Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vstup wehrmachtu do Gdaňska

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Vstup wehrmachtu do Gdaňska

Příspěvekod Modely » 18 dub 2016, 22:09

Data: Rok 1939, měřítko 1:35, tank Pz.II Tamyia. Moje první diorama, na kterém jsem si vyzkoušela, tvorbu porostu, posypu, kompozici, práci se styroporem a trpělivosti. Jedná se o další učební a relaxační práci, nikoliv výstavní či realistickou. Velikost 20x20cm
Přílohy
P4180016a.jpg
P4180014a.jpg
P4180013a.jpg
P4180010a.jpg
P4180007a.jpg
Modely

• Odpovědět s citací

Re: Vstup wehrmachtu do Gdaňska

Příspěvekod mmaacc » 19 dub 2016, 07:32

Jako zkouška ok, určitě bych ale nenechal vzor styroporu uvnitř budovy
chtělo to aspoň zasypat posypem nebo skalpelem odříznout s tou hmotou se dobře pracuje.

Figury se lesknou vypadá to divně, pokud ne jednotlivě aspoň bych celé dioramko
na konec stříknul matným lakem pokud nemáš pistoli dá se použít i ve spreji
já používám normální velký matný lak z drogerie za cca 130 Kč vydrží na dlouho.
Ale bacha nesmí přijít na odhalený styropor vyžral by ti to, stačí před lakem natřít akrylovkou
a je to v pohodě, doporučuju předem vyzkoušet.

Asi bych tam nedával ten sloup na elektřinu vypadá zvláštně.

At se dál daří :)
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Modely » 19 dub 2016, 19:41

Děkuju za postřehy. U toho vzoru styroporu přiznávám mi došla fantazie jak udělat vzor podlahy a zneužila jsem vzorku styroporu :-) Lakování jsem si opět vědoma, vzniklo to absencí matného laku v době stavění modelu z Tamyie a tak jsem aspoň použila lesklý, aby figurky a tank nepřišly k ujmě na barvení protože někde jsou použity i Unicol barvy :-) Diorama nebylo původně vplánu jenomže jsem našla stránku pana Skolila a chtěla jsem si to zkusit. K dioramatu jsem pořídila matný lak a pak mi došlo, že je akrylový a nebude se to spyroporu líbit, takže lakování ostrouhalo. Čeho se chci rovněž příště vyvarovat je to spárování a dodatečné opravné malování a taky mi ještě chybí rámeček z nějakého dřevěného profilu ten mě kouše nejvíc, ale ten se dá dát i dodatečně. Taky jsem přišla na to, že sice je spyropor skvělý materiál a dobře se s ním pracuje i mně, je potřeba barev a ředidel a laků na bázi oleje anebo S6006, právě kvůli tomu vyžírání a taky když chci porost neurčitého tvaru a vzhledu sice se poměrně dobře udělá z tlustého knotu, ale jeho rozčepýření je nutné udělat opravdu pořádně už před stříkáním barvy. Jinak používám pistoli Fengda 130B nebo tak nějak, první pistole co vlastním, ale spokojená s ní jako koníčkářka nejsem. Aby totiž vůbec stříkala musím jí věnovat enormní čas k čištění a údržbě, rozebírání a čištění před i po použití což znamená že např. půl hodiny čistím, 5 minut barvím a zase hodinu čistím. Stojí to hodně ředidla, čistící kapaliny (která je drahá) a času. Trysku používám 0,3mm a vyčetla jsem vše o této značce a postupuju podle návodů a zkušeností jiných a stejně mi nesedí, tak raději sahám po štětci kdykoliv to je jen trochu možné. PS: Taky jsem přemýšlela, že když už bude něco namalovaného a pak to stříknu akrylovým lakem Tamyia nebo Mr.Color nemělo by to teoreticky vadit, ale strach a nezkušenost nedovolili. Chtěla bych příště použít víc přírodních materiálů jako větvičky a pidikamínky a přesypanou hlínu a pod..., ale zatím možnosti nedovolují. S pozdravem a poděkováním Miri.
Modely

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 20 dub 2016, 09:47

Ahoj,
s pistolí neporadím já všechno štětcuju a jen na závěr dávám přestřik autolakem lesk nebo mat dle potřeby.
Mám ještě hliník ve spreji ale ten se pak musí lakovat jinak na něj akrylovky nechytají,
základovku ve spreji používám pod barvy a stříkací tmel ve spreji (za pár kaček hodně náplně).

Na přírodní materiály pozor, zkoušel jsem všechno možné trávy, větvičky atd. ale po uschnutí mění
dost často barvu a křehnou - lámou se. Kamínky atd. jsou v pohodě.

Podložku ze styroduru vytvaruju na ni dám jemnou vrstvu směsi -- sádra + voda + Herkules + piliny
dá se to doladit, dám lak ať to moc nežere barvu, natřu nějakou zemitou a doladím stínováním
wash nebo olejovka nakonec matný lak.

Strom, pařez atd se dá udělat z balsy dobře se zpracovává á se trhat po vláknech - povrchovka nejlíp lihovým mořidlem

Na podlahu v zřícenině baráku se dá dát cokoli - prkna (používám z míchátek na kafe - zase se dají mořit)
nebo dlažba třeba z kartonu nařezaného na stejné čtverce nabarvené a nalepené vedle sebe s tenkou spárou, dá se vymyslet cokoli. 8-)
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Airacutter » 20 dub 2016, 11:12

Pridam len poznamku ku krvi. Krv na vzduchu oxiduje a pomerne rychlo scerna. Neviem kedy sa v ramci tvojej dio odohral incident za murikom, no krvi na podlahe je tolko, ze zastreleny by musel krvacat dlhy cas. Za ten cas (co uz stihol ktosi telo aj odpratat) by krv uz davno nebola tak jasne cervena. Taktiez omietka by mala byt viac opadana, hlavne na vrchnej "ohlodanej" casti murika ci steny.
49-53 Albánsko; 49 Sýria; 52 Egypt; 52 a 54 Guatemala; 53 DDR; 53 Irán; 56 a 57 Sýria; 57-59 Indonézia; 58 Libanon; 59 Irak; 59 Kambodža; 59-00 Kuba; 60-65 Kongo; 60 Laos; 61-63 – Kuba; 61 Dominikánska rep.; 63 J. Vietnam; 63 Irak; 64 Brazília; 65-67 Indonézia; 70-79 Kambodža; 70-73 Čile; 71 Bolívia; 76 Argentína; 79 Salvador; 81-82 Čad; 81-90 Nikaragua; 83 Grenada; 89-94 Panama; 86-91 ZSSR
Airacutter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 20 dub 2016, 16:00

Udělat to realisticky je kumšt já bych na to asi neměl.
Tyhle sejmuli u zdi a krev na zdi není a asi to byla větší
ráže než pistolové střelivo z druhé světové.
Krve relativně málo, na tom dioramku je krve jako by
tam někomu uřezali hlavu ale žádný učený z nebe nespadl.

:celeb:
Přílohy
zastřelení-teroristi.jpg
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Modely » 22 dub 2016, 14:32

Ohledně realizmu jsem se vyjádřila na začátku. Jinak co se týče cákanců krve na zdi a nezčernané krve na podlaze viz poznámka o realizmu. Hlavně mi šlo o to, že tam nebyl zastřelen jeden člověk, ale že se jednalo o koutek likvidace více nežádoucích lidí během vpádu. Kdybych namalovala krev tak jak vypadá za dvě hodiny nebo za půl dne, nikomu by nedošlo, že se jedná o popravčí kout, či dokonce krev, krom toho jsem to místo, které má být otočené od pohledu očí chtěla vyplnit něčím, co k tomu patřilo, na trosky jsem si netroufla viz moje poznámka o prvním dioramatu. Až budu dělat desáté nebo sté diorama (jestli dožiju) bude lepší, bude realističtější a bude výstavní. V současnosti diorama předělávám a odstraňuju věci, které se zdají nemodelářské či nestylové mně.
Místo fotek popravených anonymních nešťastníků by bylo možná lepší pastnout fotky Vašeho opravdu prvního dioramatu [-o<
Modely

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Airacutter » 22 dub 2016, 14:51

Verim, ze nikto tu nemal v plane utocit ci znevazovat tvoju dioramu. Vsetko je myslene ako konstruktivne pripomienky, ktore mozes (nemusis) vziat do uvahy pri dalsej, desiatej, stej diorame. Diorama je jedna z najnarocnejsich modelarskych disciplin, kde potrebujes zvladnut stavbu techniky (bojovka, letecka), figurky, krajinu a dat tomu celemu zmysluplnu ideu a nadych realisticnosti. Je fajn, ze do toho ides a ze mas prvy pokus za sebou. Este lepsie je, ak ta to bavi a chces pokracovat a zlepsovat sa. Drzim ti palce ;-I

PS: Ku krvi uz len tolko, mozes svoje dioramy ponat tvrdo realisticky a potom riesit ci krv uz scernala, kolko jej mohlo vytiect, ze ak odpratavali na popravisku tela, zrejme boli krvave stopy po tahani na zemi a x dalsich veci. Alebo mozes umeleckou skratkou naznacit to, ze na danom mieste doslo k likvidacii viacerych osob. Je na tebe, aky sposob si vyberies :paint:
49-53 Albánsko; 49 Sýria; 52 Egypt; 52 a 54 Guatemala; 53 DDR; 53 Irán; 56 a 57 Sýria; 57-59 Indonézia; 58 Libanon; 59 Irak; 59 Kambodža; 59-00 Kuba; 60-65 Kongo; 60 Laos; 61-63 – Kuba; 61 Dominikánska rep.; 63 J. Vietnam; 63 Irak; 64 Brazília; 65-67 Indonézia; 70-79 Kambodža; 70-73 Čile; 71 Bolívia; 76 Argentína; 79 Salvador; 81-82 Čad; 81-90 Nikaragua; 83 Grenada; 89-94 Panama; 86-91 ZSSR
Airacutter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalixtus III. » 22 dub 2016, 19:38

Modely píše: Jinak používám pistoli Fengda 130B nebo tak nějak, první pistole co vlastním, ale spokojená s ní jako koníčkářka nejsem. Aby totiž vůbec stříkala musím jí věnovat enormní čas k čištění a údržbě, rozebírání a čištění před i po použití což znamená že např. půl hodiny čistím, 5 minut barvím a zase hodinu čistím. Stojí to hodně ředidla, čistící kapaliny (která je drahá) a času. Trysku používám 0,3mm a vyčetla jsem vše o této značce a postupuju podle návodů a zkušeností jiných a stejně mi nesedí, tak raději sahám po štětci kdykoliv to je jen trochu možné.

Ta doba čištění pistole naznačuje že je něco špatně? Nemáš příliš hustou barvu? Já mám pistoli vyčištěnou za 5 minut(taky moje první pistole) a sice neznám tu BD-130 ale vypadá na jednoduchou údržbu?

Jinak gratuluji k dokončení dioramy. Povedla se! =D>
Kalixtus III.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dano Horvath » 23 dub 2016, 08:19

ak je to naozaj prva diorama, potom je to v pohode

uprimne, ziadna slava.. ale chyby boli naznacene, vsetko napisane.. treba sa poucit a dalsie spravit lepsie a lepsie

vela zalezi od pouzivanych farieb, lakov atd..
Dano Horvath

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 23 dub 2016, 10:06

Modely píše:Ohledně realizmu jsem se vyjádřila na začátku. Jinak co se týče cákanců krve na zdi a nezčernané krve na podlaze viz poznámka o realizmu. Hlavně mi šlo o to, že tam nebyl zastřelen jeden člověk, ale že se jednalo o koutek likvidace více nežádoucích lidí během vpádu. Kdybych namalovala krev tak jak vypadá za dvě hodiny nebo za půl dne, nikomu by nedošlo, že se jedná o popravčí kout,

Mě to tedy nedošlo ani tak a pointa dioramy mi uniká.Vůbec neřeším provedení, lesklá, matná, barvu krve - netuším co to má vyjádřit a spojitost s Gdaňskem vidím jen názvem.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 25 dub 2016, 08:39

Ahoj,
první dioramku ti tu neukážu ani kdybych sebevíc chtěl modelařím
přes 30 let, dioramko jsem první dělal tak před 20 lety a nejen že
už jej nemám jako ostatně většinu modelů protože jsem se 4 stěhoval
a nemám ani fotky.
Nějaké fotky mých věcí jsou tu, ať to není že jen kritizuju. Stavím všechno dio, letadla, lodě....
Stavím to pro radost ne na soutěže takže chyby dělám samozřejmě taky.

viewtopic.php?f=335&t=75719
zatím poslední dio
viewtopic.php?f=335&t=98309
a rozestavěné - vázne to na posádce
viewtopic.php?f=177&t=96810
ve výstavbě T34 dám až hotové nemám čas fotit a dávat na net průběh

a pár lodiček
viewtopic.php?f=180&t=75319&start=15
viewtopic.php?f=177&t=76941&start=75
dřevěná to je jiné modelaření
viewtopic.php?f=177&t=87525&start=15
klasika Aurora
viewtopic.php?f=175&t=98305

Letadla
viewtopic.php?f=6&t=102134
viewtopic.php?f=6&t=102133

figury
viewtopic.php?f=340&t=75720
vlastní tvorba z moduritu a dalších materiálů cca 25let zpátky kruci ten čas tak letí
mmaacc

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie modelů