Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Prášek v barvě

Aircraft
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Prášek v barvě

Příspěvekod Dvorin » 06 bře 2018, 22:44

Ahoj,

jsem v dělání modelů nový a momentálně dokončuji svůj první model Airfix Supermarine Spitfire Mk1a (1:72). Nevypadá nejlépe, ale to asi žádný první model.
Co mě trápí jsou ale barvy. Na tento model jsem jich využil několik a chtěl jsem použít značku Humbrol. Nicméně v místním obchodě neměly všechny, takže dvě jsem kupoval od značky Revell. Používám barvy akrylové, ředím je destilovanou vodou a nanáším je štětcem.
Hlavní problém je ten, že u většiny barev se objevuje drobný prášek, který po na nesení na model a zaschnutí vypadá hrozně. Nejhůře tak vypadají barvy Humbrol žlutá matná #24 a Humbrol zelená matná #117. Naopak obě barvy od Revell jsou krásně hladké (černá a hnědá).
Další méně důležitá otázka je v ředění. Někde jsem četl, že vhodné je 1:6 ve prospěch barvy, ale přijde mi, že každá barva má jinou hustotu, a proto jsem je nakonec ředil různě. Například tu hnědou od Revell jsem ani nenasál pipetou a ředil jsem ji skoro 1:1.
Co dělám špatně? Přikládám pár obrázků. Ten rozdíl mezi zelenou a hnědou je markantní. I ty samolepky vypadají blbě na té zelené.
Díky za odpovědi.
Obrázek
Obrázek

Dvorin

• Odpovědět s citací

Re: Prášek v barvě

Příspěvekod Helmut11 » 09 bře 2018, 19:02

Humbrolky mají všeobecně hrubší pigment než Revellky. Humbrolky nepoužívám (zkoušel jsem kdysi matný lak a tím u mě skončily). Takové ornamenty by barva ale dělat neměla. Pokud by byla příliš hustá, by byly vidět tahy štětcem. Problém bude asi v samotné barvě. Musí být rozmíchána do hladka. Pokud jsou v barvě hrudky už při rozmíchání a po nanesení na povrch, tak se po zaschnutí neztratí (možná po řádném zaschnutí zkusit jemně přesmirkovat, ale to neřeší problém s barvou). Je nutné barvu řádně rozmíchat do hladka, nesmí obsahovat žádné hrudky. Možná je jenom více sedlá a je nutno více promíchat. Nebo může být chyba v barvě, pokud opravdu nejde rozmíchat. Je podivné, že to dělají jen barvy Humbrol. Nebyly kupované v jeden den a nemohly přemrznout? U Revellek je ředění opravdu individuální dle potřeby, protože jsou každá jinak hustá (ředím vždy od oka dle potřeby). Snad tato odpověď k něčemu bude. Jinak takové dotazy je lepší dávat do sekce "Jak na to?? Modelářská poradna", tam je to více na očích a spíš někdo poradí nebo nasměruje.

A jestli tohle je první model, tak nevypadá vůbec zle. S dalšími to bude určitě lepší a lepší.

A jenom taková poznámka: Ty samolepky jsou obtisky nebo dekály (to není žádné rýpání, jen ty samolepky tam prostě nesedí).

Přeji hodně zdaru
Helmut11

• Odpovědět s citací

Re: Prášek v barvě

Příspěvekod Dvorin » 23 bře 2018, 14:25

Díky za odpověď.
No zkusím jinou značku barev než Humbrol. Na druhý model jsem si koupil některé další barvy Revell a Vallejo.
Dvorin

Odeslat odpověď

Zpět na Letadla