Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Kašperk r. 1378 1:160

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Kašperk r. 1378 1:160

Příspěvekod KarelLh » 16 kvě 2025, 21:20

Pokus o vizualizaci části hradu Kašperku. Hrad s původním názvem Karlsberg založil v r. 1356 Karel IV jako pohraniční pevnost. V královské správě zůstal jen do roku 1365, od té doby byl až do počátku 17. století v zástavě a poté již zůstal opuštěný. Vzhledem k tomu, že podobu části hradu, tzv. dolní hrad nelze věrohodně rekonstruovat, budu stavět dosud zachovaný tzv. horní hrad, tj. palác ukončený na obou stranách hranolovými obytnými věžemi, dále nedochovanou, ale předpokládanou kuchyň a šíjový příkop s cisternou. Modelem chci zachytit jeho hypotetickou podobu ke dni úmrtí Karla IV. tj. 29. listopadu 1378, to je v jeho první stavební fázi. Vzhledem k tomu, že hrad leží v nadmořské výšce 885 metrů, chci se pokusit o zimní variantu, tj. s popraškem sněhu.
Získání podkladů pro stavbu bylo poprvé za dobu co modelařím absolutně bez problémů: část materiálu a rad jsem obdržel od kastelána, pana Mgr. Václava Kůse, další podklady mi ochotně zaslal Ing. Jan Anderle, který vyhotovil stavebně historický průzkum hradu.
01 Kašperk - horní hrad.jpg
01 Kašperk

Kašperk ještě před zakrytím torza původní střechy západní věže
02 půdorys s vrstevnicemi.JPG
02 půdorys

Půdorys kopce a části hradu v měřítku 1:160. Vybral jsem plochu 96 x 128 metrů (60 x 80 cm)
03 řezačka styroduru.JPG
03 řezačka

V poslední době přibývá dotazů na postup prací na modelech, proto tentokrát podrobněji: pro řezání styrodurových ploten jsem si sešrouboval ze tří prkének řezačku. Vlastní žhavicí odporový drát (ND pro různá topidla nebo žehličky) má na koncích očko, z jedné strany je zachyceno hřebíkem, z druhé pružinkou: drát se při rozžhavení prodlouží tak moc, že bez napínání pomocí pružinky by neřezal rovně. Žhavím to trafem z Piko autodráhy, délku odporového drátu jsem stanovil systémem „pokus-omyl“. Kromě toho mám i řezačku koupenou, ruční, avšak s ní nejde řezat ze styroduru destičky
Pro měřítko 1:160 ZJEDNODUŠENĚ platí: 2 cm = 3+ metry, 3 cm = 5 metrů a 5 cm = 8 metrů atd.
04 lepení vrstev.JPG
04 lepení vrstev

Lepím modrým Duvilaxem jednotlivé vrstvy a nechám pořádně zaschnout.
05 tvarování kopce.JPG
05 základní tvarování kopce

Po slepení jednotlivých vrstev tvar řežu nejdříve elektrickou řezačkou, potom ostrým nožem. Tvar kopce upravuji podle jeho předpokládaného tvaru v době kterou chci v modelu zachytit (pro mě ve středověků), tj. zasypané příkopy, hromady suti po zřícení částí staveb apod.
06 odlévání skalisk.JPG
06 odlévání skal

Skály: materiál vybírám podle podoby horniny, nejčastěji odlévám sádru do formy. Pro ten účel sbírám zajímavě tvarované kameny, ztrouchnivělá torza pařezů apod. ty slouží pro otisknutí do plastelíny (tu pak podle potřeby tvarují, ohýbám, abych dostal potřebný tvar. Jinak je to s imitací čedičových skal: pro ně užívám kůru starých bříz. Abych kůru „umrtvil“, vařím ji. Pro Kašperk jsem vybral kameny posbírané na Slovensku (div že mi tehdy váhou neroztrhly batoh…)
07 dotvarování kopce.JPG
07 tvarování kopce

Jednotlivé kusy skal připevňuji do vyhloubených dolíků a kopec dotvaruji pomocí kousků styroduru. Zbývající nerovnosti, napojení jednotlivých kusů vyplním „papírmaší“ (směs zředěného lepidla 1:1, a na drobno rozstříhaných ubrousků, někdy přidám třeba i trochu sádry nebo prachu)
08 lepení ubrousků.JPG
08 lepení ubrousků

Povrch tvořený Styrodurem polepím ubrousky: ubrousky jsou obvykle tvořeny ze dvou nebo tří vrstev, lepím po jednotlivých vrstvách a to tolik vrstev, jak dané místo bude v budoucnu zatěžováno.
KarelLh

• Odpovědět s citací

Re: Kašperk r. 1378 1:160

Příspěvekod KarelLh » 17 kvě 2025, 10:23

Na kopci Kašperku vystupuje na povrch suť a volné kameny. To vyrábím pomocí náhodně objeveného jevu, kdy do nenasyceného roztoku sádry (= moc vody) po špetkách sypu sádru. Kontaktem sypané sádry s vodou se vytváří náhodné tvary, ne nepodobné kamenům. Chce to vyzkoušet, natrénovat si to. Model kopce se pro ten účel musí podle potřeby nahnout, aby voda neodtekla, případně z plastelíny vytvarovat okraj. Dopředu počítám s tím, že nepodařené části odstraním a ze zbývajících použiju jen ty podařené části. Obvykle využiju jednu třetinu, zbytek odstraním nebo překryju hlínou.
09 výroba kamenité sutě.JPG
09 výroba kamenité sutě

Všechen povrch který bude zatravněn nabarvím zemitou barvou. Používám směs černé a kávové (odstín umbra) barvy určené pro barvení fasád domů. Stříkám airbrushem, nebo natírám štětcem. Skály a kamení barvím samostatně vodou ředitelnými barvami (aby se neleskly), do požadovaného odstínu barvy přidávám i kapičku Jaru: zruší povrchové napětí a tím ochotně zateče do všech prohloubenin a i vzlíná do vlásečnicových trhlin a tím zdůrazní plasticitu skal.
10 barvení podkladu.JPG
10 barvení podkladu

Povrch určený pro zatravnění ještě polepím modelářským prachem, odstín namíchám podle potřeby. Po zaschnutí ještě přetřu ředěným lepidlem + kapka Jaru. Pokud neuvedu jinak, lepidlo používám POUZE dispersní (Herkules, Duvilax).
11vrstva hlíny.JPG
11 nanesení hlíny

Snažím se ponechat jen ty nelesklé části skal. Lesklá místa buď odstraním, nebo přilepím modelářský prach.
12 skaliska - detail.JPG
12 detail skaliska

Ještě upravím barvu skal a kamení a hradní kopec je připraven k setí trávy. Při focení použito boční osvětlení.
13 připraveno k setí trávy.JPG
13 připraveno k setí trávy

KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 17 kvě 2025, 22:59

No teda Vy nezahálíte, další velkolepý projekt nás čeká :P :cool: Kašperk je jeden z nejkrásnějších hradů u nás, podle mě, zasazený v jedinečné krajině a nejvýše položeným královským hradem. Byli jsme tam před dvěma roky. Kdybych tam bydlel, chodil bych tam každé roční období. Když jsem viděl název tématu, tak jsem si říkal, v jaké šíři ho asi uděláte, jestli tam náhodou nebude i ten Pustý hrádek, ze kterého je tak nádherný výhled na samotný Kašperk. A to by mě vlastně zajímalo, jestli víme jak ta předsunutá bašta vypadala?
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 18 kvě 2025, 09:33

rudovlas píše:... Když jsem viděl název tématu, tak jsem si říkal, v jaké šíři ho asi uděláte, jestli tam náhodou nebude i ten Pustý hrádek, ze kterého je tak nádherný výhled na samotný Kašperk. A to by mě vlastně zajímalo, jestli víme jak ta předsunutá bašta vypadala?

Kašperk jsem vybral co by typologickou ukázku hradů Karla IV. Rád bych také vytvořil ukázku přerodu hradu na zámek, nabízí se mi Krakovec. Uvidím, zdali se to podaří realizovat.
Je pravda, že spěchám. Čas jde proti mě a plánů mám na mnoho let dopředu...
Modelařím v kuchyni, jsem omezen rozměry modelu cca 75 cm (šířka) a cca 100 cm (délka). Pokud bych chtěl stavět i dolní hrad, potřeboval bych na délku celkem cca 2,5 metru, a pro realistické ztvárnění Pustého hrádku bych potřeboval dalších 2,5 metru. Po podobě Pustého hrádku jsem nepátral, v SHP jsou jen zmínky, víc je na Wikipedii. Ing. Anderle publikoval v r. 1987 v ročence Klubu Augusta Sedláčka na str. 49-52 práci "Předsunuté opevnění hradu Kašperku", tu ročenku ale nemám.
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 18 kvě 2025, 15:54

Super, tento návod na tvorbu krajiny prišiel práve včas.
V blízkej dobe sa chystám na tvorbu krajiny na svojom hrade tak mi tvoj návod prišiel vhod.
Dúfam, že takto podrobne urobíš aj výsev trávy (:)
Už sa na to teším, a držím palce nech sa dielo podarí.

Ak by to nevadilo prikladám link na hmotovú rekonštrukciu Kašperku a Pustého hrádku pre rudovlasa
https://www.youtube.com/watch?v=OkGeGRpsFjs
Modelárčím rád, síce blbo ale rád. (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 18 kvě 2025, 22:05

Díky, Fero, za link na rekonstrukci Milana Novobylského, zajímá mě to také. Je to rekonstrukce z období pozdně gotického (o Pustém hrádku je nejstarší zmínka, tuším, z r. 1618). Jedinou připomínku bych měl k tvaru střech nad věžemi: měla prokazatelně tvar jehlanu a ne valby, jak se chybně kreslí již od dob D. Menclové.
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 18 kvě 2025, 22:57

Krásne téma =D>
Tiež ďakujem za návod s podrobným popisom stavebných krokov, to je veľmi cenné [-o<
cencul.sk

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno