Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

raketoplány Space Shuttle a Buran

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

raketoplány Space Shuttle a Buran

Příspěvekod 172flogger » 24 srp 2010, 01:25

Téma na cokoliv, co se týká amerických raketoplánů....
edit: i sovětských, když už se o nich bavíte
----------------------------------------------------------

Narazil jsem na docela zajímavé německé fórum, hezká inspirace.
Tady někdo polepuje Shuttle plastovými dlaždičkami. Výsledek vypadá o dost lépe, než podle mě nadhodnocené obtisky Cutting Edge:
http://modellbauer.foren-city.de/topic, ... uttle.html

1/144 raketoplán Revell prodávaný s B747 měl přibalený aerodynamický kryt na motory. Nevíte, kdo takový kryt vyrábí v 1/72 ? A jestli se kryt od dob Enterprise po dnešek tvarově měnil?
http://modellbauer.foren-city.de/topic, ... evell.html

PS: Tohle je taky dobrý mehaloman... : http://modellbauer.foren-city.de/topic, ... enbau.html
Naposledy upravil 172flogger dne 24 srp 2010, 17:15, celkově upraveno 1
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: raketoplány Space Shuttle

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 srp 2010, 08:45

Ty dlaždičky jsou zajímavej nápad, ale nejsem si jist, jestli to pasuje do měřítka, na reálné fotce je vidět, že povrch byl přesto hladký (což je logické kvůli aerodynamice a tepelnému namáhání)... Uvidíme ale jak to nakonec vyleze.

Obtisky Cutting Edge mám a mám z nich taky trochu rozporuplný pocit, myslím, že barevně se to moc nepovedlo...uvidíme, jestli se s tím dá něco dělat.
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 24 srp 2010, 09:47

Na stůl mi přistálo šest stavebnic raketoplánů od Revell/Monogramu 1/72 a to jak první provedení tak nová reedice a je vidět, že se do forem šáhlo, novější výlisky mají naznačené dlaždice tepelné ochrany.Jak bude čas, nafotím. Jěště jsem vše pořádně nesrovnal, jestli se jinak jedná o stejné formy, nemám to kvůli nedostatku času ještě vše ani rozbalené. Mám v plánu si postupně postavit celou flotilu NASA a možná k tomu i Burana.
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marek319th » 24 srp 2010, 10:18

Prave vcera som mal moznost v jednom obchode si prezriet /staro/novy Revell...Hned na zaciatku ma uchvatili rozmery tohto kolosu, krabica je obrovska a to samotny model bude este o nieco vacsi...Rytie pozitivne, ale velmi jemne, mne osobne sa pacilo. Kvitujem vypracovany nakladovy priestor, co je oproti BTS-02 od Amodelu velka vyhoda, taktiez pilotna kabina moze po olepeni dekalmi vizerat pekne, aj ked moc do nej vidno nie je. Dekaly vobec su velmi pekne, nevsimol som si nejake velke presadenie na okrajoch. Cena okolo 34€, videl som aj mierne lacnejsiu...pod 30€ zatial modelar asi nezozenie.

Celkovo je to na pohlad velmi pekna stavebnica a pre mna aj taky oddych od toho neskutocneho mnozstva F-16 apod. kuskov, ktorymi su dnes niektore obchody doslova precpane. Do buducna ak sa nic nestane jeden Shuttle pristane aj na mojom stole :P
marek319th

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 24 srp 2010, 16:37

Jirko, výlisky se určitě nijak zásadně neupravovaly od prvního vydání Enterprise, dlaždice tam by od začátku. U Space Shuttle je podobná situace jako u čtvrtkové B-17, jsou dvě formy a jedna pochází od Revellu a druhá od Monogramu. Monogram je bez dlaždic a má křídla zvlášť. Revell má spodní křídlo v kuse. Podle mě je Monogram lepší, ale o hodně vzácnější (nemluvě o verzi s nádrží), Němci teď přebalili zase původní starý Revell:
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=8061

Buran nebo BTS-02 od Amodelu bych někdy taky rád, ale teď je to pro mě zbytečná investice. Přemýšlel jsem, že bych ho zatím zkusil postavit z papíru, vystřihovánky Buranu se dají volně stáhnout.
Kéž by se dal Buranu sehnat jen hrubý odlitek za nějakou rozumnější cenu :-(

Space Shuttle 1/72 je hezký i průhledný model 4D Vision od Aoshimy, ale na takovou hračku se mi nelíbí cena, to by musel být do 1500Kč a to už by nesvedl ani dolar za 14 korun:
http://www.hobbyeasy.com/en/data/39522.html
http://www.hlj.com/product/AOS07829

Nevíte, jestli někdo dělá ten aerodynamický kryt motorů pro přelety na Boeingu?
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 24 srp 2010, 16:57

Máš recht, teď jsem se na to koukal. Nechtělo se mi to ale zatím vybalovat ze sáčků. V balíku byl 4x Monogram a 2x Revell. Monogram je minimálně ze dvou edicí a podle kresby na obalu by snad měl být i rozdílný obsah nákladového prostoru. To ale zjistím, až to rozbalím a pořádně se s tím pokochám :D . Jinak podle nabídky Modelimexu, kde je možnost předobjednávky, by měl A-model vydat i stavebnici Burana, co si bezpilotně skočil kolem matičky Země http://www.modelimex.cz/detail/letadla/1-72/1-72-buran. Pokud to bude klasická plastiková stavebnice bez laminátových dílů, tak by snad cena mohla být také srovnatelná jako u amerických strojů. Byl by sedmý do mé kosmické flotily :) a osmý bude Vostok od Plastikartu 1/25, který také už čeká v kitníku. Rozhodně se ale s modely nebudu hrát jako v tom odkazu, budou to krabičky s nějakými menšími úpravami a nejspíš "kačenky" i když nevylučuji, že si něco málo na nich vyzkouším.
Asi to tady někde už je, protože odněkud jsem ten odkaz musel získat, ale opakování je fotr blbosti a tak ještě ho dám sem http://www.buran.ru/ určitě se bude hodit jako zdroj informací
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 srp 2010, 17:05

To Jirka Látal: Mám pocit, že s tím Buranem to bude laminát, nikoliv plast. V rámci svého megalomanství jsem zakoupil kombo M-3 + Buran a raketoplán je řešen jako laminát vcelku trup i křídla + plastové doplňky, tedy klasické řešení A-model. Divil bych se, kdyby samostatně prodávali něco jiného. Je to zablené ve fólii a nezkoumal jsem to v detailu, ale díly mi přišly dobré, nebál bych se toho, mám pocit, že kvalita jejich laminátů se od prvních modelů dost zlepšila (první liga to samozřejmě ještě zdaleka není).
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 24 srp 2010, 17:13

No uvidíme, rozhodne cena, jednoho bych chtěl sehnat kamarádovi za ty Monogramy a Revelly
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Re: raketoplány Space Shuttle a Buran

Příspěvekod Václav Hochmuth » 24 srp 2010, 20:02

Dragon ohlásil v rámci svojej novej odnože Dragon Space aj bezpilotný raketoplán X-37B (ale aj iné zaujímavosti - viď http://www.dragon-models.com/html/spacecatalog.htm )
Václav Hochmuth

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 srp 2010, 20:27

Ty Dragony vypadají zajímavě, ale poznámka na hlj "fully completed" a "beautifully assembled and fully finished" tu atraktivitu z mého pohledu dost sráží...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Václav Hochmuth » 24 srp 2010, 20:52

Pozerám, že aj X-37 je ohlásená ako diecast, takže pre mňa nič :(
Václav Hochmuth

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 04 črc 2012, 08:36

Využiji této starší diskuze. Zmiňujete reedici raketoplánu s boostry 1/72 od Revellu. Teď se v některých našich eshopech objevila stavebnice označená jako novinka, například http://www.arturmodel.cz/172-space-shuttle-with-fuel-tank-boosters/d-132431/. Na stránkách Revellu je to zřejmě tohle http://www.revell.com/model-kits/aircraft/85-5089.html. Je to ona zmiňovaná reedice? Jak vlastně tento model vypadá? Trochu těžko se to googluje, často najdu spíš původní Monogram a netuším, nakolik jde o stejný kit.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 04 črc 2012, 22:01

Něco chystá Dragon, zahlédl jsem raketoplán na obrázcích ze Shizuoky. Ale je to myslím 1/144.
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 08 črc 2012, 02:53

Arcossi (thuda ignorujme), nevím, jak pokročil s raketoplány Jirka Látal, ty příspěvky jsou dva roky staré a v té době jsme o reedici Monogramu s boostery netušili.
Na trhu jsou dvě sady forem na 1/72 Space Shuttle z přelomu 70. a 80. let, kdy ještě firmy Revell USA a Monogram nebyly spojené. Výlisky od sebe poznáš na první pohled, protože formy Revell USA mají spojené křídlo a naznačené dlaždice, zatímco u Monogramu se poloviny křídla dolepují na trup z boku.
U nás je mnohem známější model Revell, protože ho nedávno přebaloval Německý Revell a ještě jsou vidět po obchodech, nedávno jsem ho viděl ležet i v nějaké hračkárně. To je tento model.

Na videu je americký přebal z roku 2001
http://www.youtube.com/watch?v=Qo_pxR18F3U

Druhý model je z forem Monogram. Ten přebaloval pouze americký Revell. Někdy pod značkou Monogram, někdy s logem Monogram-Revell a někdy bylo na krabici taky jen samotné Revell, takže je v těch přebalech trochu zmatek a někteří si ho pletou s "pravým" Revellem.
Revell USA a Monogram je totiž jedna a ta samá firma a používá obě značky.
Monogram je jediný model, který se prodává s nádrží a boostery a to je model, na který se ptáš:
http://www.youtube.com/watch?v=MHrPwZKcYxQ
Ta verze s nádrží byla velmi vzácná, protože se prakticky nedala sehnat. Já za něj dal na eBay podstatně víc z druhé ruky v obě levného dolaru, než stojí nový teď.
Co se týká samotného raketoplánu, tak model s a bez nádrží je úplně stejný, liší se jen těmi přidanými díly.
Takže pokud chceš o tom modelu od Artura něco zjistit, googli po stavbách modelu Monogram a ignoruj veškeré stavby německéko Revellu a všeobecně stavby, kde na fotkách uvidíš po celém spodku křídla linkami naznačené čtverečky dlaždiček.
Pokud uvidíš stavbu s trupem, do kterého se dolepují levá a pravá polovina křídla zvlášť, jsi na správné adrese.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 08 črc 2012, 10:55

Bohužel, nikam jsem nepokročil, stále je to ve stádiu "Hned jak budu mít dost času, tak se do toho dám" a jak jsem už psal, výlisky mám k dispozici oboje, jak Revell tak Monogram, od každého tři sady, pokud bude zájem, výlisky nafotit mohu kdykoliv
Jirka Látal

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse