Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Wave 1:100 L.E.D. Mirage with Boomerang Unit System

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Wave 1:100 L.E.D. Mirage with Boomerang Unit System

Příspěvekod Jezevčík » 26 srp 2011, 18:13

Na tyhle případy je nejlepší základovka ve spreji Chaos black - dokonale krycí, velký objem, zasychá rychle a dokonale se roztéká, výsledný povrch polomat, navíc s tou pistolí se s tím musíš hrozně crcat. Od doby, co jsem ji objevil, nepoužívám už skoro Surfacer. Jo a při dalším nástřiku odolává Gunze (samozřejmě pokud to nezaleješ). http://www.cernyrytir.cz/index.php3?akce=203. To samý bílá, ale ta zasychá matnější a práce není tak piece of cake, jako s černou.
Kdybys potřeboval, nechtěl zítra jezdit na Florenc a jel kolem, tak mám doma černýho dva nenačatý kousky.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 26 srp 2011, 19:27

Ano, má pravdu ten chlapec :-D . Taky pouzivam teda hlavne na figury a podstavce. Otazka je jak bude drzet na rezinovych scifi modelech, tam strikam nejdriv primer pro resin, ackoliv na rezinovych figurkach a bejskach to drzi dobre, jinak na oba, bily i cerny velka chvala
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 27 srp 2011, 13:16

Čau, díky za doporučení, zkusím to. Ale k barvám ve spreji jsem úplně nepřilnul. Zkoušel jsem takhle surfacer, ale přijde mi to jako užitečný na kompaktnější celky, kdy z větší vzdálenosti člověk dopře využije potenciál a výhody spreje. V tomhle případě musím stříkat podsestavy a i poměrně malý díly a potřebuju mít nad barvou kontrolu a stříkat to po kouskách z vícero stran - třeba nohy (na obrázku dole s tím žlutým, to je kabuki páska, kde jsem už něco maskoval) jsou hodně členitý a dost dobře si neumím představit, jak to stříkat sprejem, mám obavy, že to bude příliš velký proud barvy na tak malý díl a hrozí, že toho bude moc a taky že hodně barvy přijde vniveč. U figurky bych to chápal, tam ji člověk vystaví proudu barvy a otáčí s ní, tady to má ale ostré hrany a zahloubená zákoutí a tam vidím sprej jako problematický...pistole mi dá větší kontrolu nad proudem vzduchu a barvy...

Ale třeba jsem mimo - vyzkouším a uvidím...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 27 srp 2011, 18:40

Vyzkoušej, uvidíš, ono to vypadá, že jsi komplet povrch zalil, ale vycychá to opravdu do nuly. Navíc, když náhodou na něco přijdeš - něajký zakoutí, slepý roh atd, tak to zase foukneš pistolkou. Ty díly narovnej třeba na samolepicí pásku - je blbost stříkat díl po dílu - prostě to vezmeš sakumprdum.
Ač to tak nevypadá, fakt soupustu času ušetříš.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 01 říj 2011, 21:00

Když jsem se do modelu L.E.D. Mirage pouštěl, tak jsem si předsevzal, že ho stihnu do E-day. Což se kupodivu stalo, byť to bylo o prsa korejské ženy. Protože jsem nestíhal lepit, už vůbec jsem nestíhal fotit progres.
Konstruktér modelu byl totiž regulérní magor. Stavebnice je totiž koncipována tak, aby pokud možno co nejvíc věcí bylo pohyblivých pomocí vinylových čepů, takže všechny významné klouby končetin (pata, koleno, kyčel, rameno, loket) a také spousta dalších součástek (hlava, trup, ruce, křídla, součásti výzbroje a různé jiné dílčí součástky) byly pohyblivé a/nebo vyměňovací (k opasku tak lze připnout dva typy jakýchsi raketometů, nebo dva meče s pochvou (samosebou, že pochva a meč jsou oddělené, respektive meč se zasunuje do pochvy) nebo větší meč bez pochvy. Podobných vychytávek je tam víc.

O co je to technicky obdivuhodnější, o to je to větší martyrium pro modeláře. Jednak model musí jít v kritických místech pomocí kompromisů ve smyslu pohyblivosti na úkor modelovosti. Tohle kupodivu není ale to hlavní, konstrukčně je to docela promyšlené a při zběžném pohledu je většina konstrukčních prvků umně skryta a musíte je hledat. Stavbně je to ale děsně složité, zvlášť, když se pohyblivé části skládají z více částí (příklad: malý kus brnění = slepit, zatmelit, nabarvit pak vlepit dovnitž velkého kusu brnění, to zatmelit, nabarvit (malý kus brnění nezasvinit!) a to celé do ruky, kterou zatmelit a nabarvit...atd.). Tohle mě po nějaké době hodně lezlo na nervy.

Stavebně je to pak hodně jiné, než na co jsem zvyklý - celé podsestavy se barvily a patinoval zvlášť a pak se to tak nějak secvakalo dohromady. Kupodivu to ale fungovalo. Poměrně krátce před dokončením model vypadal pořád takhle:

2011_09_18 001_small.jpg

Na to, jaké to bylo stavebně a konstrukčně hardcore to ale k sobě pasovalo velmi dobře, plastové díly v podstatě znamenitě a tmelení se dělo skutečně jen na dílčích podsestavách. Soft vinylové díly byly horší, zřejmě v důsledku použité technologie tam byla přesnost logicky horší a soft vinyl je materiál, který se k rozumu běžnými modelářskými postupy přivádí dost špatně, zejména se blbě tmelí a brousí. Slabší byl taky návod, který nás stavbou provádí za pomoci japonské hatmatilky a je třeba hodně lícování nasucho, než člověk pochopí, jak díly mají přijít dohromady. V některých partiích (připojení Boomerang unit na batoh) je vysloveně nenázorný až matoucí...

Hodně jsem se bál toho, že to nebude držet pohromadě, ale engineering modelu je fakt promakaný, že na poměrně malé a křehké tělo robota se nalepí výrazně větší a těžší batoh s Boomerang Unit a kupodivi to do sebe pasuje excelentně a drží to. Skoro k neuvěření!

Barvení modelu bylo asi klíčové martyrium, protože stříkací seánce měnily byt v lakovnu. Rozhodl jsem vyzkoušet jako podklad pod bílou černou, resp. navy blue (Gunze) a kupodivu to funguje velmi dobře. na vlastní kůži jsem si ověřil na první pohled nesmyslné tvrzení, že nejlepší podkladovka pod bílou je hodně tmavá barva (černá, v mém případně i hodně tmavá modrá (navy blue), která je sice taky matná, ale oproti matné černé mi dělala jemnější povrch). Bílou jsem stříkal úmyslně tak, abych pomocí podkladu tvořil stínování. Jako bílou jsem použil barvu Gunze GX 1, což je nejlepší bílá barva, se kterou jsem kdy pracoval, co se kryvosti týká.

Obtisky byly perfektní, návod tady v některých ohledech opět příliš nepomohl a tak jsem se inspiroval přebalem a vlastním rozumem.

Patinu obstaral opatrný wash a stínování olejovkami. Nechtěl jsem to přehnat, ale nechtěl jsem z toho mít zase hračku.

Na závěr přestříkáno matným lakem Gunze. Kovy jsou Alclad.

Drátky a hadice k plamenometu byly součástí stavebnice.

Podstavec je taky ze stavebnice - poctivý kus železa s tyčkou (na závit), která se zasune hluboko do čepu robota mezi nohama (nejvýraznější nemodelová věc, nicméně nezbytná - míněn ten čep).

Model jsem dodělal v pátek navečer a rozhodl se ho odvézt na E-day už večer, abych tam nemusel v sobotu ráno. Obával jsem se toho, že cesta bude problém, protože jsem model nerozebíral a říkal si, že to nějak ustojí. Neustál. Cesta po kočičích hlavách v některých částech Prahy, zejména kolem staveniště proslulé Blanky, dala modelu zabrat a došlo k oddělení některých vetších podsestav (uvolnění čepů - jedna z výhod této konstrukce - uvolněný vinylový čep se jednoduše zase zasune zpátky, není to lepené). Jenže snaha o sestavení v garážích u výstavní plochy skončila tím, že se klíčová část modelu, kde se sbíhají všechny důležité spoje (hruď - spojení rukou, hlavy, pasu a zad) rozpadla a po snaze udělat ze čtyř součástek zase jeden model jsem jich měl najednou dvacet. V tu chvíli jsem byl blízko toho se zase sbalit a odjet, ale překonal jsem prvotní hysterii a za pomoci vteřinového lepidla dal všechno během asi třičtvrtěhodiny zase dohromady.

Bál jsem se toho, že to model nevydrží a bude se poroučet, ale výstavní shon ho neudolal, byť k tomu údajně bylo blízko (jakési dítě to málem shodilo ze stolu).

Na transportování tenhle model opravdu není. Zpátku už jsem našel fígl, jak to převážet, aby poškození dosáhlo zanedbatelné úrovně.

Celkově jsem rád, že to mám za sebou, v závěrečné fázi jsem si stavbu už moc neužíval, ale na druhou stranu je to neokoukaná záležitost, navíc monumentálních rozměrů. Do mé sbírky podivností zapadne dobře, až na to, že se nevejde do vitríny, to ale nějak časem pořeším.

Fotky hotového modelu zde:
2011_10_01 002_small.jpg

2011_10_01 004_small.jpg

2011_10_01 005_small.jpg

2011_10_01 006_small.jpg

2011_10_01 007_small.jpg

Naposledy upravil Tomáš Chmelík dne 01 říj 2011, 21:06, celkově upraveno 1
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 01 říj 2011, 21:03

2011_10_01 008_small.jpg

2011_10_01 009_small.jpg

2011_10_01 010_small.jpg

2011_10_01 011_small.jpg

2011_10_01 012_small.jpg

2011_10_01 013_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 01 říj 2011, 21:05

2011_10_01 014_small.jpg

2011_10_01 015_small.jpg

2011_10_01 016_small.jpg

2011_10_01 018_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 01 říj 2011, 21:06

2011_10_01 019_small.jpg

2011_10_01 020_small.jpg

2011_10_01 021_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 01 říj 2011, 21:19

Viděl a obdivoval. Divím se, že se nerozpadl, když do stolu někdo drcnul.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 01 říj 2011, 21:34

No, toho jsem se tolik nebál, ono to vypadá křehce, ale drží to celkem pevně a ty vinylové spoje tomu dávají jakous takous vůli, takže to není tak "křehké" jako by to bylo v případě, že by to byla jen plastiková stavebnice (jedna z nemnoha výhod téhle konstrukce). Snese toho tedy celkem dost (ostatně důkazem je to, že jsem to přepravil bez úhony domů na sedadle spolujezdce v autě...

Ale má to hodně vysoko těžiště, protože ty poměrně těžké soft vinylové díly jsou všechny vzadu nahoře a když se do toho blbě drkne, hrozí, že se to převáží dozadu nebo do strany a to by bylo špatný, zejména pokud by to pokračovalo ze stolu na zem...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 02 říj 2011, 08:52

Nevidel ale obdivuji, paradni prace je to poradny kus nabytku. Mam pocit, ze byt to, Tome na tobe, tak psychterapeuti zkrachuji. Tohle bych asi psychcky neustal. Fakt paradni
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 02 říj 2011, 09:33

jo a gratulace k umístění
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 02 říj 2011, 10:41

No, musím se přidat, opravdu moc pěkné.
Jinak na vlastní oči jsem viděl, jak okolo toho nějaký hošík (cca 10 let), který se honil s o něco starší holkou, proběhnul a drcnul do toho batohem, nebo loktem, model se zlehka zakomíhal včetně základny a pak se vrátil na stůl do své polohy.
Myslím, že v tu chvíli hochovi proběhl před očima celý život.
Zrovna tam byla ostraha, hoch se zastavil, podíval se do očí ostraze, chvíli tak setrvali, hochovi v tu chvíli proběhl život před očima podruhé a pak se stal neviditelným.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marian » 02 říj 2011, 16:28

velmi pekna cista praca =D> =D> =D>
Marian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 02 říj 2011, 17:55

Zdárec, díky moc za reakce, jsem rád, že se to líbí. S tím psychoterapeutem bych si, Petře, nebyl tak jistej - jsem poměrně dost vzteklá osoba, lidé z mého okolí by mohli vyprávět...

Jo, jsem rád, že to ten žďuchanec ustálo, protože to by mě už fakt asi dostalo to mít zase na součástky. Ale bylo vidět, že do toho někdo drknul, jedna polovina vějíře křídel byla hnutá (ta křídla jsou na čepech, takže se s nimi dá hýbat). No, chvíli si zase od podobných potvůrek potřebuju odpočinout, je to zase trochu jiná modelařina něž obvykle... Po zkrácení kovové tyčky podstavce se mi to dokonce vešlo do mojí nejvyšší vitríny (kam jsem to dovezl kupodivu bez sebemenší úhony), takže maximální spokojenost, moje sci-fi vitrína tam má zase další prapodivnost. Má to sice řadu chybek, o kterých vím, ale celkem to splnilo to, co jsem od toho očekával...

Budu teď sbírat chuť na to se pustit do pokračování modelu Oskara (ten je taky tady na Modelfóru), mám základ pro monumentální maintenance diorámu s kusem továrny, tak jsem zvědav, jestli to dopadne tak, jak jezevčík předvídá u příliš velkorysých projektů (...že nebudou nikdy dokončeny). No, uvidíme...
Tomáš Chmelík

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno