Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Alien trophy head 1:1

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Alien trophy head 1:1

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 08 srp 2010, 19:39

Ahoj,

na tuhle věc zakládám speciální chlívek, protože to je modelářsky dost speciální záležitost. Jde o model lebky (hlavy) vetřelce v měřítku 1:1 od firmy Mysteria Models (http://www.mysteria.co.uk). Skládá se to ze dvou dílů - hlavy, která je řešena jako laminátová skořepina (něco jako malá kánoe) a resinového odlitku horní čelisti se zuby. Stavebně tedy jednoduché, z hlediska modelářských postupů výzva - nepamatuju se, kdy se mi stalo, že bych odlitky začišťoval rašplí...

Od začátku bylo jasné, že to bude výzva hlavně z hlediska zbarvení. Model je poměrně rozměrný a v souladu se sci-fi zákonitostmi lze zcela legálně použít různé umělecké nebo rádobyumělecké licence. Na to, jak velký kus nábytku to je, byl odlitek solidní, jen s pár bublinami, které jsem vyplnil miliputem, samozřejmě na to nelze aplikovat (nebo lze, ale bylo by to sado-maso) kritéria na kvalitu povrchu jako u malých modelů, takže jsem po začištění konstatoval, že "takhle to stačí" a pokryl povrch vrstvou Resin primeru ve spreji (padlo na to jeden a půl spreje).

2010_07_30 002_small.jpg
Resin surfacer...

Od začátku jsem počítal s tím, že základovku pro barvení je třeba aplikovat jinak než stříkací pistolí (respektive asi by to taky šlo, ale bylo mi pistole líto...) a tak jsem použil sprej na auta. Zvenčí lesklý oranžový, zevnitř matný černý.

2010_07_30 003_small.jpg
...a oranžová základovka

Po důkladném proschnutí jsem vytáhl barvy Gunze C oranžových a červených odstínů, černou a hnědou a pustil se do experimentování. Inspiroval jsem se obrázky různých modelů vetřelců z internetu, ale výsledek nakonec dopadl úplně jinak. nebo takhle - přiznám se, že jsem měl jen velmi mlhavou představu, jaký chci mít výsledek a konečná podoba vznikala v podstatě za pochodu, jak se mi dařilo aplikovat různé barvy přes sebe a dosahovat zajímavých efektů. Původně jsem chtěl mít texturu barev a přechody mnohem jemnější, ale na takhle gigantické ploše je to problém. V závěru jsem měl pocit, že i pistole je poněkud znavená, ale od oranžového základu k podobě, která je tady mi to trvalo něco jako 8-9 hodin práce v průběhu dvou dnů. Stříkal jsem nejdřív komplet jednu půlku a pak druhou, abych s modelem nemusel složitě otáčet, druhá půlka šla o poznání rychleji.

Na závěr přišel lesklý lak (zase ve spreji na auta). Na povrchu je řada chybek, na jednom místě jsem až v průběhu stříkání nalezl škrábance (jsou na fotce vidět), ale už jsem neměl sílu to opravovat a celou dosavadní práci zahodit (škrábance budou na straně modelu, co bude ke zdi).

Na hlavu jsem si nechal vyrobit speciální poličku, na které je skleněný dekl (v podstatě akvárko vzhůru nohama) a až přilepím zuby, bude to viset v ložnici nad stolkem s PC. Někdo má doma rohy z buvola, já budu mít hlavu vetřelce :-)

P.S.: Z Mysteria models mám ještě Alien face (zatím je jenom v základu), ta bude zase v obýváku :-)

P.P.S.: Doprava hlavy od výrobce byla taky zábavná. Neposílají to jinam než po UK (z celkem pochopitelných důvodů), takže jsem to nechal poslat ke kamarádce, která tam žije a při příležitosti služební cesty do Londýna to vyzvedl a nechal odbavit jako nadměrné zavazadlo v letadle... Nervózně jsem z chobotu k letadlu sledoval, jak krabice s hlavou (mimochodem velmi kvalitně a bezpečně zabalenou od výrobce) leží na vrchu vozíku s kufry, na který se snáší drobný, ale vytrvalý déšť... Hlava ale vydržela, poslední vzrušení zažil celník, který, když zahlédl krabici, povstal ze židle, ale poté, co zjistil, že letím z Londýna, mávl rukou a zase usedl... Říkal jsem si, jak by to asi vypadalo na rentgenu a co by si asi při mém vysvětlení orgány pomyslely... Poslední extempore měl řidič taxíku, který mě odmítl vézt s tím, že má strach, aby mi krabice neponičila kožené potahy u jeho asi dvanáct let starého rozpadajícího se mercedesu...

2010_08_07 002_small.jpg

2010_08_07 003_small.jpg

2010_08_07 004_small.jpg

2010_08_07 005_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Re: Alien trophy head 1:1

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 08 srp 2010, 19:41

2010_08_07 006_small.jpg

2010_08_08 001_small.jpg

2010_08_08 002_small.jpg

2010_08_08 003_small.jpg

2010_08_08 004_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 08 srp 2010, 19:59

Zajímavá věc, velmi limitovaná, ale co jsem se díval tak dodávají jen horní čelist ? Aspoň na webu výrobce je to tak vyfocené... Bude na hlavě znázorněné i poškození (vstřel) po zbrani úspěšného lovce ?
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 08 srp 2010, 20:58

Ne, vstřel nebude, zůstane to takovéhle. A ano, v principu je to horní čelist, ten díl se zuby jsou jenom horní zuby, celé je to zespoda otevřené (focené je to tak, že je to pověšené na opěradle židle). Proto jsem to zevnitř stříkal černě. Na polici to bude normálně položené, takže do toho zespoda není v podstatě vůbec vidět. Kompletní hlava by asi byla technologicky náročnější a musel by se řešit problém s nějakým podstavcem (v menším měřítku se dělají v podobě celých bust). Tož asi tak...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 08 srp 2010, 22:06

Tomasi to ted asi nebudou nikde ke koupi oranzove odstiny , co :??.
Je to velika parada, jak rozmerem, tak zpracovanim, vim , ze jsi o ni mluvil, ze ji mas a tesil jsem jestli s ni sem vylezes.
U me hodne dobry
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štěpaník » 08 srp 2010, 22:32

Tak to je pecka! :P Mám hodně rád výtvory H.R.Gigera =D> =D> =D>
KPM Prosek Panthers | Panthers Cup
Galerie hotových a rozestavěných modelů
Petr Štěpaník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 09 srp 2010, 07:58

no ja by som si taku hroznost dobrovolne nevystavil, ale je to vec osobnej preferencie samozrejme. ako modelarsky subjekt velmi netradicne a zaujimave.
kazdopadne, nie som znalec mytologie (alien a avp), pravdupovediac ma vobec nezajima, ale tento oranzovasty styl sa mi teda vobec nepaci a nesedi mi tam. ono je spravene pekne, vysledok je presvedcivy, len akoze nie k tomuto. vyzera to jak hnusny cerv a nie alien. ja by som to stylizoval ovela, ovela temnejsie a tmavsie...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 09 srp 2010, 09:06

Dík za názor a uznávám, že je to věc vkusu...nebo jinak, přijde mi to jako designově hodně povedená věc a věci od Gigera se mi obecně líbí, byť i já mám leckdy pocit, že v morbidnosti zachází příliš daleko...

Co se týká barvy, souhlasím s tím, že kdybych se chtěl držet originálních návrhů Gigera, mělo by to být tmavší a spíš ve studených odstínech (tmavé, šedivé, zelenošedé atd.)... Vetřelců jsem viděl zpracovaných víc a právě oranžovočerveně laděné pojetí mě vizuálně zaujalo a tak jsem popustil uzdu fantazii...

Navíc je třeba to brát tak, že to bylo focené na plném slunci, ve chvíli, kdy se to dá do místnosti a není to na světle, je to celé dost podstatně tmavší, navíc se na to kouká z boku... Až to bude finálně na místě, dám fotku.

Další vetřelec, co budu dělat ale bude tmavý a v záhrobních barvách :D
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 09 srp 2010, 17:41

Je to naprosto šílený , neco tak famoooooooooooozního a v takové velikosti jsem už dlouho , jestli vůbec , neviděl... máš můj bezmeznej obdiv.. [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 11 srp 2010, 22:07

je to parádní kus na vyblbnutí. ale taky se nemůžu zbavit pocitu, že ta oradžová tam prostě nesedí. mě to přijde jak slimák unavenej z fitka nebo strhanej penis :grin:
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rastislav Jancuska » 12 srp 2010, 09:03

Tiež by som volil ,, mrtvolnejšie farby ,, ťahajúce sa do okru, okrovozelena,šedookrovo..
tie deliace roviny trochu nepravidelnejšie...ale to je vkus jednotlivca...
Ale inak super =D>
Kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, hľadá výhovorku.
Rastislav Jancuska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanislav Hynek » 12 srp 2010, 17:01

Mít peníze a místo http://www.monstergalaxy.com/lifesize_alien_figure.php
Stanislav Hynek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 12 srp 2010, 19:33

Jo, to se při debatě o rodinném rozpočtu obhajuje poněkud obtížně, pravda :-)

Přikládám fotku finálního umístění, ze které plyne, že moje pojetí do hnědoranžova bylo motivováno snahou o sladění s interiérem než úplně snahou o shodu modelu se vzorem (na nepřímém světle to navíc zdaleka tak nesvítí). Ve výsledku to splnilo, co jsem od toho očekával a upřímně jsem spokojen, že jsem to zvládl udělat, bál jsem se, že to zůstane jako odlitek uskladněno dlouhá léta...

Nicméně pokud někdy budu dělat bystu (někdy budu), bude rozhodně mrtvolně šedozelená...

2010_08_12 002_small.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 13 srp 2010, 07:41

Stanislav Hynek píše:Mít peníze a místo http://www.monstergalaxy.com/lifesize_alien_figure.php

jasně a pak to dát přítelkyni pod polštář ať se lekne :grin: :grin:
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 13 srp 2010, 08:11

na tej polici to vyzera ako obrovsky falus :grin:
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno