Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Moje první diorama ,,Na poli"

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Moje první diorama ,,Na poli"

Příspěvekod Šimon Herman » 09 črc 2023, 19:47

Dobrý den, jmenuji se Šimon, je mi 15 let a poprvé tady postuji svojí stavbu. Doufám že se vám bude líbit a budu rád za jakoukoliv kritiku či radu, na letadla, tanky, lodě atd. Doufám že se obrázky objeví, pracuji s touhle stránkou poprvé. Model je Zetor 15 v měřítku 1/72 od Special Hobby celorezinový. Předem děkuji za zpětnou vazbu. Šimon
Přílohy
IMG-20230609-WA0000.jpg
IMG-20230609-WA0002.jpg
IMG-20230609-WA0004.jpg
IMG-20230609-WA0001.jpg
IMG-20230609-WA0003.jpg
Šimon Herman

• Odpovědět s citací

Re: Moje první diorama ,,Na poli"

Příspěvekod Pavel Klouček » 10 črc 2023, 12:54

Pro začátek jednoduchá volba bez složitostí a nevypadá to vůbec zle. Jen podle vyjetých kolejí by byla ta hlína docela měkká a podle toho by měly být výrazně více zaprasené pneumatiky. Zkus to ještě pigmentem doladit po obvodu kol.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 10 črc 2023, 15:40

Ahoj, tak já se tedy pokusím zareagovat – podotýkám, že nejsem žádný odborník, moje dioramata tu žádnou díru do světa neudělala! Tvoje kompozice mi připomněla jeden budovatelský popěvek z padesátých let: „Nad družstevním lánem vrána krákorá, v poli neoraném nikdo neorá…“ (je to něco o traktoru, který rezaví kdesi na mezi, zatímco neschopní družstevníci nestíhají plnit dodávky a fakt myslím, že to bylo míněno bez legrace #-o !)

Ale teď vážně. Na poprvé dost dobrý! ;-I Máš rozhodně kladné body nejen za odvahu se tu prezentovat, ale také za domácí námět a navíc za námět civilní, ty bývají v menšině! Za mě pak ještě za měřítko – holt mládí, dobré oči a neklepavé ruce!
Pokud bych tvému dílu něco vytknul, pak je to jeho očividná neživotnost. Nevím, jestli existuje něco jako oficiální definice diorámatu, ale já si ji vždy vysvětloval tak, že se jedná o ztvárnění konkrétní více či méně reálné situace. Nebo jinak: měl by v tom být život! A to znamená hlavně figurky. A nemusí jít o nějaké superakční kompozice. Stačí třeba jen jediný „paňáca“ a každý hned ví: traktorista spokojeně sedí za volantem - traktor jede. Traktorista stojí a kouká na motor - traktor je nejspíš porouchaný. Samozřejmě, že někdy to jde i bez nich: traktor stojí na cestě vedle hustého křoví - traktorista si odskočil. A nebo (ve smyslu populárního českého filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!) samotný traktor míří po svažující se cestě do rybníka – tady je nepřítomnost řidiče přímo určující podstatou děje (:) . Je to prostě hlavně o nápadu! Samozřejmě ti nechci nic podsouvat, ale, jak už jsem psal výše v tvém případě by stačilo vysázet v těsné blízkosti pár trsů umělé vegetace, nějakou tu suchou trávu a hned bude jasné – tenhle traktor už dlouho nejel! Z vlastní zkušenosti také vím, že hodně pomáhá nějaký ten vertikální prvek – strom, nebo třeba telegrafní sloup.

A ještě jedna rada: rozhodně pokračuj, stavěj modely tak, aby tě to bavilo a nenech znechutit nezájmem nebo mudrováním starých zbrojnošů! =;
Naposledy upravil Marek P. dne 10 črc 2023, 21:34, celkově upraveno 1
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šimon Herman » 10 črc 2023, 16:44

Děkuji za kritiku a pochvali. Moc si toho vážím. Byl to můj první pokus o diorámu. V modelech budu pokračovat, baví mě to. Jen tak pro zajímavost, na traktore ani na podložce není nic umělé, podložka je z pravého dřeva a na tom dřevě prosetá hlína ze zahrady, zakápnutá herkulesem ve vodě. Traktor jsem zaprašoval suchou hlínou. Taky si myslím že tomu chybí nějaký ten farmář nebo tak, ale nemohl jsem ho nikde sehnat. Hold, nemám takové dobré zdroje na hledání doplňků pro modely jak vy. Myslím si, že se to časem zlepší.
Šimon Herman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 11 črc 2023, 16:35

Tak ono to s figurkami zas tak těžké není (:) Pokud pominu fakt, že zrovna pro tenhle model byla vydána speciální sada (https://www.specialhobby.cz/zetor-25-tr ... e-boy-1-72), pak je možné s úspěchem využít většinu figurek mechaniků, ať už leteckých nebo tankových, Namátkou třeba tady:https: http://www.peckamodel.cz/79606187-sovie ... round-crew , nebo tady: https://www.peckamodel.cz/79606188-germ ... round-crew , nebo třeba tady: https://www.peckamodel.cz/30-a00748v-cl ... onnel-1-76 . Je toho hafo! Jen si to chce s nimi trošku pohrát, třeba "sundat" jim lodičky (čepice). Jinak montérky jsou prostě montérky a jestli byly původně zelené, černé nebo modré je prkotina! Konec konců, dnes už možná ne, ale v druhé půlce minulého století (to zní hrozně, a přitom tu dobu dobře pamatuju :roll: ) bylo zvykem, že si lidé pro polní a jiné venkovní práce oblékali součásti vyřazených uniforem, vojenské boty atd...
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šimon Herman » 11 črc 2023, 19:27

Aha, moc děkuji za odkazy, hnedka na ně mrknu, možná použiju v jinačích dioramatech.
Šimon Herman

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie modelů