Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 453 • Stránka 20 z 31 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

Příspěvekod Jan Garčár » 27 srp 2012, 19:54

No, velikost lístků je akorát. Některé jsou menší, některé větší, průměrně mají na délku asi 4 nebo 6cm, což je v měřítku 1/35 asi 1,1 nebo 1,7 mm.
Druhá věc - přiznám se, že hned, co jsem dal břízu zkušebně do dia, taky se mi zdála moc hustá. Plánuji tedy nějakou prořezávku (holt jsem se nechal unést :-D ). Jinak samozřejmě vím, že mají foliáž v "přesné" barvě břízy, ale ta mi přišla hodně letní. Co jsem zatím zjistil, tak odstíny zelené v přírodě opravdu nemá smysl do detailu řešit, protože jsou prostě různé - a to se týká i konkrétních druhů rostlin. Řešit má tedy smysl jen jaro - světlá, léto - tmavší, začátek podzimu - méně sytá, spíš do hněda (samozřejmě že každá rostlina to má trochu jinak, ale všeobecně to takhle platí). Proto jsem "přesný" odstín neřešil.
Snažil jsem se na netu najít nějaké foto, že "nejsem blázen :D " a že opravdu některé větve bývají tmavší. Zjistil jsem, že částečně pravdu mám, ale spíš mě zmátlo, když bylo málo listů a hodně byly vidět hnědé větévky.
Přikládám fotky, co jsem našel.
Tedy shrnutí: břízu proberu, mám ji opravdu dost hustou (některé jsou sice taky hustší, ale spíš jen některé větve a ne tak plošně, jako to mám já), tmavé foliáže budu používat méně, ale použiju ji - jak jsem psal, jednolité to být nesmí; no a samozřejmě po dolepení olistění barevně sjednotím a prolnu a sem tam přidám pramínek žluté. Díky moc za komentáře a kritiku. Je to pro mě dost důležité.

:) modelařině zdar
Přílohy
briza1.jpg
briza2.jpg
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 27 srp 2012, 21:05

Toto je úžasné :shock:
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 27 srp 2012, 21:26

No u té břízy to, co vidíš hnědé, je stín. Žluté lístky jen ve stínu, proto vypadají hnědě. Když to hnědě nabarvíš a nebude to ve stínu (uvnitř koruny myslím) nebude to pak podle mého vypadat už přirozeně. Nechal bych osobně světlo, aby si s tím pohrálo samo.

Doufám, že jak se vrhnu zpátky do dodělávání toho mého příběhu, taky mi dáš co proto.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 30 srp 2012, 20:40

Si piš, že se do tebe pustím :mrgreen: :twisted:
:D ne - já se vždy snažím o věcné připomínky a kritiku :)

Poslední dobou pořád koukám po břízách, některé jsou opravdu řídce olistěné, jiné mají i hustší větvoví. Prořezávka proběhla, ale větší už nebude. Budu střídat větší chuchvalce a řidší větve, mělo by to být ok. "hnědá" barva je spíš okrová a trochu do zelena :) bývá na těch větvích vidět (zatím málo, věřím, že bude víc), vždy to opravdu nemusí být jen žlutá, nebo "měsíčková žlutě žlutá s příměsí žluté". Jak jsem říkal, plánuji ještě dobarvit. Za chvíli je zase říjen :? tak kdyby to nesedělo, můžu ještě finálně přebarvit - tak, jak to dopadlo s těma habrama :oops:

Jinak vždy je třeba stínovat :evil: žádné "ať si s tím světlo samo pohraje". To musí být hezké vždy a ne jen při vhodném osvětlení.

Přikládám nějaké foto po prořezávce :) + porovnání zkreslení při použití blesku.
Přílohy
IMG_4690.JPG
je to lepší? :O)
IMG_4700.JPG
IMG_4701.JPG
IMG_4703.JPG
IMG_4706.JPG
IMG_4707.JPG
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 30 srp 2012, 20:56

Osobne sa mi to páčilo aj predtým, ale asi je pravda, že väčšina briez, až na nejaké veľké staršie stromy, má skôr menej konárov a lístia. Už by som to nechal tak, vyzerá to hodne realisticky =D>
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 31 srp 2012, 06:19

Tak jsem na to včera hleděl. Bříza má striktně listí barvy zelené s nádechem šedé. Žádná žlutá nebo hnědá (vystínování) na neopadávajícím stromě. Tu zelenou bych malinko srovnal se světlejší německou uniformovou zelení polní. Být tak šikovný jako ty, nestínuju to. Nebude to bříza, uvidíš.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 31 srp 2012, 20:36

:) Díky za komentáře, ono to už moc ani oškubat nejde (abych to nemusel dělat celé znovu).

Jinak u stromů, travnatých ploch, nebo hlíny, je důležité pužít více různých odstínů. Jak píše Cham, zpestří to celkové vzezření. Nemyslím si, že by to byla chyba. No a teď jsou břízy pořád hodně zelené, to jo. Uvidíme za měsíc - vinětka má být z konce září, nebo spíš ze začátku října.
Ale však klid, kdyžtak to přešmrdlám :paint: :)
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 01 zář 2012, 06:32

Ajajajaj, já nevím. Stínovat znamená vědět odkud jakože jde světlo a odkud ne. Není to obraz, může se s tím hýbat a okolí scény brutálně měnit. Já bych nestínoval, jen kopíroval přírodu, což ti jde fantasticky.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 02 zář 2012, 14:36

:) no, asi jsem použil nevhodný termín. Prostě to barevně rozliším. Dělat tam světla a stíny je hloupost, to jo (to vím, protože jsem to zkoušel u těch habrů :) ). Tady mám nějaké foto na sluníčku. Přinesl jsem si pár lístků pro porovnání. Po olistění dobarvím. Dneska jsem byl na výletě a u některých bříz chytají větve žluto-hnědo-zelený nádech, takže když tmavší foliáž přetřu zelenou, bude to ideální.

:) zdravím všechny
Přílohy
IMG_4735.JPG
IMG_4739.JPG
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 02 zář 2012, 18:44

:-k tak jsem se osmělil sáhnout štětcem na zkušební figuru. Zkoušel jsem podle návodu - namíchat barvu a natírat ředěnou ve více vrstvách. Ještě jich pár bude potřeba, protože pořád prosvítá podkadová šedá.
No snad to nezkazím.
Přílohy
IMG_4743.JPG
IMG_4746.JPG
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 02 zář 2012, 20:29

Mně Vallejo 1:1 s destilkou bez jakéhokoliv podkladu napoprvé ksicht zakryje. Bez prosvítání plastiku. Ovšem musím poznamenat, že se ta barva musí napřed pořádně rozmíchat, než se vykápne do lékovky s destilkou. Mám je pořád dnem nahoře ve stojánku a když přijdu dělat, obrátím je klasika, pak s nima asi minutu třesu.
To ředění je k tomu, aby tam byla co nejtenší vrstva, když tam těch vrstev nahněteš pět (obrazně), nemusel jsi to ředit.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 02 zář 2012, 23:48

Honza: postupuješ správně! Dobře děláš, že to dáváš ve více řídkých vrstvách. Ideální je však najít takovou konzistenci, aby se ti to podařilo dokonale pokrýt třetí vrstvou. Když budeš nanášet velké množství slabě kryjících vrstev bez přídavku zmatňovače Tamiya x-21 , může dojít k tomu že povrch bude až moc homogenní a lesklý. Ať už pak budeš stínovat jakoukoliv metodou (akryl, syntetika, olej) bude větší problém udělat udělat plynulé přechody a barva bude mít tendenci vytvářet ostré přechody. Jasně, že se dá použít matný lak, ale je to zase další vrstva zalívající kontury obličeje.

Hammer: člověče já nevim.. něco málo už mám odmalováno, ale pokrýt obličej napoprvé? Vždy maluju přímo na světle šedý plast Hornet, Valleja míchám snad naprosto dokonale- určitě víc jak jednu minutu, akorát místo destilky používám obyčejnou vodu z kohoutku. Po snad stovkách nevydařených pokusch a odbarvování (za neustálého snižování počtu nanášených vrstev) jsem pevně zakotvil na třech vrstvách. Buďto používáš ještě něco navíc ve svém způsobu nanášení, nebo máme rozdílné představy o pojmu dokonale natřený obličej. :arrow:
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 03 zář 2012, 05:02

Teď mě, Jirko, začni přesvědčovat, že to napoprvé mou popsaným způsobem nejde.

Což takhle si přečíst návod u Valleja, je sice Anglicky, ale to snad dáš. Výrobce přímo varuje před používáním obyčejné vody. Jasně píše, aby se používala jen destilka. Klade na to celkem dostatečný důraz.

Upozornění na velmi dobře usedlý pigment těchto barev na dně lahvičky a nutnosti opravdu dobrého promíchání jsem se taky někde dočetl, nejsem si jistý jestli u nich nebo tady na fóru.

Apropó: to samé udělá i podstatně horší Agama, když ji dobře rozmícháš. Napoprvé tmavě zelený plast 1:1 s destilkou - ale stříknutím. :lol: Jejich pigment je prostě hrubý.

Dvojice ocelových kuliček z ložiska uvnitř lahvičky dokáže divy, ale to je hodně starý postup rozmíchávání, to snad nemusím ani zmiňovat. Ty kuličky tam mám celé roky. Já jsem modelář občasný, někdy mám nějaký rok pauzu protože mám jiné starosti, takže barvy musím rozmíchávat velice pečlivě. Je veliký rozdíl, jak je barva rozmíchaná a to neplatí jen u modelaření, ale všude. Ono to je nějaká mně neznámá chemie a prostě platí raději víc než raději méně. Zkus Valleja obrátit dnem vzhůru a takto je skladovat. Pak ale pořád platí to o řádném protřesení za pomoci kuliček uvnitř. Barvu v lahvičce nikdy ničím neředit mimo nouzový stav, kdy nějakým důvodem (nezatáhnutí) vysychá. Tuším, že to zase bude bráno nějak jinak, než jak to zamýšlím, že se někdo bude cítit dotčený, ale to je pak každého problém. Snažil jsem se pomoct.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 03 zář 2012, 09:58

Kulička z ložiska je hezká věc , ale u vodových barev může udělat neplechu . Já tam dávám skleněné korálky velikosti otvoru hrdla lahvičky .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 03 zář 2012, 10:58

Hmm. Olověné kuličky z ložiska si nelajznu, mám strach, že by mohly nějak zreagovat s barvou- přece jen, Vallejo není nejlevnější a vylít dva pivka z okna jen tak.. :lol: Mám ale doma plno skleněných kuliček, které se používají v krevní laboratoři- nejsou sice tak těžké jako olovo, ale trochu pomoct můžou. I když jak jsem řekl- na promíchání barvy si dávám záležet a před nanášením jí i ručně míchám kromě protřepávání.

Každopadně s tou destilkou za pokus nic nedám. Člověk se učí celý život. Sic furt nejsem přesvědčený, že to překryju napoprvé, ale připouštím, že je možné, že to bude mít vliv na zlepšení kvality malby- což bych určitě přivítal.

Jinak ale ředit třeba barvu přímo v lahvičce by mě nenapadlo, přece jen něco málo v té hlavě ještě mám....
Jiří Malchárek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 453 • Stránka 20 z 31 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31

Zpět na Rozestavěno