Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

US poručík od paragánů, operace Overlord, Minisoldiers, 1:35

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

US poručík od paragánů, operace Overlord, Minisoldiers, 1:35

Příspěvekod von Gratz » 05 dub 2021, 18:45

Dovolím si zveřejnit můj první vážnější pokus na téma figurek. Před tím jsem udělal jen pár osádek tanků a pár figurek od ŘOP, což není zrovna etalon kvality. Tehdy jsem je dělal jen akryly, případně s trochou Abteilungu, které na figurky jsou dost mizerné. Toto je tedy má první figurka, na které jsem chtěl vyzkoušet běžné figurkářské techniky zveřejněné na tomto fóru, v Modeláři a videích od Michala Křepelky a Milana Dufka. Fotky nejsou ideální, jak jsem začal fotit, tak se zatáhlo.

Zvolil jsem si resinovou figurku v měřítku 1:35 Lieutenant Parachute Inf. Regt. (Normandy 1944) od ruských Minisoldiers, kterou jsem si přivezl z jedné modelářské soutěže. Figurka má moc pěkné detaily a drapérie, ale také pár logických nesmyslů, např. feldlopatku na opasku na zádech. Díly jdou docela dobře k sobě, povrch místy rušila krupička, která se ale dala snadno obrousit. Dodělával jsem síťku na přílbu, vlajku na rukávě nebo madlo záložního padáku. Barveno akryly Lifecolor, Vallejo, základ obličeje je Andrea. Stíny a světla a někde i tónování jsou oleje. První vrstva je Surfacer na odhalení nedostatků a zvýraznění detailů, pak jsem to nastříkal olivovým primerem AK Interactive, pak šel základ mundůru Lifecolory. Příště zkusím na základ Humbroly, v době, když jsem s tím začal, tak jsem ještě neměl potřebné info. Ale i tak se mi s oleji pracovalo slušně a podklad je dobře sál. Dokončil jsem to jako vinětku kdesi v Anglii před nástupem do Normandského leteckého expresu.

Koho by zajímal popis stavby, najde ho v samostatném článku na našem klubovém webu.
Přílohy
obr_011.jpg
obr_021.jpg
obr_031.jpg
obr_041.jpg
obr_051.jpg
obr_061.jpg
obr_071.jpg
obr_081.jpg
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
Tamigawy jsou pro děcka, chlapi stavějí KoPro.
Kávu nepiju, dávám přednost čaji. A když čaj, tak Tatranský.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz
von Gratz

• Odpovědět s citací

Re: US poručík od paragánů, operace Overlord, Minisoldiers,

Příspěvekod meti » 05 srp 2021, 14:17

Mně se to líbí. Asi by to chtělo jen nasvitit ze všech stran pro focení.
meti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 06 srp 2021, 08:37

Tiež sa mi to páči.
Súhlasím s meti, chcelo by to viacej svetla a možno aj väčšie fotky
Modelárčím rád, síce blbo ale rád. (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fait.jiri » 07 srp 2021, 20:38

Dovolím si dotaz. Na kolik takové dílo přijde cca v korunách?
Rád bych se vrátil k modelařině (zatím to jde pomalu, momentálně mám několik papírových modelů ještě v 2D, ale to se poddá) tak ať vím, jak moc bude brečet peněženka až se postupně zase vrátím k plastikovým modelům.
Vlákno figurek v různém stavu rozpracování barvené společně u se synem:
viewtopic.php?f=123&t=146437
fait.jiri

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 07 srp 2021, 21:03

Ty fotky, lépe nafotit a pak uvidíme ty kvality modelu. Jako že ten model vypadá kvalitně ;-I
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 11 srp 2021, 10:54

Děkuji za reakce.

Ano, máte pravdu, původní fotky jsou hodně tmavé. V dubnu moc hezkých dní zrovna nebylo a mně se nejlíp fotí za slunečných dní s dostatkem přirozeného světla. Tak tedy přefoceno. Ale i tak jsem musel fotit s bleskem. Figurka má těch cca 54 mm, je hodně členitá, takže vyfotit některé partie (jako oblast očí pod helmou), aby nebyly skryty ve stínu, je bez blesku pro mě takřka nemožné. Zlatá letadla a bojovka, ty jakěživ po člověku nic nechtěly. (:) Použitím blesku došlo k ultumení kontrastů a stínů a naopak byla někde trošku vytažena světla. Zkoušel jsem to trošku prohnat Photoshopem, ale i tak výsledek neodpovídá 100% reálu. I tak to je asi o dost lepší, než původní fotky. Tak teď už si to můžu upravit i na webu našeho KPM. (:)
Přílohy
obr_01.jpg
obr_02.jpg
obr_03.jpg
obr_04.jpg
obr_05.jpg
Naposledy upravil von Gratz dne 11 srp 2021, 12:22, celkově upraveno 2
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 11 srp 2021, 10:56

Druhá várka.
Přílohy
obr_06.jpg
obr_07.jpg
obr_08.jpg
obr_09.jpg
obr_10.jpg
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 11 srp 2021, 10:56

Poslední 2.
Přílohy
obr_11.jpg
obr_12.jpg
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 11 srp 2021, 12:19

fait.jiri píše:Dovolím si dotaz. Na kolik takové dílo přijde cca v korunách?
Rád bych se vrátil k modelařině (zatím to jde pomalu, momentálně mám několik papírových modelů ještě v 2D, ale to se poddá) tak ať vím, jak moc bude brečet peněženka až se postupně zase vrátím k plastikovým modelům.

Záleží na tom, jaké modelařině se chceš věnovat. Tady jsem napsal článek o stavbě figurek pro začátečníky. Jsou tam i odkazy na to, co je dobré si pořídit a kde to koupit.

Kvalitní resinové figurky se dají koupit cca za 300,- Kč, ale pomalu to leze nahoru. Nicméně na modelářských burzách a soutěžích se dají koupit z druhé ruky nebo kvalitní kopie kolem 150,- Kč/ks. Tohoto paragána jsem zrovna na jedné soutěži koupil za krásných 150,- Kč. Nebo i plastikové figurky z posledních let se dají slušně postavit (200 až 300,- Kč za set, většinou 4 vojáčci v něm). To je asi ta nejmenší položka. Potřebná chemie (lněný olej, White Spirit, Quick Drying Petroleum) to je za pár stovek celkem, vyplatí se kupovat největší balení a to si pak přelévat do menších lahviček. Základ stříkám Surfacerem, kdo nemá pistoli s kompresorem, může koupit ve spreji (do 250,- Kč za 170 ml sprej). Základ je matnou syntetickou barvou, kdo nemůže stříkat, může natřít štětcem. Plechovka stojí pár desítek korun.

Pak budeš potřebovat barvy. Na tu syntetiku se dá malovat rovnou oleji nebo namalovat části (mundůr, pleť, detaily) matnými akrylovými barvami a stíny a světla dělat oleji. Tak to dělám já a asi většina figurkářů. Určitě doporučuji ksichtovou sadu akrylek Andrea, 6 barev za cca 600,- Kč. Jsou krásně matné, mají jemňoučký pigment, krásně kryjí a jsou hodně tvrdé na další techniky. Nebo něco podobného od AK Interactive. To je jednorázová investice na řadu let. Barvičky postupně dokupuji podle potřeby. Andrea, Vallejo a AK Inteactive jsou vzájemně kompatibilní a smíchatelné a dají se v pohodě ředit Okenou nebo Ironem. Kromě originálních ředidel. Taková 17ml barvička vyjde cca 70-90,- Kč/ks.

Na stíny a světla potřebuješ olejovky. Můžeš to dělat i tónováním akrylů, ale je to pracnější a děláš hodně vrstev, které se můžou utrhnout. Dobré je, že pro začátek můžeš koupit většinu základních odstínů od českého Umtonu. A to včetně žlutých a červených kadmií, které u zahraničních firem stojí i 800,- Kč za 40 ml barvu. Umton vychází pár desítek korun až cca stovku u kadmií za 20 ml. A i to malé balení vydrží pár let. Akorát bílou a černou je nutno koupit jinde, ty Umtoňácké stojí za vyliž sedínku. Když už člověk kupuje nějakou tu kvalitní černou a bílou, tak je dobré přihodit nějaké ty hnědé, druhou modrou, neapolskou žlutou na zesvětlování a Brown Madder na znázornění kůže. Takže se budeme pohybovat od nejakých cca 1 500,- Kč (základ Umtonů a kvalitní černá a bílá) až po 3 000,- - 3 500,- Kč když se tam dokoupí nějaké další barvy na tónování, ať je človek nemusí pracně míchat. Olejovky opět vydrží dlouhé roky i při intenzivním použití, takže se jedná o investici na X let dopředu, navíc se dají použít i u dalších modelů. Zkušení figurkáři postupně dokupují další odstíny kvalitnějších plně krycích olejovek. Já si zatím vystačím s tím, co mám uvedeno v článku.

U štětců platí, že čím dražší, tím déle vydrží. Slušně fungovat budou i levnější Kolibri a Lifecolor s přírodním chlupem (něco nad 100,- Kč za ks). Doporučuji koupit dražší Winsor and Newton series 7, které sice stojí dost peněz (i víc jak 300,- Kč za štětec podle tloušťky, některé ale méně), ale vydrží několik let. Akorát časem ztrácejí chloupky, takže se stávají tenčími, ale špičku stále drží. Zatímco ty levnější mnohdy vydrží tak 1 figurku a pak už jsou roztřepené. Na vyzkoušení stačí levnější, pokud by ses chtěl figurkám věnovat více, raději zainvestuj, protože v dlouhodobého hlediska tím dost ušetříš.

Zbytek (podložky, míchátka) jsou desetikorunové záležitosti. Obecně si myslím, že je lepší mít na modelařinu stříkací pistoli s a kompresorem, ale dá se obejít i bez toho. Kdyby ses ještě chtěl na něco zeptat, tak se ozvi.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 11 srp 2021, 12:23

Ja si myslím, že to je dobré =D>
Len tak ďalej, figúrok nie je nikdy dosť (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fait.jiri » 11 srp 2021, 20:20

von Gratz píše:Záleží na tom, jaké modelařině se chceš věnovat. Tady jsem napsal článek o stavbě figurek pro začátečníky. Jsou tam i odkazy na to, co je dobré si pořídit a kde to koupit.
...
Zbytek (podložky, míchátka) jsou desetikorunové záležitosti. Obecně si myslím, že je lepší mít na modelařinu stříkací pistoli s a kompresorem, ale dá se obejít i bez toho. Kdyby ses ještě chtěl na něco zeptat, tak se ozvi.

Chápu cenu surového modelu
Mě právě zajímaly ty věci okolo.
Jestli dobře počítám, tak počáteční investice je cca 5-6000 a to ještě nemám jediný model?
Jaké velikosti štětců kolik od každé velikosti? A proč přírodní chlup a ne syntetika, nebude ten přírodní vcucavat barvu do sebe? Stačí prasečí štětiny, nebo něco lepšího? Jako když jsem se dávno bavil se známým, který ve volných chvílích maloval, a při kávě jsem si hrál se štětcem (nijak destruktivně, ven jsem s ním točil chlupem nahoru) následně se zděsil a řekl mi, ať ten štětec položím, že ten je na detaily a je vyrobený z veverky.
Nebo bude lepší řešení přes SZ?
fait.jiri

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 11 srp 2021, 21:15

2 loloped: Děkuji. Mám další v progresu, akorát, že to bude spíš dioráma, kde si chci pohrát s vegetací. Takže to potrvá. Zatím jsem na začátku a opracovávám nepřesnosti a stříkám kontrolním Surfem.

2 fait.jiri: Nejdřív by bylo dobré, kdybys napsal, co bys chtěl stavět a na jaké úrovni. A taky, jestli to chceš dělal dlouhodobě, nebo budeš zkoušet, jestli tě to chytne. Figurky/busty jsou v různých měřítkách, čím menší model, tím jemnější štětce jsou třeba na detaily, na větší plochy volíš přiměřenou větší velikost. Syntetické štěce se dají použít na akryly, ale mají tendenci dřív degradovat, nedrží špičku, takže u olejů to je problém. Kopytem jemnou čáru nenakreslíš. Proto přírodní vlas. Winsor and Newton series 7 jsou třeba z červeného sobola. Ty nejčastější štece mám třeba do začátku po 2, když jeden vymyju a nechám vyprchávat ředidlo, tak maluju druhým. Zatím mi to tak stačí.

To co uvádím, mám sám vyzkoušené, většinou to doporučují naši špičkoví figurkáři jako Michal Křepelka a Milan Dufek. Když to doporučují, je to pro to, že ví, že to funguje a mají to odzkoušené. Nemá smysl objevovat Ameriku tam, kde to už udělali jiní. Jsou to věci a postupy, kterými člověk slušnou figurku hezky namaluje a nemusí kupovat na každou další figurku další vercajk, protože ten stávající na jediné figurce odrovnal. Je zbytečné zkoušet něco, co už vyzkoušeli jiní a zjistili, že tudy cesta nevede.

Podle mě ta částka může být do začátku i poloviční. Pokud si nejsi jistý, jestli tě to chytne, tak kup jen naprostý základ barev a levnější štětce s přírodních chlupem (Kolibri, Lifecolor). Na jednu figurku to stačí, když tě to bude bavit, budeš rozšiřovat. Ale za mě na jemnou práci jsou ty Winsory series 7 parádní a suprově se s nimi dělá. Ovšem já už tehdy věděl, že nezůstane jen u jedné figurky.

Přečti si ten uvedený článek, ať se neptáš na to, co tam je uvedeno, podívej se na videa figurkářů, na které tam jsou linky a kde mnohé z toho vysvětlují. Psal jsem ho s tím, ať si člověk udělá jasno, co si pořídit a o použitých technikách. Případné další dotazy můžeme pořešit možná spíš tady, ať pomůžeme ostatním, kdyby se na to taky ptali. Můžeme i přes SZ nebo mailem, ale větší užitek to bude řešit asi spíš veřejně.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fait.jiri » 12 srp 2021, 00:23

von Gratz píše:2 fait.jiri: Nejdřív by bylo dobré, kdybys napsal, co bys chtěl stavět a na jaké úrovni. A taky, jestli to chceš dělal dlouhodobě, nebo budeš zkoušet, jestli tě to chytne. Figurky/busty jsou v různých měřítkách, čím menší model, tím jemnější štětce jsou třeba na detaily, na větší plochy volíš přiměřenou větší velikost. Syntetické štěce se dají použít na akryly, ale mají tendenci dřív degradovat, nedrží špičku, takže u olejů to je problém. Kopytem jemnou čáru nenakreslíš. Proto přírodní vlas. Winsor and Newton series 7 jsou třeba z červeného sobola. Ty nejčastější štece mám třeba do začátku po 2, když jeden vymyju a nechám vyprchávat ředidlo, tak maluju druhým. Zatím mi to tak stačí.
...

Hele mám v hlavě pár vinetek, kde jsou postavy, technika, příroda, "nadpozemno" atd. Sympatické měřítko je mi 1/35
Konkrétně se jedná o následující dvě viněty:
"Ty vole já budu táta. A nebo taky ne"
Kde v jedné části výjevu sedí voják s fotkou ultrazvuku a v druhé části je smrtka
"Osudová chyba"
Kde odstřelovač SS/vehrmacht používající jako kryt suť a z nějakého důvodu nepojízdný Marder zrovna od někud mimo záběr dostane zásah.
Proč při tom musí být vždy smrt mi je záhadou, ale přes to, že by tyto dva výjevy končily jinak vlak nejede.
Ale určitě bych rád udělal i několik civilních výjevů. Například svůj autoportrét, což je mladý plešatý průvodčí jdoucí po perónu. Tam bude relativně náročné sehnat vhodný model k úpravě (muž v civilním saku nebo ve vesničce s košilí s krátkým rukávem) a potom znázornění všech brašen, batohu a polštářku, který nosím vždy s sebou jako pomocníka a hrnku.
Přílohy
FB_IMG_1628723868270.jpg
fait.jiri

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 12 srp 2021, 05:19

Dovolím sa pridať do debaty
Ja robím figúrky 75mm, čo je cca mierka 1/24 a používam štetce lineo 195 číslo 1a 2.
Podľa mna sú porovnatelné s Winsor and Newton.
Spičku držia perfekne a cenovo sa pohybujú okolo 2,50€.
V podstate celú figúrku viem spraviť tou jedničkou.
Mám aj Winsori ale tie používam akurát na oči a iné detaily.
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 12 srp 2021, 18:11

Tak na takové věci je 35 fajn, zejména, když chceš dělat viněty. Dají se na ni sehnat různé doplňky ve velkém množství. Vojáky řešit nebudu, tam je nabídka velká, u těch železničářů dělá Miniart sady německých drah 40. let. Najdou se i civilisté od různých výrobců. Sad hlav skínů je několik. Předělávat to budeš muset, ale i u těch doplňků bude velkým pomocníkem dvousložkový tmel. Osobně doporučuji dvousložkové Alteco, které se dá vyhlazovat vodou (tuším, že je 30 minutové) a nějakou sadu silikonových štětců na tvarování.

Vzhledem k tomu, že toho chceš dělat víc, tak bych se vybavil (barvy, štětce, výhledově bych pořešil i ten kompresor s pistolí). Maskáč SS-manů bude chtít fakt solidní štětce. Akorát pozor, olejovky mohou být po zaschnutí lesklé, když se to přežene se lněným olejem. To se pak přestříkává matným lakem. S tím je nutno počítat a mít vymyšleno, jak to opravit.

U těch štětců na akryly, nebo základovku klidně levnější, ten tip od lolopeda vypadá zajímavě. Akorát se obávám, že na oleje by dlouhodobě nestačil, resp., že bude rychle degradovat. Obecně životnost štětce hodně ovlivní to, aby se barva nedostala až k dříku, pečlivě to umýt (brutálně to vymáchat v příslušném ředidle/čističi, roztáhnout chlupy, ať se zbytky barvy dokonale vymyjí) a pak ho protáhnout nasliněnými prsty nebo i mezi rty, aby držel špičku. U 35 jsou detaily ještě menší, než u 24, 16, takže na ně člověk potřebuje opravdu ostrou špičku. A vzhledem k tomu, že je stále dává do užších prohlubní, nebo "brnká" po ostřejších hranách, tak to dlouhodobě vydrží jen velmi kvalitní štětec.

Pořídil bych si na ty oleje W a N ser 7 - 1 x 000, 00, 0, 1 (tu 2x) a 2. U těch štětců mají 2 provedení - krátký chlup je na oleje, dlouhý na akryly. Na tupování Kolibri 1799 - 0 a 2, obojí po 2 ks. Na ostatní malování 000, 00, 0, 1, 2, 4, nějaký plochý 2 a 4 na roztítání. Ty větší hlavně na natírání větších ploch. Po 2 ks lépe. Můžeš zkusit ty od lolopeda, když je s nimi spokojen, vypadá to jako zajímavý tip za malé peníze. Já mám dobré zkušenosti s Kolibri 333 nebo Lifecolory, ale jsou dražší. Jinak platí, že štětcem s velmi ostrou špičkou, třeba vel. 1 uděláš i to, co s 10/0. Nejde o velikost štětce, ale o ostrost špičky a z toho tloušťky výsledné čáry.

2 loloped: Pls, jak barvíš svoje figurky? Jen akryly, nebo kombinace akryl, olej?
von Gratz

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie modelů