Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

Příspěvekod Jan Garčár » 16 říj 2010, 21:30

Zdravím,
rozhodl jsem se zveřejnit svůj první pokus o vinětu v měřítku 1/35. Půjde o skupinku ruských průzkumníků, jak jinak, než na průzkumu. Dlouho jsem přemýšlel, z jakého období viněta bude a nakonec jsem zvolil Karpatsko-Dukelskou operaci v září 1944. Šlo mi hlavně o období a o terén (nerad dělám úplné nesmysly). Ten jsem chtěl hornatý, protože se mi více líbí dioramata, která mají rozmanitější reliéf. Co se týká figurek, počítám se třemi, nebo čtyřmi vojáky s převlečníky, jaké sovětská armáda používala už od roku 1918 - tzv. obláčkový vzor. Tyto převlečníky nosívali parašutisté, průzkumníci, ženisté, v neposlední řadě ostřelovači a specielní jednotky pro likvidaci opevněných pozic. Bohužel nevím, jak přesně se jim říkalo, nosili dokonce prsní pancéřové pláty (četl jsem, že byly na vzdálenost od 100 metrů neprůstřelné samopalem MP 40). Existovalo několik barevných variací těchto převlečníků (na léto, podzim). Nejsou však moc v povědomí lidí a zároveň jsem neviděl moc dioramat, kde by byli sovětští vojáci v těchto převlečnících oděni a to mě vede k tomu, pokusit se tuto mezeru zaplnit. Vzhledem k tomu, že jsem prakticky začátečník, nepředpokládám, že to zvládnu levou zadní, ale pokládám se za šikovného člověka, takže nějak to snad dopadne :)
Mým cílem je ukázat, že i sovětská armáda měla maskovací prostředky, které velice dobře plnily svůj účel, a ty tedy nebyly výsadou pouze němců a jejich SS.
Co se týká stavebnic, původně jsem chtěl pomocí tmelu (sehnal jsem jedině dvousložkový tmel Tamyia) upravit některé vojáky ze setu "Red army infantry (1940-1942) WWII" od Zvezdy. Nakonec jsem si ale pořídil ještě "Soviet Black Sea Comando Crimea 1944" od Dragonu, ze kterého určitě použiji dvě figury a třetí (popř. i čtvrtou) předělám ze stavebnice od Zvezdy. Snad mi to půjde dobře od ruky. Chlapíkovi s dalekohledem vyměním námořnickou čepici, jinak neplánuji žádné další extra úpravy, co se Dragonu týče. Nicméně bych chtěl poradit, co se týká pokrývek hlavy. Jaký máte názor na užívání přileb průzkumnými jednotkami? Pravda je, že průzkumáci na předpisy moc nedbali. Při průzkumu jsou potřeba oči a uši a s přilbou je slyšet hůře, tedy bych jim dal raději lodičky. Navíc je přilba dosti objemná a má specifický tvar, takže snadněji vojáka prozradí. Ale co se týká roku 1944 a Dukly, myslím si, že přilby byly běžná věc a nosili je všichni včetně průzkumníků, protože dle mého soudu se v této lokalitě rusové nezdržovali hloubkovými průzkumy (původně měla operace trvat čtyři dny) a vzhledem k tomuto se při objevení průzkumné skupiny nepřítelem bylo kam se stáhnout. Pak vycházelo lépe přilbu mít. V tom případě bych rád mým vojákům přilby dal. Bohužel mám jenom jednu. :( Nabízí se možnost vyrobit jich více s pomocí té jedné, co je ve stavebnici od Draognu (ta zvezda má přilby nějaké divné, takže je použít nehodlám). Jestli máte někdo zkušenosti jak by to šlo provést, budu vděčný za rady a tipy. Se zbytkem si jakš takš rady vím, takže mi držte palce. Přikládám nějaké to foto započaté práce.
Přílohy
IMG_2271.JPG
Rozmístění figur možná ještě změním, ale zdá se mi to ok.
Borovici tam dám asi jen jednu, zbytek plánuji spíše smrky vzhledem k plánované lokalitě.
IMG_2269.JPG
IMG_2276.JPG
IMG_2274.JPG
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Re: Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

Příspěvekod matthew? » 17 říj 2010, 07:28

Myslím, že je to celkom netradičný a zaujímavý nápad, horských diorám býva pomenej ;-I teším sa na postup :)
Jaký máte názor na užívání přileb průzkumnými jednotkami?

Čo keby mal prilbu napr. len jeden alebo dvaja a ostatní len "lodičky"? Ak máš len jednu určite ju použi :P
Ale malý postreh: neviem, ako sú na tom s kvalitou figúrky od zvezdy, no môže sa stať že ten rozdiel od dragonu bude vo finiši príliš vidieť :-k
Matej S. , 17 r.
Zatiaľ hotovo:
JS3 Stalin ... M4A3 Sherman ... Jaguar II (E-25)
Na stole:
T-34/76, SU 76M
matthew?

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 17 říj 2010, 11:47

Prevlečníku ktorý spomínaš (maskovacie obláčiky) sa odborne nadáva améba. Vo vojne sa používali konkrétne améby vz.38, a bol to najpoužívanejší prevlečník. Používali sa dva verzie, pieskový s tmavohnedými fliačkami, a zelený s fliačkami od hnedej až po čiernu. Vplyvom používania, počasia či vyblednutia mohli časom meniť odtieň farby. Dalšie farebné kombinácie améb niesu veľmi historicky podložené (napr modré,biele, červene fliačky...) a može ísť len o dohad, alebo nepresnosť výrobcov replík améb pre reenactment.
Popri týchto amébach sa používal v menšej miere aj Letnyj kamuflaz vz.28, takzvaný močalnyj, vidieť na stavebnici Dragon - ten sniper. Tie však boli používane skôr na začiatku vojny (ajked su prípady až do konca 45) a skôr špecialnymi jednotkami, najma pohraničníkmi...takže to je skôr raritnejší vzor, a nekombinoval by som ho s amébovým vzorom na jednej dioráme
Další dosť používaný prevlečník bol Lístie vz.41, teda na zelenom podklade svetlé tvary lístia....vidno napr vo filme Zvezda z roku 2002 tuším...bol dosť používaný prieskumákmi...neskôr aj Veľké Lístie vz.45, alebo aj prvá "digitálna" kamufláž vz.45, tie sa však už nestihli veľmi nasadiť.
Figúrky od Zvezdy niesu veľmi vhodné, lebo majú uniformy vzoru.35, teda na začiatok vojny po rok 1943. Od roku 1943 sa už používala uniforma vz.43. Veľký rozdiel je najmä na gimnasterke. Musel by si ju upraviť.
Používanie heliem u prieskumu....no, podľa mňa skôr nie. To čo píšeš je pravda, že v rámci flexibility a šikovnosti sa helmy na prieskum nezvykli nosiť. Aj kapucna, respektíve kukla na amébach sa naťahuje iba na hlavu, resp lodičku, nieje väčšia, takže sa nerátalo s nosením helmy. Ak však jednemu helmu dáš, nikto ti za to hlavu neodtrhne...dať však helmu všetkým, to už nieje veľmi kóšer.
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 17 říj 2010, 13:52

Tedy dobrá, přilby řešit nebudu. Tu jednu použiju a zbytku vyrobím lodičky. Dost mi to ušetří čas.
Jinak jsem si vědom, že mezi figurkama od zvezdy a od dragonu je dost rozdíl. Vzhledem ke svému amatérství si ale myslím, že ve finále mezi nimi až takový rozdíl nebude. (Nicméně je to jen moje doměnka, prostě to zkusím, no a když to nebude pěkné, nahradím figurku od zvezdy figurkou jinou. To by ale znamenalo koupit si nějaký nový set a použít třeba některého vojáka, co se veze na tanku, protože z toho by se průzkumník dělal dobře. Měl jsem vyhlídlé i dělostřelce od MiniArt, ale v obchodech v Brně je už asi tři měsíce nemají.)
Teď k té uniformě vz. 35. Blůzu plánuji obrousit a pomocí tmele Tamyia vojákovi od zvezdy udělat také převlečník, a to alespoň vrchní část. Předlohou mi budou právě figurky od dragonu. Klasické kalhoty (nikoliv převlečníkové) bude mít právě jen voják od zvezdy, takže nebude s čím porovnávat. Jediné věci, kde bude trochu vidět rozdíly jsou holínky, ruce a obličej. (teď nemluvím o zbraních a třeba sumkách na náboje, ty mají udělané opravdu hrozně) Obličej zase tak hrozný není, takže to prostě zkusím a nějak to dopadne. :)
Další figurky, co do dioramatu plánuji, je ten frajer s helmou a druhý s dalekohledem (Dragon). Snipera jsem použít neplánoval a bohužel ani toho posledního vojáka ze setu, protože vypadá, jakoby nevěděl, která bije, a takový se mezi průzkumníky nehodí. Také jsem myslel, že je nebudu nijak upravovat, ale nelíbí se mi zjednodušená kapuce. Nejdřív jsem si myslel, že je to ok, ale vzhledem k tomu, že vím, jak vypadá převlečník v originále, ji nejdřív zkusím udělat po svém a lépe. Zároveň nepotěším 3.IAP_Jacqa protože kapuce tohoto převlečníku je dostatečně velká, aby se do ní helma vlezla. Nicméně mu dávám za pravdu, že různé barevné varianty těchto převlečníků existují hlavně díky výrobním odchylkám. O tom "listí" vím také, můžete ho vidět třeba na stránkách http://www.ww2incolor.com/ v galerii „Soviet forces“ ale netroufám si tento vzor ztvárnit. Chci pro začátek zkusit něco jednodušího, což améba je. :)
A co se týká tvorby horského dioramatu, kdybyste měli tipy, jak udělat kousek skály, byl bych za ně rád. Neznamená to, že jsem bez nápadu jak skálu udělat, ale vždy si rád přečtu více verzí "jak na to".
Děkuji za komentáře a jdu pokračovat v díle, než mi opět začne týden...
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 17 říj 2010, 16:01

Jo máš pravdu, poplietol som sa s iným prevlečníkom, práve som si pozrel moju amébu doma a naozaj, helma sa do nej vlezie....
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Beňa » 18 říj 2010, 10:45

Pokud přijmeš ohledně skály radu od železničního modeláře, na kolejišti mám skály odlévané ze sádry. Formu vyorbíš tak že si najdeš nějaký pěkný kámen, oplácáš ho silikonem nebo něčím z čeho vyorbíš formu, a pak už je odlíváš, lámeš, přiřezáváš a skládáš k sobě. Barvím to temperkama, ale do sádry ti chytne cokoliv.
Když se potkají čas, peníze a chuť vznikají hezké modely...
Beňa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 18 říj 2010, 10:52

Nechci ti do toho kecat, ale s tou skálou bych se moc nerozjížděl.
Na Dukle jsem byl, dost toho pojezdil, ale skály neviděl žádné.
Neříkám, že tam někde nemůžou být, ale terén není typicky horský,
spíš kopcovitý, s řadou potoků a údolíček.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 18 říj 2010, 12:47

Já tam neplánuji velké skalisko :) Jen si říkám, že by nemuselo vypadat špatně, kdyby z některého svahu trčel trochu větší kámen. Z dukly jsem viděl akorát fotky a taťka občas jezdí na rekonstrukci bitvy (dělá rudou armádu), takže nějaký pojem o tom, jak to tam vypadá, mám. Ale dík za info, aspoň mě nenapadne tam tu skalní stěnu dávat (což by mohlo). Jinak dík za ten tip se silikonem. Jestli se mi tam kousek té skály hodit bude (není to definitivní, ale mohlo by to trochu oživit terén), tak to určitě zkusím. Napadl mě ještě korek, ale ta sádra je ideální, protože jak již bylo řečeno, dá se barvit čímkoliv. Ještě si nejsem zcela jist stromy. Koukal jsem na netu a prý v těch místech jsou spíše listnaté lesy (habr, buk). Snad, když ty smrky použiju, tak to nebude úplně špatně...
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 18 říj 2010, 12:48

Jojo, listnáče, sedí. Jestli cceš, můžu ti tu večer hodit nějaké fotky z Dukly pro inspiraci :wink:

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 18 říj 2010, 17:47

Tady jsou a úplně dole máš námět na rozmístění těch figurek :lol:
Přílohy
8044_small.jpg
IMG_7942_small.jpg
8102_small.jpg
7977_small.jpg
Dukla mentos_mdf.jpg

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 18 říj 2010, 20:47

Dík za fotky, jsou zajímavé :D Jinak tam nějaký ten smrk dám a pokusím se vyrobit i ten listnáč. Pořádně ale nevím jak na to. Koupil jsem si od Nochu malé lístečky a teď jen přemýšlím, jak je dostat na větvičky, aby to trochu vypadalo, popř. z čeho udělat větvičky. Takže tu sedím a nevím, jestli mi to listí vůbec k něčemu bude :) Snad s tím něco vymyslím. Na fólii mi tehdy nezbyly peníze... Jinak práce postupuje velmi pomalu. Přikládám nějaké foto toho, co právě dělám. Vzal jsem si do parády prvního vojáka, je to ten s přilbou. Musím mu upravit kapucu převlečníku, protože to není úplně podle mých představ. Zatím odbrousím šňůrky, které jsou na jiných místech, než by měly být. Vlastní vyrobím z drátku (z relé, nebo budu li chtít tenší, rozeberu rozbité sluchátko od MP3). Taky přidám více materiálu na kapucu dozadu, protože se mi zdá příliš splasklá. Nevím přesně co s popruhem ke zbrani, který je na figurce odlitý. Chci zkusit udělat jiný z plechu z čajové svíčky a nebo mu zbraň na popruh vůbec nedávat. Tak jak tak se pokusím ten plastový odstranit. Prozatím je to vše, plány mám, tak směle do nich. :)
Přílohy
IMG_2303.JPG
Listy... Jestli s tímto máte někdo zkušenosti, byl bych vděčen za radu, jak to dostat na větvičky, aby to vypadalo alespoň obstojně.
IMG_2292.JPG
Předloha převlečníku...
IMG_2295.JPG
Kapuce a visící šňůrky.
IMG_2302.JPG
Ze předu by měla vypadat trochu jinak. Nebývá tam převislá.
IMG_2301.JPG
Levá šňůrka je pryč, zbytek čeká to samé. Na viděnou ;-)
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 28 říj 2010, 14:55

Tak jsem tu s pokračováním :) Bohužel jsem s tím moc nepohnul, mám toho na práci více, než jen modelaření. Nicméně problém s větvemi je myslím vyřešen. Jak na to jsem odkoukal od firmy Noch, která podobným způsobem vyrábí keře. Na obarvený drátek nalepí statickou trávu a poté na "trávu" nalepí listí. Já místo statické trávy použil nastříhaný jutový motouz barvený v černém čaji. Zatím mám jen nějaké zkušební větve, ale myslím si, že celý strom tímto způsobem půjde rychle. Jako základ pro něj jsem použil několik měděných drátů a obalil je vrstvou na vzduchu schnoucí modelovací hmoty. Z té ještě dotvořím další tenší větve a na ně vteřinovým lepidlem příjdou drátky které několikrát protáhnu smirkovým papírem, aby lépe chytaly barvu. Celý strom nabarvím (snad se mi to povede pěkně :) ) a pak bude postup stejný jako u zkušebních větví. Krátkých větviček vyrobím více a pak příjdou přilepit na místa, kde budou chybět. Přikládám foto a jdu dále pracovat :D
Přílohy
IMG_2312.JPG
Základ stromku - měl by to být habr, tak snad se to bude aspoň trochu podobat
IMG_2319.JPG
...under construction...
IMG_2309.JPG
motouz na drátku
IMG_2328.JPG
Větvičky... :)
IMG_2306.JPG
Větvičky bez použití motouzu.
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kosic.trojan12 » 28 říj 2010, 15:09

vypadá to dobře
Za rok 2010 postaveno/rozestavěno 3/3
kosic.trojan12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pravý modelár » 30 říj 2010, 10:00

zatial pekkne :) :)
"Veďte mě, následujte mě, nebo mi jděte z cesty"
George S. Patton
pravý modelár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 05 lis 2010, 21:39

Zdravím, přes víkend hodlám dále pokračovat, dragoňácké figurky už jsou začištěny tak pečlivě a svědomitě, jak jen to šlo. Rozhodl jsem se o jednu úpravu, a to takovou, že bych rád toho zeleného rusa od zvezdy položil na zem. Trochu jsem to zkoušel, z některých stran se mi to líbí a z některých se mi to moc nepozdává. Přikládám foto a rád bych, kdybyste mi napsaly své názory na to, jestli bych měl figurku nějak upravit apod. Samozřejmě se s tím poperu i sám, ale jsem vždy rád za jakýkoliv tip. :arrow: Jinak strom se mi zatím moc nevede, nebyl čas a nálada, zkusím to asi znovu a lépe. :) Snad budu brzy o kus dál...
Přílohy
IMG_2387.JPG
IMG_2386.JPG
IMG_2385.JPG
IMG_2384.JPG
IMG_2382.JPG
....................
Jan Garčár

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno