Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sd. Kfz. 301 Borgward IV - Opuštěný někde v Normandii

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sd. Kfz. 301 Borgward IV - Opuštěný někde v Normandii

Příspěvekod Pasecka » 25 led 2010, 18:33

Zdravím všechny přihlížející, stavitele techniky a diorám. Uvažuji jak nejlépe začít toto téma. Snad tak, že jsem letadýlkař, kterého letadla víc a víc nebaví a mám stále větší chuť postavit si občas nějakou techniku a ještě lépe v diorámě. Předem musím uvést, že jsem se do podobného díla nikdy v životě ještě nepustil a jsem v tomto směru naprostý začátečník. Budu tedy rád za každou dobrou radu, která mi pomůže se vypořádat s úkolem, který jsem si vymyslel.

Jako základ své krajinky jsem si zvolil model Sd. Kfz. 301 Borgward IV 1/35 od firmy DRAGON (+ lepty Eduard a pásy Modelkasten). Jedná se o pásové vozidlo, které pokud jsem to správně pochopil sloužilo k pokládání náloží (viz níže). O tomto vozidle jsem se sice mnoho informací nedozvěděl, ale zjistil jsem, že jedno vozidlo snad ukořistila britská armáda během bojů v Normandii. Uváděným strojem (dle internetu) byl stroj s číslem 224 na zadní straně vozu. (viz níže).

A nyní k samotné diorámě. Má představa je krajinka ve tvaru čtverce (cca 15 x 15 cm) kde hlavní dominantou bude Borgward IV stojící (opuštěný) na louce či políčku někde v Normandii. Napadlo mě, že bych celou scénu oživil malou kamenou zídku u které by byl postaven samotný model. Dále by se v celé kompozici nacházel jeden nebo spíše dva vojáci, britové, kteří právě našli opuštěný stroj. Toť zhruba má představa. (schéma viz níže) Pokud by ale někdo měl nějakou připomínku co třeba udělat jinak, budu jen rád.

A nakonec bych měl dva dotazy hned na začátek.
1) Na obrázku níže je sada britských vojáků od firmy Dragon. Šla by tato sada co se týká dobové věrohodnosti do mé scény použít?
2) Jak nejlépe vyrobit (znázornit) malou zídku z kamene?

Díky za případné rady a pomoc. Stavbu bych rád zahájil co nejdříve, ale nejdříve bych si s pomocí vás všech, rád ujasnil některé nesrovnalosti. DÍKY
Přílohy
6101.jpg
BorgwardIV_3_col-vi.jpg
BorgwardIV_3_col-vi.jpg (10.27 KiB) Zobrazeno 3054 krát
b_2243_5.jpg
b_2243_6.jpg
Borgward - schema.jpg
hrubá představa jak by to mělo ležet a běžet
6055.jpg
dala by se použít tato sada vojáků???
David Paseka

KPM Hradec Králové
Pasecka

• Odpovědět s citací

Re: Sd. Kfz. 301 Borgward IV - Opuštěný někde v Normandii

Příspěvekod Pasecka » 31 led 2010, 12:13

Tak, mám tak nějak hotový podstavec. Teď už ho jen hodím do laku nebo barvy a víc na to kašlu. Foto jen pro představu. Jeden roh jsem udělal vyšší aby to nebyla úplně rovná placka.

A teď se pustím do Borgwarda IV.
Přílohy
001.jpg
Naposledy upravil Pasecka dne 01 úno 2010, 19:40, celkově upraveno 1
David Paseka

KPM Hradec Králové
Pasecka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Hlaváček » 31 led 2010, 16:58

moc pěkné.borgward je super vozítko..taky si ho musím postavit.. :P :P budu sledovat
KLUBÍČKO!
http://afvmodels.blogspot.com/
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Hlaváček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod radosipka » 03 úno 2010, 23:05

Tak na toto sa velmi tesim, drzim palce. Urcite budem pozorovat vyvoj, pretoze Borgward je moja silne srdcova zalezitost. Ja sa chystam na kombinaciu Borgward a bud Pz.III alebo aj nieco vacsie (vraj bol riadeny aj z Tigra a videl som krasnu kamuflaz na nom rovnaku ako na Tigri), podla toho co zistim pri patrani v podkladoch, pretoze na dialku sa Borgward vraj riadil casto. Zopar informacii a aj nametov na kamuflaz je v knizke Tankove divize nemecke armady - odtial sa da odpichnut v patranii dalej. Len som sa este nerozhodol ci ho kupim samostatneho od Dragonu alebo s Pz.III od Cyber-Hobby. Dragon totiz robi verziu Ausf.A a Cyber Ausf.B...
" Nesnaž sa prevýšiť ostatných, ale sám seba " Cicero
radosipka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fox13 » 04 úno 2010, 06:57

zatím to vypadá pěkně , těším se na pokračováni
15 let , Bystřice n/P

zatim na MF uvedeno :
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=45518
Fox13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pasecka » 04 úno 2010, 09:10

Díky všem za podporu. Momentálně jsem začistil díly komplet celé korby a kontejneru na nálož. Při sesazení na sucho se zdá, že vše půjde dohromady docela dobře. Bohužel jsem vychytal stavebnici, která měla některé díly trochu pokroucené a tak jsem musel drobet rovnat v horké vodě. Docela jsem si s tím ale poradil.

Nemám teď na modely moc času, ale doufám, že nějaké foto dodám v brzkých dnech.
David Paseka

KPM Hradec Králové
Pasecka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tety » 06 úno 2010, 10:42

Můžu se zeptat, co je to za materiál na podstavec, zejména to slabé na vnitřní stěny. Nikdy jsem dioramu nestavěl, teď se na něco chystám, nedávno jsem prohlížel klacky v OBI a tam se mi to nějak nezdálo, díky za informaci.
Tety

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pasecka » 06 úno 2010, 12:37

Kompletně celé je to dělané z balzy. Na spodní desku a vnitřní stěny jsem použil balzu tl. 2 mm a rámeček na kterém to celé drží je z balzového hranolu s trojůhelníkovým průřezem 15 x 15 mm. Lepené Kanagomem a vteřinovým lepidlem. Pri dané velikosti to úplně stačí. Pevost je dostatečná, váha minimální. Při vetším podstavci bych ale použil balzu nejméně 3 - 4 mm.
David Paseka

KPM Hradec Králové
Pasecka

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno