rozhodl jsem se zveřejnit svůj první pokus o vinětu v měřítku 1/35. Půjde o skupinku ruských průzkumníků, jak jinak, než na průzkumu. Dlouho jsem přemýšlel, z jakého období viněta bude a nakonec jsem zvolil Karpatsko-Dukelskou operaci v září 1944. Šlo mi hlavně o období a o terén (nerad dělám úplné nesmysly). Ten jsem chtěl hornatý, protože se mi více líbí dioramata, která mají rozmanitější reliéf. Co se týká figurek, počítám se třemi, nebo čtyřmi vojáky s převlečníky, jaké sovětská armáda používala už od roku 1918 - tzv. obláčkový vzor. Tyto převlečníky nosívali parašutisté, průzkumníci, ženisté, v neposlední řadě ostřelovači a specielní jednotky pro likvidaci opevněných pozic. Bohužel nevím, jak přesně se jim říkalo, nosili dokonce prsní pancéřové pláty (četl jsem, že byly na vzdálenost od 100 metrů neprůstřelné samopalem MP 40). Existovalo několik barevných variací těchto převlečníků (na léto, podzim). Nejsou však moc v povědomí lidí a zároveň jsem neviděl moc dioramat, kde by byli sovětští vojáci v těchto převlečnících oděni a to mě vede k tomu, pokusit se tuto mezeru zaplnit. Vzhledem k tomu, že jsem prakticky začátečník, nepředpokládám, že to zvládnu levou zadní, ale pokládám se za šikovného člověka, takže nějak to snad dopadne

Mým cílem je ukázat, že i sovětská armáda měla maskovací prostředky, které velice dobře plnily svůj účel, a ty tedy nebyly výsadou pouze němců a jejich SS.
Co se týká stavebnic, původně jsem chtěl pomocí tmelu (sehnal jsem jedině dvousložkový tmel Tamyia) upravit některé vojáky ze setu "Red army infantry (1940-1942) WWII" od Zvezdy. Nakonec jsem si ale pořídil ještě "Soviet Black Sea Comando Crimea 1944" od Dragonu, ze kterého určitě použiji dvě figury a třetí (popř. i čtvrtou) předělám ze stavebnice od Zvezdy. Snad mi to půjde dobře od ruky. Chlapíkovi s dalekohledem vyměním námořnickou čepici, jinak neplánuji žádné další extra úpravy, co se Dragonu týče. Nicméně bych chtěl poradit, co se týká pokrývek hlavy. Jaký máte názor na užívání přileb průzkumnými jednotkami? Pravda je, že průzkumáci na předpisy moc nedbali. Při průzkumu jsou potřeba oči a uši a s přilbou je slyšet hůře, tedy bych jim dal raději lodičky. Navíc je přilba dosti objemná a má specifický tvar, takže snadněji vojáka prozradí. Ale co se týká roku 1944 a Dukly, myslím si, že přilby byly běžná věc a nosili je všichni včetně průzkumníků, protože dle mého soudu se v této lokalitě rusové nezdržovali hloubkovými průzkumy (původně měla operace trvat čtyři dny) a vzhledem k tomuto se při objevení průzkumné skupiny nepřítelem bylo kam se stáhnout. Pak vycházelo lépe přilbu mít. V tom případě bych rád mým vojákům přilby dal. Bohužel mám jenom jednu.

- Přílohy
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.