Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Star Wars závodní kluzák/scratch

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Star Wars závodní kluzák/scratch

Příspěvekod Jan Garčár » 12 lis 2013, 13:00

:) Eru, máš nějaký pokrok, nebo tě to druhé žebrování nakonec donutilo k delší přestávce?
Takový originální projekt by bylo škoda nedokončit.

Pořád ti držím palce chlape :wink:
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 12 lis 2013, 17:35

Zdravím tě Honzo,
myslím, že tady dlužím pár řádek na vysvětlenou proč se s tímhle modelem nic neděje:
od května uplynula dlouhá doba a já s modelem moc nepokročil. Důvody? Není to tím, že by mě to nebavilo, ale bohužel jsem člověk tolika zájmů, že bych potřeboval další dvě svoje kopie, abych všechno stíhal (pokud někdo víte jak si je opatřit, sem s tím). Přestavoval jsem ložnici (součástí je mi můj kutilský koutek), pustil se do psaní svojí knížky (jen pro potěchu), a tak dále a dále. Zkrátka je toho tolik, že to nemá cenu vypisovat. Na tenhle model jsem nezanevřel, jsem hrozně rád, že mi tady fandíte, i když nestavím dokonalý a vypiplaný model. Tuhle stavbu dokončím už jenom proto, že mi přítelkyně nevěří, že to dotáhnu do konce (musím jí přeci dokázat jak moc se plete :evil: ). Jakmile se zbavím tý otravný chřipky (což bude doufám do víkendu), zamakám, aby se tahle stavba někam zase jednou pohnula.
Díky všem za podporu
Eru
Anglický návod je zničen, musím zkusit francouzký.
Le gril! Co to sakra je?!

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom Kořenek » 13 lis 2013, 03:59

Erunámo píše:Zdravím tě Honzo,
myslím, že tady dlužím pár řádek na vysvětlenou proč se s tímhle modelem nic neděje:
od května uplynula dlouhá doba a já s modelem moc nepokročil. Důvody? Není to tím, že by mě to nebavilo, ale bohužel jsem člověk tolika zájmů, že bych potřeboval další dvě svoje kopie, abych všechno stíhal (pokud někdo víte jak si je opatřit, sem s tím). Přestavoval jsem ložnici (součástí je mi můj kutilský koutek), pustil se do psaní svojí knížky (jen pro potěchu), a tak dále a dále. Zkrátka je toho tolik, že to nemá cenu vypisovat. Na tenhle model jsem nezanevřel, jsem hrozně rád, že mi tady fandíte, i když nestavím dokonalý a vypiplaný model. Tuhle stavbu dokončím už jenom proto, že mi přítelkyně nevěří, že to dotáhnu do konce (musím jí přeci dokázat jak moc se plete :evil: ). Jakmile se zbavím tý otravný chřipky (což bude doufám do víkendu), zamakám, aby se tahle stavba někam zase jednou pohnula.
Díky všem za podporu
Eru

Chlape tady ti fandi velka banda lidi, protoze ta stavba je uzasna! Hlavne to nema cenu dokoncovat nekomu na truc nebo jako dukaz. Tohle chce dokoncit protoze chces,jinak to ztrati tu jiskru kterou to ted prave ma!

A tomu rikam poradnej zivot! Ani naznak nudy nebo prazdnoty - proste clovek ma proad co delat a neomrzi ho jedna vec.

Rad si pockam na dalsi poradny update ;-I 8)

Dokončeno: AH-1W Super Cobra "NTS Update" 1/35 | J-35 Draken
Tom Kořenek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 13 lis 2013, 09:59

Kluci děkuji mnohokrát za podporu. Vaše komenty mě vždycky nakopnou k další práci.
Nemoc pomalu ustupuje (na modelaření to ještě není), tak jsem si dal alespoň práci a vyhledal si na netu zbylé součástky , které budu potřebovat ke stavbě. Jako základ pro kokpit jsem se rozhodl použít odlévanou sadu pro JAS 39 Gripen od CMK v měřítku 1/48. Byla to pro mě celkem jasná volba, protože je to pěkně detailní jednomístný kokpit s fůrou moderních obrazovek a po několika změnách bude skvěle zapadat do mého designu. Jako malou pomocnou pohonnou jednotku kokpitu jsem zvolil motor Junkers JUMO-004 B1 od Extratechu v 1/72, který po drobných úpravách dám do podvěsu.
Když tak na to koukám, tak použiji díly ze všech hlavních měřítek(trysky 1/32, kokpit 1/48 a motor 1/72), no komu se tohle na modelu podaří? A navíc to jsou součástky z průřezu dějin vývoje proudových letadel (motor Junkers z Me 262, trysky z Phantoma a kokpit z moderního Gripena). Je to samozřejmě jen náhoda.....a nebo není? To se dozvíte na konci pořadu.
To bude prozatím všechno. Uvidím jak mi bude v nadcházejících dnech. Postupně zkusím začít zase bastlit.
Eru

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 13 lis 2013, 10:42

no tak šup, šup, ať se máme čím kochat :D
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 14 lis 2013, 19:51

Erunámo píše:Zdravím tě Honzo,
od května uplynula dlouhá doba a já s modelem moc nepokročil. Důvody? Není to tím, že by mě to nebavilo, ale bohužel jsem člověk tolika zájmů, že bych potřeboval další dvě svoje kopie, abych všechno stíhal...

Já už začínal mít strach, že to nedopadne :-D
Taky jsem chtěl jednou psát knížku, bohužel jsem zjistil, že to fakt nedám (příliš jsem se zabýval detaily).

No tak paráda :)
Brzy se uzdrav a šup šup do modelářské práce :D
:wink:
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 17 lis 2013, 16:20

Zdravím,
tak jak jsem slíbil, jsem tady s dalším postupem. Po dvou dnech klidného lepení jsem konečně dokončil lamely chlazení i na druhém motoru. :uff: Oba motory jsou tedy ted ve stejné fázi stavby. Myslím, že to nevypadá špatně, jen mě mrzí to, že i když jsem je několikrát přeměřoval, nejsou rozestupy mezi lamelami všude stejné. Zkorigoval jsem jejich pozice co to šlo, ale i tak je to někde dost vidět. :evil: No, nechám to už být a budu se zabývat další částí stavby. Tím bude trocha droboti do zadní části - tenké trubkoví, nějaké servisní konektory a tak podobně. Pak přijdou na řadu energodržáky. Pokud to vyjde měl bych mít oboje hotové do konce příštího týdne. Dosavadní stav modelu můžete vidět níže na fotkách. Přihlásím se opět až bude něco nového k focení.
Eru

P1010027 (800x511).jpg

P1010027 (800x475).jpg

PS: Na focení jsem prostě levej. Omlouvám se.
Naposledy upravil Erunámo dne 18 lis 2013, 06:46, celkově upraveno 1

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Truhlík » 17 lis 2013, 19:59

Nooo,pekné to máš,je sa čím pochváliť! [-o<
Truhlík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 19 lis 2013, 20:14

:) no paráda.
Když to tak sleduji, chtě nechtě se mi v hlavě rodí myšlenka na můj vlastní kluzák. Sice ještě nemám dokončené své předchozí projekty :oops: alé, to přece tolik neva.

Trochu jsem si to sesumíroval, no a jestli se do toho pustím, to bude zase dílo :-D
Mno uvidíme :)
Máš holt velice inspirativní projekt.
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 19 lis 2013, 21:53

To Honza: čekal jsem kdy se přidáš. Vřele tuhle stavbu doporučuju. I když postupně jak vymýšlím další a další věci, zjištuju, že jsi stejně docela svázaný fyzikou a podobně. Třeba ted už několik dní dumám nad systémem řízení směru letu. Mám zkouknuté snad všechny kluzáky co na netu jsou a pořád se nemůžu rozhodnout jaký druh řízení zvolit. Jestli podobný systém jako měl anakin, tedy vzduchové brzdy nebo klasickou výškovku a směrovku, patřičně ,,vystajlovanou". Asi nakonec vyberu druhou variantu, víc se mi líbí, ale pořád mám čas to změnit. Prostě i když je to scifárna, tak nemůžeš ulítnout s nějakým nápadem, protože musíš zachovat alespon nejakou aerodynamiku a vzhled.
No, dneska jsem dokončil servisní konektory a energodržáky, zítra se vrhnu na trubičky. Takže mi zatím plán mít tohle všechno hotové do konce týdne vychází. A potom mě čekají ty čtyři velké ,,uši" co jsou nakreslené na návrhu. S nimi hodlám spláchnout to řízení směru. Fotky sem hodím až budou i trubičky at je to komplet.
Eru

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 20 lis 2013, 21:49

:) no zatím je ta myšlenka teprve ve svém zrodu.
Já bych ho totiž chtěl v chodu. Mám nějaké vibrační motorky - jako z mobilů a tak. Tak jsem u tří odpiloval závažíčka. Ke konci to bylo málinko nešetrné (nevím, jestli jsem ty osy trochu neohnul :) ), každopádně pilník je trochu vzal - tomu se nešlo vyhnout. Vadit by to ale nemělo.
Vize je taková, že by poháněly lopatky motorů v nízkých otáčkách (takže nutný převod - zatím nevím jak). Bylo by to jako zpomalený film. - Jestli znáte simulátor IL2, je tam možnost zpomalit (a zrychlit) čas. Odtud ta myšlenka. Nemuselo by to vypadat špatně.
Jen nevím ty energodržáky, mám za sebou zatím ne příliš úspěšné pokusy s diodou, tavnou pistolí a celarfixem.
Možná sehnat plastová optická vlákna a poškrábat je...
Jestli vyřeším tyto technické záležitosti, tak hurá do toho.

Dnes už jsem na víc neměl sílu, takže jsem se vrátil k úpravám nové zkušební figury (potřebuju se naučit barvit těmi olejovkami...).

Výškovka a směrovka jsou myslím dobrá volba. Je třeba vybrat systém, který se bude ke koncepci motorů hodit.
Ale, proč tam nedát oboje? Myslím, že v prudších zatáčkách budou účinnější vzdušné brzdy, kdežto v dlouhých táhlých je škoda kluzák brzdit, tam ať si pracují směrovky.

Držím palec, ať to jde :)
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 21 lis 2013, 11:21

To Honza:Tocici se lopatky? :shock: To by byl hodne velkej luxus. Zive si to predstavuju a vypadalo by to skvele (IL2 hraju skoro kazdy tyden :D, litam s Tempestem).
K tem energodrzakum: predpokladam, ze problem je v tom, aby to vypadalo jako blesk, protoze podle me zapnutej drzak ten blesk nejvic pripomina. Z mich experimentu jsem zjistil par veci. Tavna pistole je k nicemu, vypada to hrozne a material spatne vede svetlo. Opticky vlakna jsou dobry vodic svetla, kdyz je posrkabes sviti i do stran. Ale jsou krehky a tudiz se mi z nich nepovedlo naohybat tvary podobne blesku. Po zhruba dvoutydenim zkoumani tehle metod jsem to zavrh a presel ke konceptu vypnuteho kluzaku. Pak me ale napadla jeste jedna moznost (nemam to v praxi vyzkousene). Tenky svazecek optickych vlaken ke kterymu by se pripojili diody z obou stran pro vyvinuti dostatku svetla. Z pruhledny folie vyrezat tvary podobne bleskum a naaranzovat je dokola tesne kolem svazku. Svetlo by tedy proudilo do svazku z obou stran a zare by prechazela i na blesky. Tim by vlastne svazek ve svetle zanikl a videt by byly jen ty zarici blesky. Ovsem vse je jen v teoreticke rovine, uz nemam nervi to zkouset, ale treba te to inspiruje.
Eru
Naposledy upravil Erunámo dne 23 lis 2013, 09:01, celkově upraveno 1

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 21 lis 2013, 20:16

Jo, určitě to chce do toho svítit z obou stran. Budou to tak 4cm, věřím, že to půjde.
:-k možná jsem něco vymyslel. Uvidíme...
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 21 lis 2013, 21:22

Ne, tak zase nic :cry: A to už jsem si celkem věřil...
:-k
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vlastabárta » 22 lis 2013, 13:41

http://www.conrad.cz/svetelna-vlakna.c1403041 co použít toto ? Je to sice drahé ale dá s z toho vyvarovat i ten blesk..
http://www.gizmo.cz/lampa-s-optickymi-v ... ezdny-svit levnější varianta, vlákno se taky dá ohnout dle potřeby, dá se to snad koupit i v Globusu :wink:
vlastabárta

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno