Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Borneo 1945 - 1:35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Borneo 1945 - 1:35

Příspěvekod G.S.PATTON » 09 pro 2018, 14:30

V Papui-Nové Guinei, na Borneu i v Barmě byly používány australskou armádou jeepy na železniční dráze. Šlo především o dopravu zásob a munice po stanicích zbudovaných k tomuto účelu, protože cesty nebyly pro vozy úplně schůdné, sjízdné v některých případech ani postavené. S jeepy na trati se experimentovalo i USA především na základnách v poušti, okolí přístavů a po válce je hojnost fotek i v důlních oblastech pro transport především horníků. Za války se jeep pohybující se na kolejích objevuje ve Francii (asi 6 fotografií), z Burmy asi 2 fotografie, z Papui-Nové Guinee jen skica v armádním oběžníku/časopise vydávaným divisí no a nakonec z Bornea je nejvíce fotek. V knize Jeep jede do války jsem se dočetl, že se pro tyto účely zablokoval volant, jinak by řidič instinktivně při vjezdu do zatáčky zatáčel i volantem, čímž by vykolejil. Na běžném terénu má jeep rychlost 40mil za hodinu, na trati to bylo až 60.
Původně jsem si chtěl udělat pouze jeep s železničními paprskovými koly, což je jen na jedné fotce a to ne zcela zřetelně vidět. Inu musel jsem sáhnout po kole z náklaďáku, abych jej upravil. Mé trápení usnadnila firma U-model, která vydala konverzi přímo na jeepy z Bornea - je tam sada kol, plachta na střechu a nárazníky z dřevěných hranolů, nahrazující nárazníky. Když jsem to potom zkoušel přirovnat k podložce, zjistil jsem, že by to nebylo úplně ono a tak jsem zvolil podložku větší, kde by sice byly vidět koleje i případný pohyb jeepu, ale zbytek by byl hluchý. Co s tím? udělat kus stromu a visícího orangutana? lákavé, ale díky plachosti těchto tvorů na rok 1945 nereálné. Mrtvou krávu? buvola? Jasně, monzuny a sesuv půdy s tím spojený! #-o No a nápad na vinětku je na světě!
Přílohy
Jeep_train_at_Kinarut_station_on_the_Jesselton_to_Papar_railway_line.JPG
Jeepy na stanici Kinarut na lince Jesselton - Papar
Jeep_train,_known_as_the_Membukut_Special_in_Beaufort,_Borneo,_1945.jpg
Jeep z Bornea známý jako Membukut, Beaufort 1945
BEAUFORT_BRITISH_NORTH_WEST_BORNEO_1945_11_18_147647_2.jpg
Jeep ve stanici Beaufort, severozápadní Borneo 1945, předloha konverze
BEAUFORT_BRITISH_NORTH_WEST_BORNEO_1945_11_18_1.jpg
Jeep ve stanici Beaufort, severozápadní Borneo 1945, předloha konverze firmy U-model
1945-08-04-bill-edwin-pidgeon-jeep-train1.jpg
Vláček Billa Edwina 4. srpen 1945
Naposledy upravil G.S.PATTON dne 09 pro 2018, 14:54, celkově upraveno 1
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:
viewtopic.php?f=334&t=35082&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Člen štětečkové galaxie č. 27

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Re: Borneo 1945

Příspěvekod G.S.PATTON » 09 pro 2018, 14:39

Pustil jsem se do stavby. S odlitky U-modelu jsem byl spokojený, nálitky smysluplně bez poškození. Škoda však, že bez obtisků. Stavba byla pohodová, slepit, lepty, resin, surf. Nevím, kolik odlitků udělali či jak to vyndavali z formy ale u zadního dílu je fuk asi 1,5mm - vkládám plastové destičky a tmelím. Nejsem si jistý, jestli se to povedlo a tak po surfu začišťuji. Uvidíme, co s tím udělá barva....
Přílohy
DSCN5513.JPG
To, proč jsem tu sadu vlastně kupoval :D
DSCN5517.JPG
Jeep v surfu
DSCN5516.JPG
Stavba
DSCN5515.JPG
Stavba
DSCN5511.JPG
Zde jsem dal britské klipsy držáku na pušku, ačkoli jsem až při patině zjistil, že tam mají ten americký....
DSCN5510.JPG
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Re: Borneo 1945

Příspěvekod G.S.PATTON » 09 pro 2018, 14:50

Podložka má standardní postup - terén, vrstva na to, barva, dvě až tři vrstvy posypu, domodelování zbytku. Původně jsem chtěl nějaký kmen, co by se vzpínal, ale nakonec mi přišlo víc jako výřez z pralesa mít tam trouchnivějící kmen. Rozházet uschlé listí, spadané plody, položit pražce.
Ano, železnice. Vnitřní rozchod železničních kol na nápravě jeepu má 3cm. Železnice 1/32 má 4,2cm, 1/35 4,1cm - to by ale znamenalo, že se užívala úzkorozchodka? Zkusil jsem čtvrtku, která má 3cm rozchod. Jenomže pro 1/35 má pražce příliš u sebe a hřeby malé. Když se podívám na fotky, je rozestup mezi pražci na stopu a půl, případně vnitřní lem kola. Nu což, je třeba si ji vyrobit sám. Pražce jsou z balsy, koleje jsou z profilů evergreen (profil I a půlkulatina), hřeby ze špendlíků a L profil dělá tu destičku, co drží koleje. Zasypat závalem a hurá zaprášit, než začnu "sázet" rostliny.
Přílohy
DSCN5645.JPG
dlabaný svah podél železnice
DSCN5630.JPG
zkušební osazení figur viněty
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Re: Borneo 1945 - 1:35

Příspěvekod G.S.PATTON » 09 pro 2018, 17:44

Začal jsem pracovat s listy a postupně je sázet. Když už jsem si myslel, že je to všechno zaschlé a v pohodě. Akorát jsem to nevyfotil. Zkoušel jsem to trochu napatinovat, především listy ztmavit, což se mi skoro nepovedlo, ale nakonec jsem se rozhodl, že to nechám a půjdu spát. No nedalo mi to a hodinu jsem čučel do stropu, tak jsem si řekl, že tam naleju vodu. Udělal jsem si ohrádku, rozmíchal pryskyřici a nalil ji do koryta. No že jsem se na to nevykašlal!!!! Vypěnilo mi, když jsem pěnu stáhl, vyvřelo to navrch výš, než jsem chtěl a zatvrdly tam bulinky. Lidi já byl nešťastnej! :crazy: Usínal jsem s pocitem, že jsem to tam lít neměl a že to můžu celý vyhodit.... No ráno moudřejšího večera a tak jsem tam dneska udělal nějaký přechody z gelové vody od Agamy, taky vlnky a uvidíme, co to ve finále udělá....
Přílohy
DSCN5653.JPG
tož uvidíme....
DSCN5652.JPG
snaha o záchranu vodní plochy
DSCN5650.JPG
Panika !
DSCN5649.JPG
Panikááááááá !!!!
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tlumic » 09 pro 2018, 22:19

Tu vodu jsi tam lít neměl. :D ... uvidíš jak se zadaří gelovce, jinak mě napadá dosypat materiál... resp hlínu. Vím že hladina je už výše než uložení kolejiště, ale jak jsi podotkl, byly tam sesuvy běžné. :) Když tak bych toho využil, trochu přidal materiálu okolo té hladiny až ke kolejnici a zkusil to gelovou vodou a třeba padlým stromem, či větví doladit (zamaskovat).

Jinak to máš fakt pěkné, těším se na výsledek.

Vtipné že já s vodou mám jen opačný problém, mě spíš klesne. :D
Tlumic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zahradník » 10 pro 2018, 13:55

Donutil jsi mě přihlásit po dlouhé době na MF. Máš dobré nápady a navíc z té mně blízké strany :P Vodu můžeš ještě něčím zasypat, to půjde určitě nějak zachránit a vyřešit. Držím palce a sleduji i nadále!
Jirka Zahradník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 12 pro 2018, 18:12

Tlumic píše:Tu vodu jsi tam lít neměl. :D ... uvidíš jak se zadaří gelovce, jinak mě napadá dosypat materiál... resp hlínu. Vím že hladina je už výše než uložení kolejiště, ale jak jsi podotkl, byly tam sesuvy běžné. :) Když tak bych toho využil, trochu přidal materiálu okolo té hladiny až ke kolejnici a zkusil to gelovou vodou a třeba padlým stromem, či větví doladit (zamaskovat).

Jinak to máš fakt pěkné, těším se na výsledek.

Vtipné že já s vodou mám jen opačný problém, mě spíš klesne. :D

No to jsem si říkal pak taky. Ale nakonec to asi relativně dobře dopadne. Kdybych dal zával i vedle náspu, musel bych zaházet i tu vegetaci, a to je mi vůči ní líto. Druhá vrstva gelovky by to měla spravit. Je to polotransparentní, což je super, není to hladký, což je super. Co akorát není super je ta pěna.

:?: Ale už vím, kde byla chyba !!! Sic jsem četl mnoho věcí, ale asi jen ve dvou nebo třech článcích je to zmíněno, protože je to přece jasné (ne mě). Před vylitím pryskyřice do bazénku jsem to nestříkl lesklým lakem. Ano, vyfoukal jsem to pistolí (jen vzduchem) ale nevzal jsem to lakem - proto to ohromné množství bublin. Takže ponaučení pro příště :idea:

Jirka Zahradník píše:Donutil jsi mě přihlásit po dlouhé době na MF. Máš dobré nápady a navíc z té mně blízké strany :P Vodu můžeš ještě něčím zasypat, to půjde určitě nějak zachránit a vyřešit. Držím palce a sleduji i nadále!

Díky, jinak se cítím poctěn, že se po roce něco hodím na MF a ty se skrz to po roce připojíš O:)
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 18 pro 2018, 18:49

Takže gel to vydutí relativně srovnal i trochu zkalnil, což na hraně břehu je v pohodě. Co mne však trápí, tak to není čiré zcela, ale jakoby doběla a to jsem nedával velikou vrstvu. První vrstva byla čirá, aplikoval jsem druhou a ta i po týdnu neztransparentnila zcela. Jinak se mi prozatimní výsledek vcelku líbí. Ještě se rozmyslím, jestli tu hranu břehu zaházím třeba listím, nebo poslední vrstvu u hrany náspu podbarvím hlínou....
Uvidíme. Jinak jsem si zafixoval figury, mají pár bublin, tak je ještě hodlám tmelit a na štědrý den to vidím na veliké barvení (což má výhodu, protože pokud bych neštětcoval, neustále bych poslouchal větu "nežer to!") :grin:
Přílohy
DSCN5700.JPG
DSCN5699.JPG
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 24 pro 2018, 16:23

No tak z vody nejsem stále úplně nadšenej, ale alespoň to trochu vytrhly figury....
Přílohy
DSCN5735.JPG
DSCN5734.JPG
DSCN5733.JPG
DSCN5732.JPG
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 27 pro 2018, 18:37

trochu něco k autu - vcelku klidná stavba, příjemná konverze, stačí mít pár profilů od evergreenu + eduardí lepty a jde to samo, od ruky. Zkusil jsem na základě kolegova jeepu otevřít i kastlík, nacpal tam nějaké předměty, jako mapu a dalekohled, i když jsem měl lepší věci namyšlené, ale víte, jak to chodí :D
Přílohy
DSCN5500.JPG
detail otevřeného kastlíku - vnitřek je dělaný z plechu z plechovky od džusu.
DSCN5499.JPG
pohled, o který jsem se snažil, až bude jeep na kolejích
DSCN5497.JPG
před vnějším surfem
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 27 pro 2018, 18:53

Marking:
měl jsem veliké štěstí, že mi zbyl aršík chevroletu od italerky na bojiště severní Afriky, kde je identický znak australské 9. divise (ptakopysk nad bumerangem). Označení tonáže je z tamiye a 14/9 je vallejama - nevím, čím to je, ale i tou pětinlukou štětcem mi to přijde stále tlusté.... :x

Co se označení na haubtně týče, tak jsem opět recykloval jiné obtisky. Z původní předlohy je jasně patrné číslo 147547 nebo 147947. Z ostatních fotek z Bornea jsem zahlédl čísla 147325, 147110, 147363, 147921, 145508, 333459, 333478, 390204 a 390151 i když číselnou řadu začínající trojkou přikládám spíše fotkám z Burmské železnice.
Čísla z Bornea začínající 147 se mi velice zalíbila, obzvláště na základě fotky z předlohy, ovšem neměl jsem dvě použitelné sedmičky v jednom fondu, proto jsem dle té jedné fotky nakombinoval 145715 (vizte výše výčet čísel).

Za mne asi dobré, ne?
Přílohy
DSCN5581.JPG
nanesené obtisky a vrstva laku
BEAUFORT_BRITISH_NORTH_WEST_BORNEO_1945_11_18_147647_2.jpg
opět předloha z linky Beaufort - britské Severozápadní Borneo
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 28 pro 2018, 00:20

menší posun (jeep tak z 80% a podložka z 90%) a zkouška nasucho
Přílohy
DSCN5750.JPG
DSCN5748.JPG
DSCN5745.JPG
DSCN5743.JPG
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 04 led 2019, 08:23

Ahoj, moc pěkná myšlenka a zpracování =D> možná bych trochu přitlačil na variabilitě stínování u figurek a džípu, ale je možné, že to potlačuje světlo při focení...
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 05 úno 2019, 13:54

Tak jsem zas našel trochu času a než začnu dávat vybavení do jeepu, tak jsem jukl sem a:

Tom.Vrabec píše:Ahoj, moc pěkná myšlenka a zpracování =D> možná bych trochu přitlačil na variabilitě stínování u figurek a džípu, ale je možné, že to potlačuje světlo při focení...

Ahoj, mě přijdou vystínované tak akorát měkce, páč tam mám i vcelku tmavá místa znázorňující pot. Jeep mi přijde v pohodě v rámci intenzity slunce a vlivu záření na barvu. Je pravdou, že to blesk vcelku vytáhne.

Pavel Šenk píše:Pěkná práce. K té vodě ještě - nestálo by za to trochu ztmavit břehy, jakože jsou vlhké? I třeba trochu pololesku tam foknout? Takhle to vypadá jako kaluž uprostřed suché hlíny a to je takové divné... prostě víc vlhka okolo jakoby, nepomohlo by to? A možná i nějaká nižší vegetace, trocha trávy, mechu...? Aby to prostě nebylo suché, to podnebí tam bylo dost vlhké, ne? Nebo to budeš pak ladit i s džípem jako celek?

Díky. To je naprosto super připomínka! Pořád jsem na to koukal a říkal si, že ten přechod hlína - voda je moc ostrý. Jasně, ztmavím! Co se vegetace týče, nějakou přízemní tam mám, nechci tam úplně cpát trsy trávy od modelscene, když tam tráva roste do půli hrudníku. Nějaké trsy jsem hodil ke kolejím, pražcům. Když se mrkneš na fotky, tak je to i vidět, že kolem tratě je to holé, přestože není kdo ví jak zpevněná štěrkem, jako u nás. Mech mám na tom vyvráceným stromě i s břečťanem, přeci jen mech neroste ze dne na den. Tahle situace má říkat, že se jedná o kontrolu tratě po monzunu a ejhle, kus trati to zavalilo bahno které vcelku rychle schne. Vrchní kopu bahna mám tím i světlejší, tmavší je dole či ve spárách. Udělám ještě ten přechod a ten val, ale železnici asi nechám, jak je.
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 16 úno 2019, 21:00

Snad jsem to s tou vlhkostí nepřehnal? Každopádně na denním světle + na slunečním svitu to vypadá, jak to vypadat má. Blesk vytáhl dost světla, dost vytáhl tu vlhkost a zleskl nezaschlé postavy. Za mne hotové - bo ještě nějaký nápad :?:
Přílohy
DSCN5919a.jpg
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno