Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SW - Imperial star destroyer, 1:4000

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

SW - Imperial star destroyer, 1:4000

Příspěvekod Tlumic » 17 zář 2018, 20:42

Ahoj,

tak jsem si chtěl odpočinout od diorám a zkusit si splnit sen a udělat si hvězdného destruktora. Když by se mi povedl, tak další bude AT-AT. :)

K model, jedná se o "hračku" od revellu v měřítku 1:4000. Jde o stavebnici na zacvakání, ale výlisky nejsou špatné. Takže kdyby někdo chtěl, tak jí má postavenou zachvilku bez použití lepidla. Je k tomu i generátor lodi co vydává zvuk a svítí mu tři hlavní motory. Ten jsem s prominutím dal pryč. :) Budu se snažit z toho udělat něco hezkého (reálnějšího k filmu), tak jsem hledal nějaké podklady na netu. Nic moc, člověk sice najde dost, ale detaily nejsou vidět, a když, tak se liší. Nebudu je brát jako dogma, ale spíš inspiraci.

Vylepšení nebude ve stejném duchu jak sousední vlákno, ale i tak doufám, že vás tu neurazím. Toto bude můj první SciFi model, tak za jakoukoliv radu či postřeh budu rád.

Začal jsem spodní částí lodi, postupně se dostanu přes motory až na horní část. Na spodku jsou asi největší úpravy. Jedná se o zadělání třech stojánků a otvoru pro tlačítko, baterky a reproduktor. Po zadělání mezer a otvorů jsem loď opatřil panely. Zatím mě nenapadlo jak šetrně a vzhledně odstranit vyhazovače z prostoru hlavního doku (jsou vidět na fotce). Buď na to přijdu anebo to nebudu řešit, protože to stejně nebude vidět. Mám v plánu loď umístit na stojánek (tyčku), který tedy musím ještě vytvořit.

Spodní část ještě není, musím načnou držák na stojánek a pak ještě přidat jemnější detaily. (Děla, antény,..)
Přílohy
3.jpg
2.jpg
1.jpg
4.jpg
Rozpracovaný stav
Tlumic

• Odpovědět s citací

Re: SW - Imperial star destroyer, 1:4000

Příspěvekod Tlumic » 19 zář 2018, 18:50

Menší postup. Trochu jsem si doladil spodek lodi a osadil jsem čep na upevnění na stojánku. Dále jsem se věnoval tryskám. Malé trysky jsem trochu upravil a zeštíhlil stěnu. U těch větších jsem celý konec uřízl a udělal nový z plastové destičky.

Teďka se budu věnovat prostorám u trysek a kompletně zádi lodi.
Přílohy
8.jpg
Lehce dolazený spodek, detaily co bych mohl ulomit dám až před surfem.
7.jpg
Upravené hlavní trysky
6.jpg
Na levo původní na pravo zeštíhlená
5.jpg
Původní hlavní trysky
Tlumic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 19 zář 2018, 22:10

pekne, to stensenie trysiek vyzera dobre, aj si sa dobre popasoval s tymi otvormi na spodnej ploche (na stojan?)
neviem ake jemne je rytie, je to fotene dost z dialky, ale takto to zatial vyzera akceptovatelne.
Mam na stole viacero takychto Level 1 Revellov a zial to rytie je siroke a plytke...
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tlumic » 19 zář 2018, 22:25

Ty tři plošky na vysunutí jsou jako stojánek lodi, ty jsem přilepil a otvory zadělal. Pokud myslíš ten šroub(čep) tak plánuju stojánek pro loď, jednoduchou tyčku se závitem a nějakou úhlednou desku, možná s tématickou fotkou.

Hele ta paneláž je taková ucházející. Na některých místech, krásně tenká a hluboká. Jinde zase mělká a široká. Rydlo na paneláž nevlastním, ale možná ho kvůli tomu pořídím, abych je trochu opravil, ale uvidím (otázka je, jestli by to vůbec pomohlo?).
Tlumic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tlumic » 03 říj 2018, 19:50

Postup pomalu, ale jistě.

Loď už mám zkompletovanou (trup) a s dodělanými boky. Chybí ještě horní povrch trupu, ale ten až nakonec. Nyní jsem se pustil do velícího můstku a budu postupovat níže.

Přidám pár starších fotek. Popravdě ty prostory u trysek jsou vidět pouze u těch bočních a to ještě necele.

Jsme zvědavý, jak to bude vše vypadat po sjednocení. Jaké špatnosti vylezou. :)
Přílohy
13.jpg
Boky bez úpravy
12.jpg
Boky po úpravě
11.jpg
Prostory trysek po úpravě - horní část
10.jpg
Prostory trysek po úpravě - spodní část
9.jpg
Prostory trysek bez úpravy
Tlumic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tlumic » 22 říj 2018, 17:52

Do delší době dodám nějaký progres. Loď je ve fázi před surfem. Přidával jsem "panely" všude kde to bylo potřeba či pocitově, resp. na prázdné a holé místa. Též se musela zadělat velká řádka mezera, škvír a jiných nedokonalostí modelu, přeci jen to je "hračka" na zacvaknutí.

Loď mám v plánu stříknout středně šedou XF-20 s přimíchanou bílou. Počítám, že při patině základní barva ztmavne. Jen doufám, že je to vhodná barva, případně prosím o reakci, jakou bych měl ten koráb stříknout.

Měl jsem ideu bočním bateriím udělat hlavně z drátku, ale vzhledem k počtu, velikosti a výsledku, jsem nechal původní.
Přílohy
17.jpg
16.jpg
15.jpg
14.jpg
Tlumic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tlumic » 04 lis 2018, 13:28

Po delší době dávám postup i s výsledek. Fotky do galerie dávat nebudu, jelikož nemám možnost je dobře nafotit (resp. to neumím).

Po zhotovení detailů jsem model stříknul základovkou. Pak stříknul stínování (preshading) a to celé vzal hlavní barvou X-20 (příště zvolím spíš světlejší šedou). Rozbil povrch rozdílnou paneláží pomocí vallejo barev. Celé jsem to zalakoval a tvořil wash. Po zaschnutí a očištění přišla na řadu rozmývání olejových teček, zalakování a suchý štětec pro zvýraznění. Snažil jsem se udělat loď ne novou, ale po nějaké době činnosti v potlačování rebelů ve vesmíru.

Ohledně stavby se moc vyjadřovat nemohu, model se jen secvak. Ale dodělávek tam bylo opravdu moc, taky aby to vypadalo pro mě přijatelně. Osobně bych už do toho nešel, pokud křižník, tak jen 1:2700, kde se to dá brát jako model. Jak již podotkl Galland spáry paneláže tu jsou opravdu různorodé a vzhledem k měřítku neodpovídající. O nějakém lícování dílů se tu taky moc nedá mluvit, vše se musí "upravit" či "vylepšit" sterilní či úplně prázdná místa (viz boky). Vzhledem že toto je můj první sci-fi model a doufám, že nebude poslední, tak to byl zajímavý začátek. Ještě mám v plánu doladit stojánek k tématu lodi.

PS: Omlouvám se za ostrost fotek, foceno mobilem.
Přílohy
26.jpg
25.jpg
24.jpg
23.jpg
22.jpg
Výsledek
21.jpg
Wash a následující fading
20.jpg
Paneláž a lakování
19.jpg