Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 453 • Stránka 21 z 31 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

Příspěvekod Aleš Chmelař » 03 zář 2012, 11:59

Jirko, pokud pracuješ akrylem, je vrstvení správné. Jak píšeš, naředit a klidně těch vrstev i více. Destilku zkus, usnadní to práci. Nechápu, čím to je, ale funguje to. Jinak pokud, se chystáš dále dělat akrylem, zkus třeba barvy Andrea miniatures ( na zkoušku třeba jen 2 ). Dosáhněš lepších efektů, jelikož se jedná o čistý akryl. Vallejo je vinil-akrylová barva a vždy bude těžší s ní udělat difůzní ( měkký přechod ), ale neříkám, že to nejde-jde to, jen to dá více práce. Pokud kolem toho budeš mít nějaký další dotaz, pošli SZ, ať tu neblokujeme téma. Ahoj Aleš
Více na :
http://www.chmelar-diorama.cz
Aleš Chmelař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 03 zář 2012, 14:29

síra píše:Kulička z ložiska je hezká věc , ale u vodových barev může udělat neplechu . Já tam dávám skleněné korálky velikosti otvoru hrdla lahvičky .

Měl jsem rovněž strach a myslím, že tvůj postup je lepší. Zatím jsem se teda nespálil i když ve Vallejách jsou už čtvrtým rokem. Jenže ono je to přece jen ocel a jednoho dne...
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 03 zář 2012, 14:59

Jiří Malchárek píše:Hmm. Olověné kuličky z ložiska si nelajznu, mám strach, že by mohly nějak zreagovat s barvou- přece jen, Vallejo není nejlevnější a vylít dva pivka z okna jen tak.. :lol: Mám ale doma plno skleněných kuliček, které se používají v krevní laboratoři- nejsou sice tak těžké jako olovo, ale trochu pomoct můžou. I když jak jsem řekl- na promíchání barvy si dávám záležet a před nanášením jí i ručně míchám kromě protřepávání.

Každopadně s tou destilkou za pokus nic nedám. Člověk se učí celý život. Sic furt nejsem přesvědčený, že to překryju napoprvé, ale připouštím, že je možné, že to bude mít vliv na zlepšení kvality malby- což bych určitě přivítal.

Jinak ale ředit třeba barvu přímo v lahvičce by mě nenapadlo, přece jen něco málo v té hlavě ještě mám....

Dvě pivka!!!! :lol: :lol: :lol: Já kdysi přepočítával všecko na pytle cementu! :grin: :grin: :grin: To jsou ale ocelové kuličky, ne olověné, počítám že jsi se jen přepsal.

Ještě informativně k tomu, jak se liší cca minutové protřepávání barvičky bez a s předmětem uvnitř. Ta ocelová kulička má totiž nějakou váhu, takže ti spolehlivě klesne do pigmentu. Tímto reaguju ještě na kolegu Síru: skleněné kuličky mají fakticky a určitě výhodu v tom, že nic nepustí (rez) ale určitě nedokáží takovou paseku jako mnohem měrně těžší ocelové. No a v plechovce je to o strach, jestli z toho nezačnou lítat střepy.

Když začneš třást lahvinkou kde máš teda něco na rozmydlení těch usazenin, nebo plechovkou atd. napřed slyšíš jen šplouchání, až po chvíli se kuličky konečně uvolní (do té doby si říkáš: kua dal jsem je do této barvy nebo ne? :lol: :lol: :lol: ) a pak slyšíš, jak narážejí na stěny. Po protřesení si vezmu párátko a zkusím se jím projet po dně - nic tam nesmí drhnout. Jakmile párátko zadrhne, barvu zadělám a pokračuju v protřepávání. Na konci tohoto postupu není s barvou žádný problém a konkrétně ten s perfektním krytím u Vallej v naředění 1:1. (já ty barvy fakt miluju) Myslím, že na to destilka mít vliv zase takový nebude. Kolega malíř mi dneska na tento dotaz řekl, že to souvisí s tím, že v klasické vodě jsou spousty všelijakých organických hnijících šmejdů a že to jako malíři znají, když použijí třeba odstátou vodu, barva umí za pár měsíců nebo let krásně plesnivět, opadávat atd atd. :shock: :shock: :shock: Hnedka jsem si vzpomněl na svoje malování doma. Přesně tak to dopadlo s delší dobu naředěnou barvou.

Pak si vezmi lahvičku bez kuliček a můžeš třást i hodinu, dole je i po pěti minutách třesení pigment, který ti "kontrolní" párátko bez problémů zlomí. Takže to, co z lahvičky, plechovky atd. odleješ, není ani kvalitní co se týká krytí ani co se týká odstínu. Dále: můžete klidně mechanicky pigment ode dna odlomit, třeba kusem špice z kola, a znovu s lahvičkou třást a znovu to bude bez úspěchu. Když to budete chtít mechanicky míchat, budete honit pigment po lahvičce, ale než se rozpustí do zbla úplně celý, půlku barvy vyšplícháte ven a strašně to i tak trvá.

Amíci na tohle mají elektrický strojek, kde plechovku nebo cokoliv s bravou upnou a pak jim to třese barvu samo. Promíchání barvy rukou je ale i s kuličkama uvnitř náročný úkon jak fyzicky, tak psychicky. Chtělo by to něco jednoduchého na frézku, co bude s barvičkou třást. Díra na trhu!!!

Ještě jedna věc s těma Vallejama: výrobce v návodu mimo další zaručuje naprosto dokonalé krytí při rozředění 1:1 s destilkou na první pokus a bavíme se o štětečkování. A další můj osobní poznatek: s Vallejama jsem po dvou měsících stání s tím pigmentem ode dna vůbec nehnul. Musel jsem "kapací" vršky dát dolů a hups tam kuličky. Přišel jsem na to právě proto, že mi barva nechtěla krýt při 1:1.

Výrobce nedoporučuje používat barvu neředěnou, něco v tom smyslu se mi ještě vybavuje, jak jsem si to louskal, ale tam si nejsem jistý.

No a poslední věc, co se chci zeptat: když ředím Agamy destilkou, někdy mi při stříkání ředěná barva na modelu kuličkuje. Máte někdo zkušenost čím to je? Uvažuju vážně o nedokonalém promíchání, jen to štětečkem v nádobce pistolky zavrtím....
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 03 zář 2012, 17:31

:-k to jde nějak odšroubovat - ten "kapací vršek" ? Jinak, když teď natřu trochu hustší vrstvu, tak to snad nezkazím, ne? :-k
O tom 1:1 jsem četl, že je to minimální nutné ředění a je vhodné pro základ, ale v tom návodu na barvení figur (tady z fóra, odkaz byl do mé šňůrky vložen před pár stránkami) bylo natřít více tenkých vrstev.
Protože nemám zkušenosti, tak jsem tak učinil.
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 03 zář 2012, 19:22

Jan Garčár píše::-k to jde nějak odšroubovat - ten "kapací vršek" ? Jinak, když teď natřu trochu hustší vrstvu, tak to snad nezkazím, ne? :-k
O tom 1:1 jsem četl, že je to minimální nutné ředění a je vhodné pro základ, ale v tom návodu na barvení figur (tady z fóra, odkaz byl do mé šňůrky vložen před pár stránkami) bylo natřít více tenkých vrstev.
Protože nemám zkušenosti, tak jsem tak učinil.

Ten vršek u Vallej jde samozřejmě velmi snadno vyndat, jakpak by tam tu barvu dostali? :-D Já jen opakuju co jsem se dočetl u výrobce a co mně osobně takto přesně funguje. Ty nevíš co je krásný český zvyk? Návod se čte zásadně vždycky, až to nefunguje. :roll:

To ředění: já nejsem chemik ani výzkumník, já se držím toho, co mi jinší machři na toto téma napíší. Když výrobce řekne, že ředění 1:1 je základní vrstva a kryje najednou, nehledám v tom žádné "ale". Když mi to nejde, nehledám chybu u výrobce a nedělám ze sebe chytrolína, ale hledám chybu u sebe. Stačí vzít nějakou tyčinku a najdu ji rychle na dně lahvičky: odstín tam sedí a nehne se mi nahoru. :lol: Blbec nalezen.

Když mi výrobce dále v tom návodu řekne, že na základní pleťovku v jedné vrstvě mám natřít lesklý lak, abych mohl případně opravovat nezdary při stínování a nepokurvil zbytek ksichtu, tak se o tom zase nebavím a udělám to. Když mi výrobce řekne, že se stínuje o stupeň světlejší nebo tmavější barvou (teď plácnu protože bych musel ten návod najít a přečíst ho) poměrem 1:4 nebudu o tom diskutovat, což jsem udělal a co? Stíneček jedna báseň, jen tušený, super.
Když musím nakonec lesklý ksicht přeláknout matným lakem, je to už třetí vrstva nátěrových hnot, což je už jaksi celkem dost na to, jak titěrné detaily na ksichtu jsou. Takže si říkám, že natírat několik vrstev základu na sebe, jen proto, že jen nejsem schopný pochopit, že se barva musí napřed pořádně rozmíchat a až pak ředit, je celkem luxus plynoucí jen z toho, že si neumím poradit. No a takto jsem se dofackoval k tomu, že mi Vallejo 1:1 s destilkou v naprosto čistém prostředí kryje napoprvé. Někdy se dofackuju třeba k tomu, že udělám ksicht jako Schuster, ale to bych musel pravidelně cvičit, ne jednou za rok a půl.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 15 zář 2012, 06:39

:) No, tak jsem včera po delší době sedl ke stolečku a vrhl se opět na břízu, aby to taky už bylo. Šel jsem na to stylem "žádný sr*ní" a nejspíš jsem konečně přišel na to jak ty chomáčky dávat, aby vypadaly pěkně. Kolikrát to z těch stromů visí v takových cárech - někdy i dost ohraničených (jak kdyby tam visely mokré hadry), takže jsem to přestal řešit. Z foliáže odstřihnout proužek zužující se na obou koncích, trochu "nacýchat" pinzetou a šup s tím na větev. Hustá místa jsem tak o polovinu proškubal - však co, kdyžtak to udělám znovu, řekl jsem si, ale vypadá to OK. Ještě místy přidám cárek, třeba až na zem (no problemo, podle toho, co jsem viděl). Ty tmavší větve opravdu přetřu zelenou, jako celek pak ještě přetřu ředěnou pískovou - jako habry. Ty břízy opravdu takový nádech chytají.
Přikládám foto břízy po včerejším zásahu, už je z poloviny olistěná.
Na figuru jsem zatím nesáhl :( včera jsem byl v drogerce, v uměleckých potřebách a v galanterii shánět malé skleněné kuličky, nebo varné kamínky. (Ložiskové kuličky jaksi nemám a chci tam raději to sklo.) Všude měli houby, tak ještě příští týden zkusím akvaristiku... Chtěl jsem ten obličej dobarvovat, až to budu moct pořádně rozmíchat. Uvidím, jestli přes víkend něco vymyslím (ono je možnost i to párátko, já vím...).

Takže zatím stromek :)
Všem hezký víkend.
Přílohy
IMG_4751.JPG
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 15 zář 2012, 06:45

Já tam ty kuličky z ložiska mám někde víc než deset roků a nemají na sobě stopu rzi a barva je pořád suprově použitelná. Staří modelářští pardi nebyli zase blbí.

Jo, ta bříza ty krajní větve to už vypadá jako originál. [-o< [-o< [-o< [-o<
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 15 zář 2012, 16:24

:) takovej test, jestli tam nebude frajer moc zasyslenej. Mělo by to být OK. Mám trochu strach, jak ta bříza bude celkově vypadat :-k Jsem ji udělal celkem velkou. Dneska jsem ještě dodělával nějaké větvičky, za chvilku budu na vršku (ještě, že mám tu foliáž, kdyby ne, tak bych u toho už zase skuhral :-D ) Mno uvidíme až budeme finišovat :)
Přílohy
IMG_4801.JPG
IMG_4800.JPG
IMG_4805.JPG
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petzav » 15 zář 2012, 16:33

sledujem stavbu uz dlhsie, vyzera to zatial velmi dobre, teren je spickovy [-o< =D>
petzav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 15 zář 2012, 16:38

To už je normálně na ucvrknutí! Boha jeho, ty jsi borec!!!!! [-o< [-o< [-o< [-o<
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milan petr » 15 zář 2012, 20:15

Já vím, že se budu opakovat, ale naprosto skvostnej terén, o stromcích nemluvě.
Jen si tak sedím a kochám se =D> =D> =D>
Nic proti Bohu, ale do pekla to mám blíž.....
milan petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 16 zář 2012, 06:26

Toto chci prostě vidět naživo, Botaniku! Jak s tím někak pojedeš, dej nám vědět, asi bude plný barák.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 16 zář 2012, 21:54

:D díky moc za kladné ohlasy. Dneska jsem dodělal další větvičky, už jenom vršek zbývá :) zase jsem se s tím začal trochu víc párat, ale tomu vršku to věřím prospěje.
Foto jen tak pro info :wink:
Mno a jak dokončuji břízu, blížím se k těm figurám. Pak už fakt nebude na co se vymlouvat... Mám z toho pocit jak před maturitou :grin:

Hezký nadcházející týden :)
Přílohy
IMG_4821.JPG
IMG_4825.JPG
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 17 zář 2012, 05:03

Na co ty by jsi se jako chtěl, prosím tebe, vymlouvat? Tady všem pleskají brady o zem, polovička z nás je z toho nemocných a ty máš strach z tvých figurek? MY z nich máme strach! :-D :-D :-D Teda hrozně se na ně těšíme.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 22 zář 2012, 18:57

:) No jo, vynasnažím se, aby byly figury ucházející. Mám to naštudovaný, ale herdek aby se to povedlo :D
Bříza je téměř hotová - zbývá zkontrolovat barvy na denním světle. Trochu jsem ji tónoval (už nazývám věci pravýni jmény :-D ) a zítra se podívám, co jsem to udělal :D
Ale mělo by to být OK. Dám sem pak i foto na denním světle. Přestříknu ji sprayfixem a pak už příjde do vinětky. Nejspíš ji budu muset přichytit k habrům. Příště holt dám do středu stromku výztuhu.
Přikládám nějaké foto. Při chatrném osvětlení to vypadá celkem dobře, ale jak říkám, pravdu odhalí ranní svítání.
:)
Přílohy
IMG_4830.JPG
IMG_4831.JPG
IMG_4838.JPG
....................
Jan Garčár

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 453 • Stránka 21 z 31 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31

Zpět na Rozestavěno