Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Figurkářská poradna

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1171 • Stránka 49 z 79 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 79
  • Odpovědět s citací

Re: Figurkářská poradna

Příspěvekod VašekS » 14 led 2011, 19:07

Dík moc Holly. Ani jsem netušil, že ta firma ještě existuje. ;-I
HLAVNĚ KLID !!!
A DOSTATEK ZELENÝ.

Galerie : viewtopic.php?f=340&t=21941&start=90

Malování : viewtopic.php?f=123&t=16095&start=450

Sculpting : viewtopic.php?f=609&t=65798

A taky : http://www.papirovemodelarstvi.cz/phpBB ... =61&t=6593
VašekS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VašekS » 06 úno 2011, 21:15

To arminius : Tahle technika je hodně dobrá, a s její pomocí se dá při troše šikovnosti dosáhnout velice reálný imitace kovu. A obvzlášť se hodí i na větší plochy. Takže :
1) Dělá se jako první a pak se malují ostatní věci. Prášek je totiž všude a zasr... by už to namalovaný.
2) Na připravenou a základem nastříkanou figuru se aplikuje vrstva černý nebo jiný tmavý, syntetický LESKLÝ barvy. Štetcem nebo pistolí. Je dobrý si dát barvu i mimo figuru na destičku, pro kontrolu.
3) Barva se nechá zavadnout, až už skoro přestane lepit. To je dobrý zkoušet právě na tý destičce, aby se nemuselo sahat na figuru.
4) Pokud barva už zanechává jen nepatrnou daktilku, může se aplikovat prášek.
5) Prášek se aplikuje měkkým širším štětcem, stačí obyčejnej školní, a to tak, že se "namočí" do prášku, oklepe se, aby nebyl úplně plnej a stejně jako se dělá drybrush. Na hranách a vystouplých místech musí zůstat víc a v záhybech míň. Pokud je někde málo, stačí přidat. Přebytečnej prášek, pokud nespadne, se smete. Pokud se to povedlo, prosvítá v záhybech podkladová barva a tím je trochu předstínováno. Barva se nechá pořádně proschnout.
6) Nyní se povrch vyleští pomocí štětce s tuhým, ale jemným vlasem. Povrch tak dostane krásnej kovovej lesk.
7) Je možný povrch ještě dostínovat olejovou ( Van Dick, černá s trochou modrý) barvou, ale velmi suchou, neředěnou. Pozor, ztrácí se tím lesk, tak opatrně.
8) Je dobrý, zvlášť u velký figury, dělat to po částech, aby se ohlídalo schnutí barvy. Je důležitý vystihnout ten správnej okamžik. Když je málo zavadlá - nedosáhne se lesku, když moc - prášek se chytne málo a prosvítá.
9) Je dobrý ohradit pracoviště a případně používat respirátor. Hlavně hliníkovej prášek fakt lítá všude.

Tak ať se daří ! :wink:
T
HLAVNĚ KLID !!!
A DOSTATEK ZELENÝ.

VašekS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod angusarmy » 08 úno 2011, 21:27

Pro zkušené figurkáře nebo malíře to asi nebude nic nového, ale dlouho jsem bojoval se správným naředěním olejových barev při malování detailů nebo při "freehandu". Teď jsem objevil tuhle parádní věcičku:
http://www.artsupplies.co.uk/item-liqui ... medium.htm
Funguje to přímo fantasticky, není problém namalovat i ty nejtenčí linky (to už záleží na štětci). Barva se krásně táhne, netrhá se. Navíc, zrychluje zasychání olejovek na polovinu. Pozor - nepoplést si to s Liquinem Original, Impasto nebo Gelem.
Přílohy
liquin_fine_detail_both_1.jpg
Kamufláž je pro zbabělce
Sovětský důstojník r. 1943
angusarmy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VašekS » 08 úno 2011, 22:21

To arminius : Špendlíkem ne. Možna bys to dokázal, ale spíš bys z toho měl mladý. Musíš si pořídit kvalitní štětce s přírodním vlasem rothmader Kolinsky, na tohle tak velikost 0 nebo 00. Nejlepší značka je Winsor Newton serie 7, ty ale u nás běžně nejsou. Srovnatelný jsou údajně DaVinci serie 10. Ty jsou k dostání, co vim, ve Zlatý Lodi v Praze.
Po aplikaci prášku by stačilo ty detaily natónovat zlatou akrylkou. Na lesklej povrch bude ale špatně chytat. Chce to obrnit se trpělivostí. Nebo syntetickou zlatou, ale hodně naředěnou.
Na začátek sis nevybral nic lehkýho. Tak hodně zdaru. :wink:
HLAVNĚ KLID !!!
A DOSTATEK ZELENÝ.

VašekS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VašekS » 08 úno 2011, 22:25

Angusarmy, dík za info. Uvažoval jsem o něm, že ho vyzkoušim. Tak teď vim, že to funguje ;-I . Mezitim jsem se to jakžtakž naučil akrylem. :wink:
HLAVNĚ KLID !!!
A DOSTATEK ZELENÝ.

VašekS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Le6n » 14 úno 2011, 19:58

Jeden zaujimavy clanocek o pouzivany glazes/washes pre fanusikov akryliek:
http://www.acrylicosvallejo.com/blog/20 ... ng-washes/

a jeden o malovani ociciek na 28 mm figurke:
http://www.acrylicosvallejo.com/blog/20 ... miniature/
V TIENI TEMNEJ VEŽE alebo Modelárov blog - články, návody, odkazy, free modely ...
Le6n

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arminius » 18 úno 2011, 17:06

Dík za radu,ještě jsem nezačal ani s tím stříbrným práškem,nemohu ho nikde sehnat!U nás v Pardubicích ve dvojich modelářských potřebách to neznaja v drogerii také ne.Mám jen doma syntetickej tmel na kov-l(lepidlo + kovový prášek,který je stříbrný).zabejvám se totiž čištěním a následně opravou železných předmětů starých 300 a více let.,kde tento tmel používám.Jinak mi nabízely v modelářství patinovací pastu,tuším od Agama,která se uchošťourem po nanesení vyleští,ale to asi nebude ono!Popřípadě písněte,kde koupit ten prášek,děkuji s pozdravem Tomáš.
VašekS píše:To arminius : Špendlíkem ne. Možna bys to dokázal, ale spíš bys z toho měl mladý. Musíš si pořídit kvalitní štětce s přírodním vlasem rothmader Kolinsky, na tohle tak velikost 0 nebo 00. Nejlepší značka je Winsor Newton serie 7, ty ale u nás běžně nejsou. Srovnatelný jsou údajně DaVinci serie 10. Ty jsou k dostání, co vim, ve Zlatý Lodi v Praze.
Po aplikaci prášku by stačilo ty detaily natónovat zlatou akrylkou. Na lesklej povrch bude ale špatně chytat. Chce to obrnit se trpělivostí. Nebo syntetickou zlatou, ale hodně naředěnou.
Na začátek sis nevybral nic lehkýho. Tak hodně zdaru. :wink:

arminius

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza durdis » 18 úno 2011, 20:15

Ahoj, to je to pravé ořechové,ten stříbrný prášek. Nevím jestli se to dá ještě koupit ale dřív byl v prodeji zlatý a stříbrný přášek plus nějaký spojovací lak. Používalo se to na nátěry komínových trubek.
Postup je jednoduchý : natřít danou část lesklou humbrolkou nebo revelkou, nechat tak 1 a 1/2 hodiny zaschnout a potom jemným štětcem stačí ůplně obyčejný potírat tu barvu práškem. Toho prášku musí být na tom štětci minimum a jen lehce otírat o povrch. On na tu ne uplně zaschlou barvu začne ulpívat, a až to uschne dá se to ještě trochu doleštit. Zlatá je ten samý postup.
Jediná nevýhoda je že ten prášek je tak jemný že je všude, proto je lepší nejdříve udělat kovy a pak malovat ostatní barvy abys sis nezasral již namalované. Nejstarší technika, nic nového.
Já si ještě podle rady ten stříbrný prášek nejdřív ztmavím nastrouhanou tuhou a pak dávám jen čistou stříbrnou. Po uschnutí se to dá jěště podle libosti stínovat oleji.
Toť vše.
Honza,
Nikdy se nevzdávat. Saburo Sakai
honza durdis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VašekS » 18 úno 2011, 22:41

Já bych Honzu jen trochu opravil. Neni to určený na trubky, ale na dekorativní předměty. Na trubky byla silikonová vypalovací stříbřenka už namíchaná.
Tmel, o kterým píšeš, neznám. Dá se ale předpokládat, že do tmelu bude prášek moc hrubej na tohle. Ptej se v drogerii (samozřejmě ne v DM atd) na barvu na dekorativní předměty. Je to krabička a v ní pytlík s práškem, sklenička s nitrolakem a takový to košťátko (štětce by se urazily), co dávali kdysi do velkýho balení Bílé lepicí pasty za 6,50 Kčs.
Jak Honza uvedl, je k mání stříbrná a zlatá. Ten prášek je fakt superjemnej. Pravda, že to asi málo drogerií dneska bere. Chce to poptat i u sousedů.
Další variantou jsou kovový pigmenty. Například CMK, dostupný v mod. obchodech (Artur), a nebo v uměleckejch potřebách. Např. Schmincke, ale ty už jsou dost drahý.
Pasty Agama nejsou špatný, ale pro tenhle případ nevhodný. :wink:
HLAVNĚ KLID !!!
A DOSTATEK ZELENÝ.

VašekS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod arminius » 19 úno 2011, 12:55

Díky za radu,v pondělí to začnu shánět.Ještě k malbě s olej. barvami,na stínování mám koupit značkové olej. barvy,které uvádíte v návodech v ceně 60-100,- za tubu,nebo stačí koupit někde na netu sadu třeba 24 druhů odstínů-18ml za pět stovek?Co se týče figur,objevujou se na různých aukcích kopie figurek od Verlinden a jiné ve velmi rozumných cenách,má to cenu kupovat?Prodejce ujišťuje,že to nemá bubliny,máte s tím zkušenost?
VašekS píše:Já bych Honzu jen trochu opravil. Neni to určený na trubky, ale na dekorativní předměty. Na trubky byla silikonová vypalovací stříbřenka už namíchaná.
Tmel, o kterým píšeš, neznám. Dá se ale předpokládat, že do tmelu bude prášek moc hrubej na tohle. Ptej se v drogerii (samozřejmě ne v DM atd) na barvu na dekorativní předměty. Je to krabička a v ní pytlík s práškem, sklenička s nitrolakem a takový to košťátko (štětce by se urazily), co dávali kdysi do velkýho balení Bílé lepicí pasty za 6,50 Kčs.
Jak Honza uvedl, je k mání stříbrná a zlatá. Ten prášek je fakt superjemnej. Pravda, že to asi málo drogerií dneska bere. Chce to poptat i u sousedů.
Další variantou jsou kovový pigmenty. Například CMK, dostupný v mod. obchodech (Artur), a nebo v uměleckejch potřebách. Např. Schmincke, ale ty už jsou dost drahý.
Pasty Agama nejsou špatný, ale pro tenhle případ nevhodný. :wink:

arminius

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Žaba » 19 úno 2011, 13:21

urcite na malbu oleji minimalne koupit firmu umton... ty sady ne-e :) a co se tyka originalnich figur bo jejich odlitku jestli zacinas volil bych bud kopie a nebo nejakou levnejsi firmu na kterej kdyz to zkazis tak te to nezamrzi..... ja osobne maluju kopie jeste furt ovsem tam se to potyka s nedostakem penez :) co se tyka originalu tak sem toho moc nenamaloval..... jo apak tedy zalezi jak dobre je ten dotycnej schopnej kopii odlejt.... coz nekdy bejva horor ale nekdo to ma pekny...... origo je origo.... ale to by byl u me konicek na provident ::D:D:D
Moje Galerie a W.I.P. na http://ZabaArt.blogspot.cz/
Lukáš Žaba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza durdis » 20 úno 2011, 09:43

Mám asi blbej dotaz : čím ředíte ty nové Humbrolky super enamel. V čera jsem otevřel novou barvu č.25 modrou, rozředil zipem a po zaschnutí jsem měl na hranách lesklé plošky, skoušel jsem i ředidlo2006 na sintetiku a výsledek stejný. Barva přitom byla dobře rozmíchaná. Olej báse klouzala po tom povrchu a nechtěla se chytnout.
Doposavaď sem používal staré Humbrolky a ty fungujou naprosto bez problému, dokonce mám ještě funkční staré velké balení, a ty jsou aspoň 20 let staré.
Jestli dělám někde chybu,nevím. Po chyceném nervu šla figura do louhu. Dík.
Honza,
Nikdy se nevzdávat. Saburo Sakai
honza durdis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Žaba » 20 úno 2011, 12:35

honzo to neim ja mam super enamely.. redim je zipem a je to ok :roll: :roll:
Lukáš Žaba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod obsidian » 20 úno 2011, 13:15

..taky ředím Zippem..
Kolega letadýlkář ředí taky Okenou..-)))
obsidian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Žaba » 20 úno 2011, 13:22

neni okena mastnejsi nez zipo? trochu bych se bal.... je arom,atizovana tak aby nenechala polomat
Lukáš Žaba

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1171 • Stránka 49 z 79 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 79

Zpět na Diskuse