Zdarec,pokud tam budeš dávat i Napoleona,tak bych doporučoval tam někde vrznout aspoň jednoho gardového jízdního myslivce. Dělali mu osobní ochranku a vždycky když někde jel,tak 4 muži a kaprál byli před ním a čistili cestu.Dalších minimálně 20 bylo poblíž...Ale jinak to nevypadá špatně,sem zvědavý na výsledek...
S tých nemám ani jednu figúrku. Môžu byť ako mimo výrezu diorámy. Aj keď mám ešte čas aj na prípadne zohnanie, teraz najskôr robím tú menšiu "delostreleckú", tá väčšia s sanitou príde na rad po nej.
K vozu som doplnil reťaze a z nákladu sud a prepravku s flaškami. Poupravoval som aj 2 z 4 aktérov, do polôh v akých som ich chcel mať. Stojaci bude jazdcovy podávať jednu z flašiek.
Zdravím, pekne rozrobené, výborne zladené pózy postáv. Len taká otázka; ten jazdec bude mať pod pravou rukou neaký predmet? Lebo ak nie ešte by som jej polohu pozmenil. Držím palec v ďalšom postupe. Imrich
Vďaka za hodnotenia. Jazdec bude mať v pravej ruke kopiju z zástavkou. Dal som mu tú ruku kus od tela, akože s ňou vyrovnáva rovnováhu, kedže sa kus nakláňa k vozotajovy po flašku. Odskočil som k "výškovému elementu" diorámy- budove farmy od Miniartu. Na špáry ktoré vidieť v otvoroch na dvere a okná príde ešte drevené obloženie, takže tie nebude vidno. Neviem sa rozhodnúť či pridať ešte aj kapitána delostrelectva s ďalekohladom a ak áno kde jho dať aby nejak logicky zapadol. Jediné čo ma napadlo, dať ho na rebrík z ktorého sleduje okolie ponad strechu. Máte niekto nejaký iný nápad, alebo ho vynechať? Osamotený kaprál by mal akože spisovať rekvirované zásoby vynášané z pivnice.
Tak potom je to s tou rukou v poriadku. Počet figúr v dioráme je ideálne nechať nepárny. Toho kapitána by som tam nedával. Skôr by som snáď pridal dvoch pešiakov s nejakým bremenom. Pomohlo by to vyplniť priestor medzi kaplánom a jazdcom. Inak skvelý nápad s tou stavbou v pozadí. Len tak ďalej.
Bohužial nemám na to vhodné figúrky, presnejšie nemám ich v francúzskych uniformách. Ale kedže je to farma, práve som si objednal set od Tamiye a asi tam prihodím sliepky s kuriatkami, hus pijúcu zo suda (otázka na znalejších - vyletí hus do výšky cca.1m?) a možno psa.
Přílohy
tamiya-35128-livestock-set-.jpg (32.17 KiB) Zobrazeno 3979 krát
Viete niekto poradiť ohladom okien? Konkrétne zasklenie v tomto období-okolo r.1800. Velké sídla, kostoly a podobne samozrejme že mali už zasklené okná dávno, ale bolo to také samozrejmé aj na malých dedinských domcoch ako ten môj?
Nie som síce odborník, ale môj názor je založený na pozorovaní starých stavieb na dedinách. Vtedajšie domy už mali zaklenné okná, ale len jedno, dve. Typické bolo použitie okien malých rozmerov s hrubým rámom a väčším počtom sklenených tabuliek. Dôvodom bola cena, ale aj to, že tabuľové sklo sa ešte neprodukovalo v takej kvalite (z pomerne veľkej tabule sa používala len stredná časť s konštantnou hrúbkou. Zvyšok bol znova roztavený odpad) a množstve ako neskôr. A ešte jedna vec. Kôli úniku tepla boli okná zdvojené (často tu mávali gazdinky kvety, či hromové sviečky) a mali okenice z vonkajšej strany.
Zkusil bych prověřit nějaké staré pohlednice či kresby - na tomto odkaze je kresba od Mikoláše Aleše (Je tam uvedeno že to bylo nakresleno 1880 - tedy o něco mladší než hledáš, ale určitě by se daly dohledat z bližšího data) a je tam zřetelně vidět klasické špaletové okno vesnického typu se zasklením: http://www.artchiv.info/galerie/_large.php?workID=10045 Viděl bych to tak že okno z daného období by vypadalo nějak jako na fotografii v příloze.
Myslím, že je to realne. No ja by som ak je v stavebnici ešte jedno tie okná zdvojil, každé prilepil na jednu hranu a medzi ne dal ešte nejaký detail. Viď. vyššie.