak, ze zacatecnik = dite, ci ne.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 pro 2005, 14:12

Jo to je hlavní rozpor, já znova opakuji že jsem tento seriál pochopil právě pro začínající modeláře ve věku 5 - 12 let. A to bohužel popisovanými metodami naprosto nevyhovuje. Kdyby ale první dva díly byly napsány jinak, opravdu se základními postupy a pomůckami a pak se přidalo něco pokročilejšího, neřeknu ani slovo.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na NOVINKY MPM