Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ REVI
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

REVI č. 70

Diskuse, připomínky a náměty
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: REVI č. 70

Příspěvekod Petr Stachura » 14 bře 2008, 23:32

Jo tentokrát to bude na Severní Moravě později než v Praze...., je mi to líto, ale jinak to nejde.
V pondělí v redakci nikdo nebude, já jedu s REVI v pondělí do Prahy.... a nemá to tam pánům obchodníkům z Havířova a Frýdku kdo předat.

Ale ten jeden den, po dvouměsíčním zpoždění, to se snad už dá vydržet ne?
Navštivte http://www.revi.cz! Pokud Vám neodpovím ihned, omlouvám se, dělám časopis pro Vás.
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Lébl » 16 bře 2008, 17:21

Aby se ten čas trochu zkrátil, připojuji pár náhledů z výkresu a doprovodných ilustrací.
Přílohy
Bf 110 sestava.jpg
cru.jpg
strana 20.jpg
strana 21.jpg
strana 22.jpg
Martin Lébl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 17 bře 2008, 21:14

Petr Stachura píše:Jo tentokrát to bude na Severní Moravě později než v Praze...., je mi to líto, ale jinak to nejde.
V pondělí v redakci nikdo nebude, já jedu s REVI v pondělí do Prahy.... a nemá to tam pánům obchodníkům z Havířova a Frýdku kdo předat.

Ale ten jeden den, po dvouměsíčním zpoždění, to se snad už dá vydržet ne?

Jasně, že se to dá vydržet, jen jsem si zvykl na to, že proti Pepíkům jsme byli vždy rychlejší.

To Martin Lebl:

Pěkná práce.
Výkresy i kamo vypadají nádherně
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 19 bře 2008, 10:00

No vcera sem obesel tady v Praze asi 4 a dnes rano dalsi 3 trafiky kde REVI bejvalo a zatim nic.. Zrejme budu muset do Krakatitu..
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 19 bře 2008, 10:18

Petr Stachura píše:Printo nikdo nerozkrade, bo je fajnacky zabezpečene alarmem aji kamerami. Klidně možeš Vojto přijsť v dubnu na exkurzi.
a esli přideš, tak ti prodam KUKa se slevu ..... 5 % ......a to se vyplatíííí!

Nechceš poslat jakesyk zadani na bokorysy ? ..., když maš take dřysty, tak se asi v robotě nudiš....

Zname ostravske Italy z Vitkovic, ni. Ti rozeberu aj alarm :grin:
Exkurza možná.
Gdyž mi nachystate moje ktresby, co se tam pořad něgde potuluju
a čísla REVI co němam. Jedu do Ova city tento aj přišti čtvrtek 8)

Bokorysy? Tož uvidime, až mi dorazi fukar od Kubrta.
Teda jako ne jeho, ale stejny :-D
I gdyž vy ste teď na ty elektronicke vytwory :foto:
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 19 bře 2008, 11:02

Pavel Š píše:Budou v té 70 ty Liberatory? Když jsem to říkal kolegov že tam mají být tak se divil...

ty liberatory tam jsou
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 19 bře 2008, 22:04

Tak jsem si prolistoval časopis a musím říct, že se mi líbí.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

REVI č. 70 bude na stáncích až 27. 3.

Příspěvekod Petr Stachura » 24 bře 2008, 14:14

Liberatory v REVI č. 70 skutečně jsou a to v dost velkém rozsahu. Je jim věnována 2. a 3. strana obálky + strana 56 = vše barevné kresby Dušana Šimka, dále článek "Poslední „Háčko“ 311. perutě" od Pavla Vančaty a ještě recenze Pavla Türka na stranách 54-55 s detailními fotografiemi střeleckých věží Liberatorů.

Co se týče REVI č. 70 v trafikách, tak to je skutečně problém. Obvykle se REVI objevuje na stáncích o jeden den až dva dny později než třeba na pražských kamenných prodejnách, v ostatních městech to může být zároveň (záleží to jen na rychlosti České pošty a distributorů tisku) ale tentokrát je to zpoždění větší a REVI bude na novinových stáncích asi až 27. března. Je to způsobeno změnami v REVI a novými smluvními vztahy s dirtributory tisku (bylo nutné změnit smlouvy a ne vše se podařilo včas dořešit). S tímto číslem tedy možná bude trochu problém a nemohu ani garantovat, že REVI č. 70 bude ve všech trafikách , kde obvykle bývalo k dostání.
Snad ano. Ale tento stav by se měl již s dalším číslem zlepšit.
Navštivte http://www.revi.cz! Pokud Vám neodpovím ihned, omlouvám se, dělám časopis pro Vás.
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Stachura » 24 bře 2008, 14:25

Pro všechny, kdož čtou BLOG. Honzova informace o tom, že v příštím týdnu bude REVI č. 70 na obvyklých prodejnách je pravdivá, ale vzhledem k tomu, že jsme měnili smluvní vztah s PNS a došlo k velkému zpoždění + do toho ještě Velikonoce ....., bude REVI na novinových stáncích/trafikách o něco později než v obchodech s modely a knihkupectvích, a to až cca 27. 3., možná o den dříve.

Tuto informaci jsem dával na http://www.revi.bloguje.cz již 14. 3. 2008, ale nenapsal jsem ji už sem na MODELFORUM.
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 26 bře 2008, 09:41

Včera jsem REVI koupil v MPM. Už jsme přečetl skoroe celé. :D Nejvíc mě zajímal článek o italech v BOB. Ale i další (Liberatory, Bob DeHaven, recenze na Bf 110, sestrale nasi Mig 21 nad nemeckem) články se mi líběj. Je jen škoda že REVI vyšlo tak pozdě protože aktuálnost recenze (té především) i "opravy Liberátorů" z Modeláře je tak trochu "v tahu". Zajínavá je uvedená cena modelu 110 a to 695 Kč. Že by mělo REVI slevu :grin:
Co mne však u článku o italech mírně překvapilo, byl fakt, že Pavel Šofer "nerozumí" organizačnmí struktuře italského letectva (nebo převzal nějaký divný/chybný údaj). Základní jednotka byla Sqadriglia což je letka, německá obdoba je tedy Staffel. V poznámce o německém označení italských stíhačů u kanálu je však za staffel mylně označována jednotka 18 Gruppo CT (18 stíhací skupina) což je uskupení o třech sqadrgliích (83, 85 a 95) a tedy oragnizačně nadřazené a tím podobné německé Gruppe (která měla v té době také tři letky/staffel). Osobně jsem o německé označení 8 Gruppo/ 56 Stormo CT - 18/JG56 nenašel, ale o jeho existenci nepochybuji (praxe pro jednotky ANR bykla o pár let později podobná). Jestli je označení uvedeno správně tak německý ordnung zde utrpěl ránu :grin: Nemohlo se stát že šlo o XVIII/56 a došlo k omylu při přepisu? Římské číslice němci přidělovali Gruppe, což by zde dávalo smysl.
Dále je v článku zmíněn upgrade výzbroje/výstroje na Cr-42. Nahrazení kulometu 7,7 za 12,7 (čili upgrade na 2x12,7). Rozhodně se netýkal všech letounů, protože tak od poloviny roku 1940 byla výzbroj 2x 12,7 standard a mnoho letounů použitých 18 Gruppo spadá výrobně do tohoto období . Otázkou také je, zda letouny vyáběné od října 1940 (autorem uvedená V serie) byly ve výzbroji CAI, když odlet do Belgie započal 6 října. Asi jsou to drobnosti ale mohlo by to někoho zmást že :? Neberte to jako nějaký velký problém na pokračování se hodně těším =D> a doufám že nebudu čekat déle než 2 měsíce.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Stachura » 26 bře 2008, 15:14

Domnívám se, že jste Pavla Šofra nepochopil, vždyť on sám se k tomu ve své poznámce č. 5 vyjadřuje, že toto označení je dosti zavádějící a uvádí na počtech letadel, proč mu to nepasuje.
Takže chybu nemá on = autor, ale zdá se, že Němci označili Gruppo velmi podivně, právě ve vztahu ke svému obvyklému označování jednotek LUFTWAFFE.

Pavel Š. se Vám zde později, až dorazí do redakce vyjádří sám.
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 26 bře 2008, 15:31

Petr Stachura píše:Domnívám se, že jste Pavla Šofra nepochopil, vždyť on sám se k tomu ve své poznámce č. 5 vyjadřuje, že toto označení je dosti zavádějící a uvádí na počtech letadel, proč mu to nepasuje.
Takže chybu nemá on = autor, ale zdá se, že Němci označili Gruppo velmi podivně, právě ve vztahu ke svému obvyklému označování jednotek LUFTWAFFE.

Pavel Š. se Vám zde později, až dorazí do redakce vyjádří sám.

V pohode, ja vysel z posledni vety ktera zni ze "stanadatdni nemecka geschvader disponovala 12 stafeel a italska 2 ". To se da vylozit presne jako fakt ( italska "geschavder" mela standardne 6 "staffel"). Proto i ma poznamka zda nedoslo k chybe pri prepisu a tak. Jestli je to uvedeno jak pan Šofer pise je to chyba nemcu, ale z te poznamky to tak nevaypadalo..Nebo jsem vic natvrdlej..
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Stachura » 26 bře 2008, 16:35

To proč Němci přeznačili Italské jednotky právě takto je záhadou. Právě proto jsem se v poznámce o tom zmínil. Pokud by se opravdu drželi svých předpisů, pak by opravdu z 18. Gruppo měla být 18. Gruppe, čili XVIII./JG 56 a z 83., 85. resp. 95 Squadriglia 83. 85 a 95. Staffel, čili 83./JG 56, 85./JG56 a 95./JG56. Pak by tomu odpovídaly i počty letadel. Proč ale z celé 18. Gruppo, které disponovalo 50 stíhačkami udělali 18./JG 56, čili v jejich označování 18. Staffel, která měla mít jen 12 stíhaček je záhadou. Totéž platilo i pro 20. Gruppo s 48 FIATy G.50, ze kterého se stalo 20./JG 56. Totéž bylo i u bombardovacích jednotek, takže z 11. a 43. Gruppo patřící 13. Stormo se staly 11./KG 13 a 43./KG 13. Zkrátka německá přesnost také měla své meze.
Co se týká výzbroje a dalších úprav FIATů CR.42 před odletem do Flander mají italové sami ve svých pramenech dosti velký zmatek. Všeobecně tvrdí, že 18. Gruppo dostalo komletně nová letadla, že všechny byly přezbrojeny montáží 2 kulometů ráže 12,7mm a tak dále. Kompletně nová letadla nedostala, výzbroj 2 kulometů asi opravdu měly všechny FIATy odeslané do Belgie, i když některé ji již určitě měly jako standardní, některé byly takto přezbrojeny. Po prvním boji 11. listopadu 1940 piloti ale požadovali opětovné přezbrojení na původní kombinaci 1 kulometu 7,7 a jednoho 12,7 aby stíhačky byly lehčí a obratnější.
Pavel Šofer
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal R. » 26 bře 2008, 22:05

Já jsem někde četl, a už je to dávno takže to nebude úplně přesné, že Němci v tom chtěli mít jakýs takýs pořádek a proto ze stíhacích jednotek udělali JG 56 a aby úplně nezmizelo to jejich původní označení, nechali to 18./JG 56 a 20./JG 56. Takže to nemá nic společnéhi se strukturou, počtem letadel nebo něčím jiným u jednotek Luftwaffe, ale jde jen o administrativní akt.
Když si někdo na štábu v hlášení přečet 18./JG 56, hned si řekl: "Jo, to jsou ti Taliáni.... :)

PS: Nové REVI mi zatím nedorazilo, tak nevím, co přesně je v té zmíněné poznámce.
Michal R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 27 bře 2008, 08:07

Petr Stachura píše:To proč Němci přeznačili Italské jednotky právě takto je záhadou. Právě proto jsem se v poznámce o tom zmínil. Pokud by se opravdu drželi svých předpisů, pak by opravdu z 18. Gruppo měla být 18. Gruppe, čili XVIII./JG 56 a z 83., 85. resp. 95 Squadriglia 83. 85 a 95. Staffel, čili 83./JG 56, 85./JG56 a 95./JG56. Pak by tomu odpovídaly i počty letadel. Proč ale z celé 18. Gruppo, které disponovalo 50 stíhačkami udělali 18./JG 56, čili v jejich označování 18. Staffel, která měla mít jen 12 stíhaček je záhadou. Totéž platilo i pro 20. Gruppo s 48 FIATy G.50, ze kterého se stalo 20./JG 56. Totéž bylo i u bombardovacích jednotek, takže z 11. a 43. Gruppo patřící 13. Stormo se staly 11./KG 13 a 43./KG 13. Zkrátka německá přesnost také měla své meze.
Co se týká výzbroje a dalších úprav FIATů CR.42 před odletem do Flander mají italové sami ve svých pramenech dosti velký zmatek. Všeobecně tvrdí, že 18. Gruppo dostalo komletně nová letadla, že všechny byly přezbrojeny montáží 2 kulometů ráže 12,7mm a tak dále. Kompletně nová letadla nedostala, výzbroj 2 kulometů asi opravdu měly všechny FIATy odeslané do Belgie, i když některé ji již určitě měly jako standardní, některé byly takto přezbrojeny. Po prvním boji 11. listopadu 1940 piloti ale požadovali opětovné přezbrojení na původní kombinaci 1 kulometu 7,7 a jednoho 12,7 aby stíhačky byly lehčí a obratnější.
Pavel Šofer

JJ asi tak nejak to bude, mozna jen latinske XVIII bylo moc dlouhe (u ostatnich cislech nemluve) a nemci to tak zkratili a ani pritom nemysleli ze by v tom nekdo hledal 18 staffell. Jen mi ta poznamak priapdala mene srozumitelna a proto noje reakce. Koukal sem na tu V serii obsahovala 20 letadel vyrobenych prave v rijnu (MM 6288-6307) nevim jestli neco stihli prebrat mozna ze IV serie (výroba zari, rijen 1940/ 40 ks je pravdepodobnejsi MM 6248 - 6287). To s tema kulometama mne prekvapilo, udaj ze puvodni vyzbroj byla kombinovana sem nasel pouze tusim v Militarii, v Ali je info ze se mensi kulomety montovaly zpetne do bitevni upravy. Abych rekl pravdu (nejsem konstrukter) pri rozdilnych rozmerech tech kulometu sem myslel ze to je bachorka ale asi to meli taliani nejak vyresene..
Mirek glock Říha

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na REVI