Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hummel - Ostfront 1944

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Hummel - Ostfront 1944

Příspěvekod Jura Kohoutek » 09 dub 2020, 20:32

Jasně, chápu, mám to podobně. Nemyslel jsem to nijak zle, jenom že jsou mezi náma takoví... no zkrátka kde já končím, jakože mám supr patinu, oni začínají patinovat. A samo, máš pravdu, je to hlavně zábava .
Jura Kohoutek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 09 dub 2020, 20:35

Tak to jsem rád, že to vidíme podobně. Jinak jsem si prohlídnul tvé výtvory a jsi velice šikovný modelář ;-I Takže názor od takového kádru má vždy cenu.
Naposledy upravil eso rimmer dne 10 dub 2020, 21:50, celkově upraveno 1
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 10 dub 2020, 17:13

Musím uznat, že ten stromek prostě není pěkný. Vyhodím ho, a udělám ho nový, z většího počtu drátků.
Kostru jsem umotal na zahradě pod korunou ořechu takhle (:) , takže doufám, že už bude vypadat mnohem lépe po dokončení?

strom.JPG

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Re: Hummel - Ostfront 1944, přepracováno

Příspěvekod Hannez » 11 dub 2020, 17:07

Docela pěkná diorámka, ten Hummel se mi líbí hodně.
Jen tráva mi připadá trochu moc zářivě zelená - kolem vyježděných kolejí bych ji ještě zkusil přestříknout
naředěnou zemitě hnědou, aby tam nebyl tak velký barevný kontrast - myslím, že by to vypadalo lépe.
Vytvořit stromek z drátků je dobrá cesta, dělal jsem je stejně. Kůra se dá jednoduše napodobit třeba
pomocí obalení toaletním nebo krepovým papírem natrhaným na kousky a přilepeným Herkulesem.
Stačí obalit jen kmen a silnější větve - ty tenké stačí jen nabarvit.
Potom už jen větvičky potřít lepidlem (používal jsem na to matný akrylový lak) a posypat listím
(používal jsem majoránku). Je to jednoduchý amatérský postup, ale výsledek vypadá celkem slušně.
Hannez

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 11 dub 2020, 18:41

Na stromeček jsem použil nakonec hotovou foliáž od firmy NOCH. trochu jsem měl z toho strach, ale myslím, že výsledek se celkem povedl. Představa, že budu lepit lísteček po lístečku na tak husté koruně mě vyděsila. Ty stopy by možná ještě chtělo trochu protáhnout tmavší barvou. Už na to ale hrabat nebudu, to by neskončilo nikdy. (:) Trávu jsem, chtěl záměrně takovou světlou, jako že jarní nacucanou po deštích.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martin69 » 11 dub 2020, 21:03

Ahoj, nemám ve zvyku komentovat zde prezentované výtvory, ale pochopil jsem , že každdý názor mě donutí přemýšlet co příště udělat lépe, nebo co mě mě nějak uniklo, tedy model ok, ale ta podložka, za mě ta tráva, jasně není "setá" aby stála ale jen sypaná, tedy zbytečně dlouhá vlákna, takhle je jak čerstvě posekaná, navíc moc svěží, monotonní jednobarevná. Viděl jsi jakou barvu má louka nebo tráva před barákem? I statická tráva potřebuje nástřik , který utlumí její chemičnost, dělám to běžně, bohužel, jinak to svítí leskem. já třeba když staticky seju trávu, tak používám směs ze tří až čtyř odstínů stat. trávy rúzných délek, abych právě docílil tu rozmanitost. Další poznámka je kde je zbytek osátky vozidla, to je samohybná houfnice a pokud střílí z místa tak, tak zbytek je kde ?? Dezertoval ?? Další problém vidím v munici. Viděl jsi někdy jak vypadá nábojka, která se nabijí do děla za střelu?? Asi ne, neboť pak by nemohla mít tak tlustý okraj jako tam máš, ale v jen tenký okraj jak vlas, navíc uvnitř by byly prachové pytlíky, obvykle 1-3 podle požadovaného dostřelu. Tohle vypadá jak idealizované postavení na střelnici v mírovém období, ale rozhodně ne ako bojové postavení ve frontové linii. Sorry, ale je opravdu třeba studovat fotky z bojových situací a podle toho tvořit. Navíc každá munice dodaná na frontu měla přepravní obaly, které určitě by po vybalení by na místě měly být. Ty střely ve dvujstupu také nespadly z nebe stejně jako nábojky. Já vím, je to kritika, ale o tom dioráma je, že napodobit realitu dá fakt hodně hodně práce. Ano také mám ve svých diomkách spoustu chyb, které vidím až když je tady odkliknu, ale jsem rád, že příště o nich vím a snažím se jim vyhnout. Ať se dál daří. (:)
martin69

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 11 dub 2020, 21:32

Ok,
díky za názor. Pokusím se bodově okomentovat připomínky.
- Tráva je stříknutá třemi odstíny zelené. Možná to z těch fotek není až tak patrné, ale je to tam. Měl jsem více přitlačit, aby byl výsledný efekt výraznější. Na svojí zahradě mám několik druhů trávníků, takže vím jak tráva vypadá.
- Zbytek posádky mě netrápí, nejde o bojovou situaci (popisuji v úvodu), spíše doplňování zásob někde v zázemí. Jestli zbytek někde čurá, kouří, nebo obojí současně, to netuším. Figurky, bedny i ta munice je součástí stavebnice Hummla.
- Ano nábojnice by bylo použít lépe tenčí kovové, nechtěl jsem dokupovat doplňky, jen sem využil stavebnici i s jejíma nedostatkama.

Co člověk, to názor. Chápu, že jen o trávníku bychom mohli debatovat hodiny. Ještě jednou děkuji za názor, něco jsem si odnesl.
Přikládám foto obalu stavebnice, podle kterého jsem dio tvořil, třeba to leccos napoví. Jak už jsem psal výše, je to moje první dioráma, takže nelze očekávat hned zázraky. =;

- obal.jpg

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Tureček » 12 dub 2020, 12:20

Můj vlastní názor. Ta výměna stromku moc nepomohla. Ten nový je pěkný ale spíš pro vláčkařské měřítko 1:87 nebo 1:120 v pětatřicetině je nereálný. Ten první pokus z plechu byl lepší jen nedotažený. Takhle vypadá můj pokus, letovaný drátkový kmínek s leptaným větvovým. Padl na to sice celý plech ale mladý stromek to myslím připomíná.
20190830_153707.jpg

Pavel Tureček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 12 dub 2020, 13:02

Máš ho moc pěkný. ;-I
Krucinál já už se na to vykašlu, já ten stromek vyhodím a dám tam telegrafní sloup jak mi radil jeden z Vás a bude klid :|
Nic, předělám stromek do třetice. Vrátím se k původnímu konceptu dubu, ale bude menší, košatější.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 12 dub 2020, 16:59

Najdi si fotku reálnýho doubku a udělej to podle něj. Hlavně proporčně. Hodně štěstí přeju...
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Tureček » 12 dub 2020, 18:46

Tak jak napsal Jarda, nejlepší je inspirovat se reálnou přírodou. Ten Tvůj doubek měl úplně nereálný kmen a příliš málo větví. Mladé stromky rostlé volně bez šlechtění a umělého tvarování koruny spíš připomínají křoví. Trvá to docela dlouho než jeden výhon začne dominovat a utvoří kmínek. U prvního pokusu jsi měl na stromku téměř rovnoměrný průměr kmene, na něm podivné boule ze kterých rašily ojedinělé větvičky. Druhý stromek, když pominu listoví,tvarově připomíná zákrsek ovocného stromu v nějakém sadu.
Pavel Tureček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 12 dub 2020, 19:14

Už na tom pracuji. Poslední pokus, jinak tam jde telegrafní sloup (:)

jarda malý píše:Najdi si fotku reálnýho doubku a udělej to podle něj. Hlavně proporčně. Hodně štěstí přeju...

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 12 dub 2020, 21:43

eso rimmer píše:Už na tom pracuji. Poslední pokus, jinak tam jde telegrafní sloup (:)

To je ta tvá známá sbírka telegrafních sloupů 20. století? :D
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 12 dub 2020, 22:25

JJ všichni znají mé fotoalbum z dovolené ;-I Červený trpaslík je nesmrtelný.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 14 dub 2020, 13:08

Lépe ten stromek udělat neumím.

Resize of strom.jpg

Naposledy upravil eso rimmer dne 14 dub 2020, 16:14, celkově upraveno 1
seznam galerií
eso rimmer

PředchozíDalší

Odeslat odpověď