Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sundal jsem dva Italy...

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sundal jsem dva Italy...

Příspěvekod Grga Pitič » 27 bře 2016, 20:30

P/O Karel Mrázek se dme pýchou před svým Hawker Hurricanem Mk. I, když dne 11. 11. 1940 sestřelil dva italské Fiaty. Letiště 46. perutě v Digby.

Hurikán je od Airfixu (1:48) doplněný starými Eduardími lepty, figurky a doplňky jsou od ICM a Eduardu. Travní trsy a dubové listí MP FOX, barvy Humbroll. Do éra byly přidány nějaké hadičky a trubky a pár menších domácích úprav.
Přílohy
7.JPG
6.JPG
5.JPG
4.JPG
3.JPG
2.JPG
1.JPG
http://www.kpmjindrichuvhradec.cz/
Grga Pitič

• Odpovědět s citací

Re: Sundal jsem dva Italy...

Příspěvekod Dano Horvath » 13 dub 2016, 06:38

ako toto je podla mna diorama =D> =D>

super detaily, ten pes je paradny, neverim ze je to 1:48
Dano Horvath

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Airacutter » 13 dub 2016, 22:16

;-I ...len skoda, ze dekaly striebria. A ta hlina na mna posobi ako prave okopana zahradka. Myslim, ze na polnom letisku bola udupanejsia a nie kypra ako z kvetinaca. Zvysok je fajn a posobi uveritelne :)
49-53 Albánsko; 49 Sýria; 52 Egypt; 52 a 54 Guatemala; 53 DDR; 53 Irán; 56 a 57 Sýria; 57-59 Indonézia; 58 Libanon; 59 Irak; 59 Kambodža; 59-00 Kuba; 60-65 Kongo; 60 Laos; 61-63 – Kuba; 61 Dominikánska rep.; 63 J. Vietnam; 63 Irak; 64 Brazília; 65-67 Indonézia; 70-79 Kambodža; 70-73 Čile; 71 Bolívia; 76 Argentína; 79 Salvador; 81-82 Čad; 81-90 Nikaragua; 83 Grenada; 89-94 Panama; 86-91 ZSSR
Airacutter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Grga Pitič » 15 dub 2016, 23:04

Airacutter: Díky. Psisko má malovanou srst podle nějakého výstavního kusu irského červenobílého setra, co mi vyplivl google :).

Dano Horvath: S dekály mám pořád problémy - nanáším je na lesklý lak (humbrol) a změkčuju revell decal softerem + následné zalakování celku. Ale asi něco pořád dělám blbě, protože na další diormě se spitfirem mi to zase blyští.
Hlína je bohužel taková jako píšeš. Byl to můj první kontakt s pigmenty a nakrouhanými pastely, tak si to příště víc ohlídám.
Grga Pitič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fík » 17 dub 2016, 17:49

Můžu se zeptat, kde se ten souboj odehrál? Podle googlu je Digby ve Skotsku. O tom jsem ještě neslyšel, tak bych si rád rozšířil znalosti. Jinak diorama ve standardu letadýlkáře.
" Dobrovolníci k obsluze útočných děl vystoupit!"

Život vojáka od útočného dělostřelectva je krátky, ale smysluplný!"
MÁŠ OBROVSKOU ŠANCI JAKO POKUTOVÝ KOP - SPRÁVNĚ HIP HOP:
HIP HOP JE TU HIP HOP JE V NÁS, OVLÁDNE I VÁS, PŘICHÁZÍ JEHO ČAS.
fík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 17 dub 2016, 19:56

V Digby byla 46 Sqn. víceméně znovu ustavena po té co byla zdecimována v Norsku. Během Battle of Britain operovala z North Weald, odsud také startoval 11.11.1940 P/O Karel Mrázek do boje po kterém si nárokoval 2 FIATy CR-42.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Grga Pitič » 17 dub 2016, 20:00

fík píše:Můžu se zeptat, kde se ten souboj odehrál? Podle googlu je Digby ve Skotsku. O tom jsem ještě neslyšel, tak bych si rád rozšířil znalosti. Jinak diorama ve standardu letadýlkáře.

Máš pravdu, v listopadu 40 operovali ještě z letiště North Weald, na Digby se opět přesunují až v prosinci. Takže musím opravit popisku, díky za upozornění. Souboj se měl odehrát někde při patrole okolo města Foulness (hrabství Essex), kde se srazily s 50ti Taliány. Sundaly jich 8 proti žádným vlastním ztrátám.
Grga Pitič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fík » 17 dub 2016, 21:57

Neměl jsem tušení, že v bitvě o Británii bojovali Italové. Středomoří je trochu z ruky a navíc jsem myslel, že Mussolini měl svých starostí až nad hlavu.
" Dobrovolníci k obsluze útočných děl vystoupit!"

Život vojáka od útočného dělostřelectva je krátky, ale smysluplný!"
MÁŠ OBROVSKOU ŠANCI JAKO POKUTOVÝ KOP - SPRÁVNĚ HIP HOP:
HIP HOP JE TU HIP HOP JE V NÁS, OVLÁDNE I VÁS, PŘICHÁZÍ JEHO ČAS.
fík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Grga Pitič » 18 dub 2016, 07:21

Byli nasazení až v závěru bitvy. Jejich výsledky ale nebyly vůbec přesvědčivé, takže to byla spíš taková epizodka s krátkým trváním.
Grga Pitič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 18 dub 2016, 11:52

Dotaz. Odkud víš že individuální písmeno stroje V7610 bylo M? Ač jsem jsem se snažil pátrat usilovně, musím říct, že písmeno stroje V7610, na kterém Mrázek sundal ty dva Taliány, není nejspíš známo. Mrázek sice létal na Hurricanu PO-M, ale tomu zase není prokazatelně přiřazen seriál.

Zkusil bych nějakou jinou vodičku na obtisky než ten Revelův Decal softer. Mě, podobně jako vodičky Humbrol, prakticky nefungoval na žádné obtisky.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Vacek » 18 dub 2016, 12:08

Mám pocit, že individuál "M" je u tohoti stroje uváděn v knize pana Rajlicha Stíhači nad Kanálem ... a možná i "Na nebi", zkusím se podívat ..
Plzeň, KPM Kaznějov
Pavel Vacek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Grga Pitič » 18 dub 2016, 12:10

Milan Holzapfel píše:Dotaz. Odkud víš že individuální písmeno stroje V7610 bylo M? Ač jsem jsem se snažil pátrat usilovně, musím říct, že písmeno stroje V7610, na kterém Mrázek sundal ty dva Taliány, není nejspíš známo. Mrázek sice létal na Hurricanu PO-M, ale tomu zase není prokazatelně přiřazen seriál.

Zkusil bych nějakou jinou vodičku na obtisky než ten Revelův Decal softer. Mě, podobně jako vodičky Humbrol, prakticky nefungoval na žádné obtisky.

Označení bylo v sadě dekálů pro Mrázka od Tally Ho. V popisce mají ale napsáno, že je to rekonstrukce. Jejich podklady jsou uvedeny na popisce dole, ale taky mi tam na druhou stranu nepřišlo vše úplně košer. Po Mrázkovi a "jeho" hurikánu jsem pátral celkem dost, vždy jsem narazil jen na částečné pohledy na letadlo - viz obrázky. Podle jedné fotky se dá i určit, že začátkem roku 41 měl už levou spodní polovinu křídla černou, ale koncem roku 1940 pro to nemám ještě pro dané letadlo důkaz. Nevím kdy přesně tohle nařízení přišlo.

Ohledně revellácké magické vodičky - mám s tím zkušenost, že na tenké obtisky to funguje celkem dobře, ale silnější to prostě nedává. Nějaký ozkoušený tip prosím?
Přílohy
Sgt. L. Uher - Sgt. J. Gutvald - Czech pilots.jpg
Hurricane M for K. Mrazek PO, Digby, January - February 1941.jpg
dekály3.jpg
dekály2.jpg
dekály1.jpg
Grga Pitič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 18 dub 2016, 14:17

No zdá se, že při tvorbě této rekonstrukce bylo nespíš "přání otcem myšlenky" - navíc je tam chybně znázorněno zbarvení trupu po výškovkou - má být v barvě kamufláže horních ploch. Na obou fotografiích je tentýž letoun neznámého seriového čísla označený PO-M (M-PO). Snímky nejspíše vznikly v období mezi 27.11.1940 a 22.4.1941 kdy bylo aplikováno nařízení o zbarvení levé spodní poloviny křídla černou barvou (se žlutě lemovaným výsostným znakem) a pravou polovinou v barvě Sky. Od 11.11.1940 platilo také nařízení o zbarvení vrtulového kužele a pásu na trupu před kormidly v barvě Sky jako prvků rychlé identifikace. Ke změně docházelo postupně a v den, kdy probíhalo celkem značné operační vytížení asi hned tak nespěchali aby splnili nařízení o změně zbarvení. Nezdá se mi proto pravděpodobné, že by stroj V7610 na kterém 11.11.1940 vybojoval Mrázek ona dvě vítězství měl kužel v barvě Sky. Spíše bych se přikláněl ke standardní barvě kuželů z období do 11.11.1940, tedy černé. Také se mi nezdá pravděpodobné použití zelenožlutého čtverce na identifikaci otravných plynů používaného jen v počátcích Bitvy o Británii. Hurri V7610 byl podle seriového čísla nejspíše vyroben až v říjnu 1940 a tehdy se už na nové letouny tyto identifikátory nedávaly.
Pro Pavla Vacka: V "Albionu" najdeš jen to co tu už zaznělo a výše uvedenou fotku Mrázka u letounu označeného M.

S vodičkami na obtisky je to vždy těžké, každá reaguje na různé obtisky jinak a je třeba to vyzkoušet. Zkusil bych Agamácky Tensol a nebo silnější Hypersol a nebo Gunze vodičky Mr.Setter a Mr. Softer. Na obtiskové vodičky to tuším na fóru bylo i samostatné téma v Jak na to.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Grga Pitič » 19 dub 2016, 07:15

Milan Holzapfel: Díky za doplnění. Souhlasím, že ta rekonstrukce je hodně na vodě. Ostatně jsem některé prvky na kamufláži podle toho ani nedělal. Kužel jsem měl prvně v černé barvě, ale pak jsem ho přestříkl na sky, protože jsem nemohl najít, kdy došlo k tomu výše citovanému nařízení o přebarvení. Ty zvýrazněné čtverce na křídlech jsem dosud nedopátral vůbec, takže opět díky za info. Můžeš mě odkázat na literaturu, kde k tomu je víc?

Jinak začátkem roku 1941 pořád u 46. sqdr. lítala letadla jak v nové, tak staré kamufláži či spíš jejich kombinací (kužel sky, spodní plochy komplet sky). Alespoň podle vlastních Mrázkových fotek: https://www.flickr.com/photos/royalairf ... 6815790100
Grga Pitič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 19 dub 2016, 09:25

Používám co kde najdu. Např. již zmíněná řada knih Na nebi hrdého Albionu od J. Rajlicha. , články v periodikách (o čs Hurricanech např v Modeláři Extra č.24 z loňského roku), samostatné publikace, internetové stránky a další. Tady třeba článek od Rajlicha http://valka.stoplusjednicka.cz/cech-pr ... o-britanii O výrobě Hurricanů např tyto stránky http://www.k5083.mistral.co.uk/APS.HTM Na Spitfiry jsou ještě podrobnější stránky http://www.airhistory.org.uk/spitfire/production.html
Na Hurri V7610 jsem našel ještě tento odkaz http://www.yorkshire-aircraft.co.uk/air ... v7610.html kde se píše, že byl vyprodukován v listopadu 1940 (nejspíš na přelomu října a listopadu), šlo tedy v každém případě o nový stroj a zničen byl před půlnocí v noci z 9. na 10.4.1941 při havárii.
Milan Holzapfel

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie modelů