Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tachikoma 1/24 Wave

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tachikoma 1/24 Wave

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 čer 2008, 12:37

Tak, přidávám další, v našich končinách méně obvyklý, kousek. Tachikoma je robot, který vystupuje v japonském kresleném seriálu "Ghost in the Shell", který neznám a ani na tom nehodlám zatím nic měnit.

Je to jeden z úlovků, který jsem dovezl z Japonska, vyšel na relativně malý peníz. Zaujal mne neokoukaným designem a tak jsem to vzal jako něco, na čem se dá blbnout bez toho, aby člověk byl nervózní z toho, když se to třeba nepovede tak, jak by chtěl. Výrobcem je firma Wave a deklarované měřítko je 1:24.

Taky jsedm chtěl otestovat kvalitu výrobků firmy Wave předtím, než se pustím do něčeho složitějšího.

Projekt jsem začal, ale pak odložil, protože mě chytnul Schnabelgun a věnoval jsem se jenom tomu. Schnabel (viz jiné téma v této kategorii) se ale blíží ke konci a tak se vracím k tomuhle. Úplně se mi nelíbí ta modrometalízová barva, kterou by to mělo být a protože nejsem ortodoxní příznivec kreslené předlohy, rozhodl jsem se, že zvolím jinou kamufláž, zatím mám představu něčeho ve stylu "urban camo" v odstínech šedé, rozbíjející tvar robota...

Původní stavebnice by měla vyústit zhruba v toto:

picture.jpg

Jen pro ilustraci - je z jiného modelu (resin 1:20) - v tom pavoučím zadku seděl řidič (-ka). Za povšimnutí stojí styl uniforem, bohužel estetický dojem je hodně zavislý na tom, na koho se to navlékne, že...

cockpit.jpg

Stavebnice je z modré a bílé hmoty, vylisovaná bez otřepů a čistě, s jemným rytím do hloubky. Povrch dílů trupu je takový texturovaný - jakoby matný, předpokládám, že je to úmysl.

Součástí je i figurka pilotky, je z houževnaté vinylové hmoty a dost zápasím s opracováním švů, má to tendenci odolávat všem známým postupům a nástrojům. Ale nějak to zlomím. Ze stejné hmoty jsou i čepy - pro modely stylu Gundam je typické uchycení pohyblivých dílů v čepech z vinylové hmoty, takže je zachována určitá míra pohyblivosti. Nevypadá to hračkovitě a přitom to má to kouzlo, že s postaveným modelem jde v určité toleranci pohybovat tak, aby třeba zapadl do zvolené podoby diorámy. Zvláště u robotů je to hodně praktické.

Dalším rysem je to, že spojení dílů je kolíky, které do sebe pevně zacvaknou, takže u řady dílů by nebylo nutné použít lepidlo. Jinými slovy ne nemalá část modelu se dá secvakat dohromady nasucho. Vyžaduje to od výrobce dost velkou přesnost v sesazení dílů.

Pár fotek dílů v rámečcích přikládám, omluvte kvalitu, která je dost podprůměrná.

tachi_1.jpg

tachi_2.jpg

tachi_3.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Re: Tachikoma 1/24 Wave

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 čer 2008, 12:42

Stavba je jednoduchá a bez záludností, návod názorný, takže pohoda...

Sestavil jsem nohy a pak zadek, kde uvnitř má být kokpit. Trochu nešikovně jsou spáry mezi díly tam, kde by mělo být rytí, takže jsem se pustil do masivnějšího tmelení a rytí opravím.

Tím bude základní svatba hotová a půjde to asi částečně na nástřik surfacerem, některé díly těla robota, kde jsou nohy je třeba sestavit poté, co je hotova část barvení (toho, co bude dírami na nohy vidět). Pak se pustím do kamufláže, aby mi to vzájemně navazovalo. Spíš ze srandy jsem tam přidal sváry okolo některých průhledů a otvorů, uvidím, jak model poleze dál, možná na něj navěsím ještě něco navíc. Beru to jako oddechovku vysloveně pro zábavu...

tachi_4.jpg

tachi_5.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Václav Hochmuth » 25 čer 2008, 06:26

Ghost in the Shell je prvom rade film (a predtým ešte manga)- a v sci-fi pomerne zásadný - vychádza z neho napríklad aj taký Matrix... Rozhodne stojí za zhliadnutie.
Václav Hochmuth

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 25 čer 2008, 06:42

Aha, dík za vysvětlení - v tom případě fakt asi stojí to shlédnout. I když abych byl upřímný, na podobných věcech mě ani tak nebralo to story za tím, ale hlavně design.

Mám taky nějaké věci z Five Star Stories, ze stejného důvodu, a zase, story kolem toho je na východě legendou, u nás to zatím moc nefrčí a nechce se mi do toho zanořovat, ale třeba je to škoda, kdo ví - možná jednou...

Takže pokud je zde nějaký ortodoxní přiznivec a já ho svým volnomyšlenkářským přístupem a tím, že nebudu ctít filmovou předlohu, budu iritovat, tak se omlouvám, cílem není si z toho dělat srandu.
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 25 čer 2008, 07:33

budeš tam dávat i tu nezletilu prsatici?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 25 čer 2008, 07:42

Jojo, to každopádně :-D

Proč nezletilou? V některých ohledech vypadá dost zletile :D
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 25 čer 2008, 08:05

zletila dost :lol:
sem zvědavy co ztohoto vyleze
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 25 čer 2008, 15:49

Tomáš Chmelík píše:Mám taky nějaké věci z Five Star Stories...

huh, tiez o niecom z toho uvazujem. ako to vyzera nazivo? kvalita? detaily? pocet dielov? atd?

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 26 čer 2008, 09:04

Zatím mám od Wave "LED Mirage with Flame Launcher and Boomerang Unit" v měřítku 1:100 a je to super. Plastiková stavebnice perfektní kvality plus uretanové díly té Boomerang Unit - viděl jsem to postavené v Japonsku a jak jsem o tom věděl kulový, zalíbilo se mi to. Postavené je hodně velké - mrkni třeba na google - maj to jinak na hlj.

Dělá se toho víc plus fůra věcí v resinu. Chci zkusit tohle a pak mám jeden resinovej kousek a uvidím, jak to bude vypadat. Pokud to bude fajn, začnu šetřit na JAGD Mirage ve stejném měřítku - cena v řádu stovek dolarů, ale kdo neviděl, neuvěří...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 26 čer 2008, 11:11

to je perverzárna :lol:
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 10 říj 2008, 09:46

Tak jsem se po dlouhé době, kdy jsem dodělával něco jiného, dostal k posunu na tomhle modýlku. Vybral jsem si lomenou kamufláž vlastního nápadu ve stylu "urban", čemuž by mělo odpovídat celkové pojetí modelu. Originální modrá metalíza mě nějak nezaujala.

Zatím je to jen prvotní nástřik po spoustě otravného maskování, komplikované je to tím, že barva, která se maskuje první je ve finále vlastně "nahoře", což klade nároky na představivost jak to nakonec bude vypadat. Celé se to bude ještě patinovat atd., takže tohle je zatím jen polotovar. Ale aspoň to téma posunu.
Přílohy
IMG_0535.JPG
IMG_0533.JPG
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 10 říj 2008, 10:31

Pěkná prácička. To musely bejt maskovací orgie :grin: :grin: :grin:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 10 říj 2008, 10:41

Díky. Jojo, užil jsem si to do systosti. Naštěstí se dělají Tamyia pásky různých tlouštěk, ale je trochu na bednu pořád hlídat to, aby to nějak dávalo smysl a držel se nějaký styl, což komplikuje to, co jsem už psal - maskuje se to vlastně v opačným pořadí než jak barvy nakonec na modelu jsou, takže se blbě představuje, jak to dopadne...

Mimochodem nakonec byl model po nástřiku poslední barvy (černé) pokryt z 95% ústřižky maskovací pásky a nikdy bych neřekl, že to celé zase sundat dolů bude taková otrava... teď už to bude v porovnání s tím sranda...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka K. » 10 říj 2008, 10:48

Ona existuje Tachikoma jako kit??? Sakra, to mi unikalo. Jinak "GITS" je vynikající film, na který navazujou dvě řady seriálů a pak ještě tři filmy, super podívaná. Jinak ta "nezletilá" je ve skutečnosti kyborg, takže i kdyby byla nahá nikoho nic nemůže pohoršovat :grin:
A ta UCP kamufláž je zajímavá, ale na tachikomu se nehodí, tož jenom můj úsudek. :)
"vy jste Anesteziolog????"
"Ne údržbář, já tu měním žárovky"
Jirka K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 10 říj 2008, 10:53

Tak doufám, že se ortodoxních příznivců předlohy nedotknu :D

Možná je to tím, že předlohu neznám, ale ta modrá mi prostě neseděla a tak jsem to pojal takhle spíš jako zábavu než jako pokus o něco s hlubším kontextem.

Jinak se dělá taky ještě Uchikoma ve stejném měřítku...
Tomáš Chmelík

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno