Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

statická tráva... problem

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

statická tráva... problem

Příspěvekod pravý modelár » 11 pro 2010, 19:19

ja mam taky problém ze ked som naniesol stat.trávu ...ako inak nez herkulesom po vischnuti sa mi herkules leskol to je v poho ale sa leskne aj teraz ked som strekol matt :( :( čučol som aj tu vo vihladávači a neviem ...ako to robíte ludia??????????
help!!!!!!!!!!!!!!
dakujem
"Veďte mě, následujte mě, nebo mi jděte z cesty"
George S. Patton
pravý modelár

• Odpovědět s citací

Re: statická tráva... problem

Příspěvekod Jan Garčár » 11 pro 2010, 21:06

No, já nanesu nepříliš tlustou vrstvu nezředěného herkulesu na povrch, nasypu na to kopeček statické trávy, přiměřenou silou trávu dotlačím k podložce a nějakou chvíli nechám tak, dokud herkules nezavadne. Zůstane toho tak přilepeného nejvíc. Zbytek oklepu a použiji znovu. Případná lysá mísa opravím později po úplném zaschnutí. Nikdy mi ten herkules pod tím vidět nebyl. :)
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 11 pro 2010, 21:31

Stříkat statickou trávu matným lakem :shock: :?: :?
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 11 pro 2010, 21:42

no mně se osvědčil přípravek firmy POLÁK ... DEKORFIX je to něco jako lepší herkules a je dobrej v tom že se neleskne a pak mám ještě v rosprašovaši jejich výrobek ( a ani bych se nedivil kdyby to byl naředěnej dekorfix ) ... sprayfix...a když nanesu třeba foliáž na stromek tak to přestříknu a taky v poohodě prostě se neleskne... a když už dáš heřkules tak stejně většinou tu trávu přestříkáváš ( nebo ne ??? ) naředěnou barvou a tak pak to je matný... :) :D
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pravý modelár » 12 pro 2010, 09:29

nunymaster píše:a když už dáš heřkules tak stejně většinou tu trávu přestříkáváš ( nebo ne ??? ) naředěnou barvou a tak pak to je matný... :) :D

ako kedy ..... ale teraz mám fantastickú stat. trávu od poláka paráda na 72 a skoda to je striekat lebo je to je super otien a nechcem to kazit ...... dakujem za rady urcite viskusam ten dekorfix od poláka :D :D
George S. Patton
pravý modelár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pravý modelár » 12 pro 2010, 16:23

na slovensku som dekorfix nenasiel ale nasiel som statfix je to to isté????????? je to po zaschnuti matnéééé???
George S. Patton
pravý modelár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 12 pro 2010, 20:35

http://www.polakmodel.com/cs/vyrobky/ma ... pidla.html píšou že ano... :D :)
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alexander » 12 pro 2010, 21:36

Dá sa to aj takto:
Herkules (alebo duvilax, pattex...) nariediť vodou 1:2 (konzistencia mlieka), naniesť na podklad a "naflokovať" (určite nie nasypať a dotláčať!) trávu. Trávu je dobré kombinovať (farebne - svetlé a tmavé odtiene a pridať aj trochu suchej, prípadne aj výškovo) aby nevznikol jednoliaty anglický trávnik. Lepidlo po zaschnutí v podstate zmizne a určite sa neleskne. A už vôbec nie je potrebné nič dofarbovať ani lakovať.
U vláčikárov overený postup.
Naposledy upravil alexander dne 13 pro 2010, 09:07, celkově upraveno 1
alexander

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 13 pro 2010, 07:05

alexander píše:Všetko zle....
Herkules (alebo duvilax, pattex...) nariediť vodou 1:2 (konzistencia mlieka), naniesť na podklad a "naflokovať" (určite nie nasypať a dotláčať!) trávu. Trávu je dobré kombinovať (farebne - svetlé a tmavé odtiene a pridať aj trochu suchej, prípadne aj výškovo) aby nevznikol jednoliaty anglický trávnik. Lepidlo po zaschnutí v podstate zmizne a určite sa neleskne. A už vôbec nie je potrebné nič dofarbovať ani lakovať.

nechápu ??? proč všechno zle ??? myslím že každý má jiný postup, já jsem nikdy nic neředil naopak využívám toho že na hustej to pěkně drží , flokování ( pokud tím myslíš výsev za pomocí statické elektřiny takovou tou baterkou :-D ) nepoužívám jelikož nedělám kolejiště ale dio většinou 20 x 30 cm a není tráva na celém, prostoru, prostě možná u vláčkařů ověřený postup ale pro nás málo koplikovaný.. :twisted: . a občas je i tráva od poláka potřeba sem tam přestříknout barvou , samosebou výrobky firmy Polák využívám jsem v kontaktu s prodejcem a všude je chválím , a pro někoho kdo se s tím nechce patlat jsou třeba jejich koberce víc než super ,,,ale pro mně osobně je to moc jednoduchá cesta k cíli , já si to chci užít... :D :-D :D
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján_Čierny » 13 pro 2010, 07:52

alexander píše:Všetko zle....

Nevím kde jsi přišel na to že je všetko zle.
Herkules se leskne i po naředění.
Používám Statfix od Poláka. Lepidlo neředím!
Tráva líp drží a lepidlo je po zaschnutí matné.
Trávu nanáším přes sítko, kombinuji různé délky a nakonec stříknu barvou.
Prostě se mi průmyslové zabarvení nelíbí.
Vláčkaři mají spoustu dobrých postupů, to ale neznamená že se musí bezhlavo kopírovat.
Je totiž rozdíl když někdo dělá kolejiště 3x2m nebo dioráma 30x20cm.
Jsem široko, daleko nejhorší modelář.
S absencí jakéhokoliv talentu.
Už jen to, že dokončím model, se rovná malému zázraku.
Ján_Čierny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alexander » 13 pro 2010, 08:17

Statická tráva je preto statická, lebo sa aplikuje statickou elektrinou. Takto sa dosiahne najlepší výsledok a tráva vyzerá ako tráva. A vôbec to nie je o ploche, dá sa naniesť do kvapky lepidla, alebo na meter štvorcový, výsledný efekt je stále rovnaký - tráva... Na aplikáciu netreba drahú originál flokovačku, stačí upraviť elektrostatickú plácačku na muchy. :D
Lepidlo sa riedi vodou práve preto, že po zaschnutí zostane dokonale matné (osobná skúsenosť - pattex je lepší ako herkules). A je dobré pridať kvapku saponátu, dokonale sa potom rozlieva a vsakuje - tvorba prašnej cesty z hliny, štrkového násypu a podobne.
Dofarbovanie je vecou osobnou, každý máme iný farbocit, svetlocit, jemnocit a iný cit. A niekedy treba aj trávu zaprášiť. Ale to už je o tom hraní a užívaní si.
Ale nikdy nie je dobré použiť samostatne jeden druh (farbu, dĺžku) statiky, výsledok je potom ozaj "statický".
Netreba ani zatracovať foliáže. Naopak, ich použitím a kombináciou (zasa to hranie a užívanie si) sa dá vykúzliť ozaj perfektný kus krajinky:
http://magazin.modely.biz/view.php?cisl ... 2008110002
alexander

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján_Čierny » 13 pro 2010, 08:39

alexander píše:Statická tráva je preto statická, lebo sa aplikuje statickou elektrinou. Takto sa dosiahne najlepší výsledok a tráva vyzerá ako tráva. A vôbec to nie je o ploche, dá sa naniesť do kvapky lepidla, alebo na meter štvorcový, výsledný efekt je stále rovnaký - tráva... Na aplikáciu netreba drahú originál flokovačku, stačí upraviť elektrostatickú plácačku na muchy. :D
Lepidlo sa riedi vodou práve preto, že po zaschnutí zostane dokonale matné (osobná skúsenosť - pattex je lepší ako herkules). A je dobré pridať kvapku saponátu, dokonale sa potom rozlieva a vsakuje - tvorba prašnej cesty z hliny, štrkového násypu a podobne.
Dofarbovanie je vecou osobnou, každý máme iný farbocit, svetlocit, jemnocit a iný cit. A niekedy treba aj trávu zaprášiť. Ale to už je o tom hraní a užívaní si.
Ale nikdy nie je dobré použiť samostatne jeden druh (farbu, dĺžku) statiky, výsledok je potom ozaj "statický".
Netreba ani zatracovať foliáže. Naopak, ich použitím a kombináciou (zasa to hranie a užívanie si) sa dá vykúzliť ozaj perfektný kus krajinky:
http://magazin.modely.biz/view.php?cisl ... 2008110002

Já v žádném případě nezatracuji Tvé rady.
Jen se mi nelíbí formulace "všetko zle".
Je spousta postupů, které můžou být stejně efektivní.
K výsevu trávy používám malé plastové sítko.
Trávu sypu přibližně z výšky 5cm a na sítko z hora poklepávám.
Nesmí se klepat ze strany, to pak tráva lehne.
Pro vláčkaře je možno tenhle postup moc zdlouhavý, ale na diorámu to stačí.
Foliáže nezatracuji, ale mě nic neříkají.
Ján_Čierny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alexander » 13 pro 2010, 09:12

"Všetko zle" škrtám, tuším som sa nechal uniesť...
alexander

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján_Čierny » 13 pro 2010, 09:20

OK. To je v pohodě. 8)
Myslím že pravý modelár dostal dostatečné množství odpovědí na svůj dotaz.
Ján_Čierny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pravý modelár » 13 pro 2010, 13:06

super paráda teraz si len vybrat :? :?
George S. Patton
pravý modelár

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse