Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ REVI
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

REVI č. 146

Diskuse, připomínky a náměty
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: REVI č. 146

Příspěvekod Petr Stachura » 20 bře 2025, 21:37

MACHR TOM píše:Zdravím, časopis mám doma a určitě mě zaujal i článek "Konec Hyäne" , také mě zaujala poznámka, že se tisk události skoro nevěnoval. Tak mi to nedalo a podíval jsem se jak moc se tehdejší tisk této události věnoval. Zde přidávám co jsem z dobového tisku vydoloval. (:)

Děkuji za upozornění, ... a stejně tak děkuje autor článku!, chyba je u něj ,,,, ve špatné formulaci!
Přeposlal jsem to všechno autorovi Hyäne, panu Vladařovi a odpověděl mi zhruba toto:

Špatně jsem formuloval svoji poznámku k novinovému výstřižku... Neměl jsem na mysli tiskoviny celostátní úrovně, ale výhradně lokální zprávy. Byl jsem a stále jsem překvapen, že tato událost není zmíněna v lokálních kronikách a lokálním tisku. ...

Takže oba děkujeme za upozornění na chybu a krásné ukázky z dobového tisku.
Navštivte http://www.revi.cz! Pokud Vám neodpovím ihned, omlouvám se, dělám časopis pro Vás.
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 21 bře 2025, 13:01

Zdravím, došlo mi posléze, že se možná myslí asi regionálni tisk, ale stejně mi to nedalo a kouknul jsem se. V tisku je nejvíce zajímal pilot, který byl v Čechách zřejmě známí. A já samozřejmě děkuji za pěkný článek. Hlavně fotky z toho prvního nouzáku. V Příbrami v r. 1930 nouzově dosedlo turistické letadlo, které bylo odtaženo do továrny let. konstruktéra Šmolíka. Bohužel žádné fotky z této události se mi nepodařilo najít.

Ještě prosba, nedávno jsem se dočetl, že spisovatel Dick Francis sloužil za války u RAF, nechtělo by se nějakému vašemu autoru toto téma zpracovat? Bohužel jsem se o tom toho moc nedočetl.
http://knihy-kadlec.webnode.cz
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 21 bře 2025, 16:51

Abych se opravil, něco málo je tady, ale je to pouze náhled z internetu, knihu nemám.
Přílohy
IMG_9694-scaled.jpg
IMG_9701-scaled.jpg
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Stachura » 22 bře 2025, 22:06

MACHR TOM píše:
Ještě prosba, nedávno jsem se dočetl, že spisovatel Dick Francis sloužil za války u RAF, nechtělo by se nějakému vašemu autoru toto téma zpracovat? Bohužel jsem se o tom toho moc nedočetl.

Zkusím se zeptat stálých autorů REVI, jestli by tohoto tématu = Dick Francis za války v RAF - chtěl někdo ujmout, třeba se to někomu zalíbí. :) Otázkou je, zda se v archivech dá dohledat jeho osobní složka atd., a pak ještě to, zda je to něčím vůbec zajímavé ...., jestli to nebyl jen řadový příslušník RAF ...., tím nemyslím, že by nic nedělal, ale jestli bude vůbec o čem psát.
Navštivte http://www.revi.cz! Pokud Vám neodpovím ihned, omlouvám se, dělám časopis pro Vás.
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod slavkoss » 23 bře 2025, 13:41

RAF sa zda byt dobrou liahnou... Roald Dahl, Dick Francis... :shock:
slavkoss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Stachura » 23 bře 2025, 22:14

Tak Pavel Vančata, dvorní autor REVI na téma RAF, se toho chopil ještě dříve, než dostal můj noční mail .... a zde je jeho odpověď/cituji Pavla:

... Vím o něm, protože táta měl rád jeho detektivky. Včera jsem kouknul do jeho anglického nekrologu a je to případ jak píšeš: .... a nemá ani žádné bojové mise....

Takže, lituji, ale článek o příslušníkovi RAF, který sice je dobrý spisovatel, ale moc toho nenalétal a ..... věřím, že sloužil v RAF vzorně, ale v článku by nebylo o čem psát..., SNAD seznam jednotek, kde prodělal výcvik a kde pak sloužil = to asi nebude úplně čtivý text..... Myslím to přesně tak, jak píšu, jde o to, že asi by to nebylo nijak zajímavé čtení.
Raději dáme do REVI článek o někom jiném z RAF.... dva už jsou v přípravě.
Petr Stachura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 24 bře 2025, 21:20

Petr Stachura píše:Tak Pavel Vančata, dvorní autor REVI na téma RAF, se toho chopil ještě dříve, než dostal můj noční mail .... a zde je jeho odpověď/cituji Pavla:

... Vím o něm, protože táta měl rád jeho detektivky. Včera jsem kouknul do jeho anglického nekrologu a je to případ jak píšeš: .... a nemá ani žádné bojové mise....

Takže, lituji, ale článek o příslušníkovi RAF, který sice je dobrý spisovatel, ale moc toho nenalétal a ..... věřím, že sloužil v RAF vzorně, ale v článku by nebylo o čem psát..., SNAD seznam jednotek, kde prodělal výcvik a kde pak sloužil = to asi nebude úplně čtivý text..... Myslím to přesně tak, jak píšu, jde o to, že asi by to nebylo nijak zajímavé čtení.
Raději dáme do REVI článek o někom jiném z RAF.... dva už jsou v přípravě.

Během prvních několika týdnů zpátky Dick létal hlavně na stíhačkách. Protože bylo vycvičeno více stíhacích pilotů, bylo v té době potřeba, byl přeložen z výcviku na stíhačkách na bombardéry a sloužil na nich po většinu zbytku války v Evropě. Koncem zimy roku 1944 byl Dick znovu přeložen z Wellingtonů, k jednotce kde se cvičil jako pilot kluzáku. Členové Dickova kursu nebyli nasazeni na frontu a brzy se vrátil k Welingtonům. Když se válka v Evropě chýlila ke konci, byl Dick jako pilot k Pobřežnímu velitelství. Zpočátku měl za úkol dohlížet na to, jak se vzdávající německé ponorky a lodě. Později pomáhal cvičit navigátory. Posledních pár týdnů své letecké kariéry létal s Lancastery.

Je tedy zřejmé, že tedy opravdu moc operačních letů nenalétal, přesto si furt myslím, že nemůže určit zda udělal a nebo neudělal něco zásadního. Měl na rozdíl od mnoha jiných to štěstí že válku přežil a mohl se po válce stát úspěšným spisovatelem.
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milan petr » 26 bře 2025, 13:36

Ahoj,
takhle popisuje Dick svoje působení u letectva v knížce Sport královen...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Nic proti Bohu, ale do pekla to mám blíž.....
milan petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 28 bře 2025, 02:56

(:)
Přílohy
revi.jpg
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr-Pb » 28 bře 2025, 08:40

.
"Lidi jsou velký svině a všechno je to na ho.vno." - V. Havel, Audience
"Optimisté by se měli popravovat." - J.Cimrman, Dobytí Severního pólu
Petr-Pb

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na REVI