Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vroutek 1:160

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Vroutek 1:160

Příspěvekod KarelLh » 19 kvě 2020, 16:45

Pokus o rekonstrukci hypotetické podoby kostela sv. Jakuba Většího ve Vroutku a přilehlého šlechtického sídla ve stavu koncem 13. století.
+ Románský tribunový kostel v řezu.
Stále je pro mne nejtěžší fází vzniku modelu získání kvalitních podkladů. Podkladem a volnou inspirací pro tento model je brožura „Vroutek“, kterou k výročí 790 let od první písemné zmínky v r. 2017 vydalo město Vroutek. Mnou použité fotografie 01 až 04 pochází z tohoto zdroje.
01 kostel sv. Jakuba Většího, současnost.jpg
01 kostel sv. Jakuba Většího ve Vroutku, současný stav
02 Vroutek pokus o rekonstrukci.png
02 rekonstrukce od Milana F. Sýkory - 1. polovina 13. století
03 část podkladů.jpg
03 část podkladů
04 plán.jpg
04 půdorys
05 převod do měřítka 1-160.jpg
05 v měřítku 1:160

Od počátku mi bylo jasné, že se pouštím do něčěho co nemám vyzkoušeno a že to nebude snadné. Vlisy (=vlnovky), zubořez, lizény, profily ostění oken, portály, zdivo...
Rozhodl jsem se vyzkoušet tři technologie výroby: 1. ze sádry (problémy se vzduchovými bublinami detailů a křehkostí, ale naopak perspektiva věrohodného napodobení kamenného povrchu), 2. z moduritu (nesnadné vytvoření detailů) a 3. z kartonu (třepení rohů, ale snadná stavba).
Před tím jsem si ještě vyzkoušel papírový model od Ondřeje Hejla.
06 Nultý pokus.jpg
06
07 první pokus, formy pro sádru.jpg
07 formy pro sádru
08 výsledek nic moc....jpg
08 výsledek nic moc...
09 druhý pokus - modurit, taky nic moc....jpg
09 modurit - taky nic moc...

KarelLh

• Odpovědět s citací

Re: Vroutek 1:160

Příspěvekod KarelLh » 19 kvě 2020, 17:03

Pokusy z kartonu:
10 třetí pokus.jpg
10 třetí pokus - zahozený
11 čtvrtý pokus.jpg
11 čtvrtý pokus - řez kostelem
12 šestý pokus.jpg
12 toto je už šestý pokus
13 obloučky.jpg
13 obloučky - slibný pokus
14 obloučky.jpg
14 obloučky
15 jak na vlisy.jpg
15 vlisy
16 vlisy a lizény.jpg
16 vlisy a lizeny
17 dvě věže.jpg
17 dvě věže
18 věž.jpg
18 věž
19 věž.jpg
19 věž

KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 19 kvě 2020, 17:24

Výsledky po cca 180 hodinách vyroby, zejména forem pro odlévání, pokusů o vytvoření kulatých otvorů v kartonu atd. O mé ne-/šikovnosti a trpělivosti. Ale začínám pomalu věřit, že už to nezahodím.
20 inventura 180 hod..jpg
20 dosavadní výsledky
21 čtyřka a šestka.jpg
21 "čtyřka" a "šestka"

Střechy:
22 střecha, první pok..jpg
22 střecha - první pokus
23 střecha, první pok..jpg
23 střecha - první pokus = zubatý hnus...
24 střechy věží.jpg
24 střechy věží, každá bude trochu jiná
25 střechy věží.jpg
25 střechy věží

Úplně náhodou jsem objevil, že když dřevěnou dýhu (ve formě nažehlovací hrany!) potřu dispersním lepidlem, nastane nějaká chemická reakce a dosáhnu téměř dokonalé imitace šindelové krytiny. Chvíle štěstí po týdnech nespokojenosti s výsledky!
26 střecha - nová tech.jpg
26 porovnání nové a starší střechy. a to ta nová je ještě nedokončená

Barvení. Karton jsem opakovaně stříkal, brousíl a stříkal základovou akrylovou barvou. Marně jsem doufal, že budu moci použít vodové nebo temperové barvy. Ty však na povrchu nedržely, takže další pokusy již s vodou ředěnými akrylovými barvami. Sice jsem namíchal přesný odstín z okrové, hnědé a červené, ALE! tak jako pokaždé před tím, během schnutí na povrch vystoupí jedna z barev a je to jiné než mělo být. Doufám, že to zachráním při patinování.
27 první barvení.jpg
27 první barvení - oranžový hnus...
28 začíná se to rýsovat....jpg
28 akrylová barva - zčervenala ... a rytí spár
29 začíná se to rýsovat....jpg
29 asi se to pomalu začíná rýsovat...

KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimeji » 01 čer 2020, 15:51

To je perfektní! Kartonové modely jsem se nikdy nepokoušel dávat do barvy, tak nevím. Asi bych vyzkoušel silnější vrstvu nějaké základovky (surfacer) a pak pracovat s normálními modelářskými akryly v pistoli.
Jirka Klimek
Na mé výtvory pište, co vidíte a já uvidím, jak se s tím vypořádám, ale určitě bez záště a osobních impertinencí.
hotový a nevyfocený Razorback
Boj s Hindem-DOBOJOVÁNO
klimeji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakubsdk » 01 čer 2020, 20:58

jj, tohle je pecka, převážně stavím papírové modely a před barvením je určitě vhodné dát kartonu plnič nebo surf, který zátáhne papír a můžeš barvyt dle chuti, plochy pistolkou a detaily štětcem, pak už jen patina ;-I
:-D Adoro il mondo dei modelli. :-D

KPM Medvědi
Jakubsdk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 02 čer 2020, 06:24

Nevím, jak jsi zdatný v malování v nějakém vektorovém prográmku, ale cestou by mohlo být si to namalovat a pak nechat vyřezat. Kamarád takto dělá např. dezény na papírová kola a nechává si je vyřezávat z 1 mm černého kartonu laserem.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Cwok » 06 čer 2020, 07:02

Tak tohle je rachot...Jsi dobrý zabiják a fandím ti , rozjet si takový projekt a hned ze 3 materiálů. Nepřemýšlel jsi o FIMO materiálu...?? Je to to samé jako modurit ale dá se to stále furt varovat dokud to nezapečeš na 120° troubě Pak je to tvrdý jako kámen A řekl bych že když na to stříkneš surf tak se to bude i hravě barvit A už to dělají i v hromadě barev... ;-I Já to mám do Vroutku nějakých 25 kilometrů tak se tam pojedu na ten kostel podívat...

Podívej se na odkaz
https://e-fimo.cz/nabidka-fimo.htm
Cwok se loučí...Allah Akbar ať tě doprovází na cestě plné strastí a nedovolí ti slepit ruce... [-o<

viewtopic.php?f=334&t=132172

Grand Turismo on-line de Saint-Exupéry-Croix - A Cwok Rh:B- Logitech G29 : https://youtu.be/Qysfd3jU06M
Cwok

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 15 srp 2020, 17:35

K Vašim radám a návrhům: nejdříve poděkování za ně.
Surfacer jsem nahradil základovou barvou a dvěmi vrstvami barvy s plničem (nahrazuje jemné kitování) - potřeboval jsem v povrchu vyrýt spáry mezi jednotlivými kvádry. Acrylové barvy jsem použil, ale spokojený s nimi ani trochu nejsem. Důvod jsem už uvedl.
FIMO materiál občas používám. Vyzkoušel jsem Modurit (což je materiál na stejném principu) a ujistil se, že ani tudy cesta nevede, protože vytvoření požadovaných detailů by bylo nad mé síly. S PC kreslícími programy nemám zkušenost. Pokud bych tvořil renezanční objekty nebo gotické katedrály, asi bych se bez využití některého takového programu neobešel.

Uplynulé tři měsíce byly pro mé modelaření atypické: Zájem lidí zajímajících se o památky a jejich možnou historickou podobu vyvolal značnou publicitu mého modelaření: rozhovory, návštěvy, prezentace na veřejnosti, telefony, maily. Vážím si toho a moc mě těší že ohlas byl a je vesměs příznivý přestože nejsem památkář, ale jen si tak hraju s představou, jak to tu asi mohlo ve středověku vypadat. Čtyři mé modely jsou od počátku srpna 2020 součástí stálé expozice „Země hradů“ v Hukvaldech čp. 40 (bývalá škola a také rodný dům Leoše Janáčka, dnes „Ičko“), což je další aktivita Nakladatelství Putujme.
Doufám, že se to pro mě už zase uklidní a já budu moct tvořit.

Nakreslil jsem možnou podobu modelu Vroutku. Protože v zásadě vycházím z vizualizace Milana Sýkory (obr. 2), nakreslil jsem pohled od severu.
30 celkový pohled.jpg
30. pohled od S

Po shlédnutí přednášky Ing. Arch. Jana Pešty o historických krovech jsem se pustil do řezu románským krovem kostela ve Vroutku, podoba cca k r. 1250,
31 střecha.jpg
31. konstrukce románského krovu
32 střecha.jpg
32. chybí ještě latě
33 románská podoba střechy v řezu.jpg
33. pohled na kostel v řezu
34 pohled na tribunu.jpg
34. tribunu nechám - aby vynikla - v bílé barvě
35 pohled od severu.jpg
35. pohled od S

Podobu střechy kostela na modelu jsem zvolil ranně gotickou, cca k r. 1300. Chybí už jen dveře, kitování, patinování a rampa k vstupu na tribunu,
37 z 95% hotovo.jpg
36. z 95% hotovo
38 chybí už jen dveře, kitování, patinování a rampa.jpg
37. pohled od SZ

KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Popik74 » 23 srp 2020, 21:05

nádherné jako vždy ..jen by mě zajímalo kde bereš podklady já když chci něco najít tak je to s bídou, takže buď si vybírám hrady o kterých se nic neví nebo nemím
Popik74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Cwok » 26 srp 2020, 06:51

Tak ten je parádní.Šikovné ruce máš , vypadá jako živý... =D>
Cwok se loučí...Allah Akbar ať tě doprovází na cestě plné strastí a nedovolí ti slepit ruce... [-o<

viewtopic.php?f=334&t=132172

Grand Turismo on-line de Saint-Exupéry-Croix - A Cwok Rh:B- Logitech G29 : https://youtu.be/Qysfd3jU06M
Cwok

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 27 srp 2020, 21:28

Popik74 píše:nádherné jako vždy ..jen by mě zajímalo kde bereš podklady já když chci něco najít tak je to s bídou, takže buď si vybírám hrady o kterých se nic neví nebo nemím

Do letoška bylo i pro mě získávání podkladů největším oříškem. Některé typy na podklady jsem dostal od památkářů, jiné jsem objevil náhodně na internetu. Vždy jsem je začínal shánět nejméně s ročním předstihem. Teď si už ale nemohu stěžovat: několik památkářů mě v mém koníčku podporuje tím, že mi dávají typy kde získat podklady a věnují mi svůj čas a radí mi. Přeji ti stejné štěstí, trpělivost a vůli nevzdávat to. Karel
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Popik74 » 29 srp 2020, 19:10

KarelLh píše:
Popik74 píše:nádherné jako vždy ..jen by mě zajímalo kde bereš podklady já když chci něco najít tak je to s bídou, takže buď si vybírám hrady o kterých se nic neví nebo nemím

Do letoška bylo i pro mě získávání podkladů největším oříškem. Některé typy na podklady jsem dostal od památkářů, jiné jsem objevil náhodně na internetu. Vždy jsem je začínal shánět nejméně s ročním předstihem. Teď si už ale nemohu stěžovat: několik památkářů mě v mém koníčku podporuje tím, že mi dávají typy kde získat podklady a věnují mi svůj čas a radí mi. Přeji ti stejné štěstí, trpělivost a vůli nevzdávat to. Karel

no jo to je prostě protekce (:) ne je to samozdřejmě zasloužené protože tvé díla jsou na poklonu [-o< Petr.
Popik74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RadovanŠ » 10 zář 2020, 14:37

Reportáž v Toulavé kameře potěšila. Tvoje práce si takovou prezentaci rozhodně zaslouží.
"Nejhorší je prvních třicet let... Ale ty, ty se budeš učit pořád...!
Bílá 1930
RadovanŠ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelLh » 15 zář 2020, 10:59

RadovanŠ píše:Reportáž v Toulavé kameře potěšila. Tvoje práce si takovou prezentaci rozhodně zaslouží.

Už dvakrát jsem se pokoušel v ČT prosadit seriál věnovaný modelařině a modelářům. Jednak proto, že je tu množství opravdu šikovných lidí s tvůrčími i výtvarnými schopnostmi, a i proto, že by to mohla být inspirace pro mladé lidi jak se realizovat. Pořad pro mládež. Bohužel marně. Zatím jsou modeláři v ČT prezentováni jako podivíni a vrcholem zábavy je, když si někdo sedne na papírový model Kárlštejna. Třeba se to někdy změní.
KarelLh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Popik74 » 18 zář 2020, 22:25

možná by chtělo protlačit některému modeláři vyznamenání za zásluhy rozhodně by si to někteří zasloužili víc než nějaká umělec , zpěvák ....
Popik74

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno