Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2009
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Cena primátora mesta Nitry 24.10.2009

Přehled soutěží v roce 2009
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Cena primátora mesta Nitry 24.10.2009

Příspěvekod Rolo_F » 31 říj 2009, 00:26

To KANTA1955

1. Sorry, ale nick Kaba mi zatial nic nehovori, nech prida modelarske referencie, alebo sa podpise normalnym menom!!!
2. Dovolim si povedat, ze komisia nitrianskych rozhodcov nebola zostavena z "ulice".
3. Nech kolega blizsie popise, co pod slovom kvalita rozumie, podla coho on k zaveru dopracoval.
4. Posudit kvalitu niekolko stoviek modelov za take kratke casove obdobie by ani pan boh nestihal - osobne som ani fotky robit nestihol!
In progress:
SA-6 Trumpeter + plechy, Mi-26 Zvez+Edu+Begem

Completed:
Tu-134AK, AZ model + BOA viewtopic.php?f=6&t=59839
Tu-154 Zvezda + dekaly BOA viewtopic.php?f=6&t=51505
S.M.S Emden, Revell 1:350 viewtopic.php?f=178&t=45935
Learjet 35A, 1:48 Revell viewtopic.php?f=6&t=38528
Rolo_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KANTA1955 » 31 říj 2009, 01:15

Si proste jednička.
KANTA1955

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Rezak » 31 říj 2009, 13:16

pan Kanta nebudte premotivovany... to snad nemyslite vazne ze mame obodovat 600 modelov za hodinu a pol....
je mi jasne ze najspravodlivejsie je bodovanie odbornymi rozhodcami presne podla urcenych pravidiel... ale je asi 5% modelarov ktory su ochotny priniest model sobotu rano a odniest nedelu poobede...
je mi jasne ze nerobime dokonalu akciu, vzdy sa je kam zlepsovat, preto poprosim konstruktivnu kritiku a navrhy ako to urobit nabuduce lepsie...
vdaka
myslim ze diskusia je prospesna nielen pre nas, ale aj pre inych organizatorov modelarskych akcii
Modelársky klub Zobor - Nitra
IPMS Slovakia
Martin Rezak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rajmund » 31 říj 2009, 13:26

Patrím medzitých skôr narodených modelárov,čiže zažil som ako bodovačky tak i rýchly spôsob hodnotenia páči nepáči.Každý z tých štílov má svoje pre i proti a je na uvážení usporiadatelov ktorý zvolia.To ako vystavujúci musím akceptovať,alebo sa jednoducho nezúčastniť.Od toho sú tu propozície.Ale opäť tuším zabúdame čo modelárčina vlastne je.Páni to nie je profesia,aspon nie u väčšiny z nás.Vprvom rade je to odpočinok a relax,a tak to treba aj brať.Nuž a čo sa týka hodnotenia kvality modelov,model by mal byť vyjadrením myšlienky a šikovnosti modelára.Nečakajme že každý vystavujuci je majster republiky.Ale ked sa budeme pozorne pozerať okolo seba,budeme prekvapení,že i tí mladší,menej skúsení nás naučia niečo nové.Aspon teda ja,starý somár ktorý už niečo postavil,ako to musia posúdiť ostatní,si netrúfam ani o jednom vystavenom exponáte hovoriť s dešpektom.Za každým z modelov treba vidieť prácu a vzťah autora tohoto dielka.A myslím že každý nám niečo dal.Môj názor je že každý model s ktorým je spokojný jeho autor,je dobrý lebo splnil svoj účel.Preto na konto výstavy,teda jej kvality trvám na svojom,skutočne sa bolo na čo pozerať,treba len otvoriť oči.Teda všetkým vystavovatelom =D> [-o<
Rajmund

• Odpovědět s citací

Příspěvekod riko82 » 31 říj 2009, 13:51

Martin Rezak píše:preto poprosim konstruktivnu kritiku a navrhy ako to urobit nabuduce lepsie...
vdaka
myslim ze diskusia je prospesna nielen pre nas, ale aj pre inych organizatorov modelarskych akcii

Presne tak... =D>
Tieto zabo-mysie vojny ktore sa tu rozprudili... nie su konstruktivna kritika.... neviem ci sa mam smiat na to celom alebo to ignorovat... :shock: Zda sa mi to cele nejake moc cudne, po jednej sutazi .. konkr. tej v Nitre co sa to tu aka TAZKA debata rozbehla. Ved system PACI-NEPACI je na vacsine slovenskych sutazi a prepacte neviem ale zda sa mi aj v CR. Tak jako "Co se to ku**va deje?" :x
Ked je to raz napisane v propozicii tak co cakate ludia? Ked si niekto dovoli zorganizovat sutaz tymto sposobom tak je urcity predpoklad, ze je vramci organizacneho kolektivu komisia ludi ktora DOKAZE zhodnotit tymto systemom vystavene kusky a urobit poradie tak aby sa za to nehanbili. To nie je hodnotenie nejakej upratovacky, toto je dost dehonestujuce citat pre ludi ktori sa ucastnia hodnotenia.
Uspech takejto akcie predsa zavisi prave aj na ludoch ktori dojdu vystavit svoje modely (+sprievodne akcie) meraju casto cestu dlhu aj 100-ky km.
Za seba poviem len tolko, ze dojdem aj o rok a pridem aj na kazdu dalsiu vystavu a modelarsku akciu ak mi to zdravie, cas a financie dovolia.
Svoje pripomienky k organizacii som tu uz napisal. Nie je to nic strasne podla mna o rok to doladit... Este jedna vec co sa mi dost paci napr. v BA na PZ je ze pri vyhlasovani vysledkov je projekcia ohodnotenych modelov na pozadi. Co pokladam za skutocne dobru vec lebo vtedy je priamo vidiet CO konkretne bolo ohodnotene.
....Some are born to sweet delight, Some are born to endless night......

FORZA MARINA VENETA!!!
riko82

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Rezak » 31 říj 2009, 15:07

riko82: dobra poznamka:
projekcia ma napadla, ale neskoro :) snad na buduci rok... organizatorov nas je len tak tak, snad to pojde urobit...
Modelársky klub Zobor - Nitra
IPMS Slovakia
Martin Rezak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KANTA1955 » 31 říj 2009, 20:47

riko 82, Martin Rezák a Marián Jursa (eventuálne aj ďalší)

Asi ste nečítali dosť pozorne, alebo ste môj príspevok nedostatočne spracovali.

Nikoho som nedehonestoval. Naopak ! V mojom príspevku je jasne napísané, že : "...ak to pritiahnem za vlasy, a v skutočnosti to asi žiaden poriadateľ súťaže tak neurobí,...".

Myslím že už jasnejšie nemôže byť napísané, že ide o alegóriu o Anči z ulice, upratovačke, atd., ale s dovetkom : "...s prepáčením...". Teda jasne som dal najavo, že ide o hypotetickú otázku a z toho vyplýva že som sa tým nikoho nechcel dotknúť. Navyše ja som asi ten posledný, ktorý by mal niečo proti hodnotiteľom modelov. Z textu môjho príspevku myslím veľmi jasne vyplýva že hájim ich právo rozhodnúť o tom ktoré modely budú ocenené a ktoré nie.

V zásade však na systém hodnotenia "páči-nepáči" naozaj nie je potrebná žiadna odbornosť. Ide o výber modelov ktoré sa jednotlivým hodnotiteľom páčia. Z toho pochádza názov aj názov systému "PÁČI - NEPÁČI". S touto filozofiou nič nenarobíte. Prosto je to tak.

Usporiadateľ je ten, ktorý potom zabezpečuje aby hodnotenie modelov bolo na ním stanovenej úrovni, a najmä aby bolo nespochybniteľné. To som tiež naznačil celkom jasne.

Takže, páni prosím, pozornejšie čítajte a nechajte si text prejsť hlavou. Až potom nad niekým lámte palicu.

P.S. Pán Rezák, a nejde mi vôbec o to, čo píšete. Skúste pochopiť že som svojimi výrokmi na strane vášho klubu.
KANTA1955

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 01 lis 2009, 00:20

KANTA1955 píše:riko 82, Martin Rezák a Marián Jursa (eventuálne aj ďalší)

Asi ste nečítali dosť pozorne, alebo ste môj príspevok nedostatočne spracovali.

Nikoho som nedehonestoval. Naopak ! V mojom príspevku je jasne napísané, že : "...ak to pritiahnem za vlasy, a v skutočnosti to asi žiaden poriadateľ súťaže tak neurobí,...".

Myslím že už jasnejšie nemôže byť napísané, že ide o alegóriu o Anči z ulice, upratovačke, atd., ale s dovetkom : "...s prepáčením...". Teda jasne som dal najavo, že ide o hypotetickú otázku a z toho vyplýva že som sa tým nikoho nechcel dotknúť. Navyše ja som asi ten posledný, ktorý by mal niečo proti hodnotiteľom modelov. Z textu môjho príspevku myslím veľmi jasne vyplýva že hájim ich právo rozhodnúť o tom ktoré modely budú ocenené a ktoré nie.

V zásade však na systém hodnotenia "páči-nepáči" naozaj nie je potrebná žiadna odbornosť. Ide o výber modelov ktoré sa jednotlivým hodnotiteľom páčia. Z toho pochádza názov aj názov systému "PÁČI - NEPÁČI". S touto filozofiou nič nenarobíte. Prosto je to tak.

Usporiadateľ je ten, ktorý potom zabezpečuje aby hodnotenie modelov bolo na ním stanovenej úrovni, a najmä aby bolo nespochybniteľné. To som tiež naznačil celkom jasne.

Takže, páni prosím, pozornejšie čítajte a nechajte si text prejsť hlavou. Až potom nad niekým lámte palicu.

P.S. Pán Rezák, a nejde mi vôbec o to, čo píšete. Skúste pochopiť že som svojimi výrokmi na strane vášho klubu.

Karol, dik za reakciu, ale moj prispevok bol trochu o niecom inom, ale to nevadi, asi si necital dost pozorne, alebo si to nedostatocne spracoval.

KANTA1955 píše:Takže, páni prosím, pozornejšie čítajte a nechajte si text prejsť hlavou. Až potom nad niekým lámte palicu.

takze ano, pozorne citat treba, volam sa Martin Jursa a nie Marian

Sorry, ale musel som. Inak proti nikomu, ani proti tebe nic nemam.

A este jeden dodatok k mojmu povodnemu prispevku.
V poslednej dobe pocuvam stale castejsie ze niekto je naozaj spickovy modelar, ale uz na sutaze nechodi, alebo nema potrebu sa verejne na sutaziach a napr. na internete prezentovat.
Co na to napisat?
Ako chcu tito pani potom cakat to, ze modelarina na Slovensku bude napredovat, ze na sutaziach uvidia naozaj perfekntne kusky, ze budu mat naozaj o com rozpravat? Ked sa bude stale viac takychto spickovych modelarov schovavat doma, bude na sutaziach stale horsie a horsie. Ti mladi sa nebudu mat od koho inspirovat a nebudu mat pocit, ze je niekto na ich pracu zvedavy. Iste, je tu internet a tam si kazdy moze pozriet spickove prace, ale asi ste zabudli, ze nie je nic lepsie, ako sa priamo z oci do oci porozpavat s autorom, zistit co a preco urobil tak a tak a vysledok si tak povediac omakat.
Potom ale vsade pocuvam, ake su tie modely nekvalitne, ako mohol ten urobit toto, ved to tak nemohlo byt a to sa takto nerobi.

Mne nie je zatazko obehnut za rok desat sutazi a vsade zobrat vsetko mozne, co som postavil. Co na tom, ze vacsina, ak nie vsetky, moje modely su len druhotriedne vitrinaky. Na sutazi je stale kopa malych, mladych, zacinajucich a po uceni dychtiacich modelarov, ktori sa na moje modely s radostou pozru a to ma tesi. Ze nevyhram ziadnu cenu? A co na tom, mozno je pre mna vyhra nieco ine. A mozno nie som na nase pomery ako sa hovori NORMALNY.
Nad tymto by sa mozno mal niekto zamysliet.
Ale tusim sa budem musiet nad tym zamysliet len ja sam.

je to debata na dlho a uz je neskoro a nechce sa mi pisat.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 01 lis 2009, 01:59

nechcel som do debaty zasahovat lebo tento rok som do Nitry pre pracovné povinnosti na poslednu chvílu nemohol prist ale :
martin to tu pekne zhrnul a súhlasím s ním okrem jednej veci - že robíš druhotriedne vitrináky to nemyslíš vážne :P , vie ma pobavit veta " stále platné pravidlá " aby boli platné musela by ich akceptovat nejaká organizácia do ktorej by patrili a akceptovali by ju jednotlivé modelárske kluby ale sme v roku 2009 a nič také na slovensku neexistuje (v čechách je to iné) , komu sa nepáči ako to "samostatné" kluby ktoré prípadne organizuju sutaže (a robia tým niečo aj pre dorast) robia , nech nám to ukáže ako sa to má robit , ked bude každý len chodit pozerat tak nebude čo pozerat :( a komu sa uroven modelov nevidí tak nech nás svojimi špičkovými modelmi motivuje zlepšovat sa a nie len rečami , príspevkom na nikoho neutočim a proti nikomu nič nemám len som si dovolil reagovat na debatu .... Lubomír Kerék KPM Albatros Martin
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 01 lis 2009, 10:21

pani zo starej skoly sa tu odbavuju na pravidlach, ktore pred sto rokmi urobili kdesi na vaznom zasadnuti tajnej sekty. oo bodovacka nasa. no jasne - potom kazdy model vyzera na h..no. tak nech sa paci. urobte si tu svoju super duper bodovacku podla stale platnych pravidiel. a potom - hor sa do nadseneho hodnotenia spickovych modelov. vsetkych piatich. totiz na tu akciu prakticky nikto nepride. teda pardon, pridu vsetci ti mega uzasni modelari a prinesu dokonale modely. z toho tri budu vase. samozrejme sutazne. pokecate o patine vs kacicky, potlapkate sa po pleciach, aka ste stale spicka, ponadavate na paci/nepaci sutaze od presova po malacky.. krasne straveny den. ak sa to niekomu paci, ak si to uzije, budete sa mat fajn. no proste, nikto vam nebrani (demokracia?).

aj mne sa nepacia niektore modely. kazdemu sa nepacia niektore modely, aj keby svatosvate tvrdil, ze kazdy model respektuje atd. je to uplne normalne. ani kazda baba sa vam nepaci, za to sa nestriela... ale presne tak, pokial autora model tesi, to je to hlavne. bohuzial, na sutaziach sa toto vytraca (pohoda, pokec, sranda, obkuk modelov...). podla prispevkov, asi aj do nitry prislo par tych "sutaziacich", alebo "odbornikov". my sme si uzili, dali fajny obed, zbehlo to ryhlo. tie priestory mne osobne sice nevyhovuju, ale je na mne, ci ten priestor bude prekazkou, alebo prevazia pozitiva. a tak, ako to bolo spomenute - kto nechce, nemusi prist. to plati vsade. inak, to by bolo super, keby tych par kazicov ani neprisla, aspon to nemusia otravovat ostatnym. ale toho sa, z nejakeho im znameho dovodu (ano, chcu sa citit dolezito, tak si pridu zapindat), nedozijeme...

paci nepaci hodnotenie je super. samozrejme v pripade, ze hodnotia ludia, co o danych kategoriach nieco vedia. a aj stavaju. potom by som to nazval nejak ako "kvalifikovane paci/nepaci". niekedy, na niektorej sutazi, v niektorom roku je samozrejme mozne nesuhlasit s rozhodnutim poroty, ale opat spomenute - nabuduce tam uz nemusite, ak toto je vas jediny dovod na ucast.

poznamka - odbornici, chodte na nejaku sutaz za hranice. chodte do rakuska. najprv vam pukne hlava z toho, co si to niektori "dovolia" dat na stol. ale ouha, to je ono, to je to. oni z toho modelu maju radost. no a co, ze nie je ako z casopisu. dokonca nema spravne dekaly. ono to vlastne ani nema sancu na umiestnenie, no i tak je v sutazi (a za mastne startovne). ale je vidno, ze sa z neho tesia!! na toto ste uz zjavne davno zabudli...

happy modeling
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rajmund » 01 lis 2009, 12:50

Tak,tak Ron správne píšeš v poslednom odstavci,ten náš koníček je o oddychu,relaxe a potešení.Ahlavne o tom potešení a to či už autorov,alebo náštevníkov ktorí nie su leniví a prídu sa na výstavu pozrieť.Nie je nad príjemne strávený den v prítomnosti kamarátov s rovnakými záujmami.Vždy pri týchto naších debatách si spomeniem na jedného nášho kolegu,ktorý na jednu dnes už zaniknutú výstavu priniesol pár modelov postavených bez tmelu,namalovaných štetcom miestami snád unikolkami.Páni ale aký bol na tie svoje práce hrdý a bol rád že ich mohol vystaviť.Toto je u mna modelár,tak ako si to ja predstavujem.Neberem do uvahy kvalitu modelov ale to že boli postavené skutočne od srdca a s radostou.Spomenme si na naše začiatký ked,ako jeden náš kamarát povedal,sme postavili model za večer a boli sme nesmierne spokojný.Dnes ho staviame pol roka a sme ufrflaní a kritizujeme.čibo
Rajmund

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 01 lis 2009, 15:44

Pridám aj ja pár slov a vlastný(ergo subjektívny) názor/pohlad na vec hoci podla vás som asi tiež jeden z tých posledných čo by mal/mohol niečo hodnotiť.
Prečítal som celé toto vlákno ale ako nad tým uvažujem tak sa tu preplieta viacero aspektov a vecí čo si vzájomne odporujú.
V prvom rade modelárska súťaž vs stavba modelov pre radosť.
Ako tu už bolo spomínané, ak si niekto postaví model len pre radosť, a je mu jedno že nemá pretmelené spoje, začistené deliace roviny,má hrubý povrch od nánosu hustej farby a pod. a on sám má z modelu radosť a uspokojuje ho to tak fajn, všetko v pohode.
Avšak nemôže čakať, že mu druhí modelári budú model chváliť a nebodaj aj získa nejaké to ocenenie....
Ďalej deklarovanie že "chodím na súťaže za kamarátmi, debatovať a pod." ale pritom každý tajne v kútiku duše dúfa, že nejaké to ocenenie za svoju snahu získa(priznajme si úprimne: kto nie?).
Ludia sú jednoducho takí.
To že niekto to vezme s nadhladom, niekto to nedokáže stráviť a bude obviňovať druhých a pod. je tiež vlastne normálne, lebo každý sme proste iní.
Často preto uvažujem, či by nebolo dobré robiť tieto akcie len ako stretnutie modelárov spojené s výstavou modelov keď už skoro každý tvrdí, že mu nejde o ceny ale o stretnutie a pokec .
No úprimne, kolko ludí by by potom zase bolo ochotných prísť "len tak"?. Veď človek je už vo svojej podstate súťaživý tvor.
Niekto viac, niekto menej a niekto až moc. :lol:
A tým sa vlastne tento začarovaný kruh uzatvára.

Ďalší aspekt je "kvalita modelu vs radosť z modelu". Veľa z vás často namieta "čo je to kvalita" ?
Podla mňa by model mal spĺňať aspoň tie nepísané štandardné podmienky ako je čistota stavby,súososť/správna geometria modelu, aspoň vytmelené a prebrúsené najväčšie prepadliny a ryhy, začistené deliace roviny, kvalitný farebný povrch, čo najčistejšie rámovanie kabínok a pod.
Skúsenejší modelári bez problémov upresnia či doplnia.
Také veci ako patina, zašpinenie a ďalšie nové a trúfam si povedať až umelecké techniky by malo byť už čerešničkou na dobrej torte.

Priznám sa, tiež som vychovaný "starou školou" keď sa prihliadalo hlavne na dané veci + vernosť svojej veľkej predlohe a myslím že to je aj skutočná podstata modelárstva - zmenšiť a čo najvernejnešie spodobiť veľkú predlohu.
Pamätám si, ako som kedysi na výstavách doslova hltal očami modely pánov Rajmunda Jurániho, Ivana Rozpopu a ostatných špičkových modelárov ktorých mená si teraz hneď z fleku nespomeniem a preto sa im ospravedlňujem.
A potom som sa doma svojimi modelmi aspoň vzdialene snažil priblížiť kvalite akú som videl na výstavách.

Radšej to ale uzavriem lebo toto je ozaj na velmi dlhú debatu ako už tiež viacerí z vás písali.
Asi je to hlavne v nás ľuďoch ako sa k tomu každý postaví, ako bude daný koníček brať a tiež je to aj o pochopení druhých a aj určitej tolerancii.
Ak ste dočítali až sem, tak ďakujem za trpezlivosť a ostatným sa ospravedlňujem za tak dlhý elaborát.
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rajmund » 01 lis 2009, 16:57

Peťo,sme síce z jedného mesta,ale nesmierne sa ospravedlnujem,skutočne ťa neviem zaradiť.Je mi to o to trapnejšie,že ty ma asi poznáš.Skutočne neviem kolko máš rokov,ale ručím ti za to že ja v mojich 55-tich na výstavy už chodím hlavne na pokec.Nad niakou bednou sa už ozaj len pousmejem.Nuž a čo sa týka tej sútaživosti,prípadne ocenení,dávam za pravdu môjmu synovi ktorý tvrdí že seniorská kategoria by mala byť ocenená len podakovaním za účasť,prípadným niakým čestným diplomom.Tie pravé ocenenia,poháre,či ceny by mali dostávať deti,aby sa bolo na čo pozerať aj za pár rokov.Ešte doplnam,taká modelárska slezina,ktorá sa koná hlavne pre radosť zo zostretnutia,výmeny názorov,pomôcok a spojená s predstavením svojich nových prác skutočne existuje,Ja o nej osobne viem len dva,tri roky,ale osobne ju jednoznačne odporúčam.Síce sem to nepatrí ale jedná sa o Veškovské kredlo.čibo
Rajmund

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wolverine » 01 lis 2009, 18:22

ja nechcem pridavat drevo do ohna,len ked to tak pekne Peter napisal, tak mozno vysvetlenie vlastne mojeho prveho prispevku z rady negativ a diskusii, presne na to som chcel poukazat ze napriek systemu paci nepaci,ktory do uvahy nebudem brat v danom momente,zvolili za vitazny model aj vo viacerych kategoriach modely ktore podla mojho nazoru umiestnene byt nemali a to prave z dovodu nekvality stavby,nie krasy predlohy. Mam svoje oblubene typy,ale pacia sa mi pekne spravene neoblubene typy ako skarede oblubene,ak som sa spravne vyjadril....stalo sa to vo viacerych kategoriach ze boli umiestnene prave modely s farbou nanasanou pomaly srobovakom a nie striekane a zvacsit v mierke je z toho pancier tanku o hrubke 3x vacsej nez normalne, pripadne okolo tuby s tmelom ani neutekali....este raz sa ospravedlnujem tak clenom fora ako organizatorom ze som to ponal tak vasnivo a nazvyme nasrate,ale proste mi to nedalo spavat...
Wolverine

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 02 lis 2009, 00:11

no tak som si pocital :-D

takymito dilemami som si presiel pred 2 rokmi co sa odohrali horsie veci okolo Plastic Session a zaver ktory som si z toho vyvodil:

MAM NA SALAME - modely stavam pre seba a stale sa snazim byt lepsi, hodnotenie sa mi nie vzdy paci ale uz mi to je fakt jedno, lebo ak nie som totalny zadubenec tak sa viem s ostatnymi porovnat aj sam a preto chodim na sutaze uz len ako na stretavky a modely nosim prave preto aby sa mladi mali na co pozret a cim inspirovat a neprestanem s tym ani ked sa zrusi ocenovanie (skor si myslim ze by to pomohlo - teda v senioroch)
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rok 2009