Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mokrá paleta

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mokrá paleta

Příspěvekod VašekS » 01 kvě 2014, 18:46

Já to vezmu odjinud.
Čím si na stůl svítíš?
HLAVNĚ KLID !!!
A DOSTATEK ZELENÝ.

Galerie : viewtopic.php?f=340&t=21941&start=90

Malování : viewtopic.php?f=123&t=16095&start=450

Sculpting : viewtopic.php?f=609&t=65798

A taky : http://www.papirovemodelarstvi.cz/phpBB ... =61&t=6593
VašekS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marax11 » 01 kvě 2014, 19:24

Ahoj.
Já jsem spíš malíř obrázků, než modelář (ale figurky možná právě proto patlám rád:-) ) A mokrou paletu znám z malování akrylovými barvami dobře.
Takže já vezmu plastový tácek s asi centimetrovým okrajem. Do něj vložím dvakrát, třikrát složenou kuchyňskou utěrku. Na ni chrstnu asi tak deci vody. Počkám až utěrka nasaje a zbytek vody prostě sleju. Případně trochu přileju. A na to položím pečící papír Albert. (Nezjistil jsem žádný rozdíl ve značce.) A pak jsem si nechal uříznout a zabrousit sklo a to na tácek po skončení práce položím a ono to nevyschne. (Během malování používám asi tři tácky) Ta utěrka musí být jen vlhká, nesmí z ní téct voda. Jinak se pod tím sklem vysráží a v kapičkách zteče na barvy na paletě. U malování na plátno je to jedno, ale na figurkách se potom taková barva trhá.

Já mám paletu vyzkoušenou na tyto barvy: PeBeo, PeBeo art Deco, Maimeri ACRILICO, Liquitex, Vallejo na štětec a Citadel
Ředím je většinou pomocí originál ředítek, případně experimentuji. Nemám s ničím problém.
Paletu občas přestříknu tekutým retardérem od Kooh-i-nooru ředěným vodou tak 1:3. Umělecký Pebea tam vydrží pod sklem použitelné klidně i týden, Vallejo a Citadel tak dva tři dny.

A na tom papíře ty barvy míchám pomocí kovové špachtličky a s papírem to ani nehne.
Marax11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odi.et.amo » 02 kvě 2014, 07:38

Vašku, svítím si obyčejnou lampou se studeným světlem. Napadlo mě, že to může být tím, ale studené světlo by vadit nemělo, nebo jo?

Marax11: Takhle velmi podobně to taky dělám, ale jak jsem napsal, dělá mi to i jen na čistém papíru. Ještě dneska to zkusím, ale nevím. Jarhead mí říkal, že to dá na blog ale když mi nedokáže poradit nikdo tady, tak tam asi těžko. Schválně posílám fotku, kterou už spousta lidí zná :D
Přílohy
IMG_0600.JPG
Nedělní chvilka poezie:

Ivo Románek - "Lakomec"
...
...
...
NIC VÁM NEDÁM!!!
Odi.et.amo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dakan » 02 kvě 2014, 07:59

Určitě vyzkoušej vatu. Houbička na nádobí, molitany apod. materiál vodu zadržuje. Vata ale ne. Taky jsem měl dlouho velké problémy s mokrou paletou a barva mi usychala po pár minutách. Koupil jsem svačinovou krabičku, do ní poskládat vatu, prolil pořádně vodou a v supermarketu koupil obyčejný nevoskovaný bílý pečící papír. Ještě před použitím papír namočím i z vrchní strany, zůstane pak posetý drobnými kapičkami. Vodu doplňuji dle potřeby a barva mi vydrží žívá asi týden, pak už pigment nedrží moc pohromadě, ale nevyschne ani po 2 měsících.
Světlo od žárovky vadí, od zářivek ne. A pokud máš doma větší vlhkost,tak tím líp pro tebe. :wink:
Obrázek
Dakan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odi.et.amo » 02 kvě 2014, 08:46

Jo tu vatu můžu zkusit, ale jak jsem psal, dělá mi to i bez toho, normálně jsem vzal kousek pečícího papíru jen tak bez ničeho a dělalo mi to to stejné jako bych tam měl ten toaleťák, houbičku, vatu, cokoliv. A to jsem jich zkoušel několik, mimo jiné i ten z Německa, který používají na mokrou paletu bez problémů- Tak už fakt nevím, už mi z toho jebe. Ale zkusím i tu vatu díky za tip :wink:
Nedělní chvilka poezie:

Ivo Románek - "Lakomec"
...
...
...
NIC VÁM NEDÁM!!!
Odi.et.amo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 02 kvě 2014, 14:18

kontrolní otázka, jak jsou ty barvy starý? a musíš je ale pořádně protřepat aby se obsah kompletně pospojoval, když delší dobu leží ladem.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odi.et.amo » 02 kvě 2014, 16:36

Covece je pravda ze jsou uz dost stary, jsou to starsi Citadelky a Valleja. Myslis ze by to mohlo byt tim? Ta hnedocervena je nejnovejsi je to ta uplne nova (Doombull Brown). Trepal jsem s nima ale ne moc dlouho. Ze by to byl ten problem? Delal jsem to tak dlouho dokud mi neprislo ze je to v pohode a da se rozredit.
Nedělní chvilka poezie:

Ivo Románek - "Lakomec"
...
...
...
NIC VÁM NEDÁM!!!
Odi.et.amo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marax11 » 02 kvě 2014, 16:56

Já s tím nemám problém. Prostě to jednou za čas během práce přestříknu rozprašovačem s vodou a tím retardérem na akryl od kohinoru a v pohodě. Nic nevyschne.
(Pokud s tím nejdeme někam ven. Venku to schne navzdory retardérům téměř pod rukama.) Faktem je, že já nepoužívám lampičku. Když už není denní světlo tak prostě nemaluju. Ty odstíny pod tím umělým světlem se mi prostě nezdají a druhej den se nestačím divit, co jsem namaloval.

A barvičky - tak dva tři roky, starší akrylky nemám. Takže možná to tím být může. Čím to ředíš a mícháš?
Marax11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odi.et.amo » 02 kvě 2014, 17:00

Me to ale nevysycha. Dela mi to neco co nemuzu dost dobre postat, proste jakoby ten papir vstrebaval tu barvu takze po chvilce uz nic nenabiram na stetec.
Redim to destilovanou vodou a micham michacim stetcem jako snad vsichni. Redidla nepouzivam.
Nedělní chvilka poezie:

Ivo Románek - "Lakomec"
...
...
...
NIC VÁM NEDÁM!!!
Odi.et.amo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marax11 » 02 kvě 2014, 17:31

Rozumím. Já totiž přestal vodou ředit úplně. Používám na umělecké akrylovky různé bindexy, gely a retardéry. V podstatě i ty Valleja a Citadel ředím - když mám tak originálem a když nemám - tak tam šoupnu kapku bindexu od pebea nebo retardér od kohinoru. A v pohodě.
Vodou ředím jen když maluju na papír. Na plátně a na figurkách se mi to "trhalo" a "kapičkovalo".

Ale ty Citadelky se musí vsáknout časem všem ne? Nedělá ti to hlavně u nich? Ty mají konzistenci skoro podobnou inkoustu a to i ty základovky. Vallejo se mi zdá být přeci jen trošku hustější.
Marax11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odi.et.amo » 02 kvě 2014, 17:34

A jo, tak to není nic pro mě, z toho bych asi pošel :) ale když Ti to funguje tak proč ne ;)

No je pravda, že to dělá hodně u nich. Ale většinou i když do toho namíchám Vallejo. Víš co, zítra to zkusím a napíšu jak to dopadlo.
Nedělní chvilka poezie:

Ivo Románek - "Lakomec"
...
...
...
NIC VÁM NEDÁM!!!
Odi.et.amo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marax11 » 02 kvě 2014, 18:08

Určitě dej vědět!
Faktem je že já Citadelky používám hlavně na detaily, takže jich míchám skutečně trošku. Takže to možná ani nestíhám pozorovat, že by to dělalo.

Co místo papíru namlžit kousek celofánu?
Marax11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odi.et.amo » 04 kvě 2014, 16:52

Tak jsem to zkoušel s Vallejama a nevím asi mi z toho už fakt jebe. Nejsem si jistý, jestli je to normální a dával jsem moc barvy na štětec, nebo je to furt to stejné, opravdu už nevím. Mě to přijde všechno stejný, i barvy se mi spojujou :D Barva je Orange Brown z řady ModelColor, jinou řadu nemám.
Přílohy
IMG_0609.JPG
Nedělní chvilka poezie:

Ivo Románek - "Lakomec"
...
...
...
NIC VÁM NEDÁM!!!
Odi.et.amo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marax11 » 04 kvě 2014, 18:19

Velké skvrny Pebeo art deco, menší tečky Vallejo Game, vlevo dole Citadel a skvrna vedle smíchané Citadel.
Přílohy
DSCN1555.jpg
Marax11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Persifal » 04 kvě 2014, 22:13

Přečetl sem to tady celý dvakrát a nějak nerozumím tvýmu problému. Je přece jasný, že nějaká barva na paletě uschne. Jsou to akrylové barvy, když na paletě zůstane tenká vrstva, tak prostě uschne. Mě to připadá normální a logické. Téměř nikdy se nepodaří všechnu barvu, co se kydne na paletu spotřebovat. Přiapadá mi, že od toho čekáš zázraky, který to neumí. :o
Persifal

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse