Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Wingnut Wings vs. Eduard

Aircraft
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Wingnut Wings vs. Eduard

Příspěvekod Snafu95 » 01 říj 2019, 18:55

Zdravím všechny,

po letech jsem se konečně dostal ke stavebnici Pfalz D.IIIa v měřítku 1:48 od Eduarda. Jedná se o Profi Pack dual combo z roku 2009, dnes již není v prodeji.

Ve stavebnici je 5 různých barevných schémat. Poté co jsem si vybral černou variantu Carl Degelow, zároveň jsem se musel rozhodnou jakou barvu zvolit na horní strany křídel. V návodu je na výběr hliník, šedá, stříbrná nebo černá s tím, že graficky je preferovaná barva hliníku. Rozhodl jsem se proto hledat na internetu po fotkách a narazil jsem na stavebnici od Wingnut Wings, kde jsou, jak to bývá, doleženy i fotky. Zde je letadlo celé černé krom směrovky, ta je bílá. Narazil jsem, ale i na další nedostatky v Eduardově verzi. Například Eduard údává různé části motoru v barvě mosazi nebo hliníku, ale na fotkách dochovaných motorů jsou tyto části jasně černé. Nemluvě o jiných barvách v kabině a ostatní. Další chybou jsou výsostné znaky. Všimněte si, jaké mělo letadlo na křídlech ve zkušenosti a jaké jsou v návodu. Přidávám fotky.

O co mi jde v tomto tématu, je rozběhnout diskuzi na přesnost udávání barev výrobci stavebnic. Chápu, že cenově je Wingnut a Eduard úplně někde jinde, ale co do kvality výlisků, dekálů a podobně, ne v tomto případě. Všude ale slyším na Eduarda samou chválu, jak to jsou TOP stavebnice a pak takové chyby? Chápu, že některé barvy se musí odhadnout s ohledem na dochované informace, obzvlášt u letadel z 1.sv, ale i tak jsem Eduardem zklamán - bohužel ne poprvé opět.

Ještě sem slyšel, že Revell je často mimo, co se týče barev. Jaké jsou vaše zkušenosti a postřehy?
Přílohy
Snímek obrazovky 2019-10-01 v 20.03.03.png
Snímek obrazovky 2019-10-01 v 19.49.15.jpg
Snímek obrazovky 2019-10-01 v 19.50.26.png
Snafu95

• Odpovědět s citací

Re: Wingnut Wings vs. Eduard

Příspěvekod Lubos Vinar » 02 říj 2019, 13:03

Degelow měl, pokud se nepletu, dvě mašiny. Každý z těch modelů představuje jednu. Takže hlavně nešířit paniku a zbytečné domněnky.
Luboš Vinař
www.vinar.cz - zakázková výroba obtisků
www.hobbyshop.cz - eshop
www.modelmag.info - modelářský občasník

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

• Odpovědět s citací

Re: Wingnut Wings vs. Eduard

Příspěvekod David Lengyel » 02 říj 2019, 13:22

Návody výrobců povětšinou beru jako názor výrobce, nikoliv jako hodnověrný podklad pro cokoliv. Čest světlým výjimkám, jako je právě WnW, jejichž produkce jde ruku v ruce s rozsáhlou sbírkou letadel Omaka Aviation Heritage Centre.
Rozestavěno
1/48 Antologie VFC-111
1/24 Honda NSX Type-R
1/72 Letov Š.328v

Dokončeno
1/48 Douglas A-1H Skyraider (VNAF)
1/48 Aero L-29 Delfín (VVS)
1/48 Douglas A-4E Skyhawk (VC-5)
David Lengyel

Odeslat odpověď

Zpět na Letadla