Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Popraskana stara farba

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Popraskana stara farba

Příspěvekod Merlin » 12 pro 2013, 00:28

Zdravim, hladam radu od skusenejsich modelarov ako sa da vytvorit efekt popraskanej farby napriklad na starych drevenych dverach? Ako priklad davam tuto fotku:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť!
Napravíme tento svet, keď ho naľavíme?
Merlin

• Odpovědět s citací

Re: Popraskana stara farba

Příspěvekod Erunámo » 12 pro 2013, 10:10

Zdravim,
snad ti pomuzu. Znam jenom jednu metodu jak udelat popraskany lak. Jmenuje se krakelovani. Sice jsem ji nikdy nepouzil na modelech, ale s uspechem jsem ji nekolikrat vyuzil pri praci se drevem. V zasade je to jednoduchy:
Na material, kterej chces opryskat naneses stetcem barvu(tu budou mit prasliny). Ale musis ji natirat jen jednim smerem, treba od zhora dolu, jinak to nebude fungovat. Nechas zaschnout. Pak naneses krakelovaci lak, ale v tazich, ktere jsou kolmo na prvni vrstvu. Pak chvili pockas, ale zase ne moc dlouho. Uz by ti moc prasklin nevzniklo. Pak naneses dalsi vrstvu barvy (tu kterou chces jako horni), ale opet v tazich kolmo na krakelovaci lak, takze vlastne stejne jako jsi natiral prvni vrstvu. Tahle posledni vrstva by mela byt o neco silnejsi a hlavne jen jedna. Neopakovat tahy. Praskliny by se ti meli objevit chvilku po naneseni posledni vrstvy.
Pak je tu jeste jedna varianta. Tu pouzivam v pripade, ze chci praskliny v barve materialu, kterej opryskavam (napriklad chci, aby byla v prasklinach videt barva dreva). Misto prvni vrstvy barvy naneses stetcem bezbarvej lak, kterej vlastne bude suplovat barvu. Jinak se vsechno se ridi stejnym postupem jako u prvni varianty.
Mam tohle vyzkousene na dreve, ale nevim jak by to slo treba na plastovy desticce. Je rozhodne lepsi si to napred nekolikrat vyzkouset a vyladit si tloustky vrstev, aby se ti tvorili pekny praskliny. Na netu je spousta obrazku pro tuhle techniku a dobry rady a figle jak dosahnout velkych i malych prasklin.
Snad jsem pomohl
Eru
Anglický návod je zničen, musím zkusit francouzký.
Le gril! Co to sakra je?!

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vaněk » 12 pro 2013, 11:37

Doporučuju mít při těchto metodách na paměti měřítko, v jakém pracuješ. Ty kousky barvy na fotce jsou v průměru menší než 1cm, takže v měřítku 1:35 by to bylo cca 0,3 mm a méně, v měřítku 1:72 dokonce méně než 0,14 mm. Stejně tak se zkus od těch oprýskaných dveří postavit cca 20 metrů daleko a měl bys mít stejný dojem, jako když se na model 1:35 díváš ze vzdálenosti necelých 60 cm (v případě měřítka 1:72 by ses musel postavit dokonce 2x tak daleko).
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 12 pro 2013, 13:12

To Petr: To mas pravdu. Meritko je v tomhle dost osidny. Praskliny vznikly mnou popsanou metodou maji siri od vlasecnic po skoro milimetrovy. Je to dost osidny. Podle me se tim daji naznacit maximalne nejaky vetsi poskozeni laku a nebo musis mit stesti, ze se ti na tom dilku co chces nechat popraskat udelaji trhlinky tak akorat jaky potrebujes. Sire a velikost moc ovlivnit nejdou( alespon me tedy ne).
Eru
Anglický návod je zničen, musím zkusit francouzký.
Le gril! Co to sakra je?!

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Merlin » 12 pro 2013, 18:50

Dakujem za rady, toto asi jednoducha technika nebude. Mne sa ten efekt ale mimoriadne paci a tak budem testovat a testovat... Ta diorama bude v meritku 1/32, bude to stodola kde bude autodielna a chcem to pouzit minimalne na dvere.
Merlin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Skolil » 12 pro 2013, 21:37

Petr Vaněk píše:Doporučuju mít při těchto metodách na paměti měřítko, v jakém pracuješ. Ty kousky barvy na fotce jsou v průměru menší než 1cm, takže v měřítku 1:35 by ....

Já mám právě dojem, že ta fotka od Merlina je fotka modelu, přikládám dálší foto dveří od Pera Olava Lunda měřítko 1/35
IMG_0650.jpg

Vyrobeno krakelovacím lakem. Odkaz na celý článek zde http://www.little-norway.org/forum/inde ... opic=367.0

Krakelovacích laků je bohužel (v různé kavalitě) spousta. Sám jsem vyzkoušel asi 3, s úmyslem dosáhnout něčeho, co je na fotce těch dveří a zatím s výsledkem nejsem příliš spokojen. Barva se mi pokaždé spíše stírá a praská velmi málo, takže to chce hledat ten pravý výrobek a tu správnou techniku aplikace...
DSC00583.jpg

Ahoj Jakub
http://skolil-diorama.blogspot.com
Jakub Skolil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vaněk » 13 pro 2013, 14:48

Nevím. mně se na tom prvním obrázku se třemi latěmi zdá, že je to reál v měřítku 1:1, ale můžu se samozřejmě plést... P. O. Lund je z jiné galaxie... :D :D :D
Jo, a gratuluji k "Odpoledni v parku" v dnešním Modeláři! =D> =D> =D>
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Merlin » 13 pro 2013, 20:31

Gratulacia k clanku v Modelari :celeb:

Ta fotka by mala byt z modelu, len uz si nespominam na adresu odkial to mam. Ak niekto mate nove cislo Weathering magazinu (Kursk a vegetace) je tam taka mini diorama od Marca Reussera kde je ten efekt krasne zvladnuty na dverach garaze. Skoda ze tam nie je popisany postup, ale raz by som to aj ja tak chcel vediet :shock:
Merlin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Skolil » 13 pro 2013, 21:32

Marc Reusser je modelářský mistr. Má perfektní nápady i provedení, přikládám odkaz na jeho stránky http://www.rbadesign.net/mworks/index.htm

P.S. Děkuji za gratulace, snad se článek líbí.
http://skolil-diorama.blogspot.com
Jakub Skolil

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse