Omlouvám se že ruším- ale ten kat je špatně. Víš, ano, je to kat. Ale takhle kati v XV. století nevypadali... Vlastně tak nevypadali nikdy... Pol tu pár let zpátky dal tuhle figurku - předělaného templáře - a ten je MNOHEM reálnější... http://frantisek.valka.cz/download/file ... &mode=view
1) Kati NIKDY nenosili kápě !!!! Škrabošky, masky, to jsou výmysly romantických básníků a spisovatelů... Kat patřil ke koloritu města s hrdelním právem. Ovšem - byl to člověk snížený a styk s ním nebyl žádoucí... V kostele musel sedět ve zvláštní, oddělené lavici, stejně tak v hostinci měl svůj stůl - a chtěl li si zatancovat se svoji ženou - musel požádat ostatní hosty o svolení-pak měl sólo... (Ostatně moc hezky je to - samozřejmě s nadsázkou - vidět v protektorátním pamětnickém filmu Počestné paní pardubické, anebo ve slovenském Majster kat...) Lidé kata znali. MUSELI HO ZNÁT - aby se mu vyhnuli ! Tak proč by někdo koho všichni znají - nosil nějakou trapnou kápi ?! To nedává logiku !
Ostatně když se podíváš na dobové obrazy - a je jich dost - můžu poslat odkazy - tak tam NIKDY kat žádnou masku nemá !!!!
2) špalek a sekera - další FAIL. Špalek a sekera se používaly převážně v Anglii. A vypadaly plus minus tak jak to má Pol u svého kata... Hele: http://www.heartlandproductions.com/Tow ... /tchop.jpg (Navíc - v Anglii byly špalky dělané na míru-každý odsouzenec měl svůj...) Navíc je tu jeden zásadní problém- způsob provedení popravy. V Anglii a Francii totiž bylo stětí vyhraženo jen šlechtě. Lůza se věšela.... U nás, v Německu -prostě na území svaté říše římské to neplatilo - aspoň v době baroka... Třeba ženské se u nás věšely sporadicky, pokud vůbec, nebylo to považováno za slušné, věšet ženu, tak se stínaly automaticky - mečem ! (Nebo zahrabávaly zaživa...) Ale vesměs záznamy ve smolných knihách hovoří o stětí mečem i u mužů-bez rozdílu stavu, šlechtic, nešlechtic. Ovšem pokud byl někdo extra lump, nebo se vzbouřil, tak byl pověšen. Pro potupu. Třeba Ján Roháč z Dubé, nebo loupeživý rytíř Jan Pancíř... Při stínání mečem nebyl špalek potřeba, odsouzenec si kleknul, případně se posadil na patách a kat mu zasadil jeden přesný úder vedený téměř vodorovně. Hlava dole.
3) nějak mi nesedí proporce. Připadá mi spíš jako moderním "šampón" nebo "korbič" (nabušenec) z fitka než jako reálný muž z renesance...
Promiň že vám do toho kecám, já nejsem figurkář, ani neumím skulptit ale ostatní figury máte moc pěkné, ale ten kat je prostě úlet.... Já bych mu vyměnil hlavu - za normální, maximálně s nějakou čepicí nebo kloboukem, vyhodil pryč ten špalek a dal mu meč. Nebo to předělal aby to odpovídalo té tudorovské anglii. (A to že v Tudorovcích mají kati škrabošky, bych pominul, na dobových zobrazení prostě nic takového není...) Takhle je to spíš fantasy...
Thude, mozna bys mel uz konecne vytvorit vlakno kde budes mit na vsechno odpoved....musim te trosku schladit ta figurka je delana podle dobove rytiny...spalek taky...kape se nosila..a uz vubec me nezajimaly filmove podoby reziseru a ich nadsazky....koukas asi malo po internetu,protoze kati nosili kape,a je pravda ze kati mali svoje obydlia situovane vacsinou za mestskymi branami....co sa tyka historie mam ju troska nastudovanu nakolko byvam v Banskej Bystrici ktora ako jedno z mala miest ktore malo tu vysadu ze malo svojho kata ,ktory chodil stinat az do Polska lebo mesta nemali tolko penazi aby si mohli drzat vlastneho kata a tak si prenajimali, a samozrejme mal na tuto cinnost povolenie...moho by som ti tu napisat celu historiu ohladne mestkeho kata z pohladu historie a nie nejakych vymyslenych veci...tento kat je historicky dolezeny a aj tak urobeny..myslim ze su este vacsi a fundovanejsi ako si ty aby sa k tomu vyjadriili...a hlavne Thude na inom mieste toto vlakno je urcene na novinky na trhu...a nie na tvoje vyklady...hlavne sa aj tak jedna o kata z europy a nie z anglicka..a ver mi meste v tom case nemali peniaze len na to aby vyrabali spalky na mieru .. co sa tyka postavy tiez vsetci podvedome cakaju pupkaca z filmu Majster kat,ale omyl...boli to obycajny ludia,teda chlapy,niektory chudsi niektori namakanejsi...nohavice a tzv.puncochy su podla doboveho oblecenia, ktore sa v tej dobe nosilo...treba si nastudovat ,staci aj publikacie ospray alebo si kupit pri navsteve benatok obrazky z dobovymi obleceniami aby si pochopil ze je to historicky podlozene...cize pre vsetkych ziadna fantaska...ako som uz uviedol je to stredoeropsky kat tak ako vyzeral...a pre istotu prikladam dobovu rytinu ako kat vyzeral...tak to je vsetko...pripadas mi ako jeden premudrely poliak ktory na ciapku varzdinskeho pandura napisal ze co som to vytvoril ze to je biskupska capica, tiez podla dobovych podkladov az ked som ho upozornil ze dvokriz sa dodnes u slovanskych narodov pouziva aj ako statny symbol , tak sa ospravedlnil ze si to uz pozrel....chcem upozornit ze ak robim nieco tak podla dobovych podkladov a nie fantazie co ma napadnu..
pre buducnost poprosim neriesit to tu na vlakne,lebo ho zbytocne zaplname a je to urcene na novinky nie na na historicke diskusie..alebo ked pojdes na slovensko ,doporucujem navstivit Bansku Bystricu,a navstivit expoziciu mesteho muzea v Thurzovom dome, kde dodnes je aj ulozeny obojrucny mec a rozne nastroje bystrickeho kata ,ktory v tom case uz bol povazovany za pana kata nakolko mal vlastny mec...treba studovat komplexnejsie....koniec
a nedalo mi a musel som dopisat...hlavne Thude ty tu hlavne hovoris o obdobi baroka,ktore prevladalo v Europe v 17. storoci a prevaznej casti 18.storocia.....kat je obdobie renesancie ktore trvalo od 14. do 16 storocia a dokonca este aj v 17.storoci, naprikald an Slovensku do roku 1650...
To je divné - měl jsem za to že jsem ti to posílal SZ.... Nicméně - dovolím si oponovat. Kdybych to neměl podložené literaturou - a hlavně 100% DOBOVÝMI obrazy a rytinami - radši bych mlčel. Tomu věř. Takže obrazy od Lucase Cranacha st., Albrechta Dürera,z dobových zákoníků, zobrazení poprav z dob Tudorovců a nakonec barokní obraz poprava Karla I. Stuarta. Kde tam mají kati škrabošku nebo kápi ?! No nikde !!!!!
Proto si dovolím tvrdit že škrabošky a kápě patří spíš do říše legend,ano, na jednom vyobrazení jsem kata ve škrabošce viděl-ale na těch zbývajících - ne. A ta rytina je IMHO z 19. století...
ospravedlnujem sa vsetkym ,ze to tu Thud stale zahlcuje...ale obrazok je renenesancny uz aj podla oblecenia ked uz sme pri tom,a oblecenie je sculptene podla podkladov s OSPREY PUBLISHING ktore sa vztahovaly k tomu obdobie a nie len z jedneho obrazka...rytina bola zaklad a urcite v 19.storoci,ktore uz bolo storocie pary nemali kati renesancne nohavice na ktore sa privazovali kozenym remienkom tzv puncochy...a stale mi tu pleties BAROKO ktore bolo az v 17.storoci !!!!!! a tento kat je z obdobia 14.-16. storocia...tak uz sprosim ta nechaj si to vsechno pre seba,a citaj co ti clovek pise ...a ziadna SZ mi neprisla a ani nemusi...proste nech tady lidi at se koukaj na co se jim libi.... a hlavne musis brat ohlad aj na to ze kat nebol nejaka silne zarobkova funkcia a oblecenie sa riesilo ako sa dalo a podla aj krajovych zvyklosti len tak pre zaujimavost tu mas clanok o bratislavskom katovi a ten co ho pisal tiez nasiel podklady o tom ze kat mal na hlave "KAPI" RUDOUUUUU.....!!!!!!!
jestli si se ti to nelibi tak se nekoukej, koukni si svuj protektoratni cernobilej film ten je smerodajni pro diskusi z historie.....koukej na obrazky Durera kteremu neslo jako umelci o obraz kata v kapi ale o obraz zivota a utrpeni v tvari jedince z te doby,nakolik byl umelec ne dokumentarista....
a hlavne konecne by som rad nieco videl co dokazes vytvorit okrem tej hnusnej velkej huby co spini na vsetko a do vsetkeho sa rozumie...nikto od teba nikdy nic nevidel len tvoje rozumy napisane...to ze tu stale melies o tudorvcoch a baroku je asi len dosledkom toho ze mas doma stary televizor ciernobiely ktory nezvladne viac ako jeden program a zrovna ten kde davaji tudorovce...zhasni uz a nevopruzuj slusnie lidi tady svou pritomnosti ...nebo mas stroj casu a chodis koukat do minulosti jak byl kto oblecen, co mel k veceri a podoben dristy.?..nikdo uz nikdy presne nezdokomentuje historii hlavne tu rannou ve skutecne barve...v kazdem obdobi existence lidstva se totiz delo to ze vacsina lidi si svoje obeleceni ladili jak im kapsa dovolila a k cemu mohli prijit co nejlacineji...a urcite kat nepatril zrovna k lukrativnim flekum kde mel saty jako mestanostove...tak si uz zklidni hormon a tahni k certu....