Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Frankreich 9.6.1944

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Frankreich 9.6.1944

Příspěvekod zbykuk » 06 črc 2008, 09:23

Už přes 5 let stavím jednu ze svých největších diorám. Proč tak dlouho??? Důvodem je studium a i občasná nechuť ji dokončit když mi na stole leží další nedokončený model. Mohl bych tu vyjmenovat spoustu dalších objasnění tak dlouhé doby, když někdo jiný by to sfouknul za měsíc. A proto raději nyní už k ménu veledílu :-D .

Parametry:
měřítko - 1:35
rozměry terénu: 100 x 50 cm
barvy - Tamiya, Agama, Gunze Sangyo
figurky - Tamiya, Dragon, Masterbox
Sherman - Tamiya; obtisky - Bison Decals

Děj a místo dění je neznámé. Zkrátka kdesi v Normandii v sektoru pláže Utah si Američané razí cestu kupředu a narazí na vesnici (možná je to i městečko :) ) plné němců odhodlaných se bránit. Možná některé z Vás zarazí proč vlastně se má děj odehrávat 9.6.44. Vysvětlení je jednoduché :D . Sherman který je v diorámě je jediné co je zpracované v dio podle skutečnosti a historických pramenů (když vypustím uniformy a výstroj vojáků, tak je ostatní jen výplodem mé fantazie). Sherman přísluší k 66th Armd Regt., 2nd Armd Div. A právě tento Sherman se 9.6.1944 vylodil na pláži Utah a předpokládám že velení ho nenechalo trčet na pláži a poslali ho hned do boje ještě tentýž den a cestou na bojiště mohl podpořit nějakou jednotku při útoku.

Co se týče stavby Shermanu je postavený pouze z krabičky bez jakýchkoli zlepšováků a leptů. Natřen (nevlastním stříkací pistoly) je akrylovou barvou Agama A15M tmavá olivová. Namísto originálních dekálů jsem použil obtisky od Bison Decals (US Sherman Medium Tank, Normandie France 1944; kat.č. BD-35034) Nakonec je model zaprášený suchými pastely.

Figurky jsou také bez velkých úprav. Jediné co doplňuji jsou řemeny zbraní (viz.foto). Na pleť používám barvu od GS H44.

Terén je tvořený sdandartním způsobem. Základem je polystyrenová deska. Vyvýšená místa tvoří montážní pěna a to celé je pokryté asi tak 10 Kg sádry (bylo by to dlouhé vysvětlování proč, takže někdy jindy :D )
Naposledy upravil zbykuk dne 06 črc 2008, 09:45, celkově upraveno 1
Hledá se mecenáš pro mého koníčka! Nejí,nepije. Jen stojí spoustu peněz :-D
zbykuk

• Odpovědět s citací

Re: Frankreich 9.6.1944

Příspěvekod zbykuk » 06 črc 2008, 09:43

A teď trochu fotek :foto: . Až bude hotový zbytek diorámy dodám další. Snad už to bude kompletní :roll: a dostane se i na němce...
Přílohy
Frankreich 1944 030.JPG
Frankreich 1944 029.JPG
Frankreich 1944 028.JPG
zaměřeno na pásy
Frankreich 1944 027.JPG
Frankreich 1944 015.JPG
Frankreich 1944 031.JPG
M1 Garand s řemenem z alobalu
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Hlaváček » 11 črc 2008, 10:27

no nápad možná dobrý ale zpracování nic moc ten tan ka vojáčci vypadají jak hračky a strašně se to leskne,,použij nejaké technik yjako fading,wash,filtry,atd...přeju hodně zdaru a snad to zlepšíš,žádný učený z nebe nespadl.. :lol: :-D
KLUBÍČKO!
http://afvmodels.blogspot.com/
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Hlaváček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbykuk » 06 srp 2008, 20:45

Kelly píše:no nápad možná dobrý ale zpracování nic moc ten tan ka vojáčci vypadají jak hračky a strašně se to leskne,,použij nejaké technik yjako fading,wash,filtry,atd...přeju hodně zdaru a snad to zlepšíš,žádný učený z nebe nespadl.. :lol: :-D

Však to ještě příjde :D ! Zas takový amatér nejsem :o . Jen jsem chtěl udělat jakési preview fotky :foto: . Konec konců,proto jsem toto téma umístil do rubriky rozestavěno :D . Na figurky bych chtěl vyzkoušet deeping a tank a domy vypracuji standartním washem a filtry. A až bude hotovo tak sem natáhnu zbytek fotek. Neopomenu dodávat i fotky průběžně ze stavby.
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbykuk » 08 čer 2010, 13:47

Po poměrně delší odmlce jsem se zvolna opět pustil do kutění a jak to tak bývá nápad se odleží a pak Vás napadne,že by leccos mohlo být krapet jinak :D . Hold osud :grin: . Takže nebudu už nijak více rozebírat :D a raději přiložím fotky o tom jak se nápad rozležel a jak se uskutečňuje. Mimo jiné,když půjde vše dobře a od ruky,tak bych se rád s touhle dio prezentoval na příštím Panther Cupu :) (pokud se bude konat :) ).No a teď už ony fotky...

Pro případné kritiky :D . Nic není ještě hotovo :) ! Vegetace ať už nízká či vysoká ještě přibyde. Patina také bude a pokud se podaří tak i modré z nebe :grin:
Přílohy
IMG_5327.JPG
IMG_5328.JPG
detail křoví (Islandský mech+foliáž Heki)
IMG_5329.JPG
IMG_5330.JPG
detail trsu trávy...
IMG_5332.JPG
Budoucí minometné družstvo od Dragonu...
IMG_5334.JPG
pár z části hotových figurek..
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HenrikaM. » 08 čer 2010, 13:54

Co nějakou fotku jako celek, abych si to mohla prohlédnout .. takhle pořádně nevím "vo co go" :-k :D
HenrikaM.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbykuk » 08 čer 2010, 14:08

Další serie fotek :)...
Přílohy
Schéma 2.jpg
Finální vize :)
IMG_5302.JPG
IMG_5305.JPG
strom po nástřiku barvou (Agama - 24M Dřevo)
IMG_5311.JPG
IMG_5312.JPG
detail nepatinované kůry...
IMG_5314.JPG
nepatinovaný strom zasazený "nasucho" do krajiny...a částečný celkový pohled na dio
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbykuk » 08 čer 2010, 14:20

A ještě další fotky...další serie fotek dodám co nejdříve :)
Přílohy
IMG_5287.JPG
nabarvený malý stromek z přírodních zdrojů...
IMG_5295.JPG
hotový malý stromek zasazený do krajiny a za ním zatím nehotový pokus o telegrafní sloup...
IMG_5288.JPG
branka zhotovená z plastikových profilů...
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbykuk » 08 čer 2010, 21:02

A pro doplnění ještě několik drobných detailů na ktré jsem zapomněl :wink: . Celý povrch diorámy je z polohrubé mouky. Svou zrnitostí mi přišla nejvíce vhodná pro znázornění zeminy v 1:35. Následoval nátěr Balakrylem v odstínu okr tmavý. A nakonec doladění olejovými barvami Koh-I-Noor (dle mého názoru je na takovouhle patinu škoda dražších olejových barev) v odstínech siena pálená a Umbra pálená. Statická tráva je od firmy Polak. Stejně tak i jedna fóliáž. Druhý typ fóliáže je od firmy Heki. Mech je od Jordan a přestříkaný XF-64.

Jinak bych se ještě taky chtěl zeptat zkušenějších jestli by mohli doporučit nějaký způsob jak na figurkách německých Fallschirmjägers namalovat maskovací vzor lámaná skála. Já jsem vyzkoušel postup od Martina Schustera se stříkací pistolí a šablonami,ale to se nepovedlo :cry: . Ještě že používám akrylové barvy a pokažená práce se smyla lihem :D . Ale tak to nejde dělat do nekonečna :) . Pošilhávám po obtiscích tohodle maskovacího vzoru,které jsou k dostání na Model boxu,ale když vidím tu cenu,tak je mi líto peněz. Poraďte prosím pokuď znáte ještě jiné postupy. Za všechny rady budu vděčný a všem předem děkuji jak za připomínky ke stavbě,tak za dobré rady [-o<
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod por.Wolf » 10 čer 2010, 05:47

Já figurkám moc nerozumím jsem jen pouhým natěračem ,ale nejlepší bude vzít akrylové barvy Vallejo na štětec, kvalitní štětec velikosti tak 3/0 no a nakonec jednoduše maskáče namalovat :wink: Vzor lámaná skála je jenom kusovečka a za 2-3 hodky není na figurce co řešit :wink:
PS: Jo a doporučuju si na figuru jednotlivé tvar každého pole předkreslit tužkou, velice to pomáhá.Natírání zdar.
"Neumím nic stanu se kritikem" - Martin Vlček 2010
por.Wolf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 10 čer 2010, 06:33

Nechci ti kazit radost, ale již z rozměrů tvé diorámy a rozpisu použité techniky (1 tank na metr x půl metru), tak to asi nebude to pravé ořechové. Měl si v ruce někdy časopis Modelář :?: a třeba speciál: "Dioráma a bojovka" :?: Jinak na vzor "lámaná skála" byl v Modeláři postup na barvení.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbykuk » 10 čer 2010, 15:04

Marder píše:Nechci ti kazit radost, ale již z rozměrů tvé diorámy a rozpisu použité techniky (1 tank na metr x půl metru), tak to asi nebude to pravé ořechové. Měl si v ruce někdy časopis Modelář :?: a třeba speciál: "Dioráma a bojovka" :?: Jinak na vzor "lámaná skála" byl v Modeláři postup na barvení.

Radost mi rozhodně nekazíš :) . Jsem rád za každou připomínku či radu :wink: . Zapomněl jsem :D ! Ještě tam příjde 1X Kübelwagen :D (v nákresu je značený jako malý pískový obdélník). V hlavě mi ještě leží zasažený Pz. IV a nebo Stuart :x ,který by mohl čouhat z jedno křoví (něco jako vyjel z křoví a bác :D .Už jí měl :D ) a nebo výbuchem převrácený Jeep na cestě (Bude tam přeci minomet,tak se třeba náhodou trefili :D ). Ale zas to nechci moc přeplácat,protože většinu prostoru zaplňuje vegetace (normandské živé ploty,stromy) + figurky Fallschirmjägers (současný počet je přibližně 10,ale to se může změnit) + figurky US (taky kolem 10 ks) + různé pobořené zídky a v pravé části diorámy to je baráček. Ještě jsem tam chtěl umístit i Opel Blitz,ale to mi přišlo,že by to už bylo moc :) .

Co se týče Modeláře :) ,tak jsem svým způsobem pravidelný čtenář :wink: (půjčuji si ho v místní knihovně a několik zajímavých čísel mám zakoupených.Mimo jiné i speciál Dioráma a bojovka. Díky němu jsem zjistil že dělám pomalu všechno špatně :D ). A nemáš náhodou v paměti jaké to bylo číslo Modeláře,kde tenhle článek vyšel :) ? Byl bych Ti za tu informaci vděčný [-o<
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 10 čer 2010, 18:53

Tady to máš: http://work.letectvi.cz/avizo/modelar/2 ... 200711.htm
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbykuk » 10 čer 2010, 19:08

Marder píše:Tady to máš: http://work.letectvi.cz/avizo/modelar/2 ... 200711.htm

Velice Ti děkuji statečný zachránče :D
zbykuk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 24 čer 2010, 12:41

No tak já ti budu držet palce.... pač sis možná ukrojil docela velkej bochník... solidně zpracovat 20 figurek, pár ks techniky, udělat reálně převrácenej Jeep nebo co jsi to měl v plánu plus věrohodně ztvárnit i několikacentimetrový prostor vegetace..... hmm... já ted nedávno dokončil jedno zimní dio, (moje první vážný) a měl jsem toho ke konci opravdu plný zuby a to jsem to měl kompozičně poloviční :shock:
člen štětečkové galaxie č. 8
Agnar

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno