Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

GEO - resin kit (Mecha)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

GEO - resin kit (Mecha)

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 07 úno 2009, 17:12

Tak, abych toho neměl rozdělaného málo (včetně toho, co mám pověšené tady na Fóru), pouštím se intenzivně do tohoto kousku, který jsme zmiňoval už ve svém progresu na Schnabelgunu. Důvod je víceméně prostý - shop e2046, jehož jsem vděčným zákazníkem, vyhlásil letošní letní soutěž (Summer Contest), do které se hodlám přihlásit v kategorii Mecha. Navnaděn úspěchem Schnabelgunu v zimní soutěži koncem loňského roku se pokusím probojovat někam pokud možno vysoko. Podmínkou je, že model musí být resinový, hodnotí se model, ne podložka, což mi v tomto případě vyhovuje.

Vybral jsem si resinovou stavebnici GEO, autorem předlohy je Makoto Kobayashi a je to jeden z pro mne úžasných designů typu "Mecha". Postavený model je solidně zdokumentován v knížce Hyperweapon 2008.

Jde o klasicou "garážovou" stavebnici, kdy atraktivita a nedostupnost stavebnice vyvažuje určité nedostatky (například pasování dílů, kvalita některých detailů...). Model je stavebně poměrně jednoduchý (nepoměrně jednodušší než Schnabelgun), ale návod je tak trochu výsměch, protože se v něm nedá moc vyznat a najít způsob jak díly pasují do sebe je otázka přemýšlení a zkoušení "jak by to asi mohlo být". Neocenitelným pomocníkem je právě Hyperweapon a fotky postaveného modelu, kde mě teprve hodně věcí "trklo" jak má být. Něco je třeba vystužit drátky, což je standardní situace, ale jinak by to měla být v porovnání se Schnabelgunem pohodová stavba, model má pevnou základnu a celkově bude mnohem stabilnější než neustále se vrtkající Schnabel. Kamo bude asi podle fotek, docela se mi líbí, opět je to výzva pro patinu. Zajímavé je to, že na původním modelu jsou všechny díly kamuflovány - nevidím tám žádné kovy, jako třeba kostra u Schnabelgunu - což bude zajímavá změna. Ale uvidím, něco udělám podle sebe.

Zkusmé sesazení ukazuje, že se nevyhnu masivnějšímu tmelení u velkých dílů, ale nic co by se nedalo zvládnout. Po přemýšlení taky asi zvolím přednástřik některých partií černou barvou, protože není jisté, jestli se tam pak pistolí dostanu (hlavně spodek "trupu", kde vzniknou po slepení některých dílů těžko přístupná zákoutí, přičemž varianta barvení a následného sestavení by v mém případě nefungovala, někde budu muset dost masivně tmelit a pasovat to dohromady, byl by problém i při patině). Říkám si, že když to nastříkám černě a pak se tam nedostanu barvou, vznikne tam přirozený stín a nebude to tak vadit než kdyby mi tam prosvítal resin nebo surf. No uvidíme.

Uzávěrka soutěže je konec května, takže mám dost jasnou deadline, do kdy bych měl mít model hotov. Pokusím se průběžně házet pokrok, zatím přidávám fotku jak by to mělo vypadat a fotku dílů stavebnice. Zatím proběhlo velké čištění dílů, slepení některých podsestav, zbytek čeká na pinování a chystám se taky odvrtat některé díly, které by podle mne měly mít v sobě díru...

Mimochodem všimněte si na fotce hotového modelu, jak třeba nesedí takový díl nasávání shora na spodním dílu trupu (na fotce v pozadí za levou rukou) - podobných věcí je tam víc a chystám se je nějak řešit... Fotka detailu dílu ukazuje místo, které nastříkám černě, je to příklad místa, kam se pak budu těžko dostávat (přijdou tam nalepit dva masivní díly).

Hyperweapon.jpg

2008_07_19 007_small.jpg

2008_07_19 008_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Re: GEO - resin kit (Mecha)

Příspěvekod Bob 1 » 07 úno 2009, 23:12

No tak to vypadá velmi zajímavě !
Pracuji na: Spad XIII 1/72; Zis6 + M-30; Zis-10; GMC 352 + návěs; NYC 4-6-4 Hudson; T-34/85...
Bob 1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 08 úno 2009, 08:47

Líbí se mi to,je to sf podlé mího gusta,ty transformeři vypadají trošku hračkovitě,todle je skutečný mechanismus =D> =D> =D> ,výhoda(asi )je v tom,že nikdo nemůže bejt chytrej co tam patří a co ne,a vlastně klidně na příšerku můžeš naroubovat i dílce vzniklé vlastní invencí.Je to super.Držím drápky a pořádně pevně. :-({|= :-({|= :flower: :flower: \:D/ :- =; 8-[
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 08 úno 2009, 09:11

Přesně tak. Řešením "shody modelu s předlohou" se zde člověk opravdu, ale opravdu zabývat nemusí...což mě na tom baví...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 08 úno 2009, 22:07

Tak, hážu drobný progres, který bych nazval jako fázi "snižování počtu dílů". Slepil jsem nějaké podsestavy, buď z menších dílů, nebo z větších vyztuřených tuhou kancelářskou svorkou do předvrtaných otvorů (pinning). Jinak prolito vteřinovým lepidlem.

Model není moc přesný a u větších dílů se nevyhnu masivnějšímu tmelení, jinak mi připadá, že to byl i záměr - šlo o takový retro styl, kdy to trochu působí jako věc sestavená na koleně a kde se na ladnost tvarů a čistotu křivek moc nehledělo. Podsestavy jsem nakonec slepil víc než jsem chtěl - hlavně hlava, ale bohužel velikost dílů a problematické pasování zamezilo tomu, abych to sestavil třeba až po nabarvení, byla by to práce pro vraha...takhle přijde na řadu tmel, někde destičky, ale věřím, že výsledek bude stát za to.

U větších dílů jsou někde bublinky, ale nic, s čím by se nedalo pracovat (ono jsou to občas pěkné hroudy resinu). Tragédie je návod. Bez knížky hyperweapon bych to nedokázal dát dohromady (aspoň ne tak rychle), schematičnost "rozstřelu" návodu je děsná a z neumělých obrázků občas nejde poznat, co chtěl básník vlastně říci...

Jinak je to docela macek, jak je vidět z fotek...

2009_02_08 006_small.jpg

2009_02_08 007_small.jpg

2009_02_08 008_small.jpg

2009_02_08 009_small.jpg

2009_02_08 010_small.jpg

2009_02_08 011_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 08 úno 2009, 22:08

2009_02_08 013_small.jpg

2009_02_08 012_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bob 1 » 08 úno 2009, 23:08

miniaturní ! Nebude problém to poskládat dohromady, aby se to nebortilo (není ten resin moc těžký ? )
Pracuji na: Spad XIII 1/72; Zis6 + M-30; Zis-10; GMC 352 + návěs; NYC 4-6-4 Hudson; T-34/85...
Bob 1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 08 úno 2009, 23:19

Myslím (a doufám), že ne. Ty největší díly - zadek a takové ty dva buřty na hlavě jsou skořepina - ze dvou dílů, uvnitř duté, takže to vypadá těžší než to je. Plný resin je taková ta základna, na který to stojí a to je asi dobře, má to tím pádem těžiště nízko... Navíc se díly třeba na hlavě opírají o jiné a ty celkem chytře přenáší váhu jako podpěra spíš tlakem, než aby to na něčem jenom "viselo" a hrozilo, že spoj povolí. Ale samozřejmě je otázka, co ten resin udělá dlouhodobě...

Tyhle větší celky přijdou svrtat dohromady, věřím, že to držet bude dostatečně pevně...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 09 úno 2009, 16:46

mazec, to je jak od gigera
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 02 bře 2009, 23:45

Protože mě zdržel můj druhý projekt, dostal jsem se k progresu až teď. Moc toho teda není. Některé podsestavy jsem vytmelil (miliput a klasická tamyia), zjistil, že hodně dílů není symetrických, co kus, to originál a sestavení je tak trochu detektivní práce. Největší problém bude spojení "zadku" s hlavní částí - bude tam masivní tmelení a navíc na větších dílech jsou bublinky a to je otrava, musí se to tmelit a brousit velmi opatrně, jinak se další probrousí...

Plánuju, že model nazákladuju komplet černě a tam, kam se nedostanu s kamo tak vznikne stín (ha, modulace!). Model je hodně členitý a bohužel jak je to všelijak křivé a nesouměrné, moc nefunguje sestavení na podsestavy, nabarvení a následné čisté slepení dohromady...

Některé detaily přijdou ještě opravit, ale některé nedokonalosti tam úmyslně nechám, přijde mi, že to zapadá do stylu modelu - něco není nešikovnost mého lepení, ale jsou to věci, které vytáhl surf přímo v resinu... uvidím, co s tím provedu...

Resinový surfacer jsem stříkal společně s díly na Oskara...

2009_03_02 003_small.jpg

2009_03_02 001_small.jpg

2009_03_02 002_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 06 bře 2009, 21:44

Jak jsem sliboval na začátku, jako podklad před kompletací modelu používám černou, protože jsou pravděpodobně místa, kam se při finálním nástřiku možná nedostanu a světlešedý surfacer by tam moc "svítil". Tady přikládám drobný pokrok při asi nejhorší části stavby - sestavení "zadku" s "trupem". Trup je masivní odlitek a bohužel se to podepsalo na množství bublinek. Pasování je tak trochu výsměch, takže jsem se zaměřil hlavně na to, jak ty dvě věci aspoň trochu pevně spojit dohromady a na řadu přijde masivní tmelení - základem bude miliput, na fajnovosti klasický šedý tmel Tamiya. Už jsem takhle tmelil spojení zadku na jeho konci - nepasoval to podobně blbě - hlavní výplň hmoty obstaral spolehlivý miliput, do hladka jsem rovnal tamkou a vydatně brousil a tmelil a brousil a tmelil a navíc pokud možno tak, abych se neprobrousil k nové vrstvě bublinek v resinu...

jakmile se tohle poddá, mám nejhorší za sebou, zbytek bude procházka růžovým sadem a hurá na barvení...

2009_03_06 002_small.jpg

2009_03_06 001_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 01 dub 2009, 21:15

Zase nějaký malý progres, aby to nevypadalo, že na to úplně kašlu, ale nebyl moc čas. Navíc tyto partie byly pravé tmelící orgie, jak je vidět na fotkách. Problémem se ukázalo (a to i na jiných partiích modelu), že mástrař si ulehčil práci a poté, co vytvořil jeden díl, prostě odlil dva kusy a neřešil, že tomu chybí symetrie, takže jeden z dílů pasuje řekněme průměrně a ten druhý vůbec, protože by měl být zrcadlově otočený...

Typickým příkladem jsou nasávací otvory na "zadku". Jeden pasuje jakž takž (mezery v řádech milimetrů), druhý vůbec (mezery dvakrát takové). Vypadá to přinejmenším divně (viz výřez foto):

Hyperweapon_detail.jpg
Hyperweapon_detail.jpg (44.49 KiB) Zobrazeno 5418 krát

Nad touhle partií jsem váhal - autor předlohy se toho ujal svérázně a dozadu vystčený zadek na přední část vůbec netmelil a přes propadlinu (která vznikne tím, že díly nepasují) jednoduše vrznul to nasávání. nemohl jsem si pomoct, ale vypadalo to blbě, takže jsem nejdřív vehementně tmelil předek se zadkem (miliput a fůra Tamiya tmelu) a pak přes to nalepil nasávání a celé to pokryl nechutným množstvím tmelu a vybrousil do ztracena. Pak mi to ale stejně nedalo a rozhodl jsem se vytvořit ostrý přechod (malinký schod) mezi korbou a nasáváním, myslím, že to po povrchovce bude vypadat líp. Použil jsem tenký proužek Evergreenu, který jsem opatrně zkroutil do požadovaného tvaru a přilepil vteřinovým lepidlem. Na straně nasávání to zatmelím a zabrousím do ztracena, cílem je, aby to budilo dojem něčeho, co je tam skutečně přidělané. Zatím to vypadá víceméně podle mých představ, ještě se to bude tmelit a brousit najemno. Uvidíme, co vyleze až se to přestříkne surfacerem...

2009_04_01 006_small.jpg

2009_04_01 007_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 02 dub 2009, 11:56

No, zatím to vypadá fantasticky.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 02 dub 2009, 14:39

Tome moc pěkná práce, jen to tmelení nás asi čeká všude, na Snailovi si ho taky užívám hromadu a to je prkotina
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 06 dub 2009, 20:57

Další progres snad už směrem k atraktivnější části stavby. Vytmeleno, vybroušeno. Víc nemám sílu s tím vyrábět, ona samotná stavebnice taky není úplně bez chybky. Na druhou stranu to hezky podtrhuje takovou rustikálnost předlohy...

Nastříkáno surfem a je to celé v černém základu. Cílem bylo - jak už jsem psal předtím - zajistit, aby v případě, že se kamuflážními barvami nedostanu všude, vznikl přirozený stín. Myslím, že se to osvědčí, některé podsestavy jsou komplexní a jsou zákoutí, kde se to fakt blbě stříká. Když se to dělá základovkou, jde to, barva se sice někde nahromadí, ale zároveň hezky rozlije. U kamufláže to bude složitější. Teď uvidíme, co s tím udělá povrchovka - buď to zvedne a nebo naopak...

Podsestavy byly ještě před surfem a černou barvou napinovány, takže teď už se to dá víceméně poskládat dohromady, což byla chvílema detektivní práce, protože návod je někdy zčásti a někdy úplně na bejka...

Dost si lámu hlavu nad zbarvením - chci dělat ten originální model co je v knížce a na obrázku a ne a ne úplně trefit ty odstíny (má to lomenou jakoby německou kamo ze dvou barev). Nechce se mi to míchat kvůli případným opravám, myslím, že to hodně vyladím pomocí filtrů a stínování. Uvidím. Originální předloha vypadá, že je štětkovaná, jsem zvědav jak zvládnu práci s pistolí tak, aby to bylo dobrý. Na maskování se vysloveně těším....určitě si někde strhnu barvu až na holý rezin...

2009_04_06 001_small.jpg

2009_04_06 002_small.jpg

2009_04_06 003_small.jpg

2009_04_06 004_small.jpg

Tomáš Chmelík

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno