Pěkně jsi s tím pokročil. Vypadá to, že se bude jednat o dioráma, kde ať se člověk podívá kamkoli, uzemní ho excelentní a detailní zpracování. Jak jsi na tom se stavbou lokomotivy? Někdy dříve jsi říkal, že si na ni necháš tak 4 měsíce. Jestli to chceš mít hotový do konce roku, tak to abys pomalu začal...
Díky za komentáře, pánové. Taky se už docela těším, až to bude hotový Celkem se to hýbe, Martine, terén bude celkem pohoda, takže až dodělám koleje, moc toho nezbyde. Pro lokotku budu mít dostatečné reference až začátkem října, pak se na ni vrhnu, a možná si to trochu ulehčím v tomhle případě, že půjdu do Trumpety, který by měl být už v té době venku, je to stejně věrná kopie CMK, ale bude se s tím snadněji dělat než s rezinem, a tady bude celkem hodně úprav. Anebo udělám jinou 86, třeba BR 86 333, kde by těch změn a předělávek nebylo tolik, a až časem bych začal avízovanou BR 86 283. Tak jako tak budu dělat dvě, jednak kvůli markantním rozdílům v konstrukci a nátěrům, jednak že už mám CMK a chci vidět, jak přesně to Číňan opajcoval
Včera mi dorazily profily, takže můžu dokončit vodní pumpu konečně Mezitím jsem zase pokročil na motorce, už chybí jen to dát dohromady a začít s plechy a detaily
Zmákl jsem základnu a zbývají jen písmena na firmu. Dneska jsem nachystal formu, a když se zadaří, zítra bych mohl mít resinové písmo k použití (přece jen se to lepí mnohem líp než 1mm velké plechové písmo)
Díky za tip, Martine, obvykle stříkám některý věci během lepení nebo kompletuju větší části v barvě, kde se to hodí, hlavně u těžko přístupných dílů, tady by to neměl být problém stříknout to později v hodně vrstvách jen jemně, bude to stejně jen v šedé, motor a detaily pak štětci a některý nabarvený prťavinky dolepím až úplně nakonec. Kola jsou pro barvení v pohodě, lehce se otáčí. Ono je to tak titěrný, že kdybych to barvil při stavbě, zase bych to zadělal od lepidla, tomu se při velikosti některých spojů prostě nedá vyhnout. To ta druhá motorka s lodičkou bude horší Vůbec nechápu, jak to mohli tak skvěle zaformovat, všechno to parádně sedí a lícuje
Motorka vypada dobre, ale nejsem ani fanda ani odbornik, takze to az tak neocenim. Nerad bych byl za rejpala, ale ty matky u paty vodniho jerabu be mely mit urcite podlozky. Ve vetsine pripadu se davala jedna perova a jedna hladka pod matici. Jinak nedockave ocekavam dalsi postup a nove fotecky
Díky, Ondro, za rejpala určitě nebudeš, už jsem to tady zmiňoval, naopak. A je to průser, kamaráde, protože to je úplně jinak. Na normální fotce i při velkým zvětšení to pořád vypadá jako matky bez podložek - proto tam nejsou, ale nedalo mi to a pohrál jsem si s tím ted´ v kreslícím programu, měnil barvy, ostrost atd. a ejhle, je to úplně jinak. Co jsem považoval za matky, jsou vlastně patky odlité zároveň s tím kruhovým podstavcem a nejspíš i s celou spodní částí těla, a co jsem považoval za vyčuhující dříky šroubů, jsou teprve matky stejné nebo dokonce drobet menší než ostatní matice použité na přírubách. To se docela divím, že to celé nespadlo No, pro mě to znamená jedno, celé to předělat. Takže jsem v podstatě ani ty šestihrany nepotřeboval a už jsem to mohl mít dávno hotové Aspoň jsem hned zkontroloval všechno ostatní, to se zdá být v pořádku, ty čtyři matky na hranaté základovce podložky nemají, spíš se mi zdají navařené a možná by mohly být drobet nižší. Takže díky, kamaráde, a já mám co dělat pro dnešek. Ale pořád mnohem lepší, než kdybych to už měl zaformovaný
Tak to je opravdu k nas..ni Taky se mi to parkrat takhle stalo a delal jsem cely detail znova. Naposled jsem udelal rozvodnou krabici, zaformoval a naodleval a po prilozeni na model jsem zjistil, ze je moc velka No, tak mam alespon vetsi pro dalsi modely Drzim palce, at se zmena zadari s minimem prace a vztekani
Moc dobře, že se ti to nezdálo, Ondro, ušetřilo to hromadu práce. Jinak jsem zrovna nalil písmena, tak čekám, co z toho vyleze Zkoušel jsem lepit přímo lepty minulej týden, ale nechytal jsem se ani s jedním ze šesti druhů lepidel, co tady mám, akorát jsem to pěkně zadělal a musel čistit. Ještě jsem pro sichr objednal lepidlo na PE na vodní bázi, četl jsem na to samou chválu, prý drží jak čert a pokud něco zaprasím, můžu to pak snadno omýt mydlinkovou vodou, tak jsem zvědavej, co to bude. Lepty dokážou bejt pěkně nepříjemný. Každopádně plně chápu, proč sis odléval ty rošty na Němku Jo, to lepidlo: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Takže jsem to už předělal do správna. Kdybych tušil, že tu pumpu budu někdy stavět, nafotil bych si trouba tenkrát víc detailů, Taky jsem vytáhl odlitky písmen, napoprvé mi klesl tlak v komoře a vyšlo to trochu placaté, napodruhé se zadařilo. Písmo je 1mm vysoké a tloušťka 0,35 mm, což by mělo být akorát.
Teda, ty jses ale rychlik Patky vypadaji skvele Na lepty pouzivam Loctite 480. Pak to drzi. Lepim s tim i plast a tmelim. Neni tak tvrdy a dobre se brousi. Zaformovani a odliti leptu je opravdu dobry zpusob, jak ziskat pruzne a lepitelne dily. Nicmene je tu jedna nevyhoda, ze po ohnuti se maji tendenci vracet. Nekdy to lze vetsim ohnutim "predtvarovat" a alespon do vytvrdnuti vterinaku podrzi tvar.