Modelforem brouzdám léta všemi možnými kategoriemi, ale aktivně jsem přispíval vždy jen do autařské sekce, tohle je můj první příspěvek a tedy i stavba na jiné téma. Jak píšu, dělám léta závodní auta, stavím pomalu a žádná extra třída. Koncem léta jsem z různých důvodů cítil, že potřebuji změnu, jiný impuls a nějakými cestičkami jsem se dostal k myšlence postavit tohle diorama od Revellu. Po nějaké době mě napadlo, udělat to jako vánoční dárek pro syna s tím, že to dám do vitríny, kde LED zdrojem a světelnými vlákny udělám hvězdné nebe a bude to fungovat jako noční světlo do pokojíčku.
Je to klasická stavebnice, kterou jsem se rozhodl si trochu povylepšit, krabičková stavba by měla poněkud dětský, hračkoidní vzled. Drtivá většina použitých technik byla pro mě premiérou, stínování oleji na autech úplně neupotřebím. Základ je stříkaný nebo malovaný barvami Tamiya a Mr.Paint (kovové odstíny), oblečení stínováno oleji Umton (asi se dalo na stínování poněkud přitlačit, ale dělal jsem to poprvé... černé stínování na tmavě šedém základu poměrně zaniká tak nějak logicky, zesvětlování mohlo být výraznější), wash buďto ředěnými olej nebo Panel linerem, rez od Green Stuff (tam jsem to možná zase s výrazností toho efektu přehnal), prach je Draco (taky jsem se snažil nějak za pochodu naučit, co s tím). Podložka ze stavebnice je posypaná pískem pro činčily (moc mi to nešlo - písek nechtěl úplně držet a zdůraznění plasticity washem se také moc nepovedlo), kamení je drť do akvária. Stěna "domu" ze stavebnice má sice jakous takous strukturu, ale takovou jednolitou a stopy po střelách nabízí jako obtisky, tou cestou jsem jít nechtěl, tak jsem do stěny vybrousil výraznější praskliny a vyvrtal, případně domodeloval Miliputem stopy po střelách.
Hodně jsem při stavbě využíval informace z knížek "Patina kompletní průvodce" a "Diorámy a viněty", skvělý zdroj informací, člověk tam pochytí dobře to zásadní a zbytek si pak cíleně třeba nakouká na YouTube. Musím říct, že mě ta stavba velice bavila a splnilo to i druhý účel, zase jsem dostal pořádnou chuť do stavění aut. Ale určitě to nebyla moje poslední figurka, zalíbilo se mi to. Navíc mám syny tři, takže mě čekají ještě další dvě noční lampičky

Hezký předvánoční čas a svátky!
Rozestavěno: Lancer EVO 7 WRC, Ford Mustang NexGen NASCAR
Dokončeno: Din Djarin, Opel Manta Rothmans, Ferrari F2005
Nikdy nebude dokončeno: 205 T16 od Helleru - přesměrováno do tříděného odpadu.
Dokončeno: Din Djarin, Opel Manta Rothmans, Ferrari F2005
Nikdy nebude dokončeno: 205 T16 od Helleru - přesměrováno do tříděného odpadu.